Yo2bzv     |     home
Spiritul fair-play
Despre spiritul fair-play si concursurile de radioamatorism
- Comunicare prezentata la YO2 Simpo, Lugoj, septembrie 2002 -
Adrian Voica, YO2BPZ
Cu foarte multi ani in urma, copil fiind, cand am auzit prima data expresia "fair play", aplicata desigur la un meci de fotbal, si avand la dispozitie doar un dictionar englez-roman cu un numar mic de cuvinte si de sensuri ale acestora, am tradus aceasta expresie "joc de balci" de la fair = balci si play = joc. si chiar asa sa fi fost, "joc de balci" cum am priceput eu atunci , si tot aceasta expresie ar fi reprezentat ceva frumos, ceva generos, ceva corect (dar nu "darea in spectacol !).
Intre timp  am acceptat aceasta expresie asa cum o acceptam cu totii (corectitudine, franchete, bun sim], omenie), fara sa ne intrebam cum se traduce ea de fapt !
Recent am rasfoit din nou dictionarul englez-roman pentru a vedea mai atent sensurile cuvantului"fair". si, pe langa substantivul "balci, targ" am constatat ca el este si adjectiv, cu traducerea "drept, cinstit, rezonabil, potrivit, frumos, corect" si chiar "blond!". Cu multi ani in urma, in 1929, radioamatorul american Paul M.Sagal -W9EEA - a elaborat un "cod de conduita al radioamatorului" (Ham Spirit), un fel de precursor al "fair-playului" pentru radioamatori, cod care, cu mici adaptari "contemporane" este perfect valabil si astazi, cod pe care l-am publicat in YO/HD Antena nr. 71/mai 2002, in "adaptarea" lui YO2CJ .
Si, deoarece concursurile , in special cele de unde scurte (cele de UKW, RGA, etc., aparand mult mai tarziu) fac parte integranta din viata radioamatorilor si le pun in evidenta pregatirea, indemanarea, operarea aparaturii, este normal ca ele sa stie si locul unde lupta pentru intaietate sa fie deosebit de acerba, dar plina de sportivitate si corectitudine, respectiv de fair-play.
Ca organizator din partea RCJ Hunedoara a unui concurs (Ziua Telecomunicatiilor) relativ tanar (3 ani cel de US si 4 ani cel de UUS) , dar foarte apreciat, mai ales prin premiile acordate, in valoare de mai multe milioane de lei, in aparatura telefonica si produse Oriflame in anii trecuti (inafara de cupe, plachete pentru primele trei locuri si clasamentul concursului pentru toti participantii) si premii mai mici in anul 2002, constand din filtre electromecanice RFT de 200 KHz - boxa completa, doua filtre si un filtru pentru primele trei locuri si diplome pentru primele 10 locuri de la fiecare categorie, am constatat multe nereguli, atat in timpul desfasurarii concursului, cat mai ales, in intocmirea fiselor de participare, unele din aceste nereguli datorandu-se necunoasterii temeinice  a regulamentului concursului, dar unele (cele mai grave), intentiei de  a obtine puncte pe seama neatentiei arbitrilor.
Sesizand nemultumirea multor radioamatori fata de propagarea deosebit de proasta  la orele de desfasurare a concursurilor YO in 80 de metri, am initiat un "chestionar" referitor la oportunitate propunerii schimbarii orelor de concurs (chestionar care a fost publicat `n YO/HD Antena nr. 73 din iulie 2002), pe care l-am trimis tuturor organizatorilor de concursuri YO si unor radioamatori participanti activi la marea majoritate a concursurilor YO.
Parerea lor referitoare la schimbarea orei de concurs a fost impartita exact 1:1 (din 16 radioamatori care au raspuns, 8 au fost pentru schimbarea orei, 8 pentru mentinerea ei), problema care nu se inscrie im subiectul acestei comunicari , dar observatiile personale  sunt extrem de interesante:  doi dintre vechii si permanentii participanti la concursurile YO, prezenti aici in sala (comunicarea s-a prezentat la Simpozionul YO2 de la Lugoj -N.A.), isi exprima intr-un fel amaaraciunea ca districtul 2 nu a mai fost prezent printre castigatorii de concursuri YO de pe vremea gloriei lui YO2DFA, Ovidiu, spunand urmatoarele:  YO2BBT: " in octombrie - martie propagarea relativ buna la orele de concurs. Dar regulamentele sunt facute sa avantajeze pe cei din centru - sud.  De ce s-a schimbat data de desfasurare a Campionatului National U.S.? (Pe vremuri in IANUARIE  si NOIEMBRIE!)" sau YO2BV: "De regula concursurile YO din banda de 80 de metri, acum circa 20 de ani  se desfasurau dimineata cand conditiile de propagare sunt aproximativ egale pentru intreaga suprafata a tarii. Seara se inchide propagarea treptat de la est spre vest, fapt ce face ca din start statiile din centrul si vestul tarii sa fie dezavantajate. Ca observatie personala - nu cred ca demersul tau va avea succes, tocmai din cauza celor mai sus aratate. Afirmatiile le fac in deplina cunostinta de cauza, avand o participare constanta in concursuri in ultimii 25 de ani".
Dar observatii deosebit de importante despre necorectitudini in concursuri ( unele "legale", prin exploatarea carentelor regulamentelor, altele incalcari flagrante ale acestora) le face in raspunsul sau Adrian, YO3APJ, intr-un E-mail "Carbon copy" catre YO2BPZ, YO2DFA, YO3ND, YO3KAA, YO4NF, YO4ATW, YO5DAS,  YO8DDP, YO9FJW, DL5MHR, din care citez:
"Dupa parerea mea, criteriul multiplicatoarelor acordate de judete creaza un avantaj unora dintre participanti si nu incurajeaza o participare masiva. Am constatat ca in  Campionatele Nationale cele mai multe jonglerii se fac cu multiplicatoarele. Pot sa dau multe exemple concrete, dar nu vreau sa intru in amanunte."
Din cauza slabei participari, unii dintre concurentii cu pretentii la locurile fruntase sunt tentati sa introduca in log legaturi false cu statii care in realitate nu au fost in concurs si chiar sa trimita log pentru aceste statii, astfel incat arbitrii sa le acorde puncte. Autenticitatea logurilor este din ce in ce mai greu de verificat, deoarece organizatorii primesc loguri si prin E-mail. S-au vazut cazuri cand legaturile false erau efectuate cu statii avand indicative reale din propriul judet sau din alte judete, care nu au fost prezente in concurs. Acest lucru este posibil prin complicitate cu un "prieten" radioamator, care intra in concurs cu indicativ fals si efectueaza cateva legaturi cu statii din alta categorie de participare decat cel "sprijinit" sau cu statii care nu au sanse  de a se clas a in primele locuri.
S-au mai vazut cazuri cand chiar pretendentul a efectuat legaturi folosind un indicativ fals, micsorand puterea sau stilul manipulatiei, in perioadele cu trafic mai redus, de la sfar[itul semietapelor. Practic, acest lucru este foarte posibil in cazul slabei participari si a traficului redus.
O alta "tehnica" este mobilizarea de statii din judetul propriu, care sa intre in concurs cu putere redusa, pentru a efectua doar cateva QSO-uri cu "pretendentul" si cu statii cu care acesta nu intra in competitie pentru locurile fruntase. Mobilizarea unor astfel de "prieteni" se poate extinde si in alte judete.
S-au intalnit si situatii cand "pretendentul"a lucrat si pe un indicativ al unei rude apropiate (sotie,  copil, frate), deoarece altfel nu ar fi putut beneficia de multiplicatorul jude]ului propriu.  Desfiin]area sistemului multiplicator ar reduce mult fraudele si ar egaliza mult sansele participantilor, atentia concentrandu-se in acest caz asupra realizarii unui numar cat mai mare de legaturi.
Dupa parerea mea, pentru a mari ritmul traficului, ar trebui micsorata durata concursurilor. In Campionatul National  o etapa cu durata de o ora, cu doua semi-etape de o jumatate de ora cred ca ar scoate mai bine `n evideta calitatile operatorilor"
Referitor la mobilizarea statiilor din judetul propriu pentru a lucra cu "pretendentul' si alte cateva statii neimportante, am participat si eu la un astfel de "aranjament' prin anii '82-'83 (nu imi amintesc precis), cand cel "ajutat", desi nu era o mare valoare a momentului, prin "ingineria" pusa la cale, a iesit campion republican! Cand i-am spus celui care a organizat "ajutorarea' respectivei statii ca nu este un lucru corect, mi-a replicat ca regulamentul nu interzice sa ajuti pe cine vrei, si ca nimeni nu te obliga sa lucrezi cu toate statiile din concurs. Nu mai stiu ce prevedea regulamentul pe vremea aceea, dar in mod sigur ca avea o prevedere care sa oblige la sportivitate, la fair-play. Mi-e ru[ine si astazi de faptul ca am fost in acea "mlastina", dar necazul mare este ca se pare ca nu noi am inventat acest procedeu, si mai ales, ca nu s-a terminat odata cu acel neplacut episod!
Luand in considerare corectitudinea intocmirii fiselor de participare si munca imensa a arbitrilor care vreau sa faca un arbitraj aproape corect (confruntare fiselor "fiecare cu fiecare"), munca de "chinez batran", cum spunea cineva, mi-a venit ideea sa verific cati participanti sunt  la un concurs international mare. si, primul clasament care mi-a cazut in  mana a fost CQ WW WPX CW 1999, intr-adevar unul dintre cele mai mari concursuri de CW , la  care au participat: la categoria QRP 100 de statii, cu punctaje de la 1.523.100-7018 puncte; la categoria SOSB - 1080 de statii cu punctaje de la 13.140.434 - 2570 puncte, iar la alte categorii, inca aproximativ 1000 de statii! Deci, in total, circa 2180 statii care au trimis fise de participare!!! (Nici statiile care nu au trimis fisele, nici cele check log nu sunt evidentiate niciunde!).  Sa credem oare ca arbitrii au verificat legatura cu legatura aceasta cantitate enorma de fise? Absolut exclus! Eu cred (de fapt, sunt convins, dar daca cineva cunoaste altceva va rog sa imi spuna) ca aici se merge pe incredere si  seriozitate, deci pe fair-play, considerandu-se din capul locului legaturile reale si punctajul bine calculat.
Avand ca model si aceste concursuri internationale, dar si credinta ca, cel pu]in in practicarea acestui nobil sport care este radioamatorismul, se poate da dovada de foarte multa corectitudine, incepand cu anul viitor, concursurl organizat  de RCJ Hunedoara, atat in unde scurte cat si ultrascurte cu ocazia aniversarii Zilei Telecomunicatiilor  se va numi "Ziua Telecomunica]iilor Fair Play" si, pentru intocmirea clasamentelor se va merge pe principiul verificarii sumare a fiselor si a punctajelor, luindu-se de bune punctajele intocmite de concurenti. Daca totusi se vor sesiza tendinte de fraud, statiile care vor face acest lucru vor fi aten]ionate in mod public, si excluse pentru viitor din concurs, achiar cu riscul de a avea doar 10 statii `n concurs sau de a-l desfiinta!