Yo2bzv     |     home
YO/HD Antena nr 104/mai 2005
 F Nr 104 (4) – mai 2005E

YO/HD Antena

- BULETIN DE INFORMARE PENTRU RADIOAMATORI -

Redactat si editat de Adrian Voica (YO2BPZ) str.Bejan 66/82, 330114 Deva, HD.

Tel. 0723.271676; 0254.217201 ; E-mail: [email protected]

Simpozion YO HD Deva.

Editia III –a ,7 mai 2005.

Imediat dupa sarbatorile de Pasti o animatie deosebita s-a instalat în cadrul RCJ Hunedoara privind pregatirea simpozionului, a sesiunii extraordinare de examene din 7 mai cât si a concursului de RGA "Cupa Decebal" din zilele de 6 si 8 mai 2005. George YO2BBB, Adi YO2BPZ si Nicu YO2LQH. împreuna cu multi radioamatori s-au straduit (si suta la sut au reusit!) ca participantii sa nu duca lipsa de nimic: s-a asigurat consumul de apa minerala si "de foc", cafele, covrigei sarati (ce au obligat apoi consumarea de bere la bufetul "La Matusa"). Remarc raspunsul prompt al colegilor privind asigurarea cadourilor pentru tombola: convertori Tv pentru cablu, placi de calculator, tuburi de emisie-receptie, cartele de la sistemele de curenti purtatori cu 12, 24, 60, 120 de cai, casti stereo pentru PC, lanterne, carti tehnice si un pretios vobler SCP produs de firma VEB din RDG. Ca sponsori mentionez doar pe YO2BPZ, YO2BJZ, YO2LQH, YO2LQC, YO2CNH, YO5GHA, YO2LMW, YO2CKO, YO2CXK, YO2LQC, Romtelecom si RCJ HD, si altii. A executat pliantele-program, ecusoanele si mai multe panouri cu exponate (Contributii la cunoasterea si promovarea radioamatorismului; Diplome eliberate de catre YO2KAR si YO/HD Antena; Din activitatea statiilor speciale YO0HD si YQ0KAR; Insemne pentru radioamatori; Contributia lui WB2AQC la cunoasterea in lume a radioamatorismului romanesc) Adrian, YO2BPZ. S-a asigurat informatia pe R0, simplex 225 iar nenea Liviu, YO2CC si Viorica, YO2LPB au asigurat primirea-evidenta colegilor, înmânarea ecusoanelor, pliantelor program si a biletelor de participare la tombola.

Despre locatie ce sa mai vorbim: în centrul "capitalei de judet" într-o frumoasa, eleganta si climatizata sala a Romtelecom dotata cu de toate: birouri, mese si scaune pentru toti participantii, proiector prin PC si sonorizare destul de acceptabila.

Intrarea în sediu prin laterala cladirii, unde un lift panoramic de ultima generatie ne astepta pentru transportul la etajul 5, iar la sosire o prima încapere unde colegii si-au amenajat talciocul urmata apoi de intrarea în sala mai sus descrisa. Talciocul destul de redus ca numar dar cu piese si aparatura de valoare, amintesc ca un coleg de-al nostru s-a fericit cu un FT 101 E si VFO exterior la 12 milioane. S-au cumparat si rezistente neinductive de 200, 500 si 2000 de wati precum si componente, piese, etc. În sala mare la dreapta intrarii fost amenajata expozitia de aparatura radio: Adi YO2BPZ cu TS 2000, TS 50 si AT 50; Dan, YO5GHA cu IC 720 A; Bela, YO2LOH cu un vobler de 1 GHz si TS 120 S ; Miha, YO2LXW cu FT 817, MFJ 259 si un releu coaxial home made de 1000 wati.

Trecuse cu mult ora de începere a lucrarilor dar toti asteptam sosirea lui Vasile 3APG, care dupa aventuri nu tocmai placute cu masina abandonata la service Pitesti, a aparut cam plouat (la propriu!) dar fericit ca a prins incepera simpozionului.

Cu o întârziere de o ora Adi YO2BPZ deschide lucrarile simpozionului cu urari de bun venit si multumiri de prezenta a peste 93 de radioamatori din districtele 2,3,5,6 si 7, dupa care a prezentat programul mentionând ca dupa fiecare comunicare se va face extragerea biletelor câstigatoare la tombola. Succesiunea comunicarilor a fost urmatoarea:

-Amplificatorul Norton în contratimp, de YO2BCT lucrare prezentata sumar de catre YO3APG, in lipsa (motivata) a lui Liviu,

- Retele de urgenta - Vasile Grososiu, YO3GON,

- Releu coaxial home made - Mihai Carol,YO2LXW,

-Contributii la cunoasterea si promovarea radioamatorismului -Adrian Voica,YO2BPZ,

- Radioamatorismul , prezent si viitor - Vasile Ciobanita, YO3APG

- Releu coaxial in constructie proprie – Eugen Petterfi, YO2QC

- Radioamatorismul si elevii - Imre Kovacs, YO2LTF.

Prima lucrare despre amplificatorul Norton - descriere, caracteristici, realizare a fost prezentata de catre YO3APG, iar YO2BPZ a pus lla dispozitie 10 exemplare cu materialul xeroxat pentru cei interesati. A urmat extragerea biletelor iar Sandu YO2LAN a înmânat "premiile" urmatorilor radioamatori: YO2AAE, YO2CXK, YO2MBN, YO3GXX, YO2LSN, YO2LEP, YO5OVM.

Urmeaza 3GON care a urat bun venit celor prezenti. Anunta ca se desfasoara la Patinoarul (fost 23 August), pregatirea a 60 de tineri pe o perioada de 3 ani în fiecare marti si vineri ale fiecarei saptamâni în domeniul retelelor de urgenta si salvamont cu obtinerea în final si certificatului de radioamator; aceasta retea ce în prezent este constituita din 300 de persoane care în baza legii de unificare Protectia Civila -Pompieri, sub denumirea de Inspectoratul General pentru Situaii de Urgenta (IGSU), colaboreaza cu dânsii formând cele doua forte: profesionista si voluntara. În 11/12 mai 2005 se va desfasura la Cernavoda o aplicatie internationala privind un accident nuclear iar cei 25 de membrii ai echipei voluntare vor detine un echipament de protectie si salvator specific (în viitor si cu FRR), dotati cu lanterne cu reactii chimice declansate prin agitarea lor, lanterne de lunga durata, statii în 432 Mhz si portavoce miniatura dar de putere mare. Se vor face transmisiuni radio si apeluri de urgente chiar din focarul de la Cernavoda. Recomanda ca la nivelul fiecarui judet sa se constituie retele de urgenta, sub forma echipelor ce ramân acasa, a celor cu masini, si terestre. Invita radioamatorii de a baleia benzile de US pentru receptia mesajelor transmise de la aceasta( aplicatie.

O noua extragere fericindu-i pe: YO2LEG, YO2CDW, YO2QC, YO2CXJ, YO2BFE, YO2QA si celui ce le împarte, YO2LAN.

A urmat Mihai YO2LXW cu prezentarea executiei "home made "a releului coaxial de 1000 de wati cu comentarea în derulare de pe calculator a fotografiilor si desenelor de executie. Mentionez ca independent unul de celalalt si Eugen YO2QC a realizat si prezentat spre sfârsit un asemenea releu deosebit ca realizare si caruia i-am sugerat întocmirea documentatiei spre publicare în revista R&R. Din nou o extragere bucurosii fiind: YO2MAE, YO7-0220, YO2ASB, YO2LHX, YO2LZD, YO2LHD, YO2ARV.

În continuare Adrian, YO2BPZ cu comunicarea "Contributii la cunoasterea si promovarea radioamatorismului" sugestiv ilustrata cu un colaj de articole si stiri privind activitatile radioamatoricesti, publicate in ziarele locale (Hunedoreanul, Cuvantul Liber, Actiunea HD , Oglinda) si Evenimentul Zileid si reportajele originale aparute in Hunedoreanul ("Indicativ YO2ARV"– octombrie 2000, "Vanatorii de vulpi" – februarie 2001, si "Vorbe-n vant" – martie 2005) si Orizont Lupenean din 2003 ("Povestea cresterii, descresterii si iar cresterii radioamatorismului lupenean in era Internetului, spusa de YO2CY, Constantin Morar").

Cu aceasta ocazie RCJ Hunedoara si YO/HD Antena au acordat diplome speciale pentru contributii la cunoasterea si promovarea radioamatorismului cotidienelor "Cuvantul Liber" si "Hunedoreanul", ziaristilor Sorin Blada (Rompres) si Hannelore Stanasel (Hunedoreanul) , precum si lui YO3APG

Extragera urmatoare a adus spre masa "cadourilor pe YO2LOH, YO2LHZ, YO3HKW, YO2QY, YO3FSU, YO3FUU si YO2CMH.

A urmat Vasile 3APG care a salutat asistenta, povestind apoi peripetiile din deplasarea spre Deva. A mentionat îmbunatatirile aduse amplificatorului Norton realizate de radioamatorii nostri, a prezentat noile CD-ri realizate de FRR invitând colegii a le achizitiona la un pret modic de 40 de mii. A prezentat prin proiectare o serie de fotografii ale radioamatorilor prezenti si disparuti cu întîmplari stiute si mai putin stiute ale acestora, toate demne de apreciat.

O noua extragere de data aceasta pentru: YO2CC, YO2MAX, YO5GHA, YO3GON, YO2CKO, YO2LQH, YO2MAH, YO2LMJ, YO2LCQ, YO2LBF, YO2LPC, YO2CNH si YO2CDX.

Ultima prezentare a prof. Imi YO2LTF despre pasiunea de crestere a viitorilor radioamatori din Petrosani si de aplecare spre tineri dar cu respect pentru cei în vârsta si realizarile lor. Prezinta revista "HOBBY" editata de catre copii de la Clubul Copiilor din Petrosani sub îndrumarea dânsului amintind despre greutatile de editare si slaba sponsorizare. Roaga pe cei interesati sa contribuie la aceasta prin abonamente.

Eugen, YO2QC a prezentat , asa cum am amintit mai inainte, releul coaxial construit de el.

O ultima extragere pentru: YO2BJZ, YO2LXW, YO2LZS, YO2BUJ, YO2CKO, YO3GUU si voblerul pentru YO2LQI.

În încheiere Adrian YO2BPZ a nominalizat decanii de varsta ai radioamatorismului hunedorean (YO2CJ – 81 ani; YO2BUJ si LHY – 77 ani; YO2LOH si 2CY –75 ani; YO2CC si 2NV – 74 ani; YO2LMJ – 72 ani’ YO2QA – 70 ani si YO2BJS – 69 ani) precum s,i pe cei ce ne-au pa(ra(sit pentru totdeauna :
-YO2BVH, YO2CFT,YO2 ZD, YO2VB, YO2CX, YO2SW, YO2XG, YO2LAG, YO2LPQ, YO2LEV, YO2AXY, YO2BQY, YO2AK, YO2BQM, YO2AXG, YO2AKM, YO2AXX.

A multumit participant,ilor. celor care au contribuit la tombola, talcioc si expozitie, gazdelor si sponsorilor, invitându-i la urmatoarea întâlnire din 2006 si la participarea, in numar cat mai mare la cele doua concursuri "Ziua Telecomunicatiilor Fair Play": 15 mai- UUS si 16 mai – US.

Dupa terminarea talciocului, participantii car au dorit s-au intretinut in continuare intr-o incapere apropiata, iar in sala s-a desfasurat o sesiune de examene la care au participat 20 de concurenti.
În final George YO22BBB a salutat participantii si i-a convocat la o întâlnire în sediul RCJ Deva.
73 de Mihai ,YO2LXW

Precizam ca unele dintre comunicari le vom publica in numerele viitoare ale YO/HD Antene, iar altele vor fi publicate in Radiocomunicatii si Radioamatorism (YO2BPZ)
Va invitam din nou sa participati la concursurile noastre

"Ziua Telecomunicatiilor Fair Play"

Deoarece regulamentele complete au fost publicate in nr. 101, in R&R si pe pagina web radiomator.ro, dam mai jos doar regulamentele sumare
Regulamentele sumare ale concursurilor de US si UUS

ZIUA TELECOMUNICATIILOR FAIR PLAY 2005

UNDE SCURTE: in data de 16 mai, in doua etape (15.- 16 si 16 – 17 UTC), CW si SSB in banda de 80 m, cu doua categorii de participare: A- Statii individuale; B – Statii de club Apel ; TEST TELECOM Control RST +001+ jud. (pentru statiile din domeniul telecomunicatiilor –TLC). 2 puncte / QSO si 4 puncte / QSO cu o statie TLC. Multiplicator pe etapa numarul de judete + statiile TLC . Scorul:pe etapa: puncte x multiplicator. Scor final; suma scorurilor din etape. Fise la RCJ HD pana la 31 mai

UNDE ULTRASCURTE: in data de 15 mai, in doua etape (06-08 si 08-10 UTC) FM si SSB, numai in banda de 144 MHz., cu doua categorii : A. Numai FM si B. Toate modurile. Apel ; TEST TELECOM. Control RS+001+QTH Locator. 1 punct/km.Scor- suma punctelor din legaturi. Fisele la RCJ HD pana la 31 mai.

Clasamentele celei de-a 29-a editii a Cupei Decebal la RGA se vor publica intr-un supliment al numarului 104 alYO/HD Antena

CALENDAR COMPETITIONAL INTERN MAI –IUNIE 2005
Cupa INDEPENDENTEI (CSR Istrita) 7 MHz - CW si SSB 9 mai
Ziua Telecomunicatiilor - UUS 144 si 432 MHz; YO2KAR si Romtelecom Deva 15 mai
Ziua Telecomunicatiilor - US 3,5 MHz , CW si SSB 16 mai
Cupa BRA(ILEI (YO4KAK) 3,5 MHz 23 mai
Concursul OLTENIA 50 MHz, (YO7KAJ) în paralel cu IARU 50 MHz
Cupa Municipiului Pitesti US CW/SSB, 30 mai
Concursul FLOAREA DE MINA (YO5KAD) 144, 432 si 1296 MHz 4-5 iunie
Cupa TELEORMAN (YO9KPM) 3,5 MHz CW si SSB 6 iunie
Cupa EMINESCU 7 MHz, ELECTRON Dorohoi 12 iunie Cupa Palatelor Copiilor RTG iunie Iasi
Cupa CONSTRUCTORUL DE MASINI (YO5KAS) 144 MHz, 432 MHz si 1296 MHz; CW, SSB, FM 18-19 iunie

SAMBATA 28 MAI 2005, ora 10.00

Simpozionul intalnire de la Pecica
- Sala sporturilor -
-Radioamatorismul in Romania- YO3APG
- Wirelles 4 GHz- YO2BOF
- Perspective privind infintarea retelei radio de urgenta in jud.Arad-YO2MAB
- Experiente in domeniul transmisiilor radio, amplificatoare de putere radio-YO2AMU
- Alimentator cu protectie-YO2LSQ
- Radiopachet in Arad-YO2AHW
- Aparatura US concursuri US-YO2BLX
- Proiectare 3D-YO2MAB
- Propagare si media- YO2LUG
- Legaturi Internet-radio prin Echolink si repetoare-YO2LIS
- Constructii de echipamente de radioemisie si de masuratori-YO2BUG
- Antene 50 MHz-YO2MDD
- Propagarea si telegrafie-YO2LEA
- Concurs pentru radiogoniometristi tineri-YO2LNH
- Expozitie de QSL-uri si foto radio- YO2BYD
- Targul radioamatorilor
- Ora 13 - Concurs de gatit la ceaun - masa de pranz

Din lirica dedicata radioamatorismului

Balada pentru QSY
(parodie originala)

Intr-o garsonier de HAM UKW-ist Greu a fost urcusul, greu echipamentul,
Varsa lacrimi grele si suspina trist Dar pl\cut traseul ii experimentul!
-Caci singuratatea numai ea o stie- Cand se lasa roua-n noaptea `nstelata
XYL legitim de "my friend Ilie" Una din diode-i si epuizata!

Vineri dupa amiaza, bravul UKW-ist Celelalte doua, cu margeaua creata
Sotul ei, Ilie, i-a dat QRX Au aceeasi soarta pana dimineata
Ca-i deschisa, cica, propagarea EME Dar si QSO -uri `ntre timp se-aduna
Si ar vrea sa-ncerce cateva antene (Chiar daca nu EME, le-a facut "pe luna")

Si-a umplut rucsacul cu echipament, Pe o stanca neagra, `ntr-un cort alpin
Baterii, antene, scule si -prudent- Cu-o antena Yagi `ntr-un varf de pin,
Ca sa-si faca omul viata mai placuta Relaxat si vesel "my dear friend " Ilie
Cateva diode cu anod de pluta! "Per portabil" face-n banda galagie

Vineri catre seara, nu `ntamplator Duminica noaptea, re`ntors acasa
S-a "extras" din QRM-ul locator Lung pe sonerie oare cine-apasa?
Si-a plecat spre munte, inspirat de muze "Eu sant mami dulce, de tine mi-e dor
Cu alean `n suflet, QSY pe buze. Dar deschide-odata ca de foame mor!"

Paul Nicusor, YO2CKM/AR