Waar vind je nog meer informatie ?

In je plaatselijke afdeling zijn er zeker een aantal ervaren amateurs die je met raad en daad kunnen bijstaan. Je kan hen aanspreken op de vergadering van je afdeling, of een oproep doen op je plaatselijke repeater - zelf als daar weinig activiteit op is. Denk er om dat veel amateurs hun ontvanger op de repeater hebben afgestemd en op de achtergrond meeluisteren. De kans is groot dat er via die weg iemand een oplossing aanbrengt voor je probleem.

In vele secties is er voor de leden een aanbod van boeken, tijdschriften, meet- en testapparatuur enz… In Leuven beschikt de Radioclub over een zeer uitgebreide verzameling binnen- en buitenlandse tijdschriften, boeken en manuals, ook van veel oudere en militaire apparatuur. Dit is de link om er opzoekingen in te doen.

Op de grotere hambeurzen zie je vaak ook een boekenstand met gespecialiseerde boeken. De dikke handboeken van ARRL en RSGB zijn niet zo goedkoop, maar als je met Engels geen probleem hebt zijn het referentiewerken waar je vele jaren naar zal teruggrijpen.
Buiten de algemene handboeken zijn er ook allerlei gespecialiseerde handboeken over bijv. antennes, bijzondere technieken enz… Als je ze niet vindt op een beurs kan je ze ook bij het UBA-servicebureau of een gespecialiseerde radioamateurboekenverdeler via internet bestellen. In Duitsland is de internetshop Box73 van het blad 'Funkamateur' een bekende leverancier van een zeer brede waaier van boeken in het Duits en het Engels. Dit is een goed adres als je boeken zoekt over diverse algemene of gespecialiseerde aspecten van de hobby. Overigens kan je via die website ook een aantal RF-onderdelen en bouwkits bestellen.

Het “Vadecum voor de zendamateur” van de VERON , de grootste Nederlandse amateurvereniging, is een referentieboekje dat volgens mij in geen enkele shack mag ontbreken. Het bevat een schat aan praktische informatie die je bij de hand wil hebben: prefixlijsten en bandplannen, DXCC en IOTA-lijsten, CW-afkortingen en Q-codes, lijsten van bakens en amateursatellieten, informatie over propagatie, wedstrijden en diploma’s, over allerlei bijzondere amateurtoepassingen en nog veel meer… In 2016 is een nieuwe, geactualiseerde editie verschenen. Een volledig overzicht van de inhoud kan je hier bekijken.

Alle grote nationale amateurverenigingen hebben hun ledenblad. Hoe groter het land, hoe meer amateurs en hoe beter het ledenblad.
Daarnaast bestaan er enkele onafhankelijke commerciële tijdschriften. In de gewone krantenwinkel worden die niet verkocht - in België zijn ze enkel in de IMS-tijdschriftenwinkels los verkrijgbaar. Het Duitse blad Funkamateur bevat de meeste redactionele inhoud en brengt een ruime waaier aan antikels: zowel heel eenvoudige als zeer technische, geavanceerde projecten. Het Britse Practical Wireless is wat toegankelijker. Het richt zich op een minder technisch gespecialiseerd publiek en bevat dus wat meer eenvoudige projecten. In de losse verkoop is het wel vrij duur, zelfs als je het met korting koopt bij IMS.

Bij dezelfde verkopers kan je ook kleurige wandkaarten vinden met de prefixen van de Europese landen of de hele wereld, met de locatorvakken enz… Leuke decoratie voor de shack en handig om uit te zoeken waar een bepaalde prefix vandaan komt. Ook een goede atlas is handig om bij de hand te hebben – maar die vind je misschien wel in de boekentas van je nageslacht ?

Heel veel informatie kan je ook op diverse websites op het internet aantreffen. De UBA runt een uitstekende website met een massa actuele informatie over alle aspecten van onze hobby. Op de Amerikaanse site van Yahoo! zit een massa gebruikersgroepen van specifieke toestellen of softwareprogramma's - gebruik de zoekfunctie ! Er bestaan ook diverse fora, ook in het Nederlands, bijv. zendamateur.com.

Voorts is de Engelstalige index-website van AC6V een aanrader: hij bevat vele honderden, goed geactualiseerde links naar allerlei gespecialiseerde websites.