HOE INSTALLEREN WE BIJKOMENDE PROGRAMMA'S

1. Hoe gaan we tewerk?

Nadat een Linux installatie is uigevoerd beschikken we in principe over een volledig programma pakket. Naast courante programma's die in elk operating system zijn terug te vinden beschikken we over de komplete OpenOffice gamma, en een ruime keuze aan programma's voor audio, video, fotobewerking, netwerking, enz, enz. Niettemin zijn er beperkingen en dat heeft veelal te maken met software die niet volledige "freeware" is.

In alle distributies zijn er voorzieningen voor het installeren van bijkomende programma's. In Ubuntu beschikken we daarvoor over het ongelooflijk goed werkende Synaptic. In pagina 3 hebben we reeds een voorbeeld gegeven van een bijkomende programma installatie, nl. de zeer nuttige Midnight Commander (mc).
Behalve de vele programma's die bij de installatie vanop de LiveCD werden geactiveerd, zijn er nog talloze andere programma's die niet door de firma "Canonical" worden ter beschikking gesteld maar via de door de Ubuntugemeenschap beheerde "Open Source software"  en waarvan de pakketbron als "universe" wordt bestempeld. Daarbij horen o.m. een ganse reeks programma's speciaal voor radioamateurs!
Daarnaast is er nog software die door auteursrechten of wettelijke regelingen beperkt wordt, en waarvan de pakketbron "multiverse" wordt genoemd.
Maar opgelet, bijkomende programma's worden dikwijls niet, of slechts onrechtstreeks ondersteund door de makers van Ubuntu, bovendien betreft het soms software in testfase. Wees dus niet verwonderd als het niet onmiddellijk functionneert of als er bij de installatie gevraagd wordt naar ontbrekende "lib- " pakketten. Het beste wat je dan kan doen is via "Google/linux" vooraf gaan zoeken naar bijkomende informatie.

Een bijkomend programma dat velen zullen willen hebben is Wine. Het laat toe om heel wat windows-software te laten draaien vanuit Linux. We zullen het daarover hebben in de pagina over "Dos- en Windowsprogramma's laten draaien onder Linux".
Een goede raad: hou het bij windows-software waar geen internet aan te pas komt, je weet hoe kwetsbaar dat operating systeem is!! Gelukkig is de verbinding met het internet niet nodig (disconnect!) voor gewone werkprogramma's, of voor een hamsoftprogramma dat we kennen uit het XP-verleden en nog eens willen laten draaien.

Een ander programma's dat door veel mensen wordt geinstalleerd is Skype, het programma dat gratis telefoonverkeer toelaat via het internet. Het komt niet voor in Synaptic maar voor Ubuntu 9.10 (karmic)  kan je (tijdelijk)  de "Medibuntu- Pakketbron" toevoegen:
Ga daarvoor als volgt te werk:
Open in Synaptic -> Instellingen  -> Pakketbronnen
Ga daar naar "Overige software" en kies daar voor "Toevoegen"
Kopieer en plak de onderstaande zin:
deb http://packages.medibuntu.org/ karmic free non-free
Na "Sluiten" druk je in de taakbalk van Synaptic op "Herladen" (blauwe krul)
Daarna is Skype te vinden in de beschikbare software!!

Indien je nog werkt met Ubuntu 9.04 of een stabiele versie wenst van Skype kan je het programma downloaden als .deb bestand!!
(Download "skype-debian_2.0.0.72-1_i386.deb" to your computer)
Namelijk op: http://www.wuala.com/TaxiDriver/Linux-Distributionen/skype-debian_2.0.0.72-1_i386.deb/

In de pagina "Installatie van een paar Populaire Linuxdistributies" Paragraaf  "Wat na de Installatie" (Ubuntu (9.10) hadden we het over een een drietal codecs die eveneens de medibuntu-pakketbron vereisten, nl.
w32codecs, non-free-codecs en libdvdcss2. Indien je Skype dankzij de medibuntu-bron hebt geïnstalleerd, is het de gelegenheid om ook de drie genoemde mediabestandjes te installeren.
Eenmaal geinstalleerd kan je beter die medibuntu-bron terug uitvinken, anders krijg je teveel updates voor niet ondersteunde software!!

Ubuntu is op het universele linux-debian gebaseerd en . deb pakketten kunnen afzonderlijk worden geïnstalleerd. (o.m. gewoon door "rechtklikken" op het pakket. Over de debianpakketten (.deb) is zeer veel informatie beschikbaar o.m. bij http://www.debian.org/distrib/packages
Praktisch ieder programma is afhankelijk van een aantal "library" scripten die gemeenschappelijk zijn voor nog andere programma's, en het is noodzakelijk dat die bij de installatie aanwezig zijn. Men spreekt van de "dependencies" van het doelprogramma.
Het is belangrijk dat OM's die ervaring opdoen terzake, noteren hoe ze precies tewerk zijn gegaan, en deze info ter beschikking stellen van collega-OM's! Daarvoor dient trouwens de pagina "Hamsoft ervaringen".
Linux beschikt voor het installeren van programma's ook over de "terminal" opdracht dpkg en het krachtiger APT programma, maar gezien de aanwezigheid van synaptic, en de soepele manier waarop de bronnen in Ubuntu kunnen worden aangepast, is kennis over deze manieren van installeren niet essentieel voor beginnende linuxers.
Er is trouwens een indrukwekkend aantal programma's kant en klaar ter beschikking in Synaptic Pakketbeheer en daar geven we een interessante kijk op in de pagina "Extra Ubuntu software"

In Kubuntu spreekt men van "Adept Manager" i.p.v. Synaptic maar het principe blijft hetzelfde.

Andere linux-distributies zoals Suze en Fedora werken met  .rpm pakketten.  Zonodig kan een .rpm pakket worden omgezet naar een, hoger vermeld .deb pakket, met het programma  alien.  Dat is te vinden in Synaptic. Het gebruikte commando is sudo alien -k bestandsnaam.rpm


Daarnaast is er nog een andere vorm waarin programma's kunnen ter beschikking gesteld worden nl. als "tarball".  Dergelijke pakketten zien eruit als voorbeeld. tar. gz  De tar opdracht bestaat al heel lang en was oorspronkelijk bedoeld om een reeks bestanden samen te brengen in één bestand, met gz wordt dat pakket dan nog eens gecomprimeerd in een gzip file. Later is men het vooral gaan aanwenden om programma's ter beschikking te stellen onder vorm van broncode (source code), dat heeft als voordeel dat programmeurs de code kunnen lezen en er eventueel veranderingen in aanbrengen; de eindgebruiker evenwel zal het programma eerst moeten "compileren" om er bruikbare binaire code van te maken, en dat vergt de aanwezigheid van de nodige "compilers", wat meestal het geval is.
Voor nieuwkomers klinkt het nogal angstaanjagend en eigenlijk is hetgeen je doet ook niet eenvoudig, maar aan de hand van een paar voorbeelden zal blijken dat het alles bijeen nogal meevalt. We zullen in de volgende pagina daartoe een poging ondernemen. Er zijn trouwens tarball-pakketten waarbij het volstaat dat ze worden uitgepakt en je krijgt een map met alle nodige bestanden en een uitvoerbaar opstartprogramma.
Wie een beetje in de war raakt door al die verschillende manieren van installeren  vindt een goed overzicht van de versschillende methodes op:
http://sites.google.com/site/computertip/installerenvanprogrammas#TOC-Synaptic-pakketbeheer

ONLx3b

Inleiding          Vorige pagina          Volgende pagina