Home
O Radio klubu
Aktivnosti Radio kluba
ARG
  Propozicije
  Rezultati
  Aktivnosti
PPS
Slike
Slike iz arhiva 
In memoriam
Kontakt
Knjiga gostiju
E71EZC Forum
E71EZC na BHCC
 
 
sm3cer09.gif

Primopredajna sekcija (PPS)...


REPETITORI RK Zenica

Ovog ljeta (2012) je instaliran i pušten u rad VHF repetitor R1 na lokaciji planina Lisac Zenica 1320m(objekat toranj Lisac)

Pozivni znak: E79VZE
RX freq: 145 625 TX freq -600 KHz
Repetitor je konstruisan i napravljen u PPS-u radio kluba Zenica,
Snaga: 10W,
Marka Komponenti: Motorola
Antene:Linear triple dipol x 2 (Vertical)+Integrated LP Filter

Repetitor su konstruisali i postavili Ibrahim Avdić E71AB i Alen Ruvić E71AR

U toku testnog perioda urađene su odlične veze sa slijedećim oblastima:Kompletna Srednja,Istočna,Zapadna i Sjeverna Bosna,Slavonija,Centralna Hrvatska,Srbija.

Također je aktivan i ECHOLINK E79VZE-R koji je vezan za R1-Lisac i imamo svakodnevno javljanja naših prijatelja radioamatera iz dijaspore.
Dešavanja u radio klubu, 23.10.2012.

Prostorija PPS-e je uređena. Veoma lijepo izgleda kada su uređaji na svome mjestu i lijepo rasporedjeni. Postavljena je žičana antena – malo neobično ali funkcioniše bez greške.

I radionica je očišćena, uklonjeni su nepotrebni i stari dijelovi i priprema se teren za novi kurs. („dolaze ROBOTI“).

23.10.2012.
73 de MiKi
JOTA 2012 (jamboree on the air)

PPS RK Zenica je 20. i 21. 10. 2012 zajedno sa Izviđačima iz Zenice učestvovao na 55th JOTA 2012 (jamboree on the air)- gdje su zenički izviđaci uz pomoć radiooperatera radio kluba Zenica imali dvodnevno druženje putem radio talasa sa izviđačima iz cijelog svijeta.
Sa izviđačima su radili operatori RK Zenica Semir Jaganjac E74JS,Mario Bonić E77MM, Alen Ruvić E71AR

Slike

ZENIT radio: U Domu radioamatera održava se izviđačka akcija JOTA-JOTI

August, vruć kakav nije bio a u radio klubu dogadjanja velika.
Zahvaljujući angažmanu Enesa Š. Predsjednika i Upravog odbora radio kluba, uz veliko razumijevanje Predsjednika opštine, popravljen je krov kluba te se nadamo da od ove zime nećemo imati prokišnjavanja i vlage u prostorijama kluba. Okrečene su prostorije PPS-a, konstruktora i dnevnog boravka uz veliki angažman Enesa, Maria, Ibre, Alena i Grge.

Stigli su dijelovi ROBOT-a, a Mario vrši intenzivne pripreme za početak kursa iz ROBOTIKE.

Alen (naš šeef PPS-e) i Ibro ( sekretar i konstruktor) privode kraju montažu lokalne Nule (R0) i kantonalne "dvice" (R2)(učestali zemljotresi a rezervnih radio mreža nikad dosta) a postavljena je stara RTU-100 koja radi bez greške kao klubska KT stanica od 100 W.Akumulatore iz ARG TX-a testirao je Edber i utvrdio da su neispravni - moguće smrzavanje zimus ili loš kvalitet ( Mario će pokušati da "oživi" makar nekoliko za rezervu) U toku je potražnja za novim akumulatorima.Pripreme za jesenji UKT KUP su u toku.
Ima još poslova koji su uradjeni u proteklom periodu ali sjetih se ovih nekoliko pa rek`o da se napiše a da se ne zaboravi.

E77ABU ponedjeljak, 09.januara 2012.godine, organizovana je akcija pripreme QSL kartica za slanje.

Zahvaljujući Amiru J.(E75O) koji je pripremio naljepnice sa podacima o održanim vezama sa specijalnim pozivnim znakom E76BARDF ispunjeno je 2.500 qsl kartica koliko je održano veza u vrijeme trajanja 6.balkanskog prvenstva u ARG-i.

U akciji su ucestvovali: M.Hodžic(E74M), S.Baždalic, M.Bonic(E77M), A.Jaganjac(E75O), E.Šaric, S.Sejmen(E76Z), S.Jaganjac(E74JS), I. Avdic(E7AB), E.Tahmišcija (E75DTE), H.Hrgic(Grga), S.Vasic(E77AB) i A.Ruvic(E75AR). Time je završen i ovaj,operatorski,dio organizacije 6.BALKANSKOG PRVENSTVA U AMATERSKOJ RADIOGONIOMETRIJI i promocija amaterske radio-goniometrije.

Zahvaljujemo se svim operatorima za održane veze. Takodje zahvaljujemo se Regulatornoj agenciji za komunikacije BiH koja nam je izdala jubilarni znak.

Pored lijepih sjecanja ostat ce u radioamaterskim vitrinama i ova lijepa QSL karta kao svjedok o aktivnostima amaterskih radio goniometrista i radio operatora radio kluba "Zenica" i grada Zenice.

73


Posljednji, 52-i ponedjeljak u 2011. godini članovi kluba su, na inicijativu Luke (E74W), iskoristili da se oproste od stare godine i da požele dobrodošlicu Novoj godini malom zakuskom u prostorijama radio kluba. Bilo je veselo i lijepo sa željama za dobro zdravlje, srecu, uspjeh i veselje.

Alen i Ibro su realizovali akciju štampanja QSL kartica i obradovali operatore koji su naručili kartice. Nekad su ova druženja povodom doceka Nove godine organizovana svake godine a najmladji clanovi su dobijali i paketice.


Članovi kluba (Zlatko, Milan i i Miki) učestvovali u KT takmičenju radio kluba "Kreka " iz prostorija kluba. Bilo je dosta gužve na bandu. Imali smo oko 80 wati sa dipolom preko prilagodne kutije sa ts440s uređaja. Odradili smo i SSB vezu sa Lukom e74w koji je takođe učestvovao u takmičenju.
...73
U ponedeljak 22.augusta u prostorijama radio kluba održan je ispit za radio operatore. Ispit su položili :
1. Spahić Melita
2. Spahić Mirza
3. Ruvić Alen
4. Avdić Ibrahim
Nažalost niko nije slikao polaganje kao ni tortu koju su donijele supruge dvojice kandidata kada su saznale da su, jače polovine, položili operatorski ispit.

E77AB i E73KM


U periodu od 10.7.2011. do 20.7.2011. je koristen specijalni pozivni znak E76BARDF (QSL via Bureau ili E71EZC) koji je dodijeljen povodom 6. Balkanskom prvenstva u amaterskoj radio goniometriji koje je odrzano u Zenici 15.7. - 17.7.2011.

Vise informacija o 6. Balkanskom ARG sampionatu ciji je organizator radio klub Zenica mozete pogledati na oficijelnoj web stranici sampionata www.6bardf2011.net
Ucesce u vjezbi GlobalSet - 13.11.2010.
U zelji da osposobi svoje operatore radio klub se odlucio po prvi put uzeti ucesce u medjunarodnoj vjezbi GlobalSET2010 koja tretira oblast rada u "emergency " situacijama a koristeci svoju dotrajalu opremu i uredjaje.
Tako je 13.11.2010. godine u vremenu od 11 do 15 sati radio klub pokusao raditi veze kao mobilna stanica ispred prostorija radio klub. Postavljena je multiband antena te je aktiviran agregat. Pokazalo se da agregat nije pouzdan te smo presli na rad sa automobilskog akumulatora. Edber je cijelo vrijeme pokusavao da osposobi agregat.
Cujnost nije bila tako dobra te smo uspjeli odraditi nekoliko veza i pored izrazenog QRN-a i QRM-a. Veze su odrzane na 14 MHz SSB modom. Tokom vjezbe vodjene su i druge aktivnosti u trenucima kada je to bilo moguce. Postavljena je UKT antena i antenski kabal za istu.
Iako su operatori radio kluba Zenica imali razlicita misljenja o nacinu rada i prenosa poruka, usaglasili smo se i uspjeli ucestvovati u ovoj vjezbi. Ubuduce bi trebalo da nasa Upravna stanica (HQ ARA) pored medjunarodnih propozicija koja nismo dobro razumjeli napravi i svoje tumacenje kao i mrezu stanica i plan rada u BiH.

U samoj vjezbi su ucestvovali : Kuljic Milan E73KM, Tahmiscija Edber E75DTE, Maja Vasic E75YL, Nermin Nadzakovic E75MC i Slavoljub Vasic E77AB.

Tokom vjezbe napravljeno je nekoliko slika koje se mogu pogledati.
E77AB


Ucesce u VHF CW KUP-u - 06.11.2010.
U subotu 06.11.2010. godine clanovi radio kluba su ucestvovali u VHF CW KUP-u koji je organizovala ARA BiH.
Bili smo sigurni da je oprema u PPS-i Smet u ispravnom stanju te da bez brige mozemo doci na takmicenje. Podijelili smo se u dvije grupe. Prvi dio ekipe cinili su Mario Bonic E77MM, Milan Kuljic E73KM i Nermin Nadzakovic E75MC. Imali su zadatak da pripreme antenski sistem i provjere opremu kako bi drugi dio ekipe mogao donijeti opremu i materijal koji bi eventualno nedostajao.
Drugi dio ekipe Edber Tahmiscija E75DTE, Slavoljub Vasic E77AB i Emrah su kasnije krenuli prema domu. Po dolasku u Dom na Smetovima drugi dio ekipe je pomogao oko zavrsetka postavljanja antenskog sistema. Pored najbolje volje i ulozenog truda konstatovano je da rotator ne okrece. Odluceno je da Edber rucno okrece antenu. Tokom takmicenja odrzano je 25 UKT veza.
Sigurno smo mogli i bolje da je rotator radio. Ekipa je radila uporedo i Ukrajinski kontest na KT-a. Raspolozenje nije bilo na nekom nivou najvise zbog rotatora. Milan K. E73KM je bio najistrajniji jer je ostao oba dana te je testirao i jednu pet-elementnu antenu za UKT.

Napravljeno je nekoliko slika koje možete pogledati.
E77AB (gramaticke greske otkrio je Edber)


Svecanost povodom zavrsetka rekonstrukcije PPS na Smetovima - 24.09.2010.
U petak 24.09.2010.god.clanovi RK Zenica su uprilicili svecanost povodom zavrsetka rekonstrukcije PPS-e u objektu radio kluba na Smetovima. Tom prigodom urucena je zahvalnica gospodinu Damiru Curicu koji je donirao opremu dr Curic Zlatana. Predsjednik RK Zenica se zahvalio porodici Curic za vrijednu donaciju veoma kvalitetnih uredjaja. U PPS je izradjeno mjesto za jednog operatera sa doniranom opremom.Takodje smo se zahvalili i ostalim donatorima koji su pomogli rekonstrukciju. Sada radio amateri imaju PPS koji zadovoljava kriterijume za rad vrhunskih operatora. Jos je potrebno doraditi antenski stub i obaviti zamjenu antena.
Slike


Akcija dizanja KT antene OC Luki - 15.06.2010.
15.06.2010. je podignuta antena za KT starom OC Luki. U akciji su ucestvovali: Bonic Mario E77MM, Tahmiscija Edber E75DTE, Vasic Slavoljub E77AB, Bazdalic Semir, Avdagic Enver E74XZ i Kuljic Milan E74KM koji je koordinirao akciju.
Prilog: E77ABSlike


Prve veze novih operatora - 12.01.2010.
12/01/2010: Novopolozeni operatori pouksavaju odrzati svoje prve veze iz prostorija kluba. Zima je pa je pored losih propagacija I to jedan od razloga za odrzavanje samo par veza.
Slike
IARU HF Championship 2009
Ekipu sacinjavaju operatorke i operatori iz citave BiH kao i gosti i prijatelji iz Slovenije, Hrvatske, Srbije te mnogobrojni BiH drzavljani trenutno nastanjeni u dijaspori. E7HQ ekipa je bila aktivna sa 9 contest lokacija sirom BiH i to: E71A – Mahmutovo Brdo, E71EGZ – Crijetez, E71EZC – Smetovi, E71GJK - Konjuh, E73ESP – Stjepan Polje, E73M – Nisici, E73W – Skrugic, E74EBL – Banjaluka, E77DX – Prijedor.
Slike
HQ_dokument
Donacija porodice Curic
Dana 06.07.2009. Curic Damir sin pokojnog CURIC ZLATANA T94Z, donirao je radio klubu „Zenica“ Drake liniju zajedno sa linearnim pojacalom koju je on koristio. Takodje dobili smo i UKV stanicu IC260 sa svim vrstama rada, te komandnu kutiju za rotator i sitnijom opremom za stanice (elektronski taster, slusalice, mikrofon, UKV antena i sl.)

Zahvaljujemo se porodici Curic!


Uredjivanje PPSa na Smetovima - 27.4.2009.
Pri kraju smo opremanja PPSa u objektu na Smetovima. U radovima su ucestvovali: Bonic Mario E77MM, Kuljic Milan E73KM, Tahmiscija Amir E72WOW, Maglic Haris, Babic Slobodan i Maglic Timur (jest da je najmanji ali najvise je radio).
Slike
E7/DK6XZ - prica o povratku u radioamaterizam
Suad, E7/DK6XZ, je napisao jako lijepu pricu o svom povratku u radioamaterizam. U prici je opisao kontest odrzan sa Smetova, lokacije koja se nalazi desetak kilometara od Zenice na nadmorskoj visini od 1.020 m. Suadovu pricu mozete procitati na linku....

Suadu cestitamo na postignutim rezultatima i zelimo puno uspjeha u budućim kontestima!
Akcija dizanja bima na Smetovima - 04.09.2008
U akciji ucestvovali Zukic Suad E77XZ, Zukic Miron E77XZ/X, Vasic Slavoljub T94N, Kuljic Milan E73KM, Babic Slobodan. Malo smo se napatili ali se isplatilo. Kada smo podesili bim stavili smo ga na pomocni stub da ga ispitamo. Kad smo bili zadovoljni morali smo na polovinu stuba postaviti drzac za antenu i sa vanjske strane stuba da busimo rupe. Taj hrabri ludi momak E77XZ je preuzeo na sebe svu tu odgovornost, a ostali su iz stuba samo posmatrali sta cini taj specijalac od operatora. Nakon toga uslijedilo je dizanje bima i smetanje ankera od stuba, ali nismo ni mi maciji kasalj. Na kraju antena je legla na svojepostolje i potrebno je samo zamijeniti jos neke sarafe ali sve je ok. E77XZ je zadovoljan sa prvim mjerenjima tako da je ostao cijelo vece na Smetovima....
Slike
IARU HF Championship 2008
12. i 13.07.2008. godine nasa ekipa je ucestvovala u IARU HF World Championship Contest-u. Jedan tim HQ reprezentacije BiH je radio sa lokacije na Smetovima, lokacija koja je desetak kilometara udaljena od Zenice, na nadmorskoj visini od oko 950m. Na Smetovima su bili Dalibor Stanic - E77DO, Dejan Menges - E74DX, Emir Jusic - E74JE, Sanjin Tajic - E72RST, Suad Zukic - E77XZ, Milan Kuljic - E73KM, Amir Jaganjac - T95O, Amir Tahmiscija - E72WOW, Mario Bonic - E77MM i Slobodan Babic.
Slike
Demontaza antene X7
15. novembra 2006. godine, T91EZC tim je uspjesno demontirao antenu X7 koja se nalazila na radioamaterskom domu na Smetovima. X7 je oštećen usljed jako loših vremenskih (ne)prilika i uskoro se očekuje njegov popravak i ponovno montiranje...
Slike
Oprema u PPS-u na Smetovima

Postavljanje antene na Smetovima


Svi prijedlozi, kritike i sugestije vezano za izgled ovog site-a su dobrodošle!
Kontakt
Put a Pin on the Map UPISITE SE U KNJIGU GOSTIJU I OZNACITE ODAKLE SE JAVLJATE...
Free Guestmaps by Bravenet.com


Web stranice clanova: / Lule / E71M / E77AB / E73KW / E73KM / E75YL / ...

Solar X-rays:

Status
Geomagnetic Field:
Status

Podaci od: n3kl.org

DXrobot Propagation Monitor:

VHF Aurora:
Status

144 MHz Es in EU:
Status

Podaci preuzeti od The DXRobot
KT propagacije:© E71EZC. Sva prava zadržana. Stranica je optimizovana za IE v7.0.5730.11 i rezoluciju 1024x768px.