2. Installeren van hamsoft

In de vorige pagina hebben we reeds gezien hoe je in Ubuntu de beschikking krijgt over een reeks amateurprogramma's door in de "pakketbronnen" van synaptic, de lijn met (universe) aan te vinken.
Die lijst met hamsoft lijkt indrukwekkend maar in werkelijkheid zijn OM's slechts geïnteresseerd  in een klein aantal toepassingen en niet noodzakelijk dezelfde, het verschilt van individu tot individu.
Laten we beginnen met een toepassing die meerdere mensen kan bekoren omdat het alle klassieke digimodes toelaat., en dat als voorbeeld kan dienen.
De naam is Fldigi en de installatie is zeer eenvoudig; het staat nl. in Systeem -> Beheer -> Pakketbeheer.
(Onderdeel Amateur Radio want jawel linux-Ubuntu kent het Radioamateurisme!!). Al wat je moet doen is een programma "markeren" voor installatie en dat laten uitvoeren. In de vallende menu's van de "Toepassingen" zal het een eigen plaats krijgen!
Vooraleer het effectief te gebruiken moeten we het nog geschikt maken voor wat we willen doen. We doen dat als volgt: Bij "Mode" kiezen we b.v. voor BPSK31 en daarna: Configure -> Defaults -> Rig Ctrl -> Rig -> TTY(v) ->RTS(v) -> Initialize -> Save config. (Sommigen verkiezen misschien DTR i.p.v. RTS te gebruiken voor de push to talk sturing maar dat is een detail.)
Hiermee zijn we in principe klaar voor zenden en ontvangen. De rest is vrij gebruiksvriendelijk.

Een ander gewenst programma is  "xlog", het is een logboek dat voldoende mogelijkheden biedt om de meeste amateurs te bevredigen. Op de rechterzijde zie je de gemaakte qso's als lijnen onder mekaar en op de linkerkant krijg je de "steekkaart"  van het qso waar de cursor op staat. Interessant is dat je "adif" bestanden kan importeren, afkomstig van b.v een PSK31 programma. Voor wie over een transceiver beschikt met serieële poort aansluiting is er ook "hamlog-support" aanwezig.
Hoe installeeren we dat programma? Het is weer vrij eenvoudig, het is voorzien in Synaptic in de lijst van beschikbare hamsoft .  Let op, het komt dit keer niet in een menu terecht, wat je moet doen is een "terminalvenster" openen, daar gewoon "xlog" intypen en de Entertoets indrukken. Je kan er ook een "nieuwe starter" voor aanmaken. (Rechtsclicken op het bureaublad)
In andere linux-versies kan xlog installeren een beetje ingewikkelder zijn maar het is een interessant voorbeeld.
We gaan eerst op zoek naar de juiste "Tarball" in dit geval "xlog_2.0.3.orig.tar.gz", of recenter, zie b.v. op : http://linux.softpedia.com/progDownload/Xlog-Download-8030.html of onderaan op: http://gd.tuwien.ac.at/linux/debian/pool/main/x/xlog/.
 Zoals in de vorige pagina vermeld, gaat het hier om de "broncode" van het programma en zullen we zelf moeten proberen te compileren.
Om geen problemen te hebben met schrijf- en andere rechten, loggen we uit als gewone user en terug in als ROOT, de superuser die alles mag!
We plaatsen het bestand b.v. in /usr/bin/, je kan dat best via de Midnight Commander (mc, zie eerder) met toets F6.
Nu plaatsen we de cursorlijn op dat bestand en kiezen voor F2. Daardoor krijgen we een menu waarin o.m. het "(g)unzippen" voorzien is., hiermee verdwijnt achteraan  de .gz.
Nu laten we ook even de mc zelf verdwijnen door Ctrl-O te drukken, dit zal ons toelaten om, in de map waarin we ons bevonden, een commando te laten uitvoeren, in dit geval: tar -xvf  xlog_2.0.3.orig.tar
Als je terug Ctrl-O indrukt komt mc terug te voorschijn en zal je zien dat er een map /xlog werd gecreëerd. In die map zal je een bestand INSTALL aantreffen en als je dat leest (met F3), zal je zien dat daarin de installatieprocedure is uitgelegd, samen met de voorafgaande voorwaarden. Er zijn namelijk een paar "lib-.." bestanden die aanwezig moeten zijn. in dit geval begint dat met libgtk2.0-devel (laatste cijfer kan intussen veranderd zijn). Laat het zoeken via google of in Synaptic van je ubuntu-installatie en installeer het zonodig. Verder is er pkg-config en libxml2, er is veel kans dat die al aanwezig zijn omdat ook andere programma's er gebruik van maken. Kijk tenslotte of ook libgnomeprint2.2.0-devel, of hoger, aanwezig is.
Nu zijn we klaar voor de compilatie procedure; doe eerst weer Ctrl-O en typ:
./configure  (in geval je een transceiver met seriële poort hebt kan je typen ./configure --enable-hamlib) Na de Entertoets typ je vervolgens make, dat compileert het pakket, tenslotte moet je nog typen: make install om het programma en de data files effectief  te installeren.
Als alles goed gegaan is is het programma nu ter beschikking. Als je terug uitlogt als root en weer gewone user wordt, kan je een terminal venster openen en typen "xlog". Bij een eerste opstart zal er in de thuismap van de gebruiker een ./xlog map aangemaakt worden.
Alles bijeen is dit geen eenvoudige methode maar als het een troost kan wezen: het geeft een zekere voldoening als je op deze wijze een programma aan de praat krijgt. Het is een methode die ook in andere linux distributies kan gebruikt worden, en soms vind je een programma alleen onder die vorm.

Morse oefenprogramma's

Er is in 2010-2011 een soort heropleving vastgesteld voor het bedrijven van CW. Hoewel het de oudste vorm van draadloze communicatie betreft,  is het inderdaad om allerlei redenen nog zeer bruikbaar.
Omdat er omtrent oefenprogramma's voor morse onder linux enkele vragen gesteld werden  heb ik rondgekeken welke eenvoudige toepassingen het meest voor de hand lagen.
We hebben het reeds verschillende keren gehad over Synaptic (-> Systeem -> Beheer), voor het installeren van bijkomende toepassingen.
We vinden daar o.a. een progamma met de naam "Morse". Blijkbaar geeft dat in zijn huidige vorm problemen om het goed werkend te krijgen, en om praktische redenen zijn we daar niet verder op in gegaan.
Meer succes geeft "unixcw" want daar zijn in ubuntu-synaptic twee frontends voor: "xcwcp" voor opstarten in een terminal in de grafische
omgeving, en "cwcp" die het ook perfect doet in een niet grafische omgeving. (Eerst CTRL_ALT_F2 (terzelfdertijd) doen, inloggen en dan cwcp
typen) (terugkeren is "exit" en dan ALT_F7) De geluidsparameters kunnen verschillen volgens de audiokaart van de PC en de instellingen. Het kan dus gedeeltelijk afhangen van de computer. Op sommige PC's is het audio-resultaat alvast niet schitterend.

In Synaptic vinden we ook nog de toepassing "Aldo". Dit eenvoudige morse-oefenprogramma geeft verrassend goeie resultaten. Ook de audio klinkt uitstekend.
Als je na installatie het prgramma opstart door "aldo" te typen in een terminal-venster, krijg je een eenvouig menu te zien. Omdat het wat zoekwerk vergt om de mogelijke instellingen (setup), naar je hand te zetten geven we hieronder een soort handleiding:

Als je "aldo"typt in een terminalvenster verschijnt het menu:
*************************************
* Aldo Main Menu     
*  1: Blocks method   
*  2: Koch method     
*  3: Read from file  
*  4: Callsigns       
*  5: Setup           
*  6: Exit            
*                                  
* Your choice:               
*************************************

Vermits je Aldo moet aanpassen aan je PC, kies 5 (Setup)
Nu zie je het Setup menu:

*********************************
*   Setup Menu  
* 1: Keyer Setup 
* 2: Blocks method Setup
* 3: Koch method Setup
* 4: Qrz exercise Setup
* 5: Default Settings
* 6: Return to Main Menu
*********************************

Nu moet het configuratiebestand worden aangemaakt ~/.aldorc
Kies dus voor 5 (Default Settings)

*********************************
*   Setup Menu  
* 1: Keyer Setup 
* 2: Blocks method Setup
* 3: Koch method Setup
* 4: Qrz exercise Setup
* 5: Default Settings
* 6: Return to Main Menu
*********************************
Andere keuzes in het setup Menu:

By selecting 1 you can set up:
1) Pause before the start of keying, in seconds (default: 2)
2) Pause between two letters in a word (default: 3)
3) Pause between two words (default: 7)
4) Keying speed in wpm
5) Length of dot (default: 1)
6) Length of dash (default: 3)
7) Frequency of buzzer in Hz (default: 900)

By selecting 2 you can set up training with the Blocks method exercise:
1) Length of words, in characters (default: 5)
2) Number of words (default: 3)
3) Character set (default: 1 - i.e. "e,i,s,h,t,m,o")

By selecting 3 you can set up the keying speed for the Koch method.
By selecting 4 you can set up the Callsign exercise.
Specify your preferred callsign format, using "wildcards":.
() = random letter
# = random number
? = optional letter
$ = optional number

A fixed letter or a fixed number, (such as "i" or "8" in the examples
below), is used literally.
For example:
iz8()()() is a format for callsigns like iz8bqi iz8eqd iz8tpz etc..
iz#m()() gives iz0muv iz9mer iz8mrd etc..
iz#()()() gives iz2qwe iz1ert etc..
i?8()()() gives i8mro iz8eqd it8aa ih8epz etc..
i?#()()() gives imro izqvo iz8mrt etc..
kc#()()() gives kc0mnn kc1hjy kc9yup

NOTE: Callsign formats must be lower case: e.g. iz#m()(), not IZ#M()()

Kijken we terug naar het hoofdmenu:
*************************************
*       Aldo Main Menu   
*  1: Blocks method   
*  2: Koch method     
*  3: Read from file  
*  4: Callsigns       
*  5: Setup           
*  6: Exit            
                    
Nu kan je kiezen uit:            
*************************************
*  1  om te trainen met de  "Blocks Method" (groepen characters)
*  2  om te trainen met de zgn. "Koch Method"
*  3  om  Aldo een tekstbestand te laten lezen die op je harde schijf staat.
*  4   om te luisteren naar willekeurige "callsigns"

Begin b.v. met het luisteren naar de groepen van vijf letters (Block Method)
Schrijf mee op papier. Indien onzeker zet een streepje en decodeer verder.
Bij het einde van de oefening wordt je verondersteld het resultaat in te typen.
Waar je jouw "onzeker streepjes" door "()" moet vervangen.
Het programma zal de resultaten laten zien.

Bovenstaande uitleg is gebaseerd op een "handleding" van  IZ8EQD Giuseppe Martino
ref.: http://os4depot.net/index.php?function=showfile&file=audio/misc/aldo.lha

Een voorbeeld van resultaat-evaluatie vind je op: http://www.linux.com/archive/feature/113996

Vermits jouw instellingen voor Aldo worden opgeslagen in de gebruikersmap ~/.aldorc kan je ze ook
rechtstreeks wijzigen door dat bestand te editten, b.v. met de F4 functie in de Midnight Commander.


ONLx4b

Inleiding          Vorige pagina          Volgende pagina