// -->

Φτιάξε μια EPROM για DIGI με το UIDigi

Το 2009 αποφασίσαμε να φτιάξουμε μαζί με τον Αστέριο SV2HQL, μια "δικιά μας" eprom για τα aprs digipeater του συλλόγου μας SZ1A. Θέλαμε κυρίως να μάθουμε να φτιάχνουμε γιατί υπήρχαν διάφοροι που έκαναν τη δουλειά για καμιά 30αριά ευρώ. Τελικά μάθαμε μετά από αρκετό ψάξιμο και συνδυάζοντας γνώσεις που είχαμε όλοι. Αποφασίσαμε να καταγράψουμε όλα αυτά, αφενός για να θυμόμαστε οι ίδιοι τι κάναμε και αφετέρου για να το κάνει ευκολότερα ο επόμενος.

Ένα digi για aprs συνήθως αποτελείται από ένα vhf που εκπέμπει στο 144800 με το τροφοδοτικό του κι ένα tnc. Όλα τα tnc δε γίνονται digipeater. Κάποια όμως tnc, όπως το mfj tnc2 είναι καλύτερα αφού χρειάζονται λιγότερες πατένετες για να μετατραπούν. Για να δουλέψουν όλα αυτά χρειάζεται μεταξύ άλλων να τους αλλάξεις την EPROM.

Η EPROM είναι ένα τσιπάκι μ' ένα παραθυράκι από πάνω. Μέσα του έχει ένα πρόγραμμα το οποίο τρέχει όταν δουλεύει το tnc. Εμείς θέλουμε να γράψουμε άλλο πρόγραμμα για να κάνει το tnc αναμετάδοση των aprs σημάτων που ακούει, σύμφωνα με κάποιους κανόνες. Αυτό το πρόγραμμα γράφεται στην EPROM με έναν προγραμματιστή. Για να επανεγγράψουμε μια eprom πρέπει πρώτα να τη σβήσουμε. H EPROM σβήνεται με έκθεση σε υπεριώδεις ακτίνες (προσοχή είναι καρκινογόνες). Γι' αυτό έχει το παραθυράκι, ώστε οι ακτίνες να τη σβήνουν. Γι' αυτό και όταν τη γράψουμε κολλάμε κι ένα αυτοκόλλητο μήπως και με το καιρό σβήσει. Και τις δύο συσκευές που απαιτούνται γι' αυτή τη δουλειά μπορεί κάποιος να τις βρει στο ebay και είναι αρκετά φθηνές (και οι δυο μαζί γύρω στα 35 ευρώ.

Ωραία θα πει κάποιος. Πώς όμως θα γράψουμε το πρόγραμμα της eprom; Tο πρόγραμμα της EPROM είναι ένα αρχείο τύπου BIN. Ένας ιταλός, ο Μάρκο IW3FQG, έφτιαξε ένα πρόγραμμα γι΄αυτή τη δουλειά, το UIdigi, το οποίο είναι δωρεάν. Το πρόγραμμα αυτό μετατρέπει ένα αρχείο με εντολές γραμμένες σε txt στο επιθυμητό αρχειο bin. Το UIdigi το κατεβάζουμε από εδώ. Ξεζιπάρουμε το αρχείο που κατεβάσαμε σ' ένα directory, που καλό είναι να τοποθετηθεί στο C. Ας πούμε ότι το λέμε uidigi19. Το πρόγραμμα του ιταλού έχει έτοιμο κιόλας ένα αρχείο txt που το ονομάζει uidigi.txt κι έαν αρχείο bin που το λέει uidigi.bin

Ανοίγουμε το αρχείο uidigi.txt και κάνουμε κάποιες μετατροπές ανάλογα με τι το θέλουμε. Μπορείτε να κατεβάσετε το txt αρχείο που έφτιαξε ο Αστέρης SV2HQL για το digi του SZ1A στα Ακαρνανικά και να το χρησιμοποιήσετε ως παράδειγμα.

Μια ωραία ιστοσελίδα με αναλυτική περιγραφή των διαφόρων εντολών και παραμέτρων του uidigi είνα αυτή του N8DEU.

Αποθηκεύουμε το αρχείο txt που φτιάξαμε σαν sz1a-11.txt μέσα στον κατάλογο που έχουμε ξεζιπάρει το uidigi. Για να μπορέσει το πρόγραμμα να κάνει τη μετατροπή του αρχείου sz1a-11.txt σε sz1a-11.bin πρέπει να υπάρχει ήδη ένα αρχείο με το όνομα sz1a-11.bin. Γι' αυτό το σκοπό κάνομυε δεξί κλικ πάνω στο uidigi.bin και δημιουργούμε ένα αντίγραφο του (αντιγραφή, επικόλληση). Ακολούθως αλλάζουμε το όνομα του αντιγράφου σε sz1a-11.bin. Στη συνέχεια παράγουμε το αρχείο bin γράφοντας την ακόλουθη εντολή dos:

uidigicfg sz1a-11.bin sz1a-11.txt

Για να πάμε στο παράθυρο του dos, πάμε start (έναρξη) και πατάμε εκτέλεση. Γράφουμε cmd ή ανοίγουμε με όποιο άλλο τρόπο ξέρουμε ένα παράθυρο dos. Για να πάμε στο directory που τοποθετήσαμε το uidigi (ας υποθέσουμε uigdigi19) γράφοουμε στο παράθυρο dos:

cd\uidigi19

Αυτό ήταν. Φτιάξαμε το αρχείο bin που θέλαμε (το sz1a-11.bin).

Αυτό το αρχείο το παίρνουμε και χρησιμοποιώντας το πρόγραμμα που έρχεται μαζί με τη συσκευή που αγοράσαμε από το ebay "καίμε" την EPROM.