Yo2bzv     |     home
Codul de conduita al radioamatorului (HAM Spirit)

Codul de conduita al radioamatorului (HAM Spirit)

Radioamatorii din toate tarile lumii pasionati de traficul in unde electomagnetice alocate acestei activitati trebuie sa se  conduca , din punct de vedere tehnic ,dupa niste reglementari nationale si internationale de radiocomunicatii. Dar, avand in vedere ca schimburile de mesaje pe calea eterului se fac intre parteneri de toate etniile si paturile sociale din lume (de la elevi pana la mari demnitari), se cuvine a manifesta o atitudine demna, culta sI civilizata, atat in cadrul QSO-urilor cat si in activitatea cotidiana. O asemenea jalonare, sau mai degraba a unui "cod de conduita" a  radioamatorului a fost intocmit pentru prima data in 1929 de Paul M. Sagal -W9EEA-, le redam (usor adaptate) in continuare:
Iosif Remete, YO2CJ

Radioamatorul este gentil (politicos), de aceea manifesta o deosebita consideratie fata de participantii la trafic. Deoarece aceasta pasiune se practica din placere, evita sa deranjeze (voit) activitatea statiilor prezente in benzile alocate, recunoscand egalitatea (in eter) a fiecarui participant.
Radioamatorul este devotat (loial) pasiunii sale si se straduieste  sa incurajeze si sa ajute alti amatori pentrua dezvoltarea radioamatorismului. Prin traficul radio practicat, radioamatorul este purt\torul `n eter al stindardului tarii sale pe toate meridianele lumii.
Radioamatorul este dornic de progres, de aceea studiaza, cerceteaza si isi perfectioneaza complexul de aparatura de care dispune, iar `n trafic demonstreaza respectarea cat mai corecta a regulamentelor de radiocomunicatii.
Radioamtorul este prietenos. De aceea  acorda cu amabilitate colaborarea sa (cu observatii si sfaturi competente si pertinente) pentru rezolvarea unor probleme tehnice si de trafic, indeosebi pentru cei mai nou-veniti in aceasta activitate.
Radioamatorul este echilibrat, fiind constient ca activitatea sa este o pasiune (hobby) , care nu trebuie sa deranjeze relatiile in familie, in scoala, la locul de munca sau in alt compartiment al vie]ii sociale.
Radioamatorul este un patriot de exceptie, care, prin modul s\u de prezentare in  trafic, vesteste partenerilor de pe mapamond, existenta si nivelul de civilizatie, respectiv de cultur, a tarii din care face parte, iar in caz de nevoie, pune in slujba  patriei, atat cunostintele sale tehnice, cat si aparatura de care dispune.
Dupa YO/HD Antena, nr.71/mai 2002