// -->

SO2R: τι είναι; πώς γίνεται;

Τι σημαίνει;

Το SO2R είναι σύντμηση της φράσης Single Operator 2 Radios, δηλ. ένας χειριστής με 2 ράδια. Είναι κυρίως μια τεχνική όπου ο χειριστής έχει 2 ράδια μπροστά του, σε διαφορετική μπάντα το καθένα και την ώρα που το ένα ράδιο εκπέμπει, αυτός ακούει στο άλλο. Σημειώστε ότι σύμφωνα με τους κανονισμούς, μόνο ένα σήμα πρέπει να υπάρχει στον αέρα. Απαγορεύεται δηλαδή κάποιος να εκπέμπει συγχρόνως και με τα δύο ράδια.

Αποτελεί ξεχωριστή κατηγορία;

 

Στα παραδοσιακά contest όχι. Αυτό δίνει ένα συγκριτικό πλεονέκτημα σε όποιον το χρησιμοποιεί. Ας πούμε όπως συνέβη όταν κάποιοι άρχισαν να χρησιμοποιούν κομπιούτερ όταν οι άλλοι ακόμη έγραφαν. Ή όταν κάποιοι άρχισαν να χρησιμοποιούν keyer στο cw όταν οι άλλοι χείριζαν με το χέρι. Υπάρχουν πάντως μερικοί διαγωνισμοί που έχουν ξεχωριστή κατηγορία για όσους χρησιμοποιούν SO2R.

Τεχνική SO2R. Πώς ακριβώς γίνεται;

Συνήθως το ένα ράδιο είναι αφιερωμένο στα 15 και 40μ και το άλλο είναι αφιερωμένο στα 80, 20 και 10μ. Ας πούμε ότι κάποιος καλεί CQ στα 20μ. Την ίδια ώρα (προσέξτε και την ώρα που καλεί και την ώρα που ακούει) μπορεί να ακούει ας πούμε στα 15μ. Του απαντάει κάποιος στα 20μ. Του δίνει report και κάνει το qso. Αμέσως μετά ενώ καλεί ξανά cq στα 20μ Βρίσκει ένα σταθμό στα 15μ. Αφού τελειώσει το cq του στα 20μ και δεν του απαντήσει κανείς, καλεί με το 2ο ράδιο, το αταθμό στα 15μ. Την ώρα που ο σταθμός στα 15μ του δίνει report, αυτός καλεί ξανά cq στα 20μ, ώστε να μη χάσει τη συχνότητα κλήσης. Τελειώνει το qso στα 15μ και ούτω καθ' εξής...

Φυσικά στο 2ο ράδιο ψάχνει κάποιος ότνα οι ρυθμοί καταχώρησης επαφών είναι πιο πεσμένοι κι όχι όταν πας με τα χίλια.

Επίσης μπορεί κάποιος να καλεί CQ και στις δύο μπάντες συγχρόνως. Αρκεί πάντα να τηρεί τον κανόνα ότι στον αέρα πρέπει να υπάρχει ένα σήμα κάθε φορά.

Όπως καταλαβαίνει κάποιος η παραπάνω τεχνική δεν είναι κάτι εύκολο. Απαιτεί συγχρονισμό και πολύ εξάσκηση, άριστη γνώση του προγράμματος και των πομποδεκτών και ικανότητες χειρισμού άνω του μετρίου. Η τεχνική αυτή αναπτύχθηκε πρώτα στο RTTY που τα πράγματα είναι ευκολότερα. Μετά αναπτύχθηκε και στο SSB και στο CW. Πάντως στο CW μόνο λίγοι εξαιρετικοί χειριστές, παίρνουν πραγματικά πλεονέκτημα και δεν μπερδεύονται...

Τι απαιτείται;

  1. Πρώτα πρώτα χρειάζονται παραπάνω κεραίες, αφού το κάθε ράδιο χρησιμοποιεί τη δικιά του.
  2. Όταν οι κεραίες είναι κοντά (σχεδόν πάντα δηλαδή) χρειάζονται band pass φίλτρα. Τέτοια είναι
    • τα φίλτρα του W3NQN που θεωρούνται τα καλύτερα. Μπορεί να τα κάνει κάποιος μόνος του αφού υπάρχει πλήρης περιγραφή σε 2 παλιότερα άρθρα στο QST (υπάρχουν στο web), αλλά και να τα αγοράσει από διάφορα ραδιοερασιτεχνικά μαγαζιά του εξωτερικού.
    • Τα Dunestar. Θεωρητικά τα δεύτερα καλύτερα. Αυτά έχω κι εγώ. Το διακόπτη χειρισμού των τον έφτιαξα ο ίδιος.
    • Τα ICE. Θεωρητικά τα χειρότερα του εμπορίου, αλλά και τα φθηνότερα. Είναι αρκετά καλά κι αυτά.
  3. Επίσης καλό κάνουν και τα Stubs και μπορεί να είναι απαραίτητα ή αν οι κεραίες είναι μακρύτερα να αντικαταστήσουν πιθανώς και τα Bandpass.
  4. Χρειάζονται 2 κομπιούτερ, ένα για κάθε ράδιο ή μια συσκευή που θα βοηθάει να γίνεται ο όλος χειρισμός και των δύο πομποδεκτών από το ίδιο κομπιούτερ. Κάποιοι χειριστές προτιμούν τα 2 κομπιούτερ αλλά οι περισσότεροι προτιμούν μια συσκευή so2r αν και οι περισσότερες είναι αρκετά ακριβές. Τέτοιες είναι:
  • Microham mk2r (και Mk2r+): Είναι η μακράν ακριβότερη αλλά και η καλύτερη. Είναι κάπως πολύπλοκη στο αρχικό σετάρισμα αλλά όταν τη μάθεις είναι παιχνδάκι. Μπορείς να σώζεις τα διαφορετικά σεταρίσματα που κάνεις και να τα ξανακαλείς και είναι ιδιαίτερα ευπροσαρμόσιμη σε οποιοδήποτε πρόγραμμα και μηχάνημα. Η MK2R+ Χρειάζεται μόνο ένα USB καλώδιο για να συνδεθεί με το κομπιούτερ κι έχει ενσωματωμένη κάρτα ήχου. Αυτή είναι η συκευή που χρησιμοποιώ.
  • w5xd keyer: λειτουργεί μόνο με το πρόγραμμα writelog αλλά είναι ή φθηνότερη. Χρειάζεται com για να συνδεθεί με το κομπιούτερ, δεν έχει κάρτα ήχου (οπότε χρειάζεται Interface γι' αυτή τη δουλειά), κλπ. Το είχα αγοράσει και το έχω ακόμη αλλά παροπλισμένο. Δεν πωλείται πλέον καινούριο αλλά υπάρχουν πολλά μεταχειρισμένα.
  • ΕΖmaster: Θεωρητικά είναι πολύ καλή. Δυστυχώς στην πράξη έχει αρκετά προβλήματα σεταρίσματος. Έχασα κάπου 2 μήνες για να μπορέσω να το κάνω να δουλέψει. Ποτέ δεν τα κατάφερα επαρκώς. Έχει το καλύτερο voice keyer που έχω ακούσει, το οποίο λειτουργεί και με κλειστό το κομπιούτερ. Είχα αυτή τη συσκευή και την πούλησα. Δούλευε πάντως εξαιρετικά καλά και με πανεύκολο σετάρισμα με το Wintest. Απλά δεν ήθελα να αλλάξω πρόγραμμα. Με το wintest χρειάζεται μόνο ένα usb καλώδιο για να συνδεθεί με το κομπιούτερ.
  • DXdoubler: δεν ξέρω περισσότερα στοιχεία αφού δεν το είχα ποτέ.
  1. Ένα πρόγραμμα που να υποστηρίζει τέτοιες συσκευές και εν γένει SO2R. Τέτοια παραθυρικά προγράμμα είναι:
  • Writelog. Είναι αυτό που χρησιμοποιώ. Καλό πρόγραμμα ειδικά για rtty. Δυστυχώς πουλιέται πλέον κάπου στα 30$ αλλά για να το κρατάς ενημερωμένο πρέπει να δίνεις αυτά τα χρήματα κάθε χρόνο
  • N1mm. Πολύ καλό. Σχεδόν όμοιο με το writelog και με καλύτερη υποστήριξη. Απαιτεί κι αυτό και το writelog ένα χρόνο για να το μάθει κάποιος. Το μεγαλύτερο πλεονέκτημά του ότι είναι δωρεάν!! Αν άρχιζα τώρα μ' αυτό θα άρχιζα.
  • Wintest. Πολύ καλό με το μικρότερο χρόνο για να το μάθεις. Ενώ είαι παραθυρικό το περιβάλλον του μοιάζει με dos (με το παλιό ct). ΠΟυλιέται γύρω στα 45 ευρώ αλλά τα λεφτά πάνε για τη βελτίωση του σταθμού contest fy5ke. Υποστηρίζει μόνο τα σημαντικότερα rtty contests ενώ είναι το καλύτερο για υποστήριξη δικτύου