Een paar bijzondere bestanden

De meeste bestanden in de uitgebreide "boomstructuur" van de linux mappen zullen we nooit bekijken, toch zijn er een paar die altijd de moeite waard zijn om eens onder ogen te nemen; ik denk hierbij op de eerste plaats aan het bestand /etc/fstab. Bij iedereen zal dat licht verschillend zijn omdat het automatisch wordt aangemaakt tijdens de installatie en rekening houdt met de aanwezige partities en hardware. Iedere distributie doet het trouwens op een enigszins andere manier, maar er zal altijd nuttige informatie in te vinden zijn.

De inhoud van van /etc/fstab kan er b.v. als volgt uitzien:


# /etc/fstab: static file system information.
#
# <file system> <mount point>   <type>  <options>       <dump>  <pass>
proc            /proc           proc    defaults        0       0
/dev/sda1       /media/sda1     ntfs    defaults,utf8,umask=007,gid=46           0      1
# /dev/sda5
UUID=84cdf877-9c59-4e92-a06a-69016e78cc5b /         ext3    relatime,errors=remount-ro 0       1
# /dev/sda2
UUID=b3751bb2-fa7c-415e-b1de-0a229466b74a none            swap    sw              0       0
/dev/sda6       /media/sda6     ext3    defaults        0        2
/dev/scd0       /media/cdrom0   udf,iso9660 user,noauto,exec,utf8 0       0
/dev/fd0        /media/floppy0  auto    rw,user,noauto,exec,utf8 0       0

De lijntjes die beginnen met # zijn louter commentaar, zoals destijds de REM in DOS. Als je het getal naast size deelt door twee bekom je de grootte van de partitie in byte, althans bij mij, hi.
Nemen we nu eens de lijn  waarin sprake is van floppy: (laatste lijn)
/dev/fd0        /media/floppy0  auto    rw,user,noauto,exec,utf8 0       0
Het feit dat die lijn bestaat wijst erop dat er een diskettestation werd aangetroffen tijdens de installatie. Neem uit je voorraad een bestaande diskette van vroeger met een en ander op, en steek die in de gleuf. Open daarna een terminal venster  en zorg voor rootrechten. In Ubuntu zet je daarvoor gewoon "sudo" voor elk commando en geef je het paswoord in van de eerste user. (In  Puppy-linux ben je vanzelf al "root".)
Daarna voer je in:

mount /dev/fd0  /media/floppy. Nadat je enter hebt gedaan kan je gaan kijken (met mc b.v.) in het bestand /media/floppy en je zal de inhoud van de floppy te zien krijgen. (Bij sommige linux-versies wordt de map /mnt gebruikt i.p.v. /media.) 
Bekijken we nu een andere lijn. nl. de lijn van de eerste partitie:
/dev/sda1       /media/sda1     ntfs    defaults,utf8,umask=007,gid=46           0      1
De aanwezigheid  van "ntfs" wijst erop dat het om een windows partitie gaat!  Als je gaat kijken bij /media/sda1 zal je de inhoud van de windows partitie te zien krijgen en je kan er data gaan afhalen. (zeer interessant wanneer windows niet meer wil opstarten, hi!)
De volgende lijn heeft betrekking op de eerste "logische" partitie sda5, en is duidelijk een linux partitie (ext3). Ook deze kan weer "gemount" of "aangehecht" worden. Het omgekeerde commando "umount" bestaat ook!
Voor partities die bij de installatie aanwezig waren wordt in ubuntu tegenwoordig het UUID-nummer gebruikt maar je kan in plaats daarvan ook de "aanhechtplaats" gebruiken, b.v. voor een partitie die je pas na de installatie hebt aangemaakt en waarvan je ook de inhoud zou willen kunnen zien. Dat is b.v. wat er gebeurt is voor partitie sda6 met de lijn: 
/dev/sda6       /media/sda6     ext3    defaults        0        2
Die is pas achteraf en handmatig bijgevoegd!
In grafische mode is het tegenwoordig mogelijk te mounten door in "Locaties" op een van de "Media" (als er meerdere partities zijn) te drukken. Je krijgt dan meteen de map te zien en je kan ook naar de inhoud in de Midnight Commander.( directory /media/)  Toch kan ingrijpen in het bestand /fstab wel eens interessant zijn, zoals we daarjuist uitlegden voor een partitie die achteraf is bijgekomen.

Zo zijn er wel meer bestanden waar je rechtstreeks kan ingrijpen  b.v. in het bestand /boot/grub/menu.lst zie je telkens naast "title" de tekst die in je opstartmenu op het scherm komt. Niets belet je om die tekst te wijzigen!
Vooraleer ergens iets te veranderen is het voorzichtig eerst een copie te maken van het bestand in kwestie, maar /boot/grub/menu.lst doet dat al vanzelf. 
Een ander leerrijk bestand is /etc/x11/xorg.conf, daarin zie je hoe de grafische X-mode de hardware van je toestel heeft ingesteld, toetsenbord , muis,  grafische kaart, monitor, enz.
Als je na installatie iets van de hardware vervangt kan het hierin vastlopen omdat "het niet meer klopt"! Eigenlijk loopt niet het systeem vast, maar alleen de grafische mode.
In die X-mode draait er in feite een X-server, die je essentieel kan zien als de driver voor je grafische kaart. Bij linux is de grafische omgeving niet geintegreerd met de rest van het besturingssysteem (zoals bij windows). Dit heeft als voordeel dat je linux ook zonder grafische omgeving kan draaien, en dat je grote flexibiliteit hebt wat grafische omgevingen betreft. In Ubuntu kan je b.v. kiezen tussen de Gnome-grafische omgeving (Ubuntu) of de KDE-grafische omgeving (Kubuntu).

Interessant om te bekijken zijn ook veel bestanden onder /usr/share/doc die informatie bevatten over diverse programma's.
Er kunnen verder nog andere bestanden aan bod komen zoals b.v. /etc/passwd maar dat zou ons hier te ver voeren.



ONLx2b



Inleiding          Vorige pagina       Volgende pagina