Home
O Radio klubu
Aktivnosti Radio kluba
ARG
  Propozicije
  Rezultati
  Aktivnosti
PPS
Slike
Slike iz arhiva 
In memoriam
Kontakt
Knjiga gostiju
E71EZC Forum
E71EZC na BHCC
 
 
sm3cer09.gif
2012. GODINA:


Priznanja članovima RK Zenica

UO ARA u BiH na svojoj sjednici 30.11.2012.g.donio je odluku da se dodijele priznanja za dosadašnje aktivnosti i našim članovima: (izvod)

23. Zlatna plaketa Amir Jaganjac za koordinaciju radioamaterske službe u BiH i uspješno vođenje ARA u BiH u periodu 2008-2010. godine

8. Zahvalnice za najstarije članove ARA u BiH
Makivić Luka E74W;

4. Priznanje najzaslužnijeg menadžera ARA u BiH u 2012 godini – Maja Vasić E75YL; zlatna plaketa;

Više detalja na stranici ARABIH

Čestitam
e77ab
Akcija krečenja

U subotu 01.12.2012.godine vrijedni Zlatko i Mirza su okrečili preostalu prostoriju, koju koristi ARG sekcija, u radio klubu. Tako su sada prostorije osvježene i lijepe.
Edber i Enes su "uzimili" (složili) i obilježili tende dok je MiKi (kao najčešći berač ruža) okopao i rezao ruže.
Grga je postavio zaštitne flaše da ne smrznu mladice. Pokušavamo povećati broj ruža koje veoma lijepo izgledaju i mirišu.

Slike sa akcije možete pogledati u našoj galeriji.

73 de MiKi
REPETITORI RK Zenica

Ovog ljeta (2012) je instaliran i pušten u rad VHF repetitor R1 na lokaciji planina Lisac Zenica 1320m(objekat toranj Lisac)

Pozivni znak: E79VZE
RX freq: 145 625 TX freq -600 KHz
Repetitor je konstruisan i napravljen u PPS-u radio kluba Zenica,
Snaga: 10W,
Marka Komponenti: Motorola
Antene:Linear triple dipol x 2 (Vertical)+Integrated LP Filter

Repetitor su konstruisali i postavili Ibrahim Avdić E71AB i Alen Ruvić E71AR

U toku testnog perioda urađene su odlične veze sa slijedećim oblastima:Kompletna Srednja,Istočna,Zapadna i Sjeverna Bosna,Slavonija,Centralna Hrvatska,Srbija.

Također je aktivan i ECHOLINK E79VZE-R koji je vezan za R1-Lisac i imamo svakodnevno javljanja naših prijatelja radioamatera iz dijaspore.
SK Bogoljub Petrović

Dana 10.11.2012.godine preminuo je prijatelj radio kluba „Zenica“ gospodin Bogoljub Petrović.
Već u osamdesetim godinama svojim aktivnostima doprinosio je i pomagao razvoju radio kluba a kao član Organizacionog odbora veliku pomoć dao je svojom aktivnošću prilikom priprema i tokom same izgradnje Doma radioamatera „Smet“. Iskreno saučešće porodici.

Upravni odbor radio kluba“Zenica“. 12.11.2012.godine
Dešavanja u radio klubu

U dva navrata pokušano je obijanje prostorija našeg kluba. Svaki put „slomljen“ je uložak brave i nije ništa odneseno (na svu sreću „svirao alarm“)

Sada je brava-uložak „osigurana“ nadamo se da više neće biti obijanja.

Prostorija PPS-e je uređena. Veoma lijepo izgleda kada su uređaji na svome mjestu i lijepo rasporedjeni. Postavljena je žičana antena – malo neobično ali funkcioniše bez greške.

I radionica je očišćena, uklonjeni su nepotrebni i stari dijelovi i priprema se teren za novi kurs. („dolaze ROBOTI“).

23.10.2012.
73 de MiKi
JOTA 2012 (jamboree on the air)

PPS RK Zenica je 20. i 21. 10. 2012 zajedno sa Izviđačima iz Zenice učestvovao na 55th JOTA 2012 (jamboree on the air)- gdje su zenički izviđaci uz pomoć radiooperatera radio kluba Zenica imali dvodnevno druženje putem radio talasa sa izviđačima iz cijelog svijeta.
Sa izviđačima su radili operatori RK Zenica Semir Jaganjac E74JS,Mario Bonić E77MM, Alen Ruvić E71AR

Slike

ZENIT radio: U Domu radioamatera održava se izviđačka akcija JOTA-JOTI
Rezultati 8. Jesenjeg ARG UKT Kupa „Zenica 2012“

Osmi po redu Jesenji ARG UKT kup (JAUK) održan je u subotu 06.10.2012. godine. Učešće je uzelo 34 takmičara iz 7 radio klubova. Dvadesetak gostiju je pratilo takmičenje.

Posade na skrivenim predajnicima su bili Emrah Bajramović i Miron Banjac. Sudije na cilju Muki i Kićo. Na startu su bili Mario i Miki, dok je obradu podataka radio Kulja. Kvalitetnu stazu je postavio Sejmen Sejad, a Grga se pobrinuo za grah kao i za čaj koji je dočekao takmičare na cilju.

Rezultati su pokazali da veći broj takmičara ima iskustvo i da su bez problema pronašli sve skrivene predajnike. Takmičarska ekipa radio kluba Zenica je bila u sastavu: Maja V, Edber T, Zlatko Š, Mirza S, Bažda, Enes Š. i Mensur H.

Pripreme za takmičenje su bile prilično obilne. Edber je uspio, velikim zalaganjem da osposobi akumulatore za TX. Mirza je osposobio prijemnike. Ipak takmičenje je prošlo bez tekućih problema uz kašnjenje starta od pola sata.

Kao i uvijek, nejasno zašto, najteže je pronaći posade za skrivene predajnike kao i sudije na terenu.

Nadamo se da su takmičari i gosti bili zadovoljni.

Rezultate možete pogledati na web stranici ARABIH, a slike sa takmičenja pogledajte u foto galeriji radio kluba Zenica.


Generalni sponzor ovogodišnjeg Jesenjeg ARG UKT kupa je BH Telecom.Pripreme za Jesenji ARG UKT Kup „Zenica 2012“

Pripreme za ovogodišnji, 8. po redu, JESENJI ARG UKT KUP „ZENICA 2012“ koji će se održati 06.10.2012. godine na Smetovima, se polako privode kraju.

U prostorije radio kluba su nedavno stigle medalje i pehari (par sličica pogledajte ovdje). Članovi radio kluba marljivo rade, da bi sve bilo spremno za ARG takmicenje koje se odrzava narednog vikenda. Melita se potrudila i lijepo složila startne brojeve tako da sama podjelu brojeva takmicarima bude laksa i brža, dok je Mirza uradio kontrolu prijemnika (lisičara) koje će koristiti takmičarska ekipa radio kluba Zenica.

Još jednom napominjemo da je prijave potrebno izvršiti do 05.10.2012.g. u 12,00 sati na e-mail : [email protected] u formi koja je navedena u pozivnici.

Poziv i satnicu mozete preuzeti ovdje.


Očekujemo Vas na Smetovima!

August, vruć kakav nije bio a u radio klubu dogadjanja velika.
Zahvaljujući angažmanu Enesa Š. Predsjednika i Upravog odbora radio kluba, uz veliko razumijevanje Predsjednika opštine, popravljen je krov kluba te se nadamo da od ove zime nećemo imati prokišnjavanja i vlage u prostorijama kluba. Okrečene su prostorije PPS-a, konstruktora i dnevnog boravka uz veliki angažman Enesa, Maria, Ibre, Alena i Grge.

Stigli su dijelovi ROBOT-a, a Mario vrši intenzivne pripreme za početak kursa iz ROBOTIKE.

Alen (naš šeef PPS-e) i Ibro ( sekretar i konstruktor) privode kraju montažu lokalne Nule (R0) i kantonalne "dvice" (R2)(učestali zemljotresi a rezervnih radio mreža nikad dosta) a postavljena je stara RTU-100 koja radi bez greške kao klubska KT stanica od 100 W.Akumulatore iz ARG TX-a testirao je Edber i utvrdio da su neispravni - moguće smrzavanje zimus ili loš kvalitet ( Mario će pokušati da "oživi" makar nekoliko za rezervu) U toku je potražnja za novim akumulatorima.Pripreme za jesenji UKT KUP su u toku.
Ima još poslova koji su uradjeni u proteklom periodu ali sjetih se ovih nekoliko pa rek`o da se napiše a da se ne zaboravi.

E77ABBRČKO DOSTT 2012 "DRUŽENJE OBUKA SPORTSKO TAKMIČENJE TOLERANCIJA"

U Brčkom je u periodu od 8. - 12.8.2012. godine organizovan ljetni kamp za ARG omladinu i otvoreno međunarodno prvenstvo u ARG. Članovi radio kluba Zenica (Melita E77ZE i Mirza E78ZE) su učestvovali u petodnevnom kampu, dok je Edber E75DTE aktivno učestvovao na okruglom stolu DOSTT 2012 koji je organizovano u subotu 11.8.2102. Ekipi u Brčkom su se u nedjelju na otvorenom ARG takmičenju pridružili Bažda i Mensur. Svi članovi radiokluba Zenica koji su bili prisutni u Brčkom su uzeli učešće na ARG takmičenju koje je održano u nedjelju.

Izvještaj sa kampa i rezultate ARG takmičenja , zapisnik sa okruglog stola možete pogledati na web trsanici Asocijacije radio amatera u BiH.Posjeta klubu - 16.7.2012

Prostorije radio kluba posjetili su, prošlog ponedjeljka, stari članovi kluba Korugić Vejsil - Kemo i Miljak Zorislav - Šiljo.
Bilo je lijepo sjetiti se nekih starih dogadjaja i lijepih uspomena.

Zahvaljujući Alenu, nekoliko slika je postavljeno u našoj galeriji.BARDF 2012, Rogla, Slovenija - 29.6-1.7.2012

Ovogodišnji 7. po redu Balkanski ARG šampionat je organizovan u periodu 29.6.2012-1.7.2012. na Rogli u Sloveniji. Organizator je bila Asocijacija radio amatera Slovenije, a učestvovali su takmičari i gosti iz Albanije, BiH, Bugarske, Hrvatske, Makedonije, Moldavije, Rumunije i Slovenije.


Našu ekipu je činilo 8 osoba, a takmičari su bili:
Enes Šarić (E72ES) iz RK Zenica – kategorija M50
Edber Tahmiščija (E75DTE) iz RK Zenica – kategorija M60
Maja Vasić (E75YL) iz RK Zenica – kategorija W21
Mensur Hodžić (E74M) iz RK Zenica – kategorija M70
Mirzo Prljača (E73WM) iz RK Drina Goražde – kategorija M40
Šemsudin Kaltić (E75SK) iz RK Srebrenik – kategorija M40
vođa ekipe je bio Sejad Sejmen (E76Z).


Prema pravilima po kojima se organizuje balkanski šampionat, za svakog učesnika se sabiraju rezultati KT i UKT ARG takmičenja dok ekipnog plasmana nema. Takmičarski tereni su bili na nadmorskoj visini od oko 1.500 m što je predstavljalo dodatni izazov za sve takmičare. Prvi dan je odražan UKT dio balkanskog ARG šampionata, dok je drugi dan bio KT.
Rezultate možete pogledati na web stranici 7BARDF.

A našu galeriju slika pogledajte ovdje.ŠARG 2012, Doborovci - 23-24.6.2012

Posljednji puni vikend mjeseca juna 2012 osmočlana takmičarska ekipa radio kluba Zenica (Mensur-E74M, Edber-E75DTE, Enes-E72ES, Bažda, Melita-E77ZE, Mirza-E78ZE, Zlatko-E74ZSZ i Maja-E75YL) je boravila u Doborovcima gdje je održano ovogodišnje Državno prvenstvo u ARG.

Svi članovi ekipe su učestvovali i na UKT i na KT takmičenju. Rezultate uz par sličica možete pogledati na web stranici ARABIH.
A našu galeriju slika sa ovogodišnjeg ŠARG-a pogledajte ovdje.Memorijalno ARG takmičenje "Nedžib Čeljo" Gračanica, 3.6.2012

Ovogodišnja sezona ARG takmičenja je u punom jeku, a ekipa radio kluba Zenica se trudi da učestvuje na svim takmičenjima koja se održavaju po kalendaru ARG takmičenja ARABIH. Prošli vikend, 3.6.2012, ARG tim naseg radio kluba je učestvovao na memorijalnom ARG takmičenju "Nežib Čeljo" u Gračanici.

Melita je osvojila 2. mjesto u kategoriji Ž15, Mirza je bio 7. u M19, Bažda 12. u M40, Enes 3. u M50, Edber 1. i Mensur 2. u M60. Ekipno smo osvojili 3. mjesto!
Par sličica sa takmičenja pogledajte ovdje.


Rezultate možete pogledati na web stranici Asocijacije Radio Amatera u BiH.
ARG "Kakanj open"

Ekipa iz Zenice je učestvovala i na ARG takmičenju "Kakanj open 2012" koje je organizovano 27.5.2012. na Bočici nedaleko od Kaknja.


Par sličica sa takmičenja pogledajte ovdje.ARG "Stjepan Polje open"

Ekipa radio kluba Zenica je učestvovala na ARG takmičenju "Stjepan Polje open" koje se organizovalo 20.5.2012. godine u Stjepan Polju.
Ekipno smo osvojili 4. mjesto od ukupno 12 radio klubova.


Rezultate takmičenja možete pogledati na web stranici Asocijacije radioamatera u BiH, a par slika sa takmičenja pogledajte ovdje.ARG "Goražde open"

Ispred radio kluba Zenica na ARG takmičenju "Goražde open 2012" (6.5.2012) su učestvovali Mirza, Maja, Mensur i Bazda. Rezultate i par slika sa takmičenja možete pogledati na web stranici Asocijacije radioamatera u BiH.
ARG "Tuzla open"

Takmičarska ekipa radio kluba Zenica, u sastavu Melita, Mirza, Edber, Enes, Bažda i Mensur, je učestvovala na ovogodišnjem ARG takmičenju Tuzla open. Takmičenje je održano 29.4.2012. godine. Par sličica sa takmičenja možete pogledati ovdje.
ORIJENTIRING U BiH

U organizaciji Planinarskog saveza BiH, radne grupe za Jugoistočnu Evropu u orijentiring sportu i Medjunarodne orijentiring Federacije (IOF), odžan je prvi međunarodni razvojni seminar čija je tema bila rad u klubovima i organizacija orijentiring takmičenja. Na kraju seminara, svoje teoretsko znanje učesnici seminara su provjerili na orijentiring takmičenju.

Maja Vasić (kategorija seniori u izrazito muškoj konkurenciji) zauzela treće mjesto na ovom takmičenju. Na takmičenju se koristila karta Ilidže urađena po međunarodnim standardima orijenting sporta.
IN MEMORIAM:

Ivan, Ivica, Zamboni

Napustio nas je još jedan doajen radioamaterizma, naš prvi učitelj konstruktorstva. Bio je član našeg kluba od 1.1.1948.godine.
Njegova članska karta nam je i vrijedan dokument o počecima radio kluba "Zenica"
"ZE-FOXORING 2012"

Dana 15.4.2012. godine na Smetovima nedaleko od Zenice, održano je drugo po redu foxoring takmičenje pod nazivom "ZE - Foxoring 2012".
Rezultate takmičenja možete pogledati ovdje.


Održan je prvi Foxoring trening

Ni jako loše vrijeme koje je bilo 1.4.2012. nije omelo odlučnu grupu iz radio kluba Zenica. Na Kamberovica polju, u centru Zenice, je odrzan prvi foxoring trening.
Par sličica sa treninga možete pogledati ovdje.


"ZE-FOXORING 2012" Upravni odbor radio kluba "Zenica" donio je odluku, da se 2. ARO takmičenje „ZE-FOXORING 2012“ održi u subotu 14.04.2012. godine na Smetovima. Takmičenje se održava povodom 12. aprila dana oslobođenja Zenice, a primjenjivat će se Propozicije za foxoring 1. regiona IARU.

Organizator ne obezbjeđuje hranu i piće, a kotizacija za takmičara iznosi 3 KM.

Prijave takmičara, ime, prezime, pozivni znak i kategorija, nakasnije do 12.04.2012. u 10,00 sati na e-mail adresu: [email protected].

Program:
do 09,00 sati - dolazak na Smetove,
u 10,00 sati- prvi start,
do 14,00 sati - završetak takmičenja,
do 14,30 sati - objavljivanje preliminarnih rezultata,
do 15,00 sati - prigovori na preliminarne rezultate,
u 16,00 sati - proglašenje rezultata.

Odlazak učesnika poslije proglašenja rezultata.

Pozivamo vas da se družimo, uz sportsko i fer nadmetanje.
U ponedjeljak, 09.januara 2012.godine, organizovana je akcija pripreme QSL kartica za slanje.

Zahvaljujući Amiru J.(E75O) koji je pripremio naljepnice sa podacima o održanim vezama sa specijalnim pozivnim znakom E76BARDF ispunjeno je 2.500 qsl kartica koliko je održano veza u vrijeme trajanja 6.balkanskog prvenstva u ARG-i.

U akciji su ucestvovali: M.Hodžic(E74M), S.Baždalic, M.Bonic(E77M), A.Jaganjac(E75O), E.Šaric, S.Sejmen(E76Z), S.Jaganjac(E74JS), I. Avdic(E7AB), E.Tahmišcija (E75DTE), H.Hrgic(Grga), S.Vasic(E77AB) i A.Ruvic(E75AR). Time je završen i ovaj,operatorski,dio organizacije 6.BALKANSKOG PRVENSTVA U AMATERSKOJ RADIOGONIOMETRIJI i promocija amaterske radio-goniometrije.

Zahvaljujemo se svim operatorima za održane veze. Takodje zahvaljujemo se Regulatornoj agenciji za komunikacije BiH koja nam je izdala jubilarni znak.

Pored lijepih sjecanja ostat ce u radioamaterskim vitrinama i ova lijepa QSL karta kao svjedok o aktivnostima amaterskih radio goniometrista i radio operatora radio kluba "Zenica" i grada Zenice.

73


2011. GODINA:

Posljednji, 52-i ponedjeljak u 2011. godini članovi kluba su, na inicijativu Luke (E74W), iskoristili da se oproste od stare godine i da požele dobrodošlicu Novoj godini malom zakuskom u prostorijama radio kluba. Bilo je veselo i lijepo sa željama za dobro zdravlje, srecu, uspjeh i veselje.

Alen i Ibro su realizovali akciju štampanja QSL kartica i obradovali operatore koji su naručili kartice. Nekad su ova druženja povodom doceka Nove godine organizovana svake godine a najmladji clanovi su dobijali i paketice.


Članovi kluba (Zlatko, Milan i i Miki) učestvovali u KT takmičenju radio kluba "Kreka " iz prostorija kluba. Bilo je dosta gužve na bandu. Imali smo oko 80 wati sa dipolom preko prilagodne kutije sa ts440s uređaja. Odradili smo i SSB vezu sa Lukom e74w koji je takođe učestvovao u takmičenju.
...73
U subotu, 03.12.2011.godine u objektu radio kluba "Zenica" na Smetovima održan je sastanak radio klubova i radioamatera zainteresovanih za amatersku radio-goniometriju. Dnevni red sastanka možete preuzeti ovdje.

Domaćin sastanka je bio RK "Zenica". Sastanak je vodila Maja Vasić E75YL menadžer za ARG pri ARABIH. Povremeno oštra i žustra rasprava završila je donošenjem žaključaka i formiranjem radnih grupa koje bi svojim radom trebale doprinijeti daljem usavršavanju i poboljšavanju razvoja i rada amaterske radio goniometrije na prostorima BiH.

Sastanku je prisustvovalo dvadeset šest radio amatera iz deset radio klubova (spisak ). Nadamo se da ste bili zadovoljni, zahvaljujemo se na dolasku. Očekujemo Vas i drugom prilikom u našim prostorijama.

Napravljen je veliki broj fotografija a izbor naših nekoliko slika možete vidjeti u galeriji.

Domaćin kluba, Grga, je skuhao grah koji je planuo za desetak minuta - nije bilo primjedbi na kvalitet.

Srdacan ARG pozdrav.

73 de e77ab

U posljednjem novembarskom izdanju emisije "Vrijeme,ljudi,običaji" pohodimo Zenicu i Mostar.

Federalna TV

03/11/2011:
Obavještavamo prijatelje, da su prošle tri godine kako nas je napustio dugogodisnji član i domaćin kluba, Harceg Ibrahim Ibro.

3.11.2008. godine, u 76. godini života, preselio na Ahiret.

U ponedeljak 31.oktobra 2011.godine održana je izborna Skupština u prostorijama našeg kluba. Usvojeni su izvještaji o radu u proteklom periodu. Izabaran je novi Upravni odbor. Predsjednik će biti Šaric Enes E72ES, sekretar Avdić Ibrahim E71AB a članovi Bonić Mario E77MM, Ruvić Alen E71AR i Tahmiščija Edber E75DTE.

Dodijeljene su zahvalnica gospodinu Abadžić Nusretu E73N za pomoć u prvim koracima radio kluba "Zmajevac" (sadašnji radio klub "Zenica") daleke 1947 godine i firmi "Termomatik" iz Zenice za veliku pomoć radu kluba u proteklom periodu, a gospodin Makivić Luka E74W je proglašen počasnim članom radio kluba "Zenica".

Nekoliko slika mozete pogledati na slijedecem linku.U subotu 01.10.2011.godine organizovana je akcija završavanja postavljanja stuba i instalacije antenskih kablova, U akciji su učestvovali Mario, Nerko, Bažda, Miki, Ibro i Alen a naknadno je došao i Amir. Postavljena je cijev za kablove, demontirani kablovi, provučeni kroz novu cijev te zatrpana i betonirana cijev od stuba do objekta. Vrijeme je bilo lijepo, akcija obavljena uspješno nekoliko slika možete pogledati na linku .

73


„UKT KUP 2011“ održan je na terenima Smetova kako je i najavljeno. Na takmičenju je učestvovalo 37 takmičara i oko četrdeset gostiju. Dan lijep , sunčan sa podnošljivom temperaturom. Iako je sve bilo pripremljeno da startamo na vrijeme sa prijavljenim takmičarima naknadno se prijavila ekipa iz Brčkog te je zbog toga došlo do kašnjenja u startu takmičenja . Sudije su bili : Sejad Sejmen, Šarić Enes, Cvrljo Mugdim, Vasić Slavoljub,Ruvić Alen, Avdić Ibrahim i Enver Selimović. Kada pogledate vrijeme u kome su takmičari pronašli skrivene lisice može se konstatovati da staza nije bila lagana. Vjerovatno je i organizacija cilja i starta u sredini takmičarskog terena uzrokovala da su takmičari morali da dobro razmisle kojim će redoslijedom pokupiti predajnike. Korištena je oprema našeg radio kluba ( Contest 2002) a predajnik fara obezbijedio je Đuzda. Iz našeg radio kluba takmičili su se Edber, Maja, Bažda, Melita i Mirza. . Plasman je veoma dobar s obzirom da su pripreme bile veoma skromne. Tako je Melita osvojila drugo mjesto kao i Bažda, Edber je bio prvi u svojoj kategoriji, Maja četvrta a Mirza je ovaj put bio peti. Od ukupno sedam klubova naš klub je zauzeo treće mjesto. Na kraju da kažemo da je čaj i grah skuhao Grga. Zahvaljujemo se takmičarima i gostima na dolasku .

Reultate takmičenja kao i nekoliko slika možete pogledati na slijedećem linku.

Srdačan ARG pozdrav do slijedećeg takmičenja.


Radio klub iz Doborovaca organizovao je lijepo ARG takmičenje 17.09.2011.godine.
Iz našeg kluba takmičili su se Melita, Mirza, Maja, Bažda i Edber. Osvojeno je jedno prvo mjesto, jedno treće i dva šesta mjesta.

U ukupnom plasmanu naš klub je na petom mjestu od ukupno šesnaest klubova.

Detaljnije !.Na memorijalnom šampionatu „Viktor Boban 2011“ Zavidovići ove godine (10.9.2011) smo učestvovali sa 6 takmičara: Spahić Melita, Vasić Maja, Spahić Mirza, Šarić Zlatko, Baždalić Semir i Tahmiščija Edber kao takmičari.

Osvojeno je jedno zlato i dva srebra , ekipno smo četvrto mjesto od ukupno trinaest klubova koji su uzeli učešće.

Opremu ARG za takmičenje obezbijedio je naš klub ( predajnici Contest 2002 i Đuzdin far). Vasić Slavoljub je sa Čamdžić Hasanom startao takmičare.
Na posadama su bili: Rešid Halilčević , Bakir Kadrić, Rifet Omerović, Hazmir Huseinović, Danijel Šlipogor a na cilju Cvrljo Mugdim E72RCV.

Lijep sunčan dan - za takmičare prevruće.

Rezultate možete pogledati na web stranici ARABIH a par slicica ovdje .


U ponedeljak 22.augusta u prostorijama radio kluba održan je ispit za radio operatore. Ispit su položili :
1. Spahić Melita
2. Spahić Mirza
3. Ruvić Alen
4. Avdić Ibrahim
Nažalost niko nije slikao polaganje kao ni tortu koju su donijele supruge dvojice kandidata kada su saznale da su, jače polovine, položili operatorski ispit.

E77AB i E73KM


Sa ponosom prihvaćena organizacija 6BARDF Šampionata uspješno je realizovana i dovedena do kraja.

Veliki napori su učinjeni da sve prodje bez problema.


Pročitajte više o organizaciji 6BARDF-a

U periodu od 10.7.2011. do 20.7.2011. je koristen specijalni pozivni znak E76BARDF (QSL via Bureau ili E71EZC) koji je dodijeljen povodom 6. Balkanskom prvenstva u amaterskoj radio goniometriji koje je odrzano u Zenici 15.7. - 17.7.2011.

Vise informacija o 6. Balkanskom ARG sampionatu ciji je organizator radio klub Zenica mozete pogledati na oficijelnoj web stranici sampionata www.6bardf2011.net
18. juna je ekipa radio kluba Zenica ucestvovala na ARG takmicenju u Srebreniku.

Ekipu su cinili Maja - E75YL, Edber - E75DTE, Enes - E73ES i Mensur - E74M. Rezultate i slike mozete pogledati na web stranici ARABIH.

Prosli vikend na lijepim Ponijerima odrzano je Prvenstvo u ARG-i. Pored tmurnih oblaka koji su stalno prijetili pljuskovima u vrijeme takmicenja je bilo suncano. Organizator se pobrinuo da sve aktivnosti proteknu bez problema.

Za stazu se brinuo E76Z , za obradu podataka E73KM, za tehniku je odgovoran E77AB a posade : E76DHA(Husika Haris), E74DKB(Kubat Bajezit), E75HHM(Husika Mirza), E72MH(Mehanovic Hazim), E73DK(Karlovic Dominko) i E72AI(Mrkonjic Senad) su skrivali predajnike i prizme.

Koristeni su predajnici Contest 2002 (OK2BWN) osim FAR-a koji je izradio E74Y(Dzuzdanovic Muhamed). Startanje takmicara organizovali su Sejad Sejmen (E76Z) i Vasic Slavoljub (E77AB) a na cilju su bili Osmanovic Nesad (E74NR) i Focak Mujo (E74WA).

Rezultate i slike sa takmicenja mozete pogledati na web stranici ARABIH.Dana 28.05.2011. godine učestvovali smo na 11. memorijalnom ARG takmicenju "Nedzib Celjo". Zlatko je osvojio 11. mjesto u M19, Maja 2. u Z21, Enes 6 i Edber 3. u M50, a Mensur 3. u M60.

Rezultate i slike sa takmicenja mozete pogledati na web stranici ARABIH.
Cetiri clana radio kluba Zenica (Edber, Jasmin, Bazda i Maja) su ucestvovala na ovogodisnjem ARG takmicenju "Tuzla open 2011". Edber i Maja su osvjoili prva mjesta u kategorijama M50 i Z21. Na takmicenju je ucestvovalo 117 takmicara iz 11 radio klubova.

Rezultate takmicenja mozete pogledati na web stranici ARABIH.
Dana 16.4.2011. radio klub Zenica je organizovao prvo takmicenje u amaterskoj radio orijentaciji u Bosni i Hercegovini pod nazivom ZE-FOXORING 2011. Takmicenje je odrzano povodom dana oslobodjenja grada Zenice 12.aprila. Organizovano je na inicijativu Edbera E75DTE, a realizovan uz pomoc Marija E77MM, Milana E73KM i Mikija E77AB i uz donaciju Mirze Prljace E73WM koji je izmedju ostalog obezbijedio i dva digitalna kompasa koji su dodijeljeni pobjednicima u dvije najbrojnije kategorije. Nagrade su dobili Dalila Mostarlic – E71GJK, Banovici (Z15) i Nedim Colak – E73EKK, Kakanj (M15).

Ucestvovalo je 49 takmicara iz 7 radio klubova. Vecini takmicara ovo je bilo prvo sretanje sa amaterskom radio orijentacijom, a izazov je bio jos i veci zbog klizavog terena uslijed snijega koji je padao par dana ranije.

Pozivamo vas da dalje razvijate amatersku radio orijentaciju, koja je atraktivna disciplina za sve uzraste a ne zahtijeva puno skupe tehnicke opreme za organizaciju takmicenja. Mi smo koristili jednostavne seme za izradu predajnika ali veliki trud je ulozen za izradu IOF karte koja se koristi na ARO takmicenjima.

Zahvaljujemo se svim ucesnicima i pozivamo vas da ostavite svoje komentare u nasoj knjizi gostiju koja se nalazi na ovom linku.

Slike i rezultate sa takmicenja mozete pogledati na linku.
2010. GODINA:

Upravni odbor radio kluba "Zenica" donio je odluku da se Prvo ARO (amaterska radio orijentacija) takmicenje odrzi 16.04.2011. godine u Zenici. Takmicenje se odrzava u okviru zenickog proljeca povodom 12. aprila dana oslobodjenja grada Zenice.

Propozicije za takmicenje u ARO su usaglasene sa svim klubovima koji se bave amaterskom radiogoniometrijom, ugradjene su sve primjedbe koje su dostavljene na prijedlog propozicija.

Program takmicenja objavit cemo uskoro!


Ekipa radio kluba Zenica je jedna od 5 ekipa sa kojima je Asocijacija radioamatera u BiH kao clanica IARU ucestvovala u medjunarodnoj vjezbi GlobalSET 2010.
Informaciju koju je objavila ARABIH o provedenoj GlobalSET vjezbi 13.11.2010. mozete pogledati ovdje.
U zelji da osposobi svoje operatore radio klub se odlucio po prvi put uzeti ucesce u medjunarodnoj vjezbi GlobalSET2010 koja tretira oblast rada u "emergency " situacijama a koristeci svoju dotrajalu opremu i uredjaje.
Tako je 13.11.2010. godine u vremenu od 11 do 15 sati radio klub pokusao raditi veze kao mobilna stanica ispred prostorija radio klub. Postavljena je multiband antena te je aktiviran agregat. Pokazalo se da agregat nije pouzdan te smo presli na rad sa automobilskog akumulatora. Edber je cijelo vrijeme pokusavao da osposobi agregat.
Cujnost nije bila tako dobra te smo uspjeli odraditi nekoliko veza i pored izrazenog QRN-a i QRM-a. Veze su odrzane na 14 MHz SSB modom. Tokom vjezbe vodjene su i druge aktivnosti u trenucima kada je to bilo moguce. Postavljena je UKT antena i antenski kabal za istu.
Iako su operatori radio kluba Zenica imali razlicita misljenja o nacinu rada i prenosa poruka, usaglasili smo se i uspjeli ucestvovati u ovoj vjezbi. Ubuduce bi trebalo da nasa Upravna stanica (HQ ARA) pored medjunarodnih propozicija koja nismo dobro razumjeli napravi i svoje tumacenje kao i mrezu stanica i plan rada u BiH.

U samoj vjezbi su ucestvovali : Kuljic Milan E73KM, Tahmiscija Edber E75DTE, Maja Vasic E75YL, Nermin Nadzakovic E75MC i Slavoljub Vasic E77AB.

Tokom vjezbe napravljeno je nekoliko slika koje se mogu pogledati.
E77AB


U subotu 06.11.2010. godine clanovi radio kluba su ucestvovali u VHF CW KUP-u koji je organizovala ARA BiH.
Bili smo sigurni da je oprema u PPS-i Smet u ispravnom stanju te da bez brige mozemo doci na takmicenje. Podijelili smo se u dvije grupe. Prvi dio ekipe cinili su Mario Bonic E77MM, Milan Kuljic E73KM i Nermin Nadzakovic E75MC. Imali su zadatak da pripreme antenski sistem i provjere opremu kako bi drugi dio ekipe mogao donijeti opremu i materijal koji bi eventualno nedostajao.
Drugi dio ekipe Edber Tahmiscija E75DTE, Slavoljub Vasic E77AB i Emrah su kasnije krenuli prema domu. Po dolasku u Dom na Smetovima drugi dio ekipe je pomogao oko zavrsetka postavljanja antenskog sistema. Pored najbolje volje i ulozenog truda konstatovano je da rotator ne okrece. Odluceno je da Edber rucno okrece antenu. Tokom takmicenja odrzano je 25 UKT veza.
Sigurno smo mogli i bolje da je rotator radio. Ekipa je radila uporedo i Ukrajinski kontest na KT-a. Raspolozenje nije bilo na nekom nivou najvise zbog rotatora. Milan K. E73KM je bio najistrajniji jer je ostao oba dana te je testirao i jednu pet-elementnu antenu za UKT.

Napravljeno je nekoliko slika koje možete pogledati.
E77AB (gramaticke greske otkrio je Edber)


Na sajtu Regulatorne agencije za komunikacije BiH objavljen je novi Plan namjene frekventnog spektra, a prihvaćen je je i dio radioamaterskih zahtjeva:
- proširen je opseg 40m od 7100-7200kHz,
- proširen je 70cm opeg od 430-440MHz.

Dokument možete preuzeti na stranici Regulatorne Agencije za Komunikacije (naslov: DIO II Tabela namjene i koristenja).


Radio klub Zenica, klub sa dugogodišnjom uspješnom tradicijom vrši obuku novih radio-operatora. Vršimo obuku za rad na amaterskoj radio-stanici radio-telefonijom kao i za rad telegrafijom (Morseov kod). Upoznajte mnogo ljudi širom svijeta putem radio-talasa i upoznajte dijelove svijeta za koje mnogi nisu ni čuli. Budite i Vi jedan od preko 6 miliona radio-amatera širom svijeta među kojima je i mnogo poznatih ličnosti. Radio-amateri nisu u stvarnosti amateri. To su dobri poznavaoci elektronike i radio-tehnike koji su usvakom trenutku sposobni uspostaviti neophodnu radio komunikaciju u situacijama nepogoda kada sva druga tehnika zakaže.
Cijena kompletne obuke je 50,00 KM što uključuje i članarinu u klubu za dva mjeseca ( 2 x 5,00 KM), uplatu za polaganje i dobijanje ličnog pozivnog znaka nakon uspješno završene obuke (15,00 KM) te troškovi same obuke ( 25,00 KM).

Sve dodatne informacije možete dobiti u prostorijama radio kluba Zenica ponedjeljkom od 19-22 sata ili na mail [email protected]
adresa kluba: Fakultetska 7 (pored Pravoslavne crkve )

Svi zainteresovani trebaju poslati svoje podatke i to ime i prezime , datum rođenja i kontakt telefon na [email protected]


25. septembra 2010. godine na Smetovima, nedaleko od Zenice, je organizovan Jesenji UKT ARG Kup "Smetovi 2010". Na takmicenju je ucestvovalo 28 takmičara iz 6 radio klubova. Pored ucesnika iz BiH na ovogodisnjem sampionatu su ucestvovali i takmicari iz radio kluba "Mihailo Pupin" YU7BCD iz Panceva (Srbija). Stazu je postavljao Sejmen Sejad E76Z, dok su sudije na startu i cilju bili Slavoljub Vasic E77AB i Milan Kuljic E73KM koji je radio i obradu podataka. Takmicari pred sobom nisu imali nimalo jednostavan zadatak jer je staza bila zahtjevna, ali one najbolje to nije sprijecilo da dokazu svoje umijece. Iako je rano subotnje jutro nagovjestavalo nepovoljne vremenske prilike, takmicari su imali srece pa je kisa pocela padati nakon sto su svi zavrsili takmicenje.

Rezultati
Slike


U petak 24.09.2010.god.clanovi RK Zenica su uprilicili svecanost povodom zavrsetka rekonstrukcije PPS-e u objektu radio kluba na Smetovima. Tom prigodom urucena je zahvalnica gospodinu Damiru Curicu koji je donirao opremu dr Curic Zlatana. Predsjednik RK Zenica se zahvalio porodici Curic za vrijednu donaciju veoma kvalitetnih uredjaja. U PPS je izradjeno mjesto za jednog operatera sa doniranom opremom.Takodje smo se zahvalili i ostalim donatorima koji su pomogli rekonstrukciju. Sada radio amateri imaju PPS koji zadovoljava kriterijume za rad vrhunskih operatora. Jos je potrebno doraditi antenski stub i obaviti zamjenu antena.
Slike


Dva clana radio kluba "Zenica", Edber Tahmiscija E75DTE i Maja Vasic E75YL, su zajedno sa ostalim clanovima reprezentacije ARABIH ucestvovali na 15. svjetskom ARG sampionatu koji je odrzan u Opatiji (Hrvatska) u periodu 13-18.9.2010. godine. Edber je u kategoriji M50 u UKT dijelu takmicenja osvojio 23. mjesto, a na KT takmicenju je bio 41. Maja je na KT takmicenju bila 27, a na UKT je osvojila 26. mjesto. Rezultate mozete pogledati na linku


Izvjestaj sa par fotografija se nalazi na linku


Subota, cetvrti septembar 2010. godine, ekipa radio kluba vec u devet sati bila je na odredistu. Cilj je uraditi snimanje jednog od terena koji ce biti koristeni na buducim takmicenjima i manifestacijama radio kluba.
Odrzan je sastanak na kome je Edber T. upoznao prisutne clanove o detaljima akcije a zatim su clanovi tima krenuli na teren i odradili zadatke koje su dobili. Nije bas jednostavno zadovoljiti kriterijume koje IOF standard zahtijeva. Vecini prisutnih je ovo bila prva prilika da cuju pravila koja se koriste u izradi orijentacione karte. Po zavrsetku snimanja terena odrzana je kratka analiza uradjenog posla. Edber i Maja, kao clanovi ARG reprezentacije iskoristili su priliku da provjere fizicku pripremljenost za Opatiju (svjetski ARDF).

Nakon zavrsene analize krenulo se na realizaciju zamjene sajle koja je pukla prije nekoliko dana. I taj dio je uradjen bez problema uz zadovoljstvo prisutnih. Nazalost utvrdjeno je da su spaneri na sajlama korodirali do te mjere da se moraju zamijeniti. Plan je da se ubrzo izvrsi zamjena preostalih sajli i spanera. U akciji su ucestvovali Bonic Mario (E77MM), Tahmiscija Edber (E75DTE), Nadzakovic Nermin (E75MC ), Kuljic Milan (E73KM), Vasic Maja (E75YL) i Vasic Slavoljub(E77AB) i Bazdalic Semir sa svojom, lijepom, ekipom. Akciju je ponovo pomogla poznata zenicka firma "Termomatik" ustupanjem svoje opreme.

Pripreme za Balkanski sampionat vec su u toku. Ostalo je manje od jedanaest mjeseci za organizaciju ove zahtjevne manifestacije. Napravljeni su planovi za angazovanje radioamatera i priprema se sastanak organizacionog odbora. Pojedini clanovi kluba vec odradjuju poslove koji su u funkciji 6.BARDF-a. Radio klub "Zenica" je sa ponosom objavio da je prihvatio organizaciju Sestog balkanskog sampionata u amaterskoj radiogoniometriji. Koristimo i ovu priliku da pozovemo zainteresovane Donatore koji zele financijski i opremom pomoci organizaciju ove manifestacije da se jave organizatoru. Do sada sampionat je odrzan u pet zemalja balkana sa ucescem velikog broja takmicara. Nasa ekipa je ucestvovala na svih pet manifestacija i osvajala zavidan plasman.

Prilog, E77AB.
14. augusta 2010. godine ekipa radio kluba "Zenica" je ucestvovala na 1. ARG takmicenju "Doborovci open".
Nasu ekipu su cinili: Edber Tahmiscija, Kreho Jasmin, Kenan Bajric, Maja Vasic, Mensur Hodzic, Semir Bazdalic i Slavoljub Vasic. Ekipno smo osvojili 4. mjesto.

Stranica ARABIH: Rezultati i slike
07. augusta 2010. godine je u Zavidovicima odrzano 10. memorijalno ARG takmicenje "Viktor Boban".
Takmicarsku ekipu radio kluba "Zenica" cinila su 4 clana: Jasmin Kreho, Maja Vasic-E75YL, Enes Saric-E72ES i Edber Tahmiscija-E75DTE.
Slike
Stranica ARABIH: Rezultati i slike


Ekipa radio kluba "Zenica", u sastavu: Sejmen Sejad, Hodzic Mensur, Edber Tahmiscija, Enes Saric i Maja Vasic, je ucestvovala na 5. balkanskom ARG sampionatu koji je odrzan 23-25.7.2010. u mjestu Vadul-lui-Voda koje je 20km udaljeno od Kisnjeva (Moldavija). Edber Tahmiscija je osvojio 3. mjesto u kategoriji M50, a predstavnici naseg radio kluba su preuzeli prelaznu zastavu balkanskog sampionata. Preuzimanjem zastave je i zvanicno najavljeno odrzavanje 6. balkanskog ARG sampionata slijedece godine u Bosni i Hercegovini. Organizator ce biti radio klub "Zenica". Par slika sa ovogodisnjeg sampionata mozete pogledati na stranici ARABIH.
Ponovo je Milan E73KM napravio lijep projekat izradivsi video klip sa slikama od pedesetih do dvijehiljadedesetih sa interesantnom muzickom podlogom.

Klip mozete pogledati na slijedecoj adresi, a originalni snimak u punoj rezoluciji mozete zatraziti od autora E73KM.

Komentar: E77ABBili smo na Zboru radioamatera ARA na Majevici, 18, 19 i 20.06.2010.godine. Ekipa koja je ucestvovala na Skupstini bila je u sastavu Maja Vasic E75YL, Enes Saric E72ES, Milan Kuljic E74KM i Slavojub Vasic E77AB i u Srebrenik su putovali u petak ujutro. Ostali dio takmicarske ekipe (Edber Tahmiščija E75DTE, Semir Bazdalic i Kreho Jasmin) krenula je u subotu ujutro. Nazalost Kreho Jasmin nije mogao da putuje te su u Srebenik na otvaranje dosli Semir i Edber.

Zahvaljujuci razumijevanju gospodina Mide Sehrica, predsjednika lovackog drustva, koji nam je omogucio boravak u lovackom domu"Majevica", bili smo smjesteni blizu prostorija radio kluba "Srebrenik". Cist vazduh, cvrkut ptica i ugodne lovacke prostorije omogucili su nam lijep san i ugodan odmor poslije skupstine i napornih takmicenja . Lijepe trenutke ucinio nam je i Slavko Sopina 9A1A boraveci sa nama. Kuljic Milan je radio obradu podataka i startao takmicare na UKT-u a Vasic Slavoljub je bio, u subotu, na startu KT a u nedjelju na cilju. Kisa je na kraju startanja KT takmicenja uzrokovala odustajanje nekoliko takmicara . Veliku pomocna startu pruzio je gospodin Senaid E73PS iz Gorazda koji je usprkos jakoj kisi ostao do kraja startnog vremena (pokisli k`o misevi), iako nije bio obavezan .

Nasi takmicari su osvojili nekoliko dobrih rezultata. Pored svih problema, koji nisu bili mali, lijepo smo se proveli. Cestitamo Semsi i drustvu iz Srebrenika. I zahvaljujemo na uloženom trudu.

Tekst: E77AB i E73KM.15.06.2010. je podignuta antena za KT starom OC Luki. U akciji su ucestvovali: Bonic Mario E77MM, Tahmiscija Edber E75DTE, Vasic Slavoljub E77AB, Bazdalic Semir, Avdagic Enver E74XZ i Kuljic Milan E74KM koji je koordinirao akciju.
Prilog: E77AB
Slike
Dana 29.05.2010. godine u okviru proslave Dana opcine Gracanica odrzano je 10. memorijalno ARG takmicenje "Nedzib Celjo". Na takmicenju je ucestvovala i ekipa RK Zenica E71EZC koja je osvojila 5. mjesto u ekipnom poretku.
Slike i rezultati
Dana 24. aprila je odrzano ARG takmicenje "Tuzla open". Na takmicenju je nastupila i ekipa iz RK Zenica koja je osvojila 3.mjesto u klupskoj konkurenciji.
Rezultate mozete pogledati na web stranici Asocijacije radioamatera u BiH .
Slike
12/04/2010: Od pocetka ove godine u nasem radio klubu, Edber Tahmiscija, stari Vuk, vodi kurs za obuku iz ARG tehnike. Kurs je zamisljen kao nastavak rada i obuka mladih operatora. Kroz teme interesantne za polaznike predavac je svake sedmice u trajanju od dva skolska casa prenosio svoja iskustva i znanje mladim goniometristima. Predavanja su zavrsena prakticnim treningom na lokaciji Smet, a povodom 12. aprila - Dana oslobodjenja grada Zenice.

Pored cetiri takmicara iz Zenice (Kreho Jasmin, Bajric Kenan, Zuna Arslan i Vasic Maja), treningu su prisustvovali i takmicari iz Kaknja/E73EKK/ (Hodzic Tarik, Dzokic Harun) te Banovica/E71GJK/ (Hasanbegovic Amina i Halima, Saletovic Aida, Lapandic Belkisa-Beki, Ibranovic Almira, Mostarlic Dalila-Lila, Cehajic Husein-Huso, Ikanovic Belmin, Haskic Belmin, Mesic Muamer, Besic Admir i Huskic Kenan).

Sa takmicarima su stigli Kubat Hajrudin i Sujer Franjo iz Kaknja, a sa takmicarima iz Banovica dosli su Focak Mujo, Jukic Zijad i Mostarlic Sefik.

Organizaciju treninga vodio je Tahmiscija Edber, a o tehnici se brinuo S. Vasic. Prije samog izlaska na teren i prakticnog trazenja skrivenih predajnika Edber je odrzao kratak cas podsjecajuci takmicare na teme koje su obradili. Isto tako, nakon treninga odradjena je i analiza ponasanja takmicara te ukazano na dobre i lose postupke tokom kretanja po terenu. Jutro je bilo lijepo, suncano ali je jedan sat iza dolaska na Smetove pocela da pada kisa koja nije uspjela da zaustavi takmicare u namjeri da potraze skrivene predajnike. Nakon zavrsenog treninga pocastili smo se sa skromnim sendvicima i sokovima koje je obezbijedio radio kluba Zenica, a ugodjaj je popravio Mujo sa svojim prakticnim, plinskim rostiljem na kome su se nasli cevapi i kobasice. (nije nedostajala ni Mujina rakija). Tehnika je radila bez greske i prosla testiranje za predstojecu ARG sezonu.

Izvjestaj sastavio: E77AB, 12.aprila 2010.g.
20/03/2010: Planom svojih aktivnosti i u okviru akcije “Zenicko proljece” clanovi radio kluba su se ukljucili u proljecno ciscenje grada, prostora u i oko prostorija radio kluba. Akciji se odazvalo deset clanova kluba. Rezultat se vidi na slikama a okolina je spremna za nastupajuce proljece. Ruza ce biti i ovaj put. Ociscn je i sadrvan koji je prije nekoliko godina izgorio u pozaru. Nadamo se da cemo ove godine pronaci sponzora sa kojim cemo ponovo dovesti ovaj, interesantni, prostor u funkciju.
Slike
Slike - sadrvan
15/03/2010: Odrzana je, redovna, izvjestajna konferencija naseg radio kluba. Prihvaceni su svi izvjestaji o radu u proteklom periodu a uz manje izmjene usvojen je i prijedlog Statuta radio kluba “Zenica”. Konferenciji je prisustvovao potrebni broj clanova kluba. Zahvaljujemo se novinaru radia “Zenit” koji je prisustvovao konferenciji te medijski afirmisao nas klub.
Slike
Usvojeni Statut radio kluba
12/01/2010: Novopolozeni operatori pouksavaju odrzati svoje prve veze iz prostorija kluba. Zima je pa je pored losih propagacija I to jedan od razloga za odrzavanje samo par veza.
Slike
Clanovi radio kluba su ove godine organizovali skromnu svecanost u povodu dolaska Nove godine. Bilo je lijepo veselo i opusteno slike govore sve. U ovim teskim vremenima, za radioamaterizam, ponekad treba dati oduska i imati nadu za bolje sutra.2009. GODINA
JOTA – JOTI 2009

17. i 18. oktobra clanovi izvidjackih odreda „Zmajevac“, „Smet“ i „Lisac“ u saradnji sa Radio klubom „Zenica“ su organizovali radnu akciju „JOTA – JOTI“ poducavanja izvidjaca radioamaterstvu. Akcija je okarakterizovana kao veoma uspjesna jer se pokazalo veliko interesovanje medju mladim buducim radioamaterima. Tokom ove akcije na Smetovima u Domu izvidjaca i radioamatera vladala je neopisivo lijepa i uzbudljiva atmosfera kakva dolikuje pravim izvidjacima. Takva atmosfera nije se zadrzala samo u nasem domu nego se prosirila po citavom svijetu jer smo stupili u kontakt sa izvidjacima i radioamaterima sirom svijeta, izmedju ostalog uspjeli smo ostvariti kontakt sa: Velikom Britanijom, Ukrainom, Njemackom, Spanijom, Italijom, Norveskom, Danskom, Rusijom, Luxemburgom, Estonijom, Bolivijom i sto je najzanimljivije, sa Centralnim uredom Obalne straze SAD-a. Sudionici ovog projekta se nadaju da ce se „JOTA – JOTI“ ponavljati iz godine u godinu i sve vise razvijati. Ovu cijelu akciju na svojim krsnim plecima iznio je Maglic Haris E77TK.
Slike
U toku radova na osposobljavanju primopredajne sekcije u nasem domu na Smetovima, ovog vikenda (10.10.2009.godine) izradjena je dodatna zastita za antenske kablove na krovu doma, popravljena su vrata i osposobljena brava na prostoriji PPS-e. Montirana je polica za uredjaje i dogradjeni su preostali konektori za antene. Napravljen je poklopac za prostor ulaza antenskih kablova sa krova. Prevoz kabastog materijala, polica i potrebne opreme je uradio Musinovic Haris i Bonic Mario a preostali alat i opremu je dopremio Vasic Slavoljub i Babic Slobodan. Nazalost, slikanja nije bilo iako smo fotoaparat imali (zaboravili slikati koliko je posla bilo) ali vidjet ce se rezulatat u toku koristenja opreme i padanja snijega a bit ce i slika kao i komentara za uradjeni posao. 73 de E77AB.
5. jesenji ARDF UKT Kup "Smetovi 2009" je odrzan 26.09.2009. Na takmicenju je ucestvovalo 28 takmicara iz 6 radio klubova. Glavni sudija je bio Sejmen Sejad, dok je AOP radio Milan Kuljic. Sudija na cilju je bio Hadzijaj Mustafa, sudije na startu su bili Vasic Slavoljub - Miki, Jaganjac Semir, Nevzad A. Prvo mjesto u ekipnom poretku je zauzela ekipa radio kluba Zenica, drugo mjesto ARG ekipa iz Stjepan Polja, dok je treci bio radio klub Konjuh.
Rezultati     Slike
25.07.2009. godine HQ ekipa okupila se na Smetovima (E71EZC), radi izvjestaja iz HQ takmicenja. Ucesnici takmicenja, jedan po jedan iznosili su svoja pozitivna i negativna zapazanja sto svoje ekipe sto druge ekipe na bandu. Svi su misljenja da se odlicno odradilo mada se moglo i bolje. Dogovoreno je za iducu godinu da se ekipe maksimalno pripreme i nedostatke koje su uocili da se eliminisu. Vlado Lesjak E70T je demonstrirao rad na 50 MHz. Na kraju sastanka doslo je na red i janje koje je uspjesno okoncano.
Slike
Dana 19.07.2009 vrijedna grupa Radioamatera - Radio kluba „Zenica“ odlucila je da sredi okolis oko radio kluba. Najvazniji dio ove akcije je sanacija krova koji prokisnjava u PPS-u. Sanacija je uspjesno izvrsena a rezultat moramo sacekati do prve kise. U akciji ucestvovali E77MM Mario, Miki E77AB, Milan E73KM, Boro, Slobodan, Edber E75DTE.
Slike
IARU HF Championship 2009 - Ekipu sacinjavaju operatorke i operatori iz citave BiH kao i gosti i prijatelji iz Slovenije, Hrvatske, Srbije te mnogobrojni BiH drzavljani trenutno nastanjeni u dijaspori. E7HQ ekipa je bila aktivna sa 9 contest lokacija sirom BiH i to: E71A – Mahmutovo Brdo, E71EGZ – Crijetez, E71EZC – Smetovi, E71GJK - Konjuh, E73ESP – Stjepan Polje, E73M – Nisici, E73W – Skrugic, E74EBL – Banjaluka, E77DX – Prijedor.
Slike
HQ_dokument
Dana 06.07.2009. Curic Damir sin pokojnog CURIC ZLATANA T94Z, donirao je radio klubu „Zenica“ Drake liniju zajedno sa linearnim pojacalom koju je on koristio. Takodje dobili smo i UKV stanicu IC260 sa svim vrstama rada, te komandnu kutiju za rotator i sitnijom opremom za stanice (elektronski taster, slusalice, mikrofon, UKV antena i sl.)

Zahvaljujemo se porodici Curic!

Ekipa iz Bosne i Hercegovine je, od 19. do 21. 06. 2009. godine, ucestvovala na 4. Balkanskom ARDF sampionatu koji se odrzavao u Targovistu (Rumunija). U ekipi je bilo 6 takmicara iz Radio kluba Zenica: Zlatko Saric, Amir Tahmiscija, Enes Saric, Edber Tahmiscija, Mensur Hodzic i Maja Vasic. Sve je proteklo u najboljem redu. Edber je osvojio 2. mjesto, dok je Mensur bio 3.
Slike
Ekipa radio kluba Zenica je 31.05.2009. ucestvovala na 9. ARG Memorijalu "Nedzib Celjo" u Gracanici. Ekipno smo osvojili 4. mjesto.
Slike     Rezultati
U posljednje vrijeme u i oko radio klube je jako zivo. Radilo se na uredjivanju PPSa na Smetovima, a uporedo su se odvijale i pripreme ARG ekipe. Oko prostorija radio kluba je organizovana i akcija ciscenja.
ARG pripreme , PPS , Sastanak UO, Ostalo
Clanovi radio kluba Zenica u nedelju 23.05.2009 izvrsili su pripreme za predstojeca takmicenja u ARG-u. Jedan od najtoplijih (33 stepena na Smetovima, a u gradu je bilo jos toplije) dana u mjesecu Maju nije ih omeo u ovim pripremama. Neki od operatora iskoristili su priliku iz novog PPS-a da odrade nekoliko veza.

Rezultati:
Hodzic Mensur - 3 TX - 00:60:14,   Saric Zlatko - 3 TX - 00:60:20,   Hasenic Samra - 3 TX - 00:60:25,   Mihajlovic Dragan - 3 TX - 00:60:27,   Bazdalic Semir - 3 TX - 00:60:35,   Saric Goran - 2 TX - 00:60:02 ,   Nuhija Armin - 1 TX - 00:60:08,   Sarajlic Amer - 1 TX - 00:60:08

U pripremi ARG ekipe ucestvovali su: Bonic Mario E77MM, Kuljic Milan E73KM, Vasic Slavoljub E77AB

Slike
Trinaest takmicara iz Radio kluba Zenica je 25.04.1009. ucestvovalo na ARG takmicenju "Tuzla Open". Ekipa je prema Tuzli krenula oko 5:30, dok je nesto iza 10h zapocelo i takmicenje. Rezultati bi trebali biti ubrzo...
Slike
Pri kraju smo opremanja PPSa u objektu na Smetovima. U radovima su ucestvovali: Bonic Mario E77MM, Kuljic Milan E73KM, Tahmiscija Amir E72WOW, Maglic Haris, Babic Slobodan i Maglic Timur (jest da je najmanji ali najvise je radio).
Slike
Prosle sedmice od 10 do 22.04.2009.godine prostorije radio kluba je posjetio Bane - Savic Branislav (ex YU4BE) stari clan radio kluba. Kao iskusni i vrhunski konstruktor-as odmah je prihvatio molbu da pokusa osposobiti Dentron-a. Na sjednici U.O. prisjetili smo se dogadjaja kada je Bane sa starom rajom radio u takmicenjima, te przio balune „kilowatima“ a ukljucio se i u raspravu oko uredjenja prostorija PPS-e na Smetovima. Bilo je prilicno veselo.
Slike
Svakog ponedjeljka od 18-19 casova stari vuk Edber Tahmiscija odrzi predavanje mladim polaznicima. Razradjuje se koristenje busole i ucrtavanje snimka pozicije lisice.
Slike od 18.04.2009.godine ispred radio kluba - Slike
Sa tugom u srcu javljamo da je umro doajen BH i zenickog radioamaterstva dr. Zlatan Curic. Procitaj vise

Suad, E7/DK6XZ, je napisao jako lijepu pricu o svom povratku u radioamaterizam. U prici je opisao kontest odrzan sa Smetova, lokacije koja se nalazi desetak kilometara od Zenice na nadmorskoj visini od 1.020 m. Suadovu pricu mozete procitati na linku....

Suadu cestitamo na postignutim rezultatima i zelimo puno uspjeha u budućim kontestima!
U periodu od 26. do 31.01.2009. radio klub Zenica je organizovao seminar za ARDF tamicare iz Zenice. Seminaru su prisustvovali: Goran Saric, Zlatko Saric, Adnan Arnautovic, Nikolina Palavra, Armin Nuhija, Dragan Mihajlovic i Amer Sarajlic, a predavanja su drzali Sejad Sejmen, Edber Tahmiscija i Slavoljub Vasic. Pored treninga i igre na snijegu obradjene su i teme kao sto su kartografija, koristenje busole, te simulacija ARDF-a na racunaru.
Cijeli izvjestaj i sike
2008. GODINA
26.11.2008: Timor Halilovic, Mirza Spahic, Zlatko Saric, Mihajlovic Dragan i Almir Jaric uspjesno su zavrsili osnovni kurs elektronike, koji je trajao 2 mjeseca. Na ovom kursu su se polaznici po prvi put susreli sa lemilicom, instrumentom, oznacavanjem otpornika i kondezatora. Svih pet polaznika uspjesno je savladalo ovaj izazov. Vec iduce sedmice u radio klubu, pokrenut ce se kurs za operatora CEPT1.
Pogledajte kako je izgledala podjela diploma: slike

Sredinom 10. mjeseca u radio klubu Zenica sa radom je pocela konstruktorska sekcija. Na sekciju se prijavilo 6 polaznika. Pored prakticne nastave (upoznavanje sa elektronickim komponentama, oznacavanje elektronickim komponentama, citanje elektricnih sema i sl.), polaznici imaju i prakticni dio (pravljenje light show-a, izrada zujalice - koja ce se koristiti za kurs CEPT1 i sl.).
Pogledajte par slicica sa kursa: slike

Obavjestavamo prijatelje, da je nas dugogodisnji clan i domacin kluba, Harceg Ibrahim Ibro 3.11.2008. godine, u 76. godini zivota, preselio na Ahiret. Dzenaza ce se obaviti 5.11. u 14,30 sati na greblju u Tetovu. Prevoz je obezbjeden sa polaskom u 13,45 sati, ispred carsijske dzamije.
Radio klub "Zenica".
vise

Radio klub Zenica je 11.10.2008. godine bio organizator 4. Jesenjeg ARDF UKT takmicenja. Takmicenje je odrzano na Smetovima i druzenja, naravno, nije nedostajalo!
Slike
Rezultati

Nakon uspjesno okoncanog kursa za operatore II CEPT klase, radio klub Zenica i dalje nastavlja sa planiranim aktivnostima. Nedavno je zapocela sa radom i konstruktorska sekcija.
Nasim mladim konstruktorima zelimo puno uspjeha!
Akcija dizanja bima na Smetovima (04.09.2008): U akciji ucestvovali Zukic Suad E77XZ, Zukic Miron E77XZ/X, Vasic Slavoljub T94N, Kuljic Milan E73KM, Babic Slobodan. Malo smo se napatili ali se isplatilo. Kada smo podesili bim stavili smo ga na pomocni stub da ga ispitamo. Kad smo bili zadovoljni morali smo na polovinu stuba postaviti drzac za antenu i sa vanjske strane stuba da busimo rupe. Taj hrabri ludi momak E77XZ je preuzeo na sebe svu tu odgovornost, a ostali su iz stuba samo posmatrali sta cini taj specijalac od operatora. Nakon toga uslijedilo je dizanje bima i smetanje ankera od stuba, ali nismo ni mi maciji kasalj. Na kraju antena je legla na svojepostolje i potrebno je samo zamijeniti jos neke sarafe ali sve je ok. E77XZ je zadovoljan sa prvim mjerenjima tako da je ostao cijelo vece na Smetovima....
Slike
U periodu od 22 - 24.08.2008. godine u Zavidovicima je odrzan 8. Memorijal Viktor Boban.
Nasi ARGisti su osvojili 4.mjesto.
U periodu od 18. do 20.07. 2008. godine odrzan je III Balkanski ARDF sampionat. Na sampionatu je ucestvovala i ekipa ARGista iz BiH, a medju njima i 8 clanaova radio kluba Zenica. Sadeta Kulovic iz Tuzle je osvojil I mjesto u kategoriji Z15, dok je Edber Tahmiscija bio III u kategoriji M50.
Rezultati
...Slike...
12. i 13.07.2008. godine nasa ekipa je ucestvovala u IARU HF World Championship Contest-u. Jedan tim HQ reprezentacije BiH je radio sa lokacije na Smetovima, lokacija koja je desetak kilometara udaljena od Zenice, na nadmorskoj visini od oko 950m. Na Smetovima su bili Dalibor Stanic - E77DO, Dejan Menges - E74DX, Emir Jusic - E74JE, Sanjin Tajic - E72RST, Suad Zukic - E77XZ, Milan Kuljic - E73KM, Amir Jaganjac - T95O, Amir Tahmiscija - E72WOW, Mario Bonic - E77MM i Slobodan Babic.
Slike
U periodu od 21.06 do 22.06.2008. u Brckom je odrzano drzavno ARG prvenstvo (SARG), kao i zbor radioamatera BiH. Na dvodnevnoj manifestaciji u Brckom je ucestvovala i ekipa iz radio kluba Zenica E71EZC. Druzenja nije nedostajalo, a i rezultati koje su zenicki ARGisti postigli na ovogodisnjem SARGu nisu zanemarivi.
Slike
Rezultati
U nedjelju, 08. juna 2008 godine, je odrzan sastanak i trening ARG ekipe radio kluba Zenica. Izvrsena je provjera lisicara i dogovoreni su detalji za buduce treninge. Slike mozete pogledati na slijedecem linku: slike sa treninga
Dana 31.05.2008. godine je u Sarajevu odrzana izvjestajno izborna Skupstina ARABIH. Skupstini je prisustvovalo 37 delegata od 57 pozvanih. Izabrano je novo rukovodstvo ARABiH. Za novog predsjednika ARABiH izabran je Amir Jaganjac.
Slike sa skupstine
Izvjestaj
Dana 25.05.2008. godine je odrzano 8. memorijalno ARG takmicenje "Nedzib Celjo". Kao i na svim prethodnim Memorijalima, i na ovogodinjem je nastupila i ARG ekipa radio kluba "Zenica". Postigli smo zapazene rezultate...
Slike
Rezultati
Pogledajte par slicica sa priprema nase ARG ekipe za ARG takmicenja
u Tuzli (26.04.2008) i Gracanici (25.05.2008)...
Slike
26. aprila 2008. godine u Gornjoj Tuzli je odrzano ARG takmicenje. Ucestvovao je veliki broj takmicara, a medju njima i 12 takmicara iz radio kluba Zenica. Ekipno smo osvojili 4. mjesto, dok u pojedinacnoj konkurenciji imamo 4. prva mjesta
Slike
Rezultati
U subotu 08. decembra 2007. godine u velikom holu Gradjevinsko-Arhitektonskog skolskog centra u Sarajevu je odrzana Svecana skupstina radioamatera Bosne i Hercegovine. Ovom prilikom je obiljezen i veliki jubilej, 60 godina uspjesnog i organiziranog rada radioamatera u BiH. Zasluzena priznanja je dobilo i par clanova radio kluba "Zenica"...
Priznanja su dobili...
U periodu od 21.05 do 22.06.2008. u Brckom je odrzano drzavno ARG prvenstvo (SARG), kao i zbor radioamatera BiH. Na dvodnevnoj manifestaciji u Brckom je ucestvovala i ekipa iz radio kluba Zenica E71EZC. Druzenja nije nedostajalo, a i rezultati koje su zenicki ARGisti postigli na ovogodisnjem SARGu nisu zanemarivi.
Slike
Rezultati
U nedjelju, 08. juna 2008 godine, je odrzan sastanak i trening ARG ekipe radio kluba Zenica. Izvrsena je provjera lisicara i dogovoreni su detalji za buduce treninge. Slike mozete pogledati na slijedecem linku: slike sa treninga
Treci Balkanski ARDF Sampionat ce se odrzati u periodu od 18. do 20.07.2008. godine u Leskovcu (Srbija), 280 km jugoistocno od Beograda.

Dana 31.05.2008. godine je u Sarajevu odrzana izvjestajno izborna Skupstina ARABIH. Skupstini je prisustvovalo 37 delegata od 57 pozvanih. Izabrano je novo rukovodstvo ARABiH. Za novog predsjednika ARABiH izabran je Amir Jaganjac.
Slike sa skupstine
Izvjestaj
Dana 25.05.2008. godine je odrzano 8. memorijalno ARG takmicenje "Nedzib Celjo". Kao i na svim prethodnim Memorijalima, i na ovogodinjem je nastupila i ARG ekipa radio kluba "Zenica". Postigli smo zapazene rezultate...
Slike
Rezultati
26. aprila 2008. godine ekipa radio kluba Zenica je ucestvovala na ARG takmicenju u Gornjoj Tuzli. Pored Zenicana, ucestvovao je i veliki broj takmicara iz drugih gradova. Nas radio klub je predstavljalo 12 takmicara svih uzrasta. Ekipno smo osvojili 4. mjesto, dok u pojedinacnoj konkurenciji imamo 4. prva mjesta
Slike
Rezultati

2006. i 2007. GODINA

U subotu 08. decembra 2007. godine u velikom holu Gradjevinsko-Arhitektonskog skolskog centra u Sarajevu je odrzana Svecana skupstina radioamatera Bosne i Hercegovine. Ovom prilikom je obiljezen i veliki jubilej, 60 godina uspjesnog i organiziranog rada radioamatera u BiH. Zasluzena priznanja je dobilo i par clanova radio kluba "Zenica"...
Priznanja su dobili...
Radio klub Zenica je 20.10.2007 organizovao III Jesenji ARG UKT kup.
Slike
Rezultati
Ekipa radio kluba T91EZC je 25.08.2007. ucestvovala na ARG Memorijalu "Viktor Boban 2007". Clanovi radio kluba su ostvarili zapazene rezultate. Ekipno je osvojeno 2. mjesto. a ARG ekipu je sacinjavalo osam takmicara. Za vrijeme boravka u Zavidovicima smo posjetili i lokaciju zagonetnih kamenih kugli koja se nalazi u neposrednoj okolini Zavidovica... Slike

II BALKAN ARDF CHAMPIONSHIP
SKOPJE – MACEDONIA 
June 30th to July 01st in Skopje – Macedonia Rezultati KT
Rezultati UKT
12. Drzavno prvenstvo u ARG-u odrzeno je 16. i 17. 06. 2007. godine u Doborovcima kod Gracanice
Slike
Rezultati
15. novembra 2006. godine, T91EZC tim je uspjesno demontirao antenu X7 koja se nalazila na radioamaterskom domu na Smetovima. X7 je oštećen usljed jako loših vremenskih (ne)prilika i uskoro se očekuje njegov popravak i ponovno montiranje...
Slike
04. novembra 2006. godine je održan 2. Jesenji UKT ARG kup "Smetovi 2006".
Slike
Ekipa Radio kluba T91EZC učestvovala 7.10.2006. na Otvorenom ARG prvenstvu Tuzle. Ekipno smo osvojili treće mjesto!
Slike
Ekipa Radio kluba T91EZC učestvovala na 6. Memorijalnom takmičenju "Viktor Boban" koje je održano 26.08.2006. u Zavidovićima
Rezultati
Slike
Ekipa Radio kluba T91EZC učestvovala na Prvom Balkanskom ARG šampionatu u Bugarskoj 1. i 2. jula 2006. Ekipa se kući vratila sa jednom zlatnom (Maja Vasić) i jednom bronzanom medaljom (Mensur Hodžić).
Rezultati
Slike
24. juna 2006. godine na Smetovima nedaleko od Zenice, je odrzano XI Prvenstvo Bosne i Hercegovine u ARG-u.
Rezultati
Slike
Ekipa radio kluba T91EZC učestvovala na memorijalnom ARG takmicenju "Nedžib Čeljo" koje se tradicionalno svake godine održava u Gračanici.
Rezultati
Slike
Na skupštini Asocojacije radioamatera (april 2006) dodjeljena su priznanja zaslužnim radioamaterima za dugogodišnji doprinos radioamaterizmu. Među njima se nalaze i članovi RK "Zenica" T91EZC.
Više o ovome
Dvočlana ekipa radio kluba T91EZC učestvovala na Otvorenom prvenstvu Bjelovara 8. i 9. aprila 2006. godine.
Rezultati
Slike

Svi prijedlozi, kritike i sugestije vezano za izgled ovog site-a su dobrodošle!
Kontakt
Put a Pin on the Map UPISITE SE U KNJIGU GOSTIJU I OZNACITE ODAKLE SE JAVLJATE...
Free Guestmaps by Bravenet.com


Web stranice clanova: / Lule / E71M / E77AB / E73KW / E73KM / E75YL / ...

Solar X-rays:

Status
Geomagnetic Field:
Status

Podaci od: n3kl.org

DXrobot Propagation Monitor:

VHF Aurora:
Status

144 MHz Es in EU:
Status

Podaci preuzeti od The DXRobot
KT propagacije:© E71EZC. Sva prava zadržana. Stranica je optimizovana za IE v7.0.5730.11 i rezoluciju 1024x768px.