pinguin

Basiscursus voor Radioamateurs van KTK en wijde omtrek, met belangstelling voor Linux.






Inhoud



  • PC-besturingssysteem

  • Basisbegrippen

  • Zelf installeren van een distributie

  • De linux mappenstructuur

  • Mappen doorzoeken 

  • Bijzondere bestanden

  • Bijkomende programma's

  • Hamsoft installeren

  • Dos- en Windowsoft onder Linux

  • Over bestanden, extensies, permissies en koppelingen

  • veelgebruikte opdrachten of commando's

  • Leuke combinaties van opdrachten

  •  Beveiliging in Linux

  • Editten in Linux

  • Inleiding tot netwerking

  • Spelen met SSH

  • Nuttig gebruik van mc  in ons netwerk

  • Bureaublad op afstand (andere PC)

  • Extra Ubuntu software (ruime keuze)


  • Werken met virtuele systemen


  • Werken met virtuele XP-windows



  • Tips and Tricks



    Hamsoft ervaringen



    Links naar (veel) meer linux info









    Inleiding


    Nieuwkomers in Linux stellen zich veelal dezelfde vragen. Deze cursus probeert een groot gedeelte daarvan te beantwoorden,.
    Aanvang 2007 zijn we van wal gestoken met een paar hoofdstukken en geleidelijk aan zijn er in de linker marge onderwerpen bijgekomen. Een cursus "online" biedt het voordeel dat hij steeds kan worden bijgewerkt en geactualiseerd. Dat is meer dan nodig want de computerwereld verkeert in een wervelende evolutie. Op verschillende punten kan de toestand van een paar jaar geleden nauwelijks vergeleken worden met de huidige actualiteit.  Anderzijds zijn er ook vaste fundamenten: een PC heeft nog altijd een "Operating System" nodig en de basis daarvan blijft al decenia lang vrijwel ongewijzigd.
    Het is verder vooral de bedoeling van deze cursus dat nieuwkomers er zo rap mogelijk toe komen om, zonder risico's van dataverlies, een eigen installatie uit te voeren.
    In de  bijlagen "Hamsoft ervaringen" en  "Tips and Tricks" is plaats voorzien waarin de actieve linuxers hun praktische ondervinding kwijt kunnen, zodat andere OM's daarvan kunnen profiteren. Het gebeurt maar al te dikwijls dat verschillende mensen veel tijd verliezen om te proberen éénzelfde probleem op te lossen.

    We bekijken eerst de volgende basisonderwerpen:

    - Hoe werkt de computer?  Algemeenheden over "Operating Systems"
    - Enkele noodzakelijke basisbegrippen
    - Zelf installeren van een paar Linux distributies; UBUNTU, KUBUNTU, PUPPY-Linux...
    (Dat zijn meteen de eerste drie "onderwerpen" in de linker marge)

    Daarna bekijken we het linux-systeem van wat dichterbij en hoewel een linux-installatie altijd een volledig pakket aan standaardsoftware bevat, Email, Browsers, OpenOffice, fotobewerking, enz, enz, komen ook bijkomende programma's aan bod, o.m. Hamsoft, windowssoft onder linux, enz.
    Afhankelijk van wat er in de linux-interessegroep van KTK ter sprake komt, zal in de linker marge af en toe een volgend onderwerp bijkomen.

    Waarmee beginnen we?

    Hieronder een paar "screenshots" om dat duidelijk te maken:
    op het eerste kan je zien dat op het bureaublad van de, momenteel meest bekende linuxvariant, nl. UBUNTU, de internetbowser Firefox geactiveerd is en op de homepage van de UBA staat. Terzelfdertijd is de Gimp geopend, dat is de linux-tegenhanger van Photoshop.

    ubuntu <-  Click voor groter beeld


    Hieronder een beeld van KUBUNTU dat in feite hetzelfde Operating System gebruikt maar verschilt van Ubuntu omdat het een andere "Desktop manager" gebruikt. Die zorgt voor het uitzicht van het beeldscherm na het opstarten.  Bij Ubuntu is dat Gnome bij Kubuntu is dat KDE. Dat zijn meteen de twee meest bekende "grafische omgevingen" bij de grotere linuxdistributies. In het geval van Ubuntu vind je de menu's links bovenaan, bij Kubuntu links onderaan.

    Kubuntu <-  Click voor groter beeld


    Waarom opteren we voor de bovenstaande linux distributies?    
    Hoewel Ubuntu een van de jongere linuxdistributies is, heeft het op vrij korte tijd de nummer één plaats weten te veroveren op de website van "Distrowatch" die een overzicht geeft van alle linux varianten die op de markt verschijnen.
    De redenen daarvoor zijn velerlei en de uitleg op http://www.ubuntu-nl.org/ubuntu  zal duidelijk maken dat het om zeer goed gestructureerde linux-variant gaat.
    Ubuntu (spreek uit als "oeboentu") is een Zuid-Afrikaans woord dat betrekking heeft op een mooie filosofie. Zie o.m. de omschrijving onderaan op de zopas vermeldde website.

    Eén van de redenen waarom Ubuntu thuishoort in de "hamlinux" is dat er na de installatie al direct een reeks ham-software ter beschikking staat voor bijkomende installatie.
    Er is een andere, veel bescheidener distributie, die eveneens goeie "hammogelijkheden" heeft, en die willen we hier speciaal vermelden omdat ze zeer vlot installeerbaar is op oudere computers, en een paar OM's daar al ervaring hebben mee opgedaan.
    De naam is Puppy en op de afbeelding hieronder zie je hoe het bureaublad eruit ziet.

    puppy_linux  <-- click voor groter beeld

    Voor wie nog wat anders wil, of te kampen heeft met oudere hardware of gebrek aan plaats op de HD, zijn er nog tal van andere mogelijkheden, er is een ruime keuze in linuxdistributies . Het voordeel van distro's  die succes kennen, is dat er in vele landen "user groups" ontstaan met bijhorende forums en dergelijke. Dat betekent direct een schat aan informatie natuurlijk.
    Voor Ubuntu-nederlandstalig kan je terecht bij http://ubuntu-be.org/ 
    Voor Puppy-linux is http://www.puppylinux.org/community/ de plaats waar je terecht kan.
    Grote distros houden eraan, regelmatig en gratis, een volledig nieuwe "release" te brengen, bij Ubuntu is dat in principe om de 6 maanden. Dat betekent dat het systeem "bij blijft" inzake nieuwe of recente evolutie's  en toepassingen zoals draadloze toestanden en dergelijke, het betekent anderzijds dat de gebruiker er alle belang bij heeft om zelf een installatie te leren uitvoeren.
    De kans dat dat met succes gebeurt, wordt reëel na het aandachtig lezen van de eerste drie onderwerpen in de linker marge.