↑   Voorspelling van communicatievoorwaarden
voor radioamateurs - golfvoortplanting

Engelstalige pagina: Overzicht
Hoe kan de voortplanting van radiogolven worden voorspeld?

De korte golf is het deel van het radiospectrum dat de HF-frequenties en een deel van de MF-frequenties omvat (ruwweg 2-30 MHz, ongeveer 10-100 meter). Meestal verwijst de term 'korte golf' specifiek naar het deel van dit gebied dat voor radio-omroep en radioamateurs gebruikt wordt.

Tegenwoordig neemt het gebruik van korte golf langzaam af in technologisch vooraanstaande landen, waar steeds meer van satellieten en het internet gebruik wordt gemaakt voor lange-afstandscommunicatie.

In tegenstelling tot de lange golf en de middengolf bestaat de korte golf niet uit één afstemband; het totale HF-frequentiegebied bestrijkt immers bijna 30 MHz. De frequenties worden onderverdeeld in meerdere afstembanden, die soms ook wel 'meterbanden' worden genoemd vanwege hun aanduiding naar de golflengte in meters. Elke afstemband heeft zijn eigen karakteristieken. Zo zijn de lagere banden 's nachts en in de winter bruikbaarder, terwijl de hoogste banden alleen 's zomers overdag bij sterkere zonneactiviteit te gebruiken zijn.

Deze uitgebreide gids is bedoeld om zowel ervaren radioamateurs als amateurs te helpen de HF-voortplantingscondities te begrijpen en te voorspellen. Of u nu op zoek bent naar basisuitleg, geavanceerde methoden, realtime rapporten of praktische benaderingen, u vindt het allemaal op deze pagina. Met een verscheidenheid aan hulpmiddelen zoals grafieken, kaarten, modellen en referenties vindt u alles wat u nodig heeft om uw kennis op dit fascinerende vakgebied te verbeteren. Laten we er dus in duiken en de opwindende wereld van HF-radio-uitzendingen verkennen.

 

Dutch | Nederlands: Voorspelling van communicatievoorwaarden voor radioamateurs

预测无线电爱好者的通信条件
아마추어 무선 통신 조건 예측
التنبؤ بظروف الاتصال لهواة الراديو
アマチュア無線家の通信状況を予測する
Forecasting HF radio conditions for radio amateurs
חיזוי התפשטות גלים - תנאי תקשורת - ת"ג - חובבי רדיו
ेडियो शौकीनों के लिए संचार स्थितियों का पूर्वानुमान लहर प्रसार
Прогнозирование условий связи для радиолюбителей
Previsão de condições de comunicação para radioamadores
Previsione delle condizioni di comunicazione per radioamatori
Vorhersage der Kommunikationsbedingungen für Funkamateure
Voorspelling van communicatievoorwaarden voor radioamateurs
Prévision des conditions de communication pour les radioamateurs
Predicción de las condiciones de comunicación para radioaficionados