Tips en Tricks

Inhoud

- Installeren van een printer onder Linux
- Installeren van een scanner onder Linux
- Kopiëren en plakken van tekst in Linux
- Iets i.v.m. branden van CDroms en DVD in Linux
- Veilig stellen van de MBR in Linux
- Linux en hardware compatibiliteit (grafische kaarten,geluidskaarten, printers, scanners, ethernetkaarten, modems,   laptops, enz. enz.)
- Wat is de MD5- of de SHA256SUM?
- Overbrengen van de Firefox Bladwijzers en de Thunderbird Adressenlijst naar een nieuwe Ubuntu-versie
- Afsluiten van de PC in (K)Ubuntu niet altijd automatisch
- Hoe organiseer ik mijn harde schijf (schijven)
- Oude computers en linux
- Omgeving creëren voor bijkomende gebruiker(s)
- Comprimeren van bestanden (zip, tar, gz, enz)
- Hoe halen we één artikel uit het "Guldenspoortje" (of een ander .pdf bestand)
- Permanente Numlock
- Minder frequente schijfcontrole tijdens het opstarten
- We leren onze ubuntu-pc (veeltalig) praten
- Maken van één op één kopies van CDroms (DVDs)
- Hoe kan ik onder Ubuntu een deel van een HD overschrijven met nullen?

01 - Installeren van een printer onder Linux

Sommige hardware fabrikanten vertikken het nog altijd om drivers te maken voor iets anders dan computers die MS software draaien, komt daarbij dat er heel wat goedkope, "onvolledige" printers in omloop zijn, de zgn. "win-printers". Onvolledig, omdat ze weinig of geen eigen elektronica aan boord hebben en een deel van hun werk laten doen, door de CPU van de computer extra te belasten.
Gelukkig heeft de grote linuxgemeenschap, voor de meerderheid van de bekende printers, zelf voor oplossingen gezorgd  en het moet al om een "exotisch", of minder verspreid type gaan, om hem onder linux niet draaiende te krijgen.

In Ubuntu ga je naar Beheer ->Printers ->printer toevoegen (datbase wordt gelezen), lokale printer, enz.

In PCLinuxOS ga je daarvoor naar PCLinuxOS Control Center -> Hardware ->Configure printers, print job queues, etc. Meestal "ziet" de configuratie reeds een aanwezige printer, zeker als het een courant model betreft, en de installatie gebeurt verder automatisch.

Indien er zich toch een probleem voordoet, dan is bijgaand adres beslist nuttig.
http://www.linux-foundation.org/en/OpenPrinting
Je kan zonodig ook browsen naar: http://localhost:631/ dat is zowat het "thuisadres" voor CUPS.
Je vindt verder nuttige info op: http://linux.sitetree.nl/doc/html/node107.html
en voor usb-toestanden op: http://www.linux-usb.org/
All-in-one printers kunen een probleem geven maar niet altijd, je kan best eens kijken op  http://www.linux.com/articles/114181 en de daar vermeldde links.

02 - Installeren van een scanner onder Linux

Zowel in PCLinuxOS als in Ubuntu is het programma  xsane aanwezig, bij het opstarten ervan gaat dat programma  zelf op zoek naar een eventueel aanwezige scanner. De meeste courante modellen worden automatisch herkend.

Indien er toch problemen zijn raadpleeg dan bijgaande adressen:
http://www.linuxnetmag.com/nl/nlusbscan1.html
http://www.yolinux.com/TUTORIALS/LinuxTutorialScanners.html
http://www.epsondevelopers.com/linux/scanners
http://hp44x0backend.sourceforge.net/
Zie ook hierboven bij printers voor wat de "All-in-one" printer-scanners betreft.

03 Kopiëren en plakken van tekst in Linux

Eenvoudiger kan niet: je zorgt dat je een tweede editor, (waarheen je  de tekst wil kopiëren) hebt klaarstaan, eventueel op een ander bureaublad.  De alinea of tekst die je wil kopiëren "kleur je in",  en direct daarop ga je naar de bestemmingsplaats, druk even op het scrollwieltje van je muis en klaar is kees!
Het kan natuurlijk ook via de "edit" (Bewerken) menu, of met Ctrl-c (kopiëren) en daarna met Ctrl-v (plakken).
Terwijl je met de Firefox op een website staat en op het bureaublad ernaast de OpenOffice-Tekstverwerker hebt geopend, kan je op die manier stukken tekst van de website "inkleuren" en ze zo naar je tekstverwerker brengen.

TERUG naar "Inhoud"

04 Iets i.v.m. branden van CDroms en DVD in Linux

In Kubuntu en andere versies die KDE gebruiken als grafische omgeving, (PCLinuxOS, Knoppix, gOS, enz.) beschikt men over een brandprogramma dat enigszins vergelijkbaar is met het Nero brandprogramma in windows, het noemt K3B en is terug te vinden in de menu's.
In Ubuntu is het nog eenvoudiger, je hebt b.v. een .iso bestand van een nieuwe linuxversie gedownload en wil dat wegbranden als een zelfopstartende liveCD, (wat meestal de bedoeling is). Het bestand in kwestie staat ofwel op je desktop, ofwel in je map  /Downloads. Al wat je moet doen is op het bestand gaan staan met de muis en "rechtsclicken", één van de opties zal zijn "naar schijf schrijven" en automatisch wordt het op de juiste manier gebrand.
Vanaf Ubuntu 8.04 beschikken we over een meer grafisch brandprogramma met  "Brasero", een toepassing die te vinden is onder "Audio en Video".
Brandprogramma's zijn in feite "frontends" voor bestaande opdrachten en echte linux-hackers zien er niet tegen op om gewoon in een terminal venster het commando "cdrecord" te  gebruiken en van de juiste parameters te voorzien, zoiets in de aard van: sudo cdrecord dev=0,0,0, speed=16 mybackup.iso, maar hackers doen het nu eenmaal graag op de moeilijke manier!

burncd

TERUG naar "Inhoud"

05 Veilig stellen van de MBR in Linux

Vooraleer je op een andere partitie van je harde schijf een nieuwe linux versie installeert, is het aan te raden om de actuele inhoud van de MBR  ergens weg te schrijven. Stel dat de installatie op het einde toch nog mislukt, dan kan je mits de inhoud van de MBR terug te plaatsen opnieuw in je vorig menu komen.
Hoe  gaan we daarvoor tewerk?
Open een terminal venster en geef het commando: 
sudo dd if=/dev/sda  of=/home/(username)/sda.mbr bs=512 count=1
In minder dan twee seconden wordt daarmee het bestandje hda.mbr aangemaakt. (mag ook een andere naam zijn) Dat moet je ergens kopiëren waar je er achteraf nog aan kan,  al is dat desnoods met behulp van een LiveCD. Als het mbr-bestandje maar "bereikbaar" is b.v. op een diskette of memorystick.
Bij het terugplaatsen worden de zaken omgedraaid,  dan vertrek je van op de plaats waar het bestand hda.mbr zich bevindt en geef nu het commando:  sudo dd=sda.mbr  of=/dev/sda bs=512 count =1
Als je voor "dépannage" de liveCD van Ubuntu gebruikt en een memorystick waarop je de mbr wegschreef, dan zal het commando voor terugplaatsen eruitzien als: sudo dd=/dev/sda of=/media/disk-1/sda.mbr bs=512 count =1
Dat fameuze commando ziet er nogal ingewikkeld uit maar is in feite zeer logisch en eenvoudig. We beginnen achteraan: count=1 wil zeggen dat het de eerste sector van de HD betreft, bs=512 wil zeggen dat het om 512 byte gaat en dat is precies de grootte van de mbr,  /dev/sda beduidt dat het om de eerste harde schijf gaat. Verder staat if voor bronbestand en of voor doelbestand. dd zelf is een eerder merkwaardig commando, je kan er tekst mee kopiëren en terzelfdertijd converteren maar je kan er b.v. ook een hele partitie mee kopiëren! Waarschijnlijk maakt "Partimage" gebruik van dit commando.

TERUG naar "Inhoud"

06 Linux en hardware compatibiliteit (grafische kaarten,geluidskaarten, printers, scanners, ethernetkaarten, modems, laptops, enz. enz.)

Als bepaalde hardware problemen geeft in linux dan is dat niet de schuld van linux zelf, maar meestal van dat ander operating system, dat blijkbaar over genoeg geld beschikt om sommige fabrikanten te verplichten alleen drivers te ontwikkelen voor hun systeem. Gelukkig zijn er in de unix, linux en freeware wereld zoveel bekwame mensen actief dat in de meeste gevallen wel voor een oplossing werd gezorgd.
Niettemin kan je vóór de aanschaf van  nieuwe hardware, beter een kijkje nemen op de onderstaande adressen, het kan je beletten een miskoop te doen, terwijl er zoveel goeie hardware bestaat die helemaal geen problemen oplevert.

http://www.tldp.org/HOWTO/Hardware-HOWTO/
http://www.linuxhardware.org/
http://home.nedlinux.nl/~chromisx/hardware.php
http://www.xs4all.nl/~wbsoft/linux/links/hardware.html
http://groups.google.nl/group/comp.os.linux.hardware/about?hl=nl
http://www.nllgg.nl/linux_hardware

07 Wat is de MD5- of de SHA256SUM?

Als je een linux versie onder vorm van een .iso bestand wil gaan downloaden, zal je zien dat er voor dat bestand ook soms een MD5 checksum kan worden gedownload. Bij ubuntu en een aantal andere versies is dat inmiddels SHA256 geworden maar het werkt op dezelfde manier.
DOE DAT ALTIJD!
Nadat je het .iso bestand hebt binnengehaald geef je in een terminal venster het commando md5sum [bestand.iso], dat duurt een tijdje maar het resultaat moet een 32byte lange code zijn en die moet perfect kloppen met de gedownloade MD5checksum. Alleen op die manier ben je zeker dat alle nullen en enen correct zijn gekopiëerd! Wanneer dit niet het geval is heeft het geen zin om het bestand naar CD te schrijven.
De MD5- of SHA256 checksum wordt ook gebruikt om wachtwoorden versleuteld op te slaan en te controleren, je kan die versleuteling o.m. zien onderaan in het bestand /etc/shadow.  De nu in ubuntu gebruikte SHA256-codering is bijzonder moeilijk te "kraken"!
(Voor de ongelukkigen die het nog moeten stellen met "windooz", er bestaat een md5sum.exe o.m. te vinden bij http://www.md5summer.org/about.html

TERUG naar "Inhoud"

08 Overbrengen van de Firefox Bladwijzers en de Thunderbird Adressenlijst naar een nieuwe Ubuntu-versie


De bladwijzers van de Firefox kan je het gemakkelijkst overbrengen naar een nieuwe installatie door ze via ->  Bladwijzers  -> Bladwijzers organizeren,  eerst op te slaan als "Reservekopie" en daarna de nieuwe installatie zgz. te herstellen.  Zo'n reservebestand heeft als extensie  .json

De Thunderbird adressenlijst zit in /.mozilla-thunderbird/3mov4ce3.default/ en noemt abook.mab, ook dat bestand kan je eventueel overbrengen naar de nieuwe installatie.
Indien je emailt met Evolution moet je de adressenlijst gaan zoeken in /.evolution/addressbook/local/system/
Indien je van Thunderbird overstapt naar Evolution kan je het adressenbestand exporteren als een .ldif bestand.

Wat de email bestanden zelf betreft zijn de belangrijkste deze die alles bevatten wat binnenkwam (Inbox), en alles wat verzonden is (Sent), maar na 6 maanden worden die bestanden, (en wat er bij hoort) loodzwaar, en kan je beter met een nieuwe lei beginnen. Wat wel praktisch is, is de bestanden /.mozilla-hunderbird/3mov4ce3.default/Mail/Local Folders/Inbox en /Sent ergens opslaan en ze beschouwen als gewone tekstbestanden. In mc b.v. kan je die bliksemsnel doorzoeken op de aanwezigheid van specifieke woorden en op die manier berichten terugzoeken uit de periode van de vorige versie(s).

Vanaf Ubuntu 7.04 (niet in Kubuntu) is er tijdens de installatie ook een optie voorzien die toelaat om Documenten en instellingen over te nemen vanuit een bestaande Windows- of Linuxversie op de zelfde HD.

TERUG naar "Inhoud"

09 Afsluiten van de PC in (K)Ubuntu niet altijd automatisch

Wanneer je de computer wil afzetten en in het menu kiest voor "uitzetten" worden alle lopende processen netjes beëindigd en wordt op het het einde ook de voeding van de PC automatisch onderbroken, het toestel staat dus af! Nu blijken bepaalde PC's daar problemen mee te hebben, alle processen worden weliswaar gestopt maar de PC blijft draaien en wacht tot je zelf het knopje induwt.  Kan daaraan verholpen worden? Het antwoord is ja: ga in een terminal venster en typ sudo gedit /etc/modules zodat de tekstverwerker met rootrechten wordt opgestart. (Anders kan je niet wegschrijven!) typ dan onderaan: apm power_off=1 en schrijf het bestandje weg. Na een volgende heropstart zal het afsluiten automatisch gebeuren.

TERUG naar "Inhoud"

10 Hoe organizeer ik mijn harde schijf (schijven)


De kleinste harde schijf die je nieuw koopt is al minstens een van 80 Gb en meestal is het boven de 100 of 200 GB, Wat doe je met al die ruimte?
Tenzij je regelmatig films download, (die je achteraf hoogtens één keer bekijkt), is het rap van het goeie teveel. Als je bedenkt dat de ganse wereldliteratuur, vanaf het oud testament tot begin van de twintigste eeuw, alle werken van Shakespeare incluis, op één cdrom kunnen geperst worden, dan vraag je je eigen toch af of we nog wel verstandig bezig zijn met al die Gigabytes. Zelfs een kompleet operating system, alle bijkomende software inbegrepen, heeft genoeg aan 2 to 3 Gb! Hoe gaan we nu een beetje intelligent om met al die beschikbare ruimte?
Een harde schijf kan maximaal 4 primaire partities omvatten (hda1 tot hda4 of sda1 tot sda4) maar je kan ook b.v. van de tweede (hda2 of sda2) een grote uitgebreide partitie maken en daarbinnen kan je een groter aantal logische partities aanmaken, waarmee de grens van maximum 4 doorbroken wordt. Logische partities krijgen een nummer dat vanaf 5 begint, dus hda5, hda6 enz. (vanaf Ubuntu 7.04, of bij SCSI en SATA drives, kan dat  ook sda5, sda6 enz zijn.)
Dat kan experimenterende linuxers toelaten om b.v. vier of meer verschillende linux versies naast mekaar te installeren en ze beurtelings te gebruiken. Je kan een partitie ook gebruiken als backup of parkeer partitie voor opslag van "gemeenschappelijke data", enz.
De meest voor de hand liggende manier om de harde schijf van een PC te bekijken is het gebruik van een zelfopstartende schijf met het partitioner programma Gparted erop. (Downloaden en branden!)
Het laat je ineens toe om een schijf te "herschikken". Stel, je hebt een PC met XP op de eerste primaire partitie, (klassieke toestand) en daarnaast een backup partitie met weinig data. Goed, we starten die XP eens op in veilige modus (F8 bij het opstarten) en defragmenteren die backup partitie. Daarmee is het achterste gedeelte datavrij en kunnen we daar allicht 10 of 20 Gb van afnemen. (resize the partition).
Om op een nieuw gekocht toestel waarop je de Vista hebt meebetaald, ruimte vrij te maken, wordt aangeraden dat met de partitioner van vista zelf te doen, in de vrijgemaakte ruimte kan je dan de Gparted gebruiken.
In het gedeelte dat we hebben afgenomen creëren we dan een swap partitie (even groot als het Ramgeheugen) en van de rest maken we een ext3 partitie, waar dan Ubuntu of een andere linux versie kan op geïnstalleerd worden.
Eenmaal linux geïnstalleerd is de eenvoudigste manier om de toestand te bekijken het commando: sudo fdisk -l  /dev/hda of sudo fdisk -l  /dev/sda  (de linux fdisk is niet dezelfde als de fdisk van Dos!)

Voorbeeld: de zelfopstartende CDrom met Gparted werd in een PC opgestart die een HD bevat van 80 Gb.
Wat zien we?  De brede horizontale balk is de volledige harde schijf. We zien dat de HD verdeeld is in vijf grote en één kleine partitie. De lichtgele kleur toont aan hoeveel er in elke partitie "beschreven" is. Groen omkaderd zie je de eerste primaire partitie (sda1).  Lichtblauw omkaderd zie je de "uitgebreide" (extended) partitie, die de kleine "swappartitie" omvat en vier grote "logische" partities.
In de uitleg onder de balk zie je dat de eerste primaire partitie werd geformatteerd in fat32 en dus dienst kan doen voor windows. De logische partities daarentegen zijn geformatteerd in "ext3", behalve sda9 die nog in "ext2" staat. Aan de hoeveelheid ruimte in gebruik,  ziet het ernaar uit dat sda6 en sda7 telkens een linux-versie bevatten met vrij veel data.
Het is sterk aan te raden om een en ander te oefenen op een blanco harde schijf, of een oudere die helemaal "herwerkt" mag worden.

gparted_HD80Gb

TERUG naar "Inhoud"

11 Oude computers en Linux

Laten we voor alle duidelijkheid beginnen met een opmerking: aarzel vooral niet om een "recente" Linux distributie op je BESTE PC te installeren, je beschikt dan meteen over een officieel, krachtig, en vooral veiliger alternatief voor XP en Vista, al hoef je die windooz toestanden die nog op je eerste partitie staan, niet meteen uit te vegen.

Afgezien daarvan is het perfect mogelijk om met linux te experimenteren op oudere PC's die je van de schroothoop hebt gered. Hou er wel rekening mee dat je er een beetje alleen voorstaat, tenzij andere old men, net hetzelfde aan het proberen zijn. Natuurlijk zijn er, naast de linuxers die je kent, de vele user groups en forums, waar met enig zoeken veel info te vinden is.

Laten we even bekijken wat er zo allemaal kan:

Je hebt een nog werkende PC 386 ? Dan zou je het best beperken tot de distro's Morphix of Deli Linux, met deze laatste kan je vertrekken vanop vier diskettes!

Je hebt een 486 met 32 Mb ram: behalve met Deli Linux, kan je hier ook Feather Linux of DSL (Damn Small Linux) op installeren, beschik je over 64 Mb ram dan kan je Gentoo of Elive proberen.

Bezit je een Pentium I-166 MMX met 128 Mb ram (wat een luxe..), kijk dan eens of Puppy voor jouw geschikt is.

Voor een Pentium II met 128 Mb ram komen dan weer het verbazende Puppy en SaxenOS in aanmerking.
Over Puppy vind je meer uitleg op de pagina "Hamsoft ervaringen" met een paar mooie "screenshots".

Voor een Pentium III met 128 Mb ram komt, naast alle hoger genoemde versies, al allerlei in aanmerking: Zenwalk, Kanotix, PCLinuxOS, Fluxbuntu, enz.

Er zijn nog een aantal "lichtere" distro's met uitgebreide mogelijkheden, maar waarvan de "minimale vereisten" niet altijd duidelijk zijn, o.m. Basic Linux, Slackware en Minislack, Mepis Lite en Mepis Antix, Vector linux, Papug Linux, Dyne Bolic, enz.
Vanuit de Ubuntu-groep is er ondersteuning van Xubuntu, waarbij het basissysteem hetzelfde blijft als bij (K)Ubuntu maar met een "lichtere" grafische omgeving, en dus minder eisen stellend aan de hardware.

Dikwijls ben  je verbaasd over de mogelijkheden van die "lichtere" linux operating systems, ze steken meestal zeer intelligent in mekaar, net als sommige LiveCD's die op een van die systemen gebaseerd zijn, denk als radioamateur maar aan Hamshack. gebaseerd op Knoppix, en Digipup, gebaseerd op Puppy!

Alle hierboven vermeldde distro's kan je vinden via Google/linux of op Distrowatch en in de bijkomende uitleg vind je waarover het precies gaat.

Wat je ook probeert: als je een bevredigend resultaat bereikt, schrijf duidelijk de détails op, en laat ze weten aan de andere OM's! 

TERUG naar "Inhoud"

12  Omgeving creëren voor een bijkomende gebruiker

In veel gevallen werk je niet alleen op je computer en is het nuttig een werkomgeving te maken voor een andere gebruiker.
Zoals dikwijls in linux kan dat weer op meer dan één manier. Het kan snel en eenvoudig met de grafische voorziening daartoe in Ubuntu.
Neem Systeem -> Beheer -> Gebruikers en Groepen en click op "Add User", vul in: gebruikersnaam en echte naam en geef tweemaal het paswoord. De gebruiker is achteraf gerechtigd zijn eigen paswoord te veranderen met een eenvoudig commando.
Belangrijk zijn de "user privileges" want dat laat toe serieuze beperkingen op te leggen, gewoon door aan- of uitvinken. Wat zijn pecies die groepen waar de gebruiker al of niet kan toe behoren?
In het kort komt het hierop neer:
    adm       is voor systeem logging
    dialout  is voor het gebruik van serieële poorten
    cdrom    verschaft toegang tot de CD/DVD drives
    floppy    geeft toegang tot de diskette drive
    audio     laat geluid toe voor de gebruiker
    dip          is nodig voor telefoon-modems
    video      maakt video mogelijk voor de gebruiker
    plugdev  geeft de gebruiker toegang tot verwisselbare opslagmedia, memory sticks, camera's, card readers, enz
    lpadmin laat het gebruik van de printer toe
    scanner  laat het gebruik van een scanner toe
    tape         laat het gebruik toe van eventuele tape backups
    fax           laat het gebruik toe van eventuele fax voorziening
    admin     geeft een gebruiker sudo rootrechten (absoluut te vermijden voor tweede en verdere gebruikers!)
Zoals je ziet kan je b.v. voor kleine kinderen een beperkt gebruik organiseren, zonder veel risico's.

Voer je het installeren van een tweede, derde of verdere gebruiker liever uit zonder een programma op te starten zoals hierboven, dan kan dat in een terminal venster, hetzij op het bureaublad, hetzij na "Ctrl-Alt-F2", met de volgende commando's:
    Creëer eerst een nieuwe groep met sudo groupadd [gebruikersnaam]
    Geef vervolgens het commando sudo useradd -m-g [gebruikersnaam] -G adm,cdrom,floppy,enz...
    Eindig met sudo passwd [gebruikersnaam]
Het resultaat zal net hetzelfde zijn als hierboven.
Daarnaast kan het natuurlijk gewenst zijn als die nieuwe gebruiker in te loggen en, hetzij in Evolution, hetzij in Thunderbird, een email account aan te maken.

TERUG naar "Inhoud"

13  Comprimeren van bestanden

Als we in Ubuntu rondkijken welke compressiemethodes voor bestanden er ter beschikking zijn stellen we vast dat er, zoals dikwijls in linux, meerdere goeie programma's standaard aanwezig zijn, nl.: zip, gzip, bzip2, en tar!
Elk daarvan heeft zijn eigenaardigheden:

- zip laat o.m. toe encryptie toe te passen, en je kan de graad van compressie bepalen. Je kan het gezipt bestand ook een totaal andere naam geven.
- bzip2 kan dan weer vooraf een droge test-run uitvoeren.
- gzip is de normale gnome zip, werkt zeer vlot en comprimeert goed .html bestanden
- tar wordt vooral gebruikt om een pakket van bestanden op te slaan. Het laat toe 1 bestand aan te duiden voor "bijvoegen" of "extraeren", dat is vooral  interessant na een backup.

Elk van die programma's heeft zijn  zijn eigen parameters en dat maakt het niet gemakkelijker als je er niet regelmaig mee werkt.
Als je de respectievelijke mogelijkheden volledig wil bekijken kan je de bijhorende "manual page" oproepen door in een console b.v. man bzip2 te typen. Met de spatiebaar kan je er dan doorheen bladeren en onderaan kan je eruit met "q".
Misschien interessant om hier te vermelden: van een "man page" kan je een uitprintbaar bestand maken door in een Terminal venster het commando te geven:
b.v. man gzip | cat > gzip.txt Dit zorgt ervoor dat een nieuw tekstbestand wordt gemaakt waarin de inhoud van "man gzip" terechtkomt.

gzip werkt ook zonder enige parameter vlot en probleemloos, het zet gewoon een .gz achteraan het bestand en dat beslaat dan heel wat minder ruimte. Die "gz" achteraan is goed bekend van bepaalde ".tar programma-paketten".
Een voordeel van bovenstaande compressie-programma's is dat hun functionaliteit is overgenomen in de Midnight Commander. Je gaat met de cursor gewoon op b.v. een gzip programma staan en druk dan F2. Je krijgt een menu die direct unzippen toelaat! Dat lukt ook met rechtsklikken op het icoon van een gecomprimeerd bestand in -> Locaties ->  Persoonlijke map.

tar is vooral bedoeld om pakketten van bestanden te meken. Achteraf kan 1 bestand toegevoegd of ge-extraeerd worden, wat praktisch kan zijn bij backups.
inpakken =  tar -cvf bestand of Map
uitpakken =  tar -xvf bestand.tar

zip (= compatibel met pkzip)
Inpakken van een map + submappen =  zip -r documenten DOCUMENTS  (waarbij "documenten" het zip bestand wordt en "DOCUMENTS" de samen te vatten hoofdmap)
Het bestand documenten.zip is subdirectories incluis, en voor zowat 50% gecomprimmeerd.
Met unzip documenten.zip krijg je de oorspronkelijke bestanden terug en dat mag desnoods op een andere plaats.
Een ander voorbeeld: zip stuff * . Dat maakt een archief stuff.zip met daarin alle bestanden van de actuele map.

rar is ook een comprimeermethode die je wel eens tegenkomt in linux. Ze zit in "synaptic" nadat je de "Ubuntu-restricted-extras" hebt geïnstalleerd.
Inpakken = rar a archief.rar bestand1.odt bestand2.odt ..
Uitpakken = unrar a archief.rar *.*

Het is in linux echt comfortabel werken met comprimeren en omgekeerd!

TERUG naar "Inhoud"

14 Hoe halen we één artikel uit het "Guldenspoortje"

Het gaat om een voorbeeld want eigenlijk is vooral het principe interessant!
Meer en meer Tijdschriften, cursussen en "Manuals" zijn op het internet ter beschikking onder de vorm van .pdf files en dat is niet slecht want het is een algemeen aanvaard formaat. Wel een probleem is dat het dikwijls grote bestanden betreft waarvan ons slechts een klein gedeelte interesseert, b.v. één of twee artikels in een tijdschrift van meer dan vijftig bladzijden, of één hoofdstuk uit een bepaalde cursus. Het geheel neemt natuurlijk veel plaats in beslag, en bovendien hebben we de interessante artikels niet als een afzonderlijk geheel. Is daar een goede oplossing voor?
Inderdaad en we zullen het aantonen aan de hand van een voorbeeld.
Stel dat we geinteresseerd zijn in het artikel over "Universele laadschakeling voor NC- en NiMH-accu’s" door on7kz en on5mf. Dat stond in het Guldenspoortje van september 2007 op de bladzijden 7, 8 en 9. Over die publicatie zouden we graag beschikken en liefst onder vorm van een appart .pdf bestand.
Goed, via de website van KTK kunnen we het nummer in kwestie  downloaden als "1199292887.pdf"
Nu installeren we in onze linuxversie het programmetje "pdftk", te vinden via "synaptic" in ubuntu.
Voor de overzichtelijkheid kan je best een speciale map maken b.v. PDFMAP en het gedownloade nummer daarin plaatsen. Bij het bekijken van het tijdschrift zien we dat het artikel zich inderdaad op de bladzijden 7-8 en 9 bevindt.
Open nu een terminal en ga in die map staan. (Het handigst is via de Midnight Commander en dan Ctrl-o doen om de commando's te typen).
Geef vervolgens het commando: pdftk 1199292887.pdf cat 7-9 output laadschakeling.pdf
Zodra de commandolijn terug verschijnt kan je gaan kijken om vast te stellen dat het nieuwe bestand "laadschakeling.pdf" aanwezig is met alleen het bedoelde artikel.
Dankzij dat programmetje "pdftk" kan je nog meer rare dingen doen b.v. in één keer van iedere bladzijden een appart .pdf bestand maken. (kan wel even duren bij een groot bestand) en nog veel meer. Je komt het o.m. te weten door in te typen: pdftk --help
Een interessante toepassing is b.v. een hoofdstuk isoleren uit een lange cursus.
Een andere toepassing is de volgende: er is voor de ubuntu-mensen een interessant tijdschrift-on-line dat maandelijks verschijnt en te vinden is op:  http://fullcirclemagazine.org/  (click op download). Regelmatig staat daar een onderwerp dat je kan interesseren. Van de eerste nummers is zelfs een nederlandse versie beschikbaar. OK, je download een van de nummers en vind je een interessant artikel, ga dan tewerk zoals hierboven met het Guldenspoortje.

Als "persoonlijke documenten" zijn .pdf bestanden niet zo soepel te bewerken als OpenOfiice of HTML bestanden.
Editten kan wel, maar er zijn beperkingen en de gebruikte programma's zijn niet eenvoudig. In de praktijk zijn de meeste mensen al tevreden als je hier en daar een opmerking kan bijvoegen of een "viltstift" gebruiken om de aandacht te vestigen op een belangrijke tekstpassage, net zoals we dat doen met een echte papieren cursus of handleiding.
Als we ons daarmee tevreden kunnen stellen is er een eenvoudige en, wat mij betreft, voldoende oplossing.
Je installeert het programma "xournal" (in ubuntu via synaptic),. Dat is een vrij simpele "nota-editor" die evenwel een paar goeie mogelijkheden biedt. Zo kan je gemakkelijk een .pdf bestand binnenhalen en je kan er, als het ware in een transparante "layer", tekstzinnetjes bijvoegen en volop de kleurenstift (highlighter) gebruiken.
Hieronder zie je daarvan een voorbeeld: een willekeurige pdf-pagina betreffende installatie van "Kanotix" werd bewerkt en weggeschreven. Dat wegschrijven kan op twee manieren: je kan het opslaan als .pdf maar dan zijn je aanmerkingen definitief, of je kan het opslaan als een ".xoj" bestand (default) wat het voordeel biedt dat je veranderingen nog kunt ongedaan maken of opnieuw veranderen. (Ze blijven beschouwd worden als een aparte laag.)

xournal_pdf1           xournal_pdf2

Click op de rechtse afbeelding om de aangebrachte bewerkingen beter te zien en zoom zonodig in.

TERUG naar "Inhoud"

15 Permanente numlock

Wie in ubuntu vaststelt dat na het opstarten de numlock niet automatisch aan staat kan dat permanent veranderen met volgende tip van on6hh:
Via synaptic module numlockx  installeren. 
Dan in terminalvenster:
sudo gedit /etc/gdm/Init/Default
boven de laatste lijn   "exit 0"      2 lijnen toevoegen
if [ -x /usr/bin/numlockx ]; then /usr/bin/numlockx on
fi
dan opslaan en rebooten en je zal zien dat de numlock vanzelf oplicht.

16 Minder frequente schijfcontrole tijdens het opstarten

Wie ubuntu vrij regelmatig opstart moet om de dertig beurten een tijdlang wachten omdat het system een schijfcontrrole uitvoert op de actieve partitie. Op zich is dat zeer nuttig maar zo frequent hoeft het bij de normale gebruiker nu ook weer niet. Je kan de interval van die schijfcontrole b.v. verhogen naar 99 op de volgende wijze:
Veronderstel dat het de partitie sda2 betreft: open een terminal venster en tik in:
sudo tune2fs -c 99  /dev/sda2
Na "enter" en heropstarten is de nieuwe interval van kracht.

TERUG naar "Inhoud"

17 We leren onze Ubuntu-PC praten

Onze ubuntu-pc aan de praat krijgen is zo eenvoudig als iets. Je zorgt er eerst voor dat "synaptic pakketbeheer" het kleine en onzichtbare programmetje espeak installeert. De rest gebeurt gewoon in een terminal venster.

Eerste voorbeeld: geef het commando:  espeak -s140 -vnl "1 2 3, is niet hetzelfde als 123"
(je kan dit commando gewoon "inkleuren", kopieren en ENTER doen.)

Zoals je ziet staat het gesproken gedeelte tussen aanhalingstekens.
De parameter -s140 heeft betrekking op de snelheid (speed) van de gesproken tekst.
In de parameter -vnl geeft "nl" de opdracht "nederlands"
 
Tweede voorbeeld:  espeak -s140 -vnl "dag ief, dit is o,n5,g,k"
Zoals je ziet worden de letters in de call gescheiden door komma's en wordt "Yves" fonetisch geschreven als "ief",
Voor "John" b.v. wordt het dan "Dsjon" enz.
Het betekent dat je het programma niet kunt loslaten op "zo maar een tekst". Hij moet in eerst fonetisch worden gemaakt.
Derde voorbeeld: hierin zullen we de stemhoogte veranderen en overschakelen op Engels:
espeak -s120 -k20 -ven+12 "1 2 3 4 5, My name is Gwen"
Met de parameter -k wordt hier bovendien een "klemtoon" gelegd op de hoofdletter G.
 
Met een vierde voorbeeld leren we ubuntu Frans spreken:
espeak -s 140 -vfr " 1 2 3, bonjour"
 
Door het variëren van de parameters zijn allerlei leuke experimenten mogelijk. Anderzijds is het niet echt geschikt voor gewone tekst, hij moet in feite eerst volledig "fonetisch" worden gemaakt.
Voor sommige toepassingen zal het interessanter zijn een tekst zelf verstaanbaar voor te lezen, en op te nemen met het opnameprogrammetje dat bij Ubuntu voorzien is in  ->Toepassingen -> Audio en Video -> Geluidsrecorder of met het prachtige audio-bewerkingsprogramma Audacity, eveneens voorzien in "Synaptic pakketbeheer".

TERUG naar "Inhoud"

18 Maken van één op één kopies van CDroms (DVDs)

Iedereen heeft wel een paar CDroms (DVDs) waar hij een zekere waarde aan hecht. CD's en DVD's hebben helaas ook maar een beperkte levensduur, dus is het geen slecht idee om één op één kopies te maken van die originele CD/DVD. (Met de steeds groter wordende capaciteit van harde schijven is opslagplaaats geen probleem meer!)
Maak in je thuismap een map (directory) die je 'isos' noemt. Steek een cdrom in je lezer en laat hem niets uitvoeren.
Open een terminal en tik: sudo dd if=/dev/cdrom of=/home/jef/isos/mijncdrom.iso (indien je geen Jef noemt, geef je natuurlijk jouw gebruikersnaam. De CD-naam kies je zelf.) Als het commando zijn taak beïndigd heeft, (max 5') zal je een nieuw bestand hebben, mijncdrom.iso genaamd. Voor een DVD zal je wellicht /dev/dvd moeten gebruiken ipv. /dev/cdrom. Van die .iso bestanden kan je ten alle tijde een nieuwe één op één kopie maken. (Net zoals van een gedownload .iso bestand, zoals een nieuwe Ubuntu versie!)

De .iso bestanden die je hebt opgeslagen kan je ook 'mounten', zodanig dat je hun inhoud kan bekijken om er b.v. een foto, of audio of video bestandje uit te halen. Je moet wel voorafgaand een 'mount-point' voorzien. Maak daarvoor weer een speciale map, b.v. /mnt/ISO 
In die map zal door het 'mounten' de inhoud zichtbaar worden. Je kan dat mounten ook weer in de terminal met een commandolijn,(mount -o loop -t iso9660 foo.iso /mountpoint), maar in synaptic zit een handig programmetje: gmount-iso dat je best kan installeren. Het komt in het menu 'Systeemgereedschap' te staan' en werkt zeer handig.
Vanaf de ubuntu release 9.10- Karmic Koala, blijkt het zelfs mogelijk om een livecd te booten met de .iso die zich op je harde schijf bevindt!!

  
TERUG naar "Inhoud" 

19  Hoe kan ik onder Ubuntu een partitie van een HD overschrijven met nullen.

Denk eraan dat je door deze methode de gewiste data niet meer terug kan halen.
Zorg er dus voor dat je de juiste partitie en/of schijf beschrijft en dat je backups hebt.
We maken gebruik van de "commando-mode" functie dd.  Dat commando werd trouwens reeds gebruikt in tip 18 en kwam ook aan bod in tip 5, het veilig stellen van de MBR.
Zoek eventueel ergens op wat je nog allemaal kan daarmee, of geef het bevel man dd
We nemen een voorbeeld: stel,  je wil de eerste 12 MB van een partitie overschrijven met nullen. (In dit geval sda1.)
Typ in een terminal: sudo dd if=/dev/zero of=/dev/sda1 bs=1M count=12
En klaar is kees!
Wi je de eerste 12 MB van de harde schijf overschrijven en niet die van een partitie, dan moet je /dev/sda gebruiken ipv. /dev/sda1
Denk vooraf goed na en zorg er  voor dat je de juiste partitie en/of schijf beschrijft en dat je eventueel backups hebt.
Een mogelijke variant daarop is: sudo dd if=/dev/random of=/dev/sda1

Dit zal de inhoud van /dev/random (bevat een brij aan willekeurige data) gebruiken om /dev/sda1 vol te schrijven.
Pas sda1 aan naar de partitie naar keuze.


TERUG naar "Inhoud"