Yo2bzv     |     home
Profil  YO2QY
 - Mihai Zamonita,  YO2QY -
Mihai Zamonita, YO2QY s-a nascut la 21 iulie 1939 la Calan, jud. Hunedoara, mic centru metalurgic cu peste 100 de ani traditie in furnale si turnatorii de fonta cenusie. Existenta de toate zilele a locuitorilor Calanului fiind direct legata de activitatea industriala, Mihai face scoala profesionala, apoi lucreaza multi ani ca strungar la Combinatul Calan. Dornic sa evolueze, Mihai face liceul seral, apoi scoala tehnica de maistri in specialitatea prelucrari prin aschiere de la Hunedoara si devine maistru, profesind meseria pana la pensie.
A fost pasionat de radiotehnica inca din copilarie, construind, impreuna cu vecinul si prietenul sau Rudi Schikerle (viitorul YO2QP), mai multe receptoare, la inceput cu galena, apoi 1V1 si chiar superheterodina.
Neavand cunostintele necesare de electronica, Rudi apeleaza la seful lui de sectie, inginerul Popan Viorel (ulterior YO2QB), acesta fiind foarte incantat, deoarece provine din Targu Mures, unde a fost membru al Radioclubului, ca receptor.
Luand legatura cu Radioclubul Regional Hunedoara, in 1962 la Clubul Sindicatelor Calan se infiinteaza un cerc de radioamatori, la care participa mul]i tineri entuziasti, printre care viitorii radioamatori Mihai, YO2QY, Feri, YO2ARV, George, YO2AQU, Rudi, YO2QP si Viorel, YO2QB. Tot aici Mihai o cunoaste pe Etelka, viitoarea sa partenera de viata, de bucurii , dar si de necazuri, care nu vor inceta sa apara.
Dupa sustinerea examenului, primeste in 1963 autoriza]ia de clasa a III-a si indicativul ce va deveni foarte cunoscut: YO2QY. Isi construieste un emitator CW/AM si, cu un converter atasat la un receptor, realizeaza, cu mare bucurie, primele legaturi: mai intai Europa, apoi incep si DX-urile. Mihai isi aminteste si acum ca prima legatura inafara Europei a realizat-o cu JA9AAJ!
La Radioclubul Jude]ean se intalneste deseori cu Eugen Badea, YO2AFB, care era depanator RTV la Hateg,  au multe discutii despre traficul SSB si incep sa studieze impreuna construirea unui emitator (YO2AFB realizeaza si lucreaza primul in YO in RTTY!). Tot la propunerea lui Eugen, incep sa se pregateasca impreuna  pentru a sustine examenul de clasa a II-a, care are loc la Bucuresti, si amandoi primesc in 1973 autorizatia, astfel ca acum incep marile satisfactii, cu tot mai multe tari lucrate in benzile superioare.
In condi]iile propagarii foarte bune din acei ani, cu un nou emitator autoconstruit cu final OS51, si un recepto HQ129, apar si primele rezultate deosebite, Mihai devenind in 1973 membru YO DX club, iar in 1977 obtine titlul de Maestru al Sportului. Pasiunea pentru cat mai multe tari lucrate si diplome este tot mai mare, Mihai obtinand DXCC, CHC nr.4914, WPX 300CW, WAC si foarte multe diplome romanesti. Este aproape nelipsit din concursurile interne si din majoritatea concursurilor internationale.
Intre timp, bunul lui prieten Eugen, YO2AFB pleaca in Germania la un tratament, nu se mai intoarce si ajunge cu familia in W, de unde isi mai face semnalata  prezenta din cand in cand cu cate o felicitare de sarbatori. In 1979 primeste de la Eugen o scrisoare in care il anunta ca ii trimite un transceiver SWAN 350 cumparat la mana a doua, transcever care si soseste . Bucurie mare, visul de a putea lucra in SSB se realizeaza,  legaturile si tarile noi se inmultesc!
Dar, toata aceasta bucurie este brusc umbrita de fosta Securitate, care controla cu strasnicie activitatea radioamatorilor. Mihai, ca si multi altii, este "convins" sa semneze un angajament de informator. La inceput colaboreaza, apoi i se cer informatii scrise despre prieteni si este tot mai des chemat la Deva, la Securitate. Mihai se hotaraste sa curme aceasta situatie dar ... greseala mare pentru acele vremuri, urmeaza tracasari de nedescris: perchezitiile la domiciliu pe motiv ca are valuta (bine`nteles ca nu au gasit nimic!), intrebari de unde are sta]ia SWAN? De ce i-a fost trimisa? etc. Intr-una din zile "tovarasii" au venit cu un specialist de la Posta, au facut verificarea statiei prin masuratori si au gasit 160W putere absorbita (aceasta era puterea statiei din constructie). Ca urmare, statia a fost sigilata, iar Mihai amendat (conform Regulamentului!) pentru depasire de putere!
La interventia sefului RCJ Hunedoara, Gheorghe Pantilimon, statia este desigilata, este lasat sa lucreze cateva luni, apoi, intr-o noapte  (asa era "obiceiul", ziua nu "vedeau"!), Mihai este din nou chemat la securitate, da alte declaratii despre prieteni si despre Eugen, ex YO2AFB. In acea noapte se face o descindere la Mihai acasa, statia i se sigileaza din nou, i se ridica corespondenta avuta cu Eugen. Apoi, in februarie 1983 primette o instiinrare de la IGR Timisoara, cum ca autorizatia ii este suspendata! A fost o mare deceptie si o mare amaraciune! Mihai a facut un memoriu la Comitetul judetean de partid, dar, conform obiceiului "tovarasilor", fara sa primeasca vreun raspuns! Din nou intervine seful RCJ, YO2BBB, se face un act de custodie si transceiverul ramane sigilat la Radioclub!
""Revolutia din 1989, indiferent ce a reprezentat pentru altii, pentru mine si familia mea a fost o mare descatusare: reprimesc autorizatia si indicativul, readuc statia acasa cu mare bucurie si lacrimin ochi, reinstalez antenele, imi construiesc un bug cu memorie si ... incep "din nou" traficul"" spune Mihai astazi cu mare multumire.
In 1996 obtine autorizatia de clasa I-a, are in prezent 295 de tari confirmate si 292 de diplome primite, "prins" de euforia ce a cuprins zona, Mihai a `nceput sa abordeze mai "timid" si undele ultrascurte. Planuri de viitor - multe, dar in primul rand isi doreste sanatate lui si familiei, pentru a le putea realiza. si nu uita sa si multumeasca inca odata acestui om de mare omenie care este YO2BBB, cel care "si-a pus obrazul" (oare cati ar fi facut-o ?), si l-a ajutat `n momentele deosebit de dificile ale "luptei" cu Securitatea!
                                        Szabo Francisc, YO2ARV

(dupa YO/HD Antena, nr.42/decembrie 1999)