BESTURINGSYSTEMEN EN INSTALLATIE VAN EEN LINUX DISTRIBUTIE

 Hoe werkt de computer? Computer besturingssystemen.
-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Het "hart" van een computersysteem is de processor, de CPU, (Central Processing Unit). Om te functionneren heeft die een voortdurende stroom aan nullen en enen nodig, (binaire code). Dat krijgt hij gepresenteerd via de instructies van "assembler", een taal waarin moeilijk te programmeren valt maar die de CPU wel begrijpt. Voor uitgebreid programmeren maken de specialisten gebruik van hogere talen zoals C of C++, dat laat hen toe om complete bestuursystemen voor computers te ontwerpen, (Operating Systems of OS'en).
Essentieel in een OS is de kernel, de "kern", dat is het gedeelte dat eerst geladen wordt en in het geheugen blijft. Daarnaast is er evenwel nog meer software nodig om echt te kunnen werken.
Oorspronkelijk waren computers bedoeld voor universiteiten en grote bedrijven en het eerste serieuze besturingssysteem was Unix. Daaruit zijn later verschillende varianten ontstaan, (de "Unices")

In de jaren 1980 kwamen IBM en Apple (later Macintosh) met een Personal Computer. De PC van IBM baseerde zich op DOS (Disk Operating System) van Microsoft, en voegde daar later een "Grafische omgeving", de "Windows" aan toe. Hoewel Windows tot en met Windows 98 gebonden was aan die DOS, wat sterke beperkingen inhield, werd het door tactische zetten en gunstige omstandigheden een wereldsucces. In feite was in de jaren 90, het op een Unix versie gebaseerde Macintosh, grafisch veel krachtiger, en het werkte op een betere reeks CPU's, maar de geschiedenis bepaalt wie het grootste succes boekt. Pas met de Windows XP en de NT reeks zijn ze zich bij Microsoft weer gaan inspireren op Unix gebaseerde systemen.

Een Finse student, Linus Torvalds werkte in 1991 dagelijks met Unix, maar zocht voor zijn PC thuis een daarvan afgeleide versie; omdat "Minix" hem niet voldeed ontwierp hijzelf een nieuwe kernel en had het reuze idee van dat publiekelijk te doen op het internet. Programmeurs vanover de ganse wereld toonden belangstelling voor de verdere ontwikkeling en omdat veel daaromtrent werd opgeslagen in een map die Linux heette, werd verder ook die naam gebruikt voor de opeenvolgende versies van de kernel.
De kernel alleen is niet voldoende om een computer te bedienen, er hoort nog andere software bij. In de unix-omgevingen waren intussen allerlei "utilities" ontstaan, nuttige programmascripten, bijeengebracht door de FSF (Free Software Foundation) en GNU-utilities genaamd.
Een Kernel, samen met een aantal van die software utilities vormen een kompleet OS. Een linux  distributie is dus in feite een GNU/linux systeem. Er hebben zich intussen nog andere OS'en ontwikkeld zoals FreeBSD en NetBSD, beide eveneens van de Unix familie.
Er werden de voorbije jaren een zeer grote reeks "Linux-distros" uitgebracht, en enkele daarvan hebben vandaag een wereldwijde verspreiding en reputatie: SUZE, van oorsprong Duits, FEDORA, vroeger het amerikaanse RED HAT, MANDRIVA, vroeger MANDRAKE, dat Frans Canadese roots heeft, en meer recentelijk UBUNTU, van de Zuid Afrikaanse miljardair en idealist Shuttleworth, dat op korte tijd de nummer één plaats wist te veroveren. Een interessant "derivaat" daarvan is gOS, zeer gebruiksvriendelijk en direct klaar voor gebruik, ideaal voor aarzelende ex-windowers!  Verder is er PCLinuxOS, een gemakkelijk te installeren versie. Merkwaardig zijn ook een paar "kleine" distributies, althans in omvang, zoals DSL, Damn Small Linux, met 51 Mb download en ongelooflijke prestaties. Ook Linux-Puppy hoort in die rij thuis!
Enkele jaren terug had de Duitse Klaus Knopper het goeie idee om een volledige Linux-versie uit te brengen op een "Live-CD", je kon daarmee opstarten op een PC die zelfs geen harde schijf aan boord had!  De aanwezige hardware wordt telkens opnieuw gedetecteerd en je krijgt een perfect werkend geheel, met internet, kantoorapplicaties, multimedia, enz.! Zijn OS is op Debian-linux gebaseerd en kreeg de naam "KNOPPIX".
Debian is sinds vele jaren de niet commerciele "standaard-linux" en wordt voortdurend bijgewerkt.
Ook Ubuntu en DSL zijn in feite op Debian gebaseerd.

Intussen zijn vele nieuwe distributie-releases zich op de techniek van liveCD's gaan baseren, zelfs Ubuntu en PCLinuxOS. Ook de "kleine" distributie Puppy, die o.m. toelaat van, in combinatie met een DVD+RW, te werken op een PC zonder harde schijf, of deze HD ongemoeid te laten.  Er is bovendien een speciaal voor radioamateurs aangepaste liveCD-versie vrij te downloaden onder de naam "Digipup" op http://www.w1hkj.com/flpuppy.html

Live CD's laten toe een operating system al eens te bekijken en te gebruiken zonder dat er aan de PC ook maar iets wordt gewijzigd; ze komen ook in aanmerking als "rescue-system" om iets te herstellen of data te recuperen in geval niet meer van de HD kan worden opgestart!
Wanneer de eerste kennismaking meevalt kan gekozen worden voor een meer definitieve installatie op een gedeelte van een aanwezige harde schijf (een partitie).

 Op "distrowatch.com" is alles terug te vinden wat de vele (iets te vele..  ) linux distributies betreft.

Wie graag nog (veel) meer details leest over de basisgegevens die hierboven aan bod kwamen kan terecht op het bijgevoegde tekstbestand, Linux_history afkomstig uit een cursus van "student" Huijts (zie Internet-links verder). 


ONLs1b
Inleiding                                             Volgende pagina