TEKST EDITTEN IN LINUX


Echte unix en linux "die-hards" zweren bij de altijd aanwezige, maar voor beginners primitief aandoende editor vi. Centraal bij vi is de  "command mode"  die dient voor zoeken, wissen, bijvoegen, navigatie, enz. Daarnaast is er een "insert mode"  waardoor je tekst kan intypen en editten. Erg comfortabel is het aanvankelijk niet, maar wie het beheerst kan aardig zijn plan trekken. Wie er meer wil over weten of uitproberen kan o.m. terecht op:
http://en.wikipedia.org/wiki/Vi
De versie die in Ubuntu standaard aanwezig is is eigenlijk vim (vi improved) die al iets gemakkelijker werkt. Sommige linuxers houden meer van EMACS dat voor kenners allerlei serieuze mogelijkheden biedt, maar het blijft allemaal werken in een niet-grafische omgeving, dus gewoon in een terminal. Er bestaan nog andere, minder gebruikte shell-editters zoals ed en nano. Deze laatste is anders niet slecht, doe in een terminalvenster b.v. gewoon sudo nano /boot/grub/menu.lst en je kan direct je opstartmenu aanpassen. Sinds  2008 is dat trouwens ook de standaard-editer van de Midnight Commander  (functie F4).
Je kan in Terminal mode ook een tekstbestand ineens in MC-edit mode starten met het commando: mc -e bestandxyz , blijkbaar zonder "nano" maar met de vroegere MC-editor. Denk eraan dat je veranderingen alleen kan wegschrijven in bestanden waarvan je "schrijfrecht" bezit, dus zonodig "sudo" gebruiken!

Wil je aan vrij eenvoudige tekstverwerking doen en toch in grafische mode werken dan is GEDIT een goeie keuze. Deze editor is standaard in Ubuntu aanwezig en hoewel het om pure tekst gaat kan je al meer als met b.v. het kladblok van windows. Het programma kent o.m. ook de kleurcodes voor html-editting. In Ubuntu staat het in het menu als "Tekst-editor", maar je kan het ook opstarten in een Terminal venster door gedit in te tikken, en als je het opstart met sudo gedit kan je b.v. het ubuntu-opstartmenu editten en wegschrijven! (/boot/grub/menu.lst)
In een KDE omgeving wordt veel gebruik gemaakt van de teksverwerker KATE.

In veel gevallen volstaat pure tekstmode niet en willen we beschikken over letter typering, en de klassieke concepten gebruiken van hoofdstukken, secties, marges, tabellen, figuren, enz. om nog te zwijgen over het gebruik van macro's en voorzieningen voor programmatie.
Een "document markup language" die dat allemaal en nog veel meer aankan is de LaTeX-Editor. Het is een document preparatie systeem dat eigenlijk aansluit bij het Tex programma en dat nogal geliefd is bij wetenschappers, omdat je er o.m. de meest complexe formules mee kan op het scherm, en op papier krijgen.
De naam is trouwens gestyleerd als   \mathrm{L\!\!^{{}_{\scriptstyle \Alpha}} \!\!\!\!\!\;\; \Tau\!_{\displaystyle \Epsilon} \! \Chi}.

Voor juiste info omtrent LaTex kan je best beginnen bij:  http://en.wikipedia.org/wiki/LaTeX
Er zijn boeken over gepubliceerd en er worden cursussen over ingericht, maar studie is noodzakelijk om er te kunnen mee werken.

Ben je eerder het type "romanschrijver" en vooral gericht op het gebruik van verschillende lettertypes en kleuren, aanpassing van titels, gebruik van marges en tabellen, invoegen van beelden, opslaan in .pdf en andere formaten, enz., enz. dan ben je eerder aangewezen op wat de writer, de oerdegelijke tekstverwerker van OpenOffice te bieden heeft.
Documenten van writer worden opgeslagen in een universeel open document formaat. In feite zijn het zipbestanden met daarin XML-files. Omwille van "compatibiliteit met anderen", is het ook mogelijk de documenten op te slaan onder een heleboel andere formaten (het .doc formaat van "word" inbegrepen).

Misschien is het hier de geschikte plaats om een woordje te zeggen over een ander, veel voorkomend document-formaat, nl. de pdf-bestanden.
In de windows-wereld krijg je daarvoor een gratis "alleen lezen" programma. de "Acrobat reader". Om ermee te werken en te schrijven moet je de echte "Acrobat" kopen.
Eigenaardig genoeg heeft linux geen van beide vandoen om zowel .pdf-bestanden te lezen of om er zelf te produceren en ermee te werken. Zowel in OpenOffice-writer (tekstverwerker), als in OpenOffice-calc (rekenblad) en OpenOffice-draw (tekenen) kan je de inhoud van je werk exporteren als pdf-bestand. Voor zover ik mij herinner, (de Office 97 ligt al jaren achter mij) is dat in Office niet mogelijk.
Merkwaardig genoeg kan je ook met een eenvoudig commando, een PSbestand (PostScript) omzetten naar een pdf-bestand, gewoon met het commando  ps2pdf -bestand.pdf
(PostScript bestanden zijn oorspronkelijk bedoeld voor het aansturen van laserprinters en zijn een "tussenformaat" voor printen in het algemeen)

We kunnen dit algemeen overzicht van editten in linux niet afsluiten zonder ook de html-editors te vermelden.
Als je goed met de codes en tags overweg kunt ben je goed af met de Bleufish html-editor. Bij de specialisten is die veel gebruikt, maar wie liever grotendeels in WYSIWYG-mode werkt was in het verleden beter gesteld met NVU. Omdat die niet verder ontwikkeld wordt kan je nu beter opteren voor de "opvolger", die Kompozer genoemd wordt en bij Ubuntu in de lijst van Synaptic voorkomt. Wie in een KDE omgeving werkt kan ook kiezen voor Quanta Plus die qua werking en uitzicht doet denken aan "Dreamweaver"  uit de M$-wereld.

Zoals je kan vaststellen is er in linux een grote vrijheid van keuze als het op editten aankomt en het betreft altijd kwaliteitsprogramma's.



ONLs6_1


Inleiding          Vorige pagina           Volgende pagina