Lure ting å vite - LA1SS

Gå til innhold

Hovedmeny

Lure ting å vite

JOTA


Diverse radioamatørbegreper det er kjekt å kunne noe om...

Det finnes en del andre begrep som vi skal forsøke å forklare.

UTC står for "United Time Coordinated" og vil si den tid som er internasjonal. UTC måles fra et sted i England. Norsk tid er beregnet til UTC + en time (når vi har sommertid er det + to timer). Jo lenger mot øst i verden du kommer, har den lokale tiden utgangspunkt i UTC pluss en del timer. I radiologgen og på QSL-kortene brukes UTC fordi da har man likt tidspunkt i begge stasjonenes logg/QSL-kort.

GMT står for "Greenwhich MiddleTime" og betyr det samme som UTC.

MODE vil si hva slags forbindelse (morse, telefoni, telex, AM, FM) man har på radioen:
SSB-MODE betyr SingleSideBand, og i praksis vi dette si at man har telefoni-samband (vanlig prat)
CW-MODE betyr Continious Wave, og betyr morse/telegrafi
FM-MODE betyr FrekvensModulert, tilsvarende det vanlig kommersiell radio bruker
SSTV-MODE betyr Slow-Scan TV, saktegående TV over radio
PAKKE eller PACKET-MODE betyr pakkede datameldinger (som internett)

FREKVENS sier noe om radiobølgene som sendes ut fra radioen (Se "Hz" under)

FREKVENSBÅND/OMRÅDE vil si alle frekvensene mellom en øvre og nedre grense.

Hz betyr Herz, og med det menes svingninger pr sekund. Det er på denne måten vi angir en frekvens. Hvis frekvensen er 3,740 Mhz (MegaHerz), betyr det at radiobølgene svinger 3740000000 ganger pr sekund.

RST står for Received, Signal, Tone. På SSB (tale) brukes bare RS, mens på CW (morse) brukes RST. R'en angir hvor godt lesbar stasjonen er på en skala fra 1-5, dvs om man har hørt alt den andre sier. S'en angir hvor kraftig signalet til den andre er, på en skala fra 1-9. Som en veiledning kan man bruke et spesielt meter som finnes på radioen. Dersom man har hørt alt den andre har sagt, og at signalet er veldig sterkt, kan man rapportere at den andre stasjonens signal (RS) er 5-9. Har man bare hørt nesten alt, og signalene er litt svake, kan rapporten være f.eks. 4-5. Kjører man morse, angis også hvor "ren" morsetonen er, på en skala fra 1-9. Dvs at det beste som kan oppnås på CW, er 5-9-9.

73 brukes når man avslutter en QSO, og betyr "beste hilsen": Jeg takker for QSO'en og sier 73 fra oss her på JOTA-stasjonen.

88 brukes ikke så ofte, og bare til folk man kjenner. Det betyr "kyss og klem".

CQ er opprinnelig fra morseverden, men brukes aktivt også på telefoni. Det betyr Seek You, og viser at man er ute etter å prate. En stasjon som bare kaller "CQ" vil prate med hvem som helst. En som kaller "CQ Jamboree", vil bare prate med JOTA-stasjoner.

DX er et uttrykk for langdistanse, dvs utenfor eget kontinent. Hvis en europeisk stasjon kaller "CQ DX Jamboree", skal ingen europeiske JOTA stasjoner svare. Hvis en japaner kaller "CQ DX Jamboree", kan alle utenom asiatiske stasjoner svare.

HAM er et annet uttrykk for en radioamatør

LOGG er en skrevet liste med detaljer om kontakter. Skal inneholde minimum det samme som et QSL-kort (se dette over)

"Shack" betyr egentlig rønne, falleferdig skur, men brukes om hytta/huset/rommet der radioen er.

 
Tilbake til innholdet | Tilbake til hovedmenyen