INSTALLATIE VAN EEN PAAR POPULAIRE LINUX DISTRIBUTIES


Woord vooraf: 

Linux is inmiddels een vast begrip geworden in de computerwereld maar ondanks de duidelijke voordelen van "GNU/Linux"versies bij het "dagelijks internetten" blijft zijn toepassing als desktop-operating-system eerder beperkt. Je komt het des te meer tegen in LAN-  en WLAN-server toepasssingen en in allerlei kleinere  toestellen die een beperkt maar betrouwbaar systeem vereisen. (Routers,  ,smartphones, mp3-spelers, satellietontvangers, enz. enz.).
Omdat de linux-wereld een zeer open en vrije wereld vertegenwoordigd, hebben we intussen keuze uit meer dan en paar honderd verschillende versies. Echt van het goeie teveel! Zie maar op "distrowatch.com",  maar niets belet ons, om ons te concentreren op distributies die duidelijk succes kennen en die bovendien het best aan de "lokale" verwachtingen beantwoorden. Uiteraard krijg je na verloop van tijd wel enkele "verschuivingen" in het onderlinge succes. Aan sommige distros wordt nu eenmaal harder gewerkt en sommige ontwikkelaars blijven verbazen.
Voor wie het als dagelijks operating-system wil gaan gebruiken komt het er op aan een verstandige keuze te maken. Veel computergebruikers hebben een windows- of Macintosh-verleden en stellen zich wellicht de vraag of ze door een combinatie van meer dan één systeem een meerwaarde kunnen bereiken.
Het antwoord daarop is duidelijk JA en we zullen daar verder op terug komen in een uitleg over  "Dubbel-boot" systemen en "Menukeuze".
Natuurlijk moet je ook rekening houden met de computer hardware:  Krachtige systemen zoals linux-Ubuntu verlangen in principe een PC met een CPU van boven de 1000 Mhz en voldoende geheugen. Moet je het met minder stellen, kijk dan naar de uitleg onderaan bij "Installatie van andere distros" en ook bij  "Tips en Tricks" onder "Oude computers en linux".
Eerst willen we het echter hebben over een pure linux installatie, d.w.z. op een exclusieve harde schijf  of partitie, van een desktop-PC of een Laptop.
Daarvoor komt op  de eerste plaats het gratis maar zo komplete en succesvolle UBUNTU-operating system in aanmerking.  Om de zes maanden wordt daar een gloednieuwe, up to date versie van gelanceerd, en met tussentijden van een tweetal jaren is er verder een L.T.S. ( (Long Time support) versie, dat betekent dat de ondersteuning tot vijf jaar kan bedragen. Dat is momenteel het geval met Ubuntu 14.04.1 LTS.

Eerst een paar jaar terug in de geschiedenis.  Tot hiertoe kregen alle versies van Ubuntu-linux  de naam mee van een of andere diersoort. Dat was al zo van bij de eerste versie in oktober 2004.
Zo kreeg b.v. de versie, Ubuntu 11.10  (oktober 2011) kreeg de naam "Oneiric Ocelot" mee. (De Ocelot is een katachtig dier die doet denken aan de Lynx en leeft van het zuiden van de Verenigde Staten tot in Zuid-Amerika, maar dat terzijde.) Vorige benamingen waren Ubuntu-11.04 Natty Narwhal en  Ubuntu-10.10 Maverick meerkat, en meer recente Ubuntu-12.10-Quantal Quetzal en Ubuntu-13.04-Saucy Salamander.
Bij de mensen die in April 2011 Ubuntu 11.04 hadden geïnstalleerd waren er soms klachten i.v.m. de stabiliteit van het systeem en de nieuwe grafische werkomgeving Unity viel bij velen ook niet meteen  in de smaak. Vanaf versie 12.04 schijnen praktisch alle problemen opgelost en het werken met Unity wordt door de meesten uiteindelijk als positief ervaren. De mensen beseffen dat vernieuwing meestal beantwoord aan toekomstige noodzaken en verwelkomen de nieuwe standaardnorm. Gewoon worden aan een nieuwe desktopomgeving vergt uiteraard een overgangsperiode maar veel intensieve gebruikers vinden dat de logica zelf.
Wie liever niet om de zes maanden de laatste nieuwe versie installeert voor dagelijks gebruik kan opteren voor een LTS (Long Term Support) versie. Op dit ogenblik betekent dat de Ubuntu-14.04.1- LTS.   Op die manier kan je een paar versies "overslaan" en beschik je toch over een stabiel werkend en een vijf jaar lang ondersteund systeem. Bekijk daarvoor het "release-plan" op https://wiki.ubuntu.com/LTS . Niets belet om daarnaast, op een andere PC of partitie, of in een virtuele omgeving, recentere versies uit te proberen. 

Mensen die  goed vertrouwd waren met de Ubuntu-versies van vóór 2011, of met oudere hardware willen verderwerken, hebben er wellicht belang bij te kiezen voor Xubuntu-14.04.1- LTS. Onder de motorkap zit hetzelfde systeem als bij Ubuntu maar de grafische omgeving is eenvoudiger en minder veeleisend. Je hebt bovendien de zekerheid dat je gedurende vijf jaar met een stabiele en goed ondersteunde versie kan verderwerken. Ook voor mensen die overstappen van Windows XP of Windows 7 zal het gemakkelijker wennen. In veel gevallen is het echt een aanrader.

Als je gaat kijken op de website van Pjotr (zie hieronder) zal je merken dat hij ook graag de linux-MINT-versies aanbeveelt.  De "MINT-linux" gebruikt de Ubuntu-kernel maar is iets gebruiksvriendelijker naar mensen toe met minder ervaring of met andere behoeften. Voor radioamateurs is het minder geschikt omdat bij (X)ubuntu-linux altijd het softwarepakket voor Radioamateurs volledig wordt vermeld.

Installatie van Ubuntu

==========================

Hieronder volgt een beknopte handleiding voor installatie maar ik raad ook iedereen aan de uitleg van de zeer ervaren Ubuntu-gebruiker "Pjotr" te raadplegen op:
 http://sites.google.com/site/computertip/Home

Zorg om te beginnen voor een werkende internetverbinding, o.a. om de ethernetkaart te laten activeren en het automatisch downloaden van de taalpakketten mogelijk te maken. Zonder internetverbinding zullen alleen de hoofdmenu's in het Nederlands zijn en de toepassingen in het Engels.
Wanneer een nieuwe versie van het bestuurssysteem ter beschikking komt kan je in principe 'upgraden' van b.v. ubuntu 11.04 naar 11.10. Soms zijn er evenwel verschillen tussen twee versies die problemen kunnen opleveren.  Eenvoudiger en vooral praktischer is de nieuwe installatie uit te voeren op een andere partitie. 
Vooraleer daarmee te beginnen kan je best de bestaande mbr wegschrijven. Als de wet van Murphy toeslaat tijdens de installatie, (stroomonderbreking of slecht gebrande .iso), kan je door de mbr terug te plaatsen, de zaken in hun oorspronkelijke staat herstellen. Dat wegschrijven gebeurt heel eenvoudig, zie daarvoor verder in deze cursus in 'Tips and Tricks"  Punt 5:  'Veilig stellen van d MBR in linux.

Sinds de versie Ubuntu 11.10  is de manier van installeren  nog iets vlotter geworden als voorheen,  hoewel de procedure  grotendeels verrgelijkbaar is.
Je vertrekt vanuit de opgestarte LiveCDrom en opteert voor " Install".
Misschien toch een paar praktische opmerkingen bij de keuzen die je moet maken en vragen die moeten worden beantwoord.

Bij het scherm: Voorbereiding van de installatie

Kan je best aanvinken:  1. Updates downloaden tijdens de installatie (internet verbinding is dan noodzakelijk)
                                      2. Software van derden installeren (idem)
                
Bij het scherm: Installatietype: Kiezen voor "Iets anders", dat betekent dat je dan zelf een partitie kan kiezen.  (Zie de afbeelding en uitleg "Partities voorbereiden"  verderop)

Door op deze wijze te werken installeer je de nieuwe versie op een vrijgemaakte partitie en worden eerdere versies die zich op andere partities bevinden automatisch herkend. Ze zullen bijgevolg voorkomen in het opstartmenu, zodat je kan kiezen welke versie je opstart.
Door het aanvinken van "Software van derden installeren" worden automatisch o.m. de plugins Shockwave flash en een paar andere geïnstalleerd in de Firefox.
Antwoorden op andere vragen zijn vrij intuitief te beantwoorden: Time zone en Keybord-layout.

Als je bij  Installatietype gekozen hebt voor "Iets anders" (aan te raden) kan je "handmatig" een stuk van je harde schijf (partitie) aanduiden voor de nieuwe installatie.
Je krijgt een beeld zoals hieronder dat de actuele situatie weergeeft. ( In dit voorbeeld, twee grote partities en in het midden een kleine "swap-partitie".)

HDsituatie.png
   <--- click voor groter beeld  

Een harde schijf kan maximaal in vier primaire partities worden verdeeld maar met de huidige grote volumes is het meestal interessanter over een groter aantal te kunnen beschikken. Dat kan, want niets belet om de derde of vierde partitie te "organiseren" als een "extended" (uitgebreide) partitie, en daarin kan je zoveel "logische partities" maken als je wil. Voor linux zijn elk van die partities desgewenst geschikt om van op te starten.
In verband met het goed inrichten van je harde schijf is het allicht verstandig om ook eens te kijken in  "TIPS EN TRICKS"  ->
Hoe organiseer ik mijn harde schijf (schijven)

Door daarstraks op "Vooruit" te klikken bekwamen we zoiets als onderstaand voorbeeld.

HDparted.png
   <--- click voor groter beeld 


- Op de partitie waarop je het (nieuwe bijkomende) linuxsysteem wil installeren moet je de "basismap" (root-directory) "aanhechten", kies daarom "Partitie bewerken" en kies voor "Aanhechtpunt" of "mount point", er verschijnt dan een "/" in dat gedeelte. De partitie wordt liefst geformatteerd in ext4.
- er moet ook altijd een kleine partitie worden voorzien ter grootte van het RAM-geheugen, dat is een wissel- of swap-partitie en betekent een soort extra-geheugen, zet die best niet helemaal achteraan.
- Eenmaal de HD georganiseerd gaan we naar het volgende blad:
- Naam voor een gebruiker invoeren en een degelijk paswoord kiezen.
- Indien je opteert voor "Documenten en instellingen overnemen" (liever niet want dat is niet echt nodig en het heeft ook nadelen), kunnen toestanden uit een, op een andere partitie reeds aanwezig operating system (zelfs als dat windows is), worden overgenomen. Je dient dan onderaan wel een gebruiker "aan te melden".
- Vervolgens dient de identiteitsfiche van een eerste gebruiker te worden ingevuld.
- Kies tzt. een korte zinnige naam voor je PC, dat kan later praktisch zijn bij LAN of Remote Control!
- Daarna gebeurt het echte installeren.

Vergeet ook hier weer niet de raadgevingen van "Pjotr" door te nemen op: http://sites.google.com/site/computertip/Home

Wat NA de installatie?

We legden vroeger de nadruk op het snel installeren van o.m. de "Midnight Commander". Dit kan nu via Ubuntu Software Centrum -> Alle software -> Geleverd door Ubuntu.
Interessant is ook meteen, en via dezelfde weg de "Synaptic" te laten installeren, kwestie van de zaken nog te kunnen overzien zoals we gewoon waren bij de vorige versies.
Het loont wel de moeite om in de nieuwe versie de mogelijkheid van installeren van bijkomende software te bekijken via het "Ubuntu Software Centrum" op je bureaublad. Het is zeer gebruiksvriendelijk gemaakt en de keuze is enorm uitgebreid en gerangschikt per categorie. Je kan er bovendien een beknopte uitleg vinden over elke toepassing.

11.10_screen
Bureaublad met zicht op het "Software Centrum" waar talrijke toepassingen wachten op installatie.

We haden het hogerop reeds even over de Midnight Commander  (mc). en laten het in een van de volgende bladzijden opnieuw aan bod komen.
Het fantastische aan dat basisprogramma is dat het ook bruikbaar is in niet-grafische mode, dus in "command-" of "Terminal-mode".
Enigszins anders, maar evenwaardig is de Gnome-commander. Ook die kan je installeren vanuit synaptic. Beide commanders zijn o.m. zeer geschikt om te sleutelen aan de "rechten" van bestanden of mappen.

Als je op het Bureaublad Ctl-Alt-F2 indrukt kom je in de niet-grafische mode en als je daar inlogt kan je eveneens de mc gebruiken!!! (Terug naar de desktop is dan Alt-F7.)
Vermits de eerste gebruiker over nogal gevaarlijke "sudorechten" beschikt, dat zijn gedeeltelijke ROOTrechten,  kan het nuttig zijn een tweede gebruiker aan te maken met beperkte rechten, (mag geen systeembestanden kunnen veranderen!). Voor de tweede user kan je dan een account maken bij het emailprogramma ¨Evolution" of "Thunderbird" (nog betere filters), en alleen die user laten internetten, dat is weeral een stuk veiliger!
Eventueel  de mailadressen van een vorige installatie kopiëren (zie "Tips en Tricks" in deze cursus of op het Nederlandstalige Ubuntu-forum.
Met bovenstaande zijn we weeral een stuk verder maar het kan nog beter. Omdat Ubuntu volkomen gratis wordt weggegeven kunnen ze er geen privé codecs of privé drivers of plugins bijleveren. Daar moeten we dus zelf voor zorgen, maar de softwarebronnen van "synaptic" zijn er op voorzien! Het probleem is trouwens reeds grotendeels opgelost als je bij het begin van de installatie gekozen had voor "
Software van derden installeren" .
Lees beslist ook wat "Pjotr" vertelt op de webpaginahttp://sites.google.com/site/computertip/directdoen
Hij is in zijn uitleg dikwijls actueler  in verband met onderwerpen die hieronder aan bod komen, speciaal als het nieuwere of recent bijgewerkte versies betreft.

 De internetbrowser Firefox dient te beschikken over een java-omgeving en plugin, plus iets om beweging te krijgen in de flashfilmpjes op het internet. We doen dat als volgt:
Start terug synaptic op en laat zoeken naar "Ubuntu restricted extras". Dat is een metapakket dat ontbrekende zaken bevat waaronder Adobe Flash Player en Microsoft True Type lettertypes. Markeer het voor installatie en laat uitvoeren.
Er is de voorbije maanden nogal discussie geweest in verband met de mogelijkheid (en wenselijkheid) om op het internet javascripts te laten uitvoeren. Dat vereist de aanwezigheid in je browser van een beperkete "java-omgeving" en plugin. Hoewel het op veel websites nodig is om zaken te laten uitvcoeren wordt het door " crackers" ook regelmatig misbruikt. Veel internet-gebruikers zetten het uitvoeren van javascripts in hun browswer dan ook af of installeren de plugin zelfs niet en nemen de beperkingen van sommige websites er maar bij.
Ieder zijn goesting natuurlijk maar voor radioamateurs is die java noodzakelijk als ze online willen genieten van websdr.
Gelukkig staat vanaf Ubuntu 12.04 een stabiele versie van de vrije tegenhanger  van Sun-java ter beschikking nl. 
OpenJDK van IcedTea  Je vindt het  Synaptic, en het is geschikt  voor ontvangst van SDR.
Probeer na installatie in Firefox of de kortegolf amateur-ontvangst werkt  op de hoogtechnische ontvanger van http://websdr.ewi.utwente.nl:8901/ enzijn soortgenoten op http://websdr.com
 Bekijk alvast ook eens de toestand van de plugins in Firefox door als url-adres in te vullen "about:plugins" (of via  menu  Extra --> Addons --> Plugins), dan krijg je een overzicht.

Met de laatste versies van brouwsers zijn pluginproblemen veel vereenvoudigd omdat ze voor het mediagebeuren, zowel video als audio, gebruik maken van HTML5. Dat is ook het geval voor de hoger vermelde websdr. Dat werkt perfect in Firefox met alleen de volgende plugins:
 - gxineOpenH264-videocodec
 - Shockwave Flash
 - IcedTea-web plugin

Ook in de Firefox zelf kan je een paar nuttige instellingen doen. Start daarvoor op -> Bewerken -> Voorkeuren en je krijgt een venster met 7 tabbladen. De meeste standaardinstellingen zijn best OK maar een paar kleine wijzegingen kunnen nuttig zijn, b.v. bij "Algemeen" wil je misschien liever dat je browser gewoon jouw eigen bestanden laat zien bij het opstarten. Dat is vooral nuttig als het internet niet continu noodzakelijk is. Zet in de adresbalk gewoon "file:///" of "file:///home/" en klik op "Huidige pagina gebruiken".
In het tabblad "Privacy" volstaat het voor de meeste mensen als de "geschiedenis" slechts een week wordt bijgehouden.  Bij de "Cookies" kan je best vermelden "Bewaren totdat ik Firefox afsluit".  Dat is een stuk veiliger en heeft nauwelijks nadelen. De rest is in principe OK.

Waar wel nog kan aan gesleuteld worden is het mediagebeuren, Bij sommige video- en filmformaten zal je nog problemen ondervinden. Die proberen we op te vangen door bijkomend te installeren:
   - VLC media player (niet de Firefox-plugin)
   - Audacious (een zeer goede muziek-editor)
 Daarmee heb je praktisch alles geïnstalleerd om komfortabel met multimedia te kunnen werken. Om echt kompleet te zijn kan nog wel iets ontbreken zoals b.v.  libdvdcss2 (voor afspelen van DVD's). In geval van een specifiek probleem bekijk eens de site: https://sites.google.com/site/computertip/multimedia.

Direct na een nieuwe installatie word je eveneens verwittigd dat er b.v. alternatieve drivers beschikbaar zijn voor de NVidia kaart. Voor de 3D mogelijkheden en "compiz" is dat belangrijk, maar vergeet niet dat je hiervoor een snelle computer en een degelijke Nvidia, ATI of andere grafische kaart nodig hebt. Handel niet te snel, inlichtingen daarover vind je  op de specifieke ubuntu websites of bij de hogervermeldde Pjotr-website.

Vergeet ook niet je printer te installeren. Er is veel kans dat je populaire usb-printer meteen herkend wordt, maar een oudere parallelprinter misschien niet. Dan moet je zoals vroeger kiezen voor het menu -> Systeem -> Beheer -> Printers -> Printer en "printer toevoegen".
Indien er zich toch een probleem voordoet, dan is bijgaand adres beslist nuttig.
http://www.linux-foundation.org/en/OpenPrinting
Zonodig kan je browsen naar: http://localhost:631/ dat is zowat het "thuisadres" voor CUPS, het meest courante printer-server system.
Je vindt verder nuttige info op: http://linux.sitetree.nl/doc/html/node107.html
en voor usb-toestanden op: http://www.linux-usb.org/

Zeer  nuttig is verder het persoonlijk aanpassen van de vallende menu's. Dat kan via Systeem -> Voorkeuren -> Hoofdmenu.  Bij "Hulpmiddelen" wil je misschien de "Bluetooth Analyser" uitschakelen, omdat je geen Bluetooth devices gebruikt.

Door rechtsclicken op de bovenste balk van je desktop-scherm krijg je een klein menu met bovenaan: "Toevoegen aan Paneel". Misschien wil je iets meer zien op die balk, er is er b.v. -> Systeem en hardware -> Systeem-belastingmeter, die in een miniatuurvenstertje de actuele belasting van je CPU laat zien.
Andere zaken installeer je beter alleen na daarover info te hebben verzameld!

In de inleiding van deze Hamlinux-cursus vind je, in de kolom "Inhoud", nog een drietal onderwerpen die te maken hebben met eventueel interessante toepassingen, nl. "Bijkomende Programma's", "Hamsoft installeren" en "Extra Ubuntu Software".  Neem ook daar een kijk
je.

Veel programma's die je achteraf installeert maken bij een eerste opstart een map aan in jouw gebruikersmap.
Die bevat alle persoonlijke instellingen van de gebruiker in kwestie. Wanneer je een nieuwe ubuntuversie hebt geïnstalleerd en een bepaald programma ook daar weer opnieuw hebt aangebracht, kan het interessant zijn die gebruikersmap uit de vorige versie te kopiëren en te plaatsen in de map /home/gebruiker_xyz/ vooraleer het programma een eerste keer op te starten. Het programma denkt dan bij opstarten dat het een tweede of verdere opstart is, en gebruikt automatisch de bestaande configuratie.

Installatie van UBUNTU  64-bit versie

Wie over een dual-core processor,  of beter, van Intel beschikt, of over een AMD-64 cpu, kan gerust de 64-bit-versie van ubuntu installeren. De 32-bit versie doet het bijna evengoed op dezelfde PC en het verschil wordt pas echt merkbaar bij toepassing van applicaties die de CPU duchtig aan het werk zetten. Ubuntu was al lang klaar voor efficient gebruik van 64-bit processoren, maar omdat veel grote softwareproducenten slechts langzaam met specifieke versies kwamen gebeurde de overgang zeer langzaam. Onder meer Sun-Java, Flash, Adobe en veel anderen hebben vrij lang gewacht met geschikte toepassingen en dat schiep uiteraard problemen voor wie te snel de overgang maakte. Zo was het in 2009 nog niet evident om b.v. direct de juiste Wine of Skype versie te downloaden! (Over die twee een woordje meer in "Hoe Installeren we Bijkomende Programma's")
Bij dual- of quadcore maakt trouwens ook de 32-bit kernel gebruik van de andere kern(en),  b.v. als meer dan één programma aktief is. Zie daarvoor o.m. de discussie op:  http://forum.ubuntu-nl.org/software-en-configuratie/dual-core-en-ubuntu-software/

Vanzelfsprekend is hetgeen van toepassing is voor dual-core,  dat eveneens voor de nog recentere CPU's met meerdere kernen.

Installatie van KUBUNTU

.
De installatie van Kubuntu is essentieel dezelfde als voor Ubuntu, tenslotte gaat het om hetzelfde operating system, alleen is de grafische omgeving hier KDE i.p.v. GNOME.

In KDE  worden veel programma's ontworpen om een goeie integratie te bieden met de grafische omgeving. Zo is er een uitgebreide keuze van nuttige toepassingen die aangepast zijn aan deze grafische desktop.
Hierbij een aantal voorbeelden van bekende KDE-programma's:
  Konqueror (web browser en bestandsbeheerder)
  KMail (E-mail programma)
  KOffice (kantoorsoftwarepakket)
  Kopete (Instant Messaging)
  K3b (voor het branden van Cd's en DVD's)
  Kaffeine (media speler)
Zoals je ziet beginnen de namen dikwijls met "K", hoewel er uitzonderingen zijn zoals de audiospeler "Amarok".

Het  equivalent van "synaptic" voor het installeren van bijkomende programma's noemt bij Kubuntu "Adept Manager" en oogt nogal verschillend, je krijgt b.v. de Amateursoftware niet gegroepeerd te zien zoals bij Ubuntu. Het is allemaal even wennen voor wie reeds met Ubuntu doende was.

Installatie van   LUBUNTU 10.04 Lucid Lynx, voor recentere versies zie
 http://sites.google.com/site/computertip/Home

Lubuntu is een vrij recente verschijning in de ubuntu reeks. Het is een lichtere versie, ontdaan van veel, minder gebruikte toepassingen en mogelijkheden. De versie doet het verassend goed op laptops die er een paar jaartjes hebben op zitten en op mini-desktops of netbooks, soms beter als de ubuntu-netbook of ubuntu-remix versies. Deze laatsten beschikken dan wel over een zeer origineel en duidelijk menu op het bureaublad, maar ze veroorzaken wel eens problemen op oudere laptops en mini-laptops of desktops die met een "Atom-processor" werken.
Lubuntu is, net als zijn grotere broers, beschikbaar op "LiveCD" en kan van daaruit vast geïnstalleerd worden op vrijwel dezelfde manier. Er is een détail dat wel wat aandacht vraagt; Lubuntu gebruikt standaard de internetbrowser Chrome van Google. Deze is meer "lichtgewicht" en iets sneller als de intussen overal bekende Firefox.
Let op, na het installeren moet je kiezen voor installatie van Xubuntu-restricted-extras (let op de X vooraan) i.p.v. ubuntu-restricted-extras.

Er is overigens een iets gebruiksvriendelijker, of iets meer complete, "afgeleide" versie van Lubuntu verkrijgbaar onder de naam Peppermint. Een product van de "Mint-groep" die zeer gebruiksvriendelijke varianten levert van de "klassieke" ubuntu-reeks. De Mint-website is: http://www.linuxmint.com/
In 2011 zagen we ook de opkomst van een ander (afgeslankt) ubuntu-derivaat, nl. Bodhi-linux dat gebruik maakt van "Enlightment" als windowmanager en ook bijzonder weinig hardware-eisen stelt. Die versie vind je op: http://www.bodhilinux.com/
Die derivaten van de de "klassieke" ubuntu-reeks hebben ongetwijfeld hun eigen charmes, maar in principe hebben de meeste gebruikers voldoende aan de keuze Ubuntu of Xubuntu
Achter die versies staat niet alleen een zeer serieuze ondersteuning maar ook een enorme gebruikersgroep en zeer nuttige forums, waar zowat alle mogelijke vragen kunnen worden gesteld en beantwoord.
Neem beslist een kijkje op het Nederlandstalige Ubuntuforum:  http://forum.ubuntu-nl.org/

Installatie van Puppy-linux

Puppy Linux is een beetje een uitzondering en een bijzondere LiveCD-Linuxdistributie-reeks, ontwikkeld door Barry Kauler. (Australië)
Het staat bekend om zijn kleine bestandsgrootte, betrouwbaarheid en de makkelijk te gebruiken interface.
Alle programma's worden vanuit het RAM-geheugen opgestart waardoor Puppy Linux verrassend snel werkt.
Het is, naargelang de variant, hooguit een paar 100 MB groot, maar is een  volledig en volwaardig besturingssysteem.
Je kunt er alles mee doen wat je zou verwachtten van een besturingssysteem: tekstverwerken, spreadsheets, internetten, afbeeldingen bewerken en nog veel meer.
Hoewel het kan draaien op moderne PC's  is het uitermate geschikt voor wat oudere pc's en tweedehands-laptops of Netbooks.

Behalve de "officiële versies" die vermeld worden op http://www.puppylinux.org/ hebben enthousiaste gebruikers gezorgd voor talrijke varianten voor speciale doeleinden. De "officieus geaccepteerde" worden vermeld als "Puplets" met soms relevante benamingen zoals Biopuppy, ChemPup of MediaPup.
Een mooie reeks bureaubladen plus uitleg van puplets is te zien op: http://puppylinuxnews.org/puplets/

Vrij recente en komplete puppy-linux-versies zijn

2014-10-28 Puppy-linux 6.0 "Tharpup"
2012-04-04: Distribution Release: Puppy Linux 5.3 "Wary", "Racy"
Puppy Wary-5.1.2  (Mei-2011)  te vinden op: http://distro.ibiblio.org/quirky/wary-5.1.2/
Zeer stabiel en perfect geschikt om b.v. een Pentium IV nieuw leven in te blazen.
Lupu-5.2.5 (April 2011)  128 MB - te vinden op: http://puppylinux.org/main/Download%20Latest%20Release.htm
Een status van de verschillende officiële releases vind je op: http://distro.ibiblio.org/quirky/wary-5.1.2/release-Wary-5.1.2.htm

Screenshot van het bureaublad van een van de Puppy-linux versies

puppy-linux

Een vaste installatie gebeurt vanuit het menu  -> setup -> Puppy universal installer. (Of het "install" icoon op het bureaublad)
Een eerste vraag van de "universal installer" is: "Install puppy to... " b.v. sda3
Een volgende vraag zal zijn: "Where are the puppy-files?"  Die staan uiteraard op de CD of op het Memory-stickje waarmee je de live versie hebt opgestart!
Je krijgt na de installatie vrij veel uitleg omtrent de mogelijkheden en het eventueel instellen van, al of niet draadloze internetverbinding.

De versie Puppy Wary-5.1.2  is nog speciaal gemaakt voor installatie op oudere PC's. Deze downloadsite vind je hogerop.
Vermits dit ongtwijfeld sommigen kan interesseren, hieronder een stap voor stap uitleg voor de installatie. Een pentium III is perfect geschikt maar toch liefst met  256 of 512 MB ram.
- Begin met de harde schijf klaar te maken met behulp van de "Parted Magic" of "Gparted" liveCD. Je kan b.v. de aanwezige partities verwijderen en een nieuwe (primaire) partitie aanmaken. Formateer ze in ext3 en zet daarna de "flag" boot (aanvinken).
- Laat de computer heropstarten en plaats de LiveCD met Wary-5.1.2.iso in de schuif voor een nieuwe opstart.
- Kies de juiste instelliingen voor toetsenbord, scherm, enz.
- Eenmaal volledig opgestart, klik op de icoon "Install".
- Kies voor Universal Installer.
- Kies daarna voor "Internal (IDE or SATA) hard drive - OK
- Kies voor Install Puppy to sda1 (indien de juiste partitie) - OK
- Beantwoordt de vraag "Where are the puppy files"met CD (indien de LiveCD op zijn plaats zit)
- Kies voor FULL install.
- Indien geen GRUB aanwezig, of je wenst hem te vervangen, druk OK en ga dan naar het menu linksonder op je bureaublad.
- Ga naar -> System  -> run Grub legacy, kies -> simple (automatically), daarna -> standard  en -> put in /dev/sda1
- MBR -> install to Master Boot Record (dat is de meest klassieke plaats).
- reboot en kies tijdens het afsluiten voor Safe tot file, daarna voor Administrator.
- Kies OK  OK en bevestig daarna de keuze voor ext3.
- Verander niet de naam van het bestand "warysafe.3fs" (blanco laten).
- Kies voor no encryption en ga akkoord met de keuze voor 512 MB.
- Yes "save"
- No copy -> dus NO
- daarna zal de reboot plaatsvinden.
- Het blauwe opstartmenu kan je altijd aanpassen door het te editten in /boot/grub/menu.lst.
- Voor een andere achtergrond op het bureaublad kan je terecht in /usr/share/backgrouds, het systeem kiest de foto "default.jpg"


Wat na de installatie?  

Puppy heeft een eigen manier om bijkomende programma's te installeren., een "package manager" met eigen internetbronnen.
Een eerste hulpprogramma dat zeker is aan te raden is de Midnight Commandert:  kies in de menu voor -> Setup -> Puppy package manager -> kies in Pet package repository -> Official puppy [2] en zoek daar naar mc. Als je het met de muis aanduidt zal het automatisch geinstalleerd worden.
Doordat ze in sommige versies (o.m. Lupu-Lucid) een deel van de package manager vervangen hebben door ubuntu-bronnen, is het mogelijk dat je de mc niet meer aantreft. Je moet eventueel zelf de .pet versie gaan "binnenhalen" en via muisklik in gang zetten. De versie mc-4.6.1.-i436.pet of recenter voldoet perfect.
Een andere zaak die moet worden opgelost is de java-plugin voor de internetbrowser mozilla-seamonkey:  met een gedownloade .pet-versie scheen het (in 2009) niet te lukken!
Succes was er met de jre-6u18-linux-i586.bin ; opstarten met ./jre-6u18-linux-i586.bin en de nieuwe map die onstaat verplaatsen naar b.v. /usr/, daarna,  zoals hieronder vermeld:
Open the folder jre1.6.0_xx/plugin/ i386/ns7/ and drag the libjavaplugin.oji.so to either /usr/lib/mozilla/plugins or /root/.mozilla/plugins and choose “Link (relative).”
Als je daarna in de adreslijn van de browser invult: "about plugins", zal je zien dat de java-plugin wel degelijk aanwezig is.


Risicoloze "Virtuele" installatie van Ubuntu vanuit Windows

Voor wie nog steeds aarzelt om iets te veranderen aan zijn  harde schijf en toch benieuwd is naar het fameuze ubuntu-linux systeem is er goed nieuws: met het windows  wubi.exe  programmetje, te vinden op :
http://wubi-installer.org/  (of op een Ubuntu LiveCD), kan je ubuntu "virtueel" installeren zonder dat er iets veranderd aan  de organisatie van je C:\ schijf.
Wubi zorgt zelf voor alles en download het volledige ubuntu-linux-systeem. Vermits dat meer dan 700 Mb betreft neemt het wel de nodige tijd in beslag, maar het ganse systeem wordt geinstalleerd als een soort grote "windows" toepassing. Je neemt dus geen enkel risico!!
Wie de "prentjes" wil zien van wat er precies te voorschijn komt, kan al vooraf eens gaan kijken op:
http://www.commentcamarche.net/faq/sujet-11322-installer-linux-sans-repartitionner-avec-wubi
Het is alvast een manier om op zeer voorzichtige manier kennis te maken met de standaard installatie van ubuntu.
Onder meer wijlen ON4AYG, Willy, heeft het geprobeerd en was er blijkbaar tevreden over.

Een andere manier voor meerkeuze: dualboot

Met dualboot bedoelen we dat je in het opstartmenu kan kiezen  welk "Operating System" je wil opstarten. Misschien wil je een keuze tussen Linux en Windows, of misschien wil je een keuze tussen twee of meer linuxsystemen.
Laten we eerst de combinatie Linux-Windows bekijken.  ( Als je windows niet aan het internet laat hangen is dat OS best nog bruikbaar voor lokale toepassingen.) Je loopt bij de installatie geen enkel risico van mogelijk data-verlies als jouw pc over een tweede harde schijf beschikt (mag ook extern zijn) en je daarop je linux wil installeren.  Je zet de linuxversie gewoon op die tweede HD en de Grub-opstartmenu zal automatisch zien dat er ook een windowsversie aanwezig is en die in het opstartmenu vermelden.
Beschik je slechts over één HD dan moet je "achteraan" een partitie van 10 GB of groter zien te creëeren voor linux, plus een bijkomende kleine swap-partitie. (Zie hogerop).  Indien  XP reeds aanwezig is op die HD, neem dan een backup van jouw voornaamste documenten voor het geval je per vergissing iets verkeerd zou doen. Start daarna de windows op in veilige modus (F8 indrukken bij opstart)  en voer een defragmentatie uit.  Onmiddellijk daarna kan je heropstarten met een live CD van Parted Magic of Gparted.  Je krijgt dan jouw harde schijf te zien zoals in de afbeelding in "Tips en Tricks" -> Organisatie van de harde schijf, of analoog met de afbeeldingen hier bovenaan bij "Installatie.. ".
Een van de mogelijkheden in de menu's is "resize". Daarmee kan je rechts, met de muis, de cursor "<->" bekomen en de bestaande partitie "inkrimpen". Laat dat uitvoeren en in de lege ruimte die onstaat kan je dan twee nieuwe partities maken: één kleine, ter grote van het ramgeheugen, b.v. 1 GB, die zal dienen als swappartitie (soort reservegeheugen), en met de rest één partitie die je reeds kan formateren in ext4. Dat laatste kan ook gebeuren bij de installatie zelf van ubuntu of variant daarvan, zoals we hogerop reeds vermeld hebben bij  "Schijfindeling: kiezen voor handmatig bepalen (custom)".
Ubuntu maakt zijn eigen mbr (zie vroeger) en opstartmenu (Grub2) en dat  heeft zijn voordeel want de aanwezige windows wordt er netjes in vermeld.
Indien die windows geen XP betreft maar Vista of Windows 7, kan je voor het herorganiseren van de HD beter  de "partitioner" van Vista  of Windows 7 zelf aanwenden.
Bovendien zijn er in het geval van Windows 7 en Windows 8 met een paar zaken vooraf rekening te houden, zie hiervoor:  https://sites.google.com/site/computertip/reserve-10

Dualboot met twee of meer linuxsystemen. Laten we als voorbeeld nemen het installeren van een Ubuntu en een Puppy-linuxversie op éénzelfde harde schijf. Omdat Puppy (nog) niet met "Grub2 werkt is dit enigszins speciaal. Normaal zal je voor Puppy een kleinere partitie voorzien maar het is toch aangeraden met die installatie eerst te beginnen en mbr plus grub op de 'klassieke" manier te installeren. (Zie hoger "vaste installatie")
Eenmaal dat werkende is, begin je de installatie van de ubuntu-versie. Die zal op zijn beurt de mbr overnemen en Grub2 installeren. Automatisch zal hij in zijn opstartmenu het andere linux-OS vermelden.  Moest dat laatste niet het geval zijn, dan kan je dat nog handmatig in orde te brengen door de juiste "menu_entry" te plaatsen in het /etc/grub.d/*40_custom bestand en daarna  het commando sudo update-grub uit te voeren. Een voorbeeld van een handmatig ingevoerde tekst is:

menuentry "Puppy-Linux distribution (on /dev/sda3)" {
    insmod ext2
    set root='(hd0,3)'
    search --no-floppy --fs-uuid --set 5c4bb2f1-a2b5-4c65-b742-2d796d0f66b1
    linux /vmlinuz root=/dev/sda3
    initrd /initrd.gz

Vanzelfsprekend kan sda3 een andere partitie zijn en de uuid zal in elk geval verschillend zijn. Die UUID kan je eventueel achterhalen met het commando  sudo blkid
Als het opstartmenu niet gedurende 10 seconden te voorschijn komt kan je proberen dat te forceren door de shift-toets in te drukken bij het opstarten. Je kan dat definitief oplossen door in het bestand /ets/default/grub de lijn GRUB_HIDDEN_TIMEOUT=0, inactief te maken door er "#" voor te plaatsen. Je moet daarna ook weer sudo update-grub uitvoeren.
Het "omgekeerde", eerst ubuntu installeren en pas daarna puppy, is een stuk moeilijker omdat je dan in de "boot" map het bestand "menu.lst" op de juiste manier handmatig moet aanpassen.

Installatie van andere distros

Sommige computers van meer dan vijf jaar oud kunnen het vertikken om (K)Ubuntu te laten installeren. Meestal geven ze dan ook al een foutmelding of opmerking bij het opstarten van de LiveCD.  Zelfs Xubuntu, dat een eenvoudiger grafische omgeving gebruikt is eigenlijk  al tamelijk veeleisend wat hardware betreft. Er zijn natuurlijk een aantal kleinere linuxversies in omloop die soms verrassend kompleet blijken. Denk maar aan DSL (Damn Small Linux, 50 MB groot!!!!!!), of Knoppix of Kanotix. Spijtig genoeg worden voornoemde versies de voorbije maanden niet of nauwelijks bijgewerkt. De mensen erachter hebben bewezen wat ze kunnen en geven allicht voorrang aan  lucratievere programmeeractiviteiten. Een gelukkige uitzondering is Puppy-linux waarvan we hierboven de installatie reeds bespraken.
Komen eventueel ook in aanmerking:  PCLinuxOS of misschien gOS, voor zover er recente versies  beschikbaar zijn als .iso bestanden voor LiveCD. Van zo 'n een iso bestand kan je op eenvoudige manier een Live CD maken, gewoon rechtsklikken op het .iso bestand en kiezen voor "branden"!
Doe dat liefst niet op de maximum snelheid en gebruik CD-R's of CD-RW's met een merknaam.
Het is niet onmogelijk een mini-desktop-PC-samenstelling tegen te komen waarvoor Ubuntu te veeleisend is en zich niet laat installeren. Het is goed  mogelijk dat het dan nog wel perfect lukt met een PCLinuxOS-XFCE versie.
Er is ook een
Ubuntu-10.10  Netbook Edition, speciaal ontwikkeld voor de mini-computers (netbooks, genre Asus EeePC, Acer Aspire One, enz..) die een goede beoordeling kreeg. De versie werkt ook perfect op grotere computers en beschikt over een zeer gebruiksvriendelijk schermmenu. Het is alleen even wennen aan het feit dat je, om toepassingen te starten en af te sluiten, op een enigszins andere manier moet te werk gaan.  Sommige gebruikers zullen het wellicht verkiezen boven  Lubuntu of Puppy-linux.
Een paar andere ultra-lichte linux versies die positief worden beoordeeld zijn Slitaz en Antix-mepis.
Omdat de minicomputers niet over een DVD/CDRom-lezer beschikken heb je niet veel aan een bootable liveCD.  je  kan die lichtere linuxversies evenwel op een geheugenstick plaatsen.
Deze dient van een goede kwaliteit te zijn, anders riskeer je "leesfouten" tijdens de installatie. Het gebruik van een externe USB-CDRomlezer kan in dat geval aangewezen zijn.
Op je "grote" PC met de normale Ubuntu  kan je een memorystick bootable aanmaken door het programma "usb-imagewriter" te installeren. (Voorzien in synaptic). Ook Puppy-linux voorziet in de mogelijkheid van een bootable memory-stick.


Sommige OM's hebben allicht ervaringen met andere linux-distributies, Suze, Fedora, Mandriva, Debian of Slackware: indien ze amateur toepassingen hebben draaien onder een van deze distros worden hun ervaringen graag gelezen op deze website, onder Hamsoft ervaringen!

ONLs3b
Inleiding          Vorige pagina          Volgende pagina