// -->

Σετάρισμα του UIview για APRS

comsetupΤο UIview είναι ένα πρόγραμμα για APRS. Είναι δωρεάν πλέον αφού ο G4IDE που το έφτιαχνε πέθανε. Είχε αφήσει διαθήκη να δίνεται δωρεάν μετά θάνατον. Όποιος θέλει και μπορεί, σύμφωνα με τη επιθυμία του, ας προσφέρει κάτι στην Αντικαρκινική εταιρεία. Εδώ δείχνω με παράθυρα πώς έχω σετάρει το δικό μου. Σημειώστε ότι εκπέμπω μετεωρολογικό δεδομένα μέσω ίντερνετ σέρβερ. Δε χρησιμοποιώ δηλαδή VHF. Πρώτα πρώτα πάμε στο μενού Setup. Εκεί διαλέγουμε με τη σειρά πρώτα το Comms Setup και τα βάζουμε όπως δίπλα. Αν χρησιμοποιείτε ασυρματική συσκευή για το APRS, τότε εδώ πρέπει να σετάρετε την com του υπολογιστή που είναι συνδεδεμένη.station Το πώς θα γίνει αυτό ποικίλλει ανάλογα με το κάθε tnc.

 

 

Δεύτερη επιλογή στο ίδιο μενού: Station Setup. Δώστε αντίστοιχα με ότι βλέπετε... Προσοχή πρέπει να δοθεί στο γεγονός ότι οι μετεωρολογικοί σταθμοί είναι συνήθως -2, αλλά εγώ κι όλοι οι υπόλοιποι βάζουμε -6 διότι μόνο έτσι μας περνάει στην RF το τοπικό digi.

 

wx

 

 

 

Πέμπτη επιλογή στο ίδιο μενού WX Station Setup. Εδώ πρέπει να πείτε πού θα βρει τα μετεωρολογικά δεδομένα το πρόγραμμα. Εγώ χρησιμοποιώ το Cumulus για να βλέπει τα δεδομένα από το μετεωρολογικό σταθμό, το οποίο είναι δωρεάν. Στο WX data file πρέπει να δώσετε το path που είναι το αρχείο που παράγει το cumulus. Το αρχείο που μας ενδιαφέρει βρίσκεται στον κατάλογο εγκατάστασης του Cumulus.

wxweather

 

Αν χρησιμοποιείτε το Weather Display (πολύ καλύτερο πρόγραμμα αλλά θέλει χρήμα) πάλι κάνουμε κάτι ανάλογο, βρίσκοντας το αρχείο που σώζει τα μετεωρολογικά δεδομένα...

 

 

server

 

 

 

Επίσης πρέπει να σετάρουμε το ARPS server setup. Εγώ χρησιμοποιώ τους δύο server που έχω τσεκαρισμένους. Προσέξτε ότι πρέπει να δώσετε το δικό σας validation number το οποίο πέρνεται από το site που κατεβάσατε το UIview.

 

Αυτά χρειάζονται στο Setup. Στη συνέχεια καλό είναι να πάμε στο μενού Options και να ξε-τσεκάρουμε το show map outline και το sound enabled.

Τους χάρτες μας πρέπει να τους τοπθετήσουμε μέσα στον υποκατάλογο maps του UIview.

Τέλος πάμε στο μενού Actions για να κάνουμε connect to APRS server!!!

Ευχαριστώ τον Αστέριο SV2HQL που μου έμαθε ότι ξέρω για το APRS...