Yo2bzv     |     home
 Articole   |   Din nou AURORA pe UUS...   |   Radioamatorism 2003 si modurile digitale...   |   Emitatoare MF si TV cu puterea sub 1 kW ...YO2BCT   |   Un american originar din Timisoara ...   |   Uneori Cosmosul ...   |   Ce dispare...YO4BKM   |   Radiocopmunicatii... YO4BKM   |   6   |   7
Radioamatorism 2003 si modurile digitale...

Toate drepturile asupra acestei editii sunt în exclusivitate autorului.


2      Radioamatorism 2003 si modurile digitale...
===============================
ing. Suli I. Iulius,  YO2IS
Maestru international in radioamatorism

         La întâlnirile anuale a radioamatorilor de la Lugoj am avut prilejul sã expun diferite aspecte legate de implementarea modurilor digitale în activitatea de radioamatorism. Nu este ceva nou, având în vedere cã si modurile deacum traditionale, radio-telegrafia (CW) si radio-teleimprimarea (RTTY) se bazeazã si ele pe codul binar, fiind deci...digitale !. Problema care le diferentiazã fiind, cum si cu ce decodãm informatia din semnalul receptionat .
Dintr-o primã analizã a noilor moduri digitale, putem aprecia ca ca pozitive, mãrirea vitezelor de transmisie, micsorarea numarului de erori prin utilizarea  sistemelor de procesare digitalã a semnalelor ( DSP ) si a decodarii cu ajutorul calculatorului, eliminându-se practic decodarea auditivã prin  sistemul ureche - creier.
Acest aspect, aparent benefic, din pãcate NU contribuie cu nimic la ridicarea mãiestriei operatorului în traficul normal sau competitional. Dimpotrivã prin minimalizarea implicãrii operatorului realizeazã o nedoritã uniformizare, urmatã eventual, de o rãsturnare a scãrii valorilor în radioamatorismul de performantã. Multi preferã traficul în PSK sau SSTV deoarece în timpul QSO-ului mai pot face i alte activitãti...! lucru imposibil când faci trafic în telegrafie cu un bug electronic!.
Un exemplu tipic si de datã recentã este 'dezbaterea' care a urmat concursului de PSK31 organizat de cei din YO5. A fost de fapt un concurs între PC-uri ( soft si dactilografie ) fiind dificilã departajarea cinstitã (masinile si programele fiind în general similare) si de aici...din nou un inutil stress din care nimeni nu a avut  de câstigat sau de...învãtat !.
Prin conectarea teleimprimatoarelor la statia de emisie receptie a aparut în anii '60 RTTY-ul în radioamatorsim. De la început a fost clar cã acest mod de lucru nu putea fi inclus în categoria MIXED (AM, CW, SSB) decodarea semnalului recepþionat fãcându-se electromecanic si prin urmare non-auditiv. Lucru dealtfel confirmat prin instituirea unei diplome DXCC separate pentru traficul RTTY, ( pe cea cu nr.291 o am în colectia personalã) Nu am inclus niciodatã confirmãrile RTTY în datele mele pentru clasamentele YODXC.
Iatã însã cã-n 2001 apare si prolifereazã modul de lucru JT44 propus si dezvoltat de K1JT, destinat cu precãdere pentru traficul DX în unde ultrascurte. In mod paradoxal anul 2002 aduce cu sine o 'rupturã' între radioamatorii ultrascurtisti, apare o grupare care militeazã pentru asimilarea JT44 în categoria MIXED alãturi de modurile recepþionate auditiv. ceace va duce la o nedoritã 'egalizare' a performanþelor din UUS si asta în detrimentul  perfectionãrii în traficul DX a operatorului.
In contextul 'internetizãrii' radioamatorismului si a proliferãrii QSO-urilor UUS contrafãcute folosind DX-Cluster-ele si rundele de Chat, nu cred cã e bine ca prestaþia celor capabili de performanþã în CW sau SSB sã fie contrapusã radiocomunicatiilor digitale, acestea trebuid sã rãmanã o activitate de sine stãtãtoare cu evaluarea performantelor prin reglementãri specifice.
Tema a fost dezbãtutã si la Conferinta EME 2002 de la Praga, fãrã însã sã se ajungã din pãcate la un consens. Prezint în continuare si opinia lui Jan, DL9KR care se aflã în fruntea TOP-ului EME 432 MHz, fiind si posesor al diplomei DXCC/160m cu 180 entitãti confirmate !. Editorialul a apãrut în '432 and above EME news' vol 31, #2, feb.2003 si a fost tradus cu acordul autorului.
" Am citit cu mult interes si întelegere multimea de scrisori privind includerea modului JT44 în categoria MIXED pentru DXCC alãturi de CW si SSB. In mod întelept ARRL a instituit un DXCC separat pentru modurile non-auditive (non-aural modes) ca de exemplu RTTY-ul. JT44 si altele similare sunt tot moduri non-auditive.
La urma urmelor suntem RADIO-amatori care experimentãm aspectele RADIO din hobby-ul nostru, încercãm sã obtinem performanþe optime atât de la antenele noastre cât si de la echipamentele de emisie respectiv cele de receptie, la acestea din urma mentionez realizarea unor preamplificatoare cu zgomot redus, care sã nu satureze receptoarele.
De mentionat cã ARRL acordã o diploma DXCC separatã pentru 'TOP band' (160m) si asta deoarece aceasta bandã necesitã atât antene igenioase pentru emisie si receptie cât si un sustinut efort personal privind traficul (auditiv) cu semnale slabe, comparabile cu cele EME.
In contrast, JT44 se bazeazã în principal pe PROCESAREA DATELOR în mod non-auditiv. In acest context experimentarea rãmâne în apanajul unei minoritãti de cunoscãtori si asta în opinia mea nu are nimic de-a face cu notiunea de RADIO asa cum o percepem noi din vremea lui W1AW si a amicilor sãi radiomataori.
Includerea modurilor non-auditive în categoria 'mixed CW/SSB' valabile pentru diplomele DXCC, VUCC etc. va demonetiza rezultatele obtinute prin eforturile sustinute dealungul deceniilor a foarte multi EME-isti si asta deoarece EME-ul va deveni facil realizabil prin sisteme RADIO submarginale.
Desigur, nu sunt împotriva tehnicilor moderne si igenioase, ba chiar sunt pregãtit sã încerc eu însumi JT44. Dar, VA ROG, asezati acest mod de lucru acolo unde se cuvine, adicã separat de modurile conventionale, auditive."
Existã în replicã si opinia lui Al, K2UYH, apãrutã în aceiasi publicatie, care deci aparent încearcã o mediere între opinii, argumenteazã cã ARRL acceptã RTTY în cadrul categoriei de mixed (CW, SSB) pentru DXCC si prin urmare JT44 ar trebui sã aibã acelasi statut. Propune totusi recunoasterea acordãrii separate a diplomelor DXCC pentru CW sau SSB, de fapt o abilã ocolire a fondului problemei.
In ce mã priveste, rãmân fidel ideii pe care am promovat-o mereu  în acesti ani si anume ca ' elementul cel mai important al unei statii de radioamator este OPERATORUL ', Inlocuirea acestuia cu orice 'masinãrie' NU va duce în mod sigur la dorita crestere a prestaþiei sale în traficul de mare performantã. Urmãrind câte un novice, care foloseste într-un concurs SSB apelul automat de la noul TCVR ( în timp ce îsi sorbea în tihnã cafeaua !, hi) constatam cã de fapt nu era în stare sã noteze indicativul corespondentului la prima chemare a acestuia !. Sunt convins cã încã sunt destui cei care asteaptã sã aparã acel PC capabil sã facã QSO-uri SSB în regim automat si astfel sã ajungã fãra mare efort pe cei din  Honor Roll DXCC.
Azi concursurile de radioamatorism nu sunt neapãrat un prilej de perfectionare a pregãtirii operatorilor, ci mai degrabã o sansã a celor mai 'isteti' de a lucra 'tãri' pentru vreo diplomã sau clasificare sportivã...
In rest rãmânem, vorba celui care a fost YO4HW, implicati mai mult sau mai putin în acele 'musuroaie' din benzile care ne sunt alocate, sub care "zace" câte un DX, sau uneori câte un...pirat !.
E pãcat sã devenim, în drumul spre dorita super-civilizatie, niste simpli utilizatori de tip 'plug & play' sau ' Steckdosen-amateure ' cum zic nemtii, tot mai putin priceputi în problemele specifice ale RADIO-comunicatiei.

Timisoara,  03 martie 2003
   — End —