Historie - LA1SS

Gå til innhold

Hovedmeny

Historie

JOTA

I 1957 ble det arrangert en verdensjamboree i Sutton Coldfield nær Birmingham, England. 35.000 speidere fra 62 land deltok på leiren.
For første gang på en verdensjamboree opprettet lokale radioamatører en amatørradiostasjon på en speiderleir. De benyttet kallesignalet GB3SP, og totalt opererte 60 amatører denne store stasjonen. I løpet av de dagene leiren varte, hadde de mer enn 1700 kontakter fra over 70 ulike land. Det var forbudt for ikke-lisensierte å snakke på amatørradio, men britiske myndigheter ga tillatelse til at speiderne kunne få prate på lufta.
Mange interesserte besøkte radiostasjonen hver dag. En av den var en ung speiderleder som selv var radioamatør. Han het Les Mitchell (med eget kallesignal G3BHK), og ble overrasket over de mange speidere som også var radioamatører på leiren. Han fikk ideen til å på en eller annen måte få dem alle til å møtes. Et lite notis i leiravisen resulterte i et kaffemøte rett ved leiren. Det ble flere slike møter, og de som var samlet, bestemte at de skulle møtes på lufta en gang hvert år.

Les innså i midlertid at et slikt opplegg etter hvert kunne dabbe av, og at det var en bedre ide å få speiderne over hele verden med på opplegget. Det ville bli mange flere speiderstasjoner å prate med hvis de opprinnelige "kaffemøte"-amatørene ikke skulle få kontakt. Gruppen ble enige om å prøve dette.
Første prøven gikk i 12 timer i oktober 1957, der Les hadde med seg to speidergrupper. De holdt til i telt i området til 79th Reading Scout Group. Med en enkel antenne og 40 watts AM-radio fikk de kontakter med stasjoner over hele verden. Interessen var så stor at det faktisk kunne la seg realisere med et verdensomspennende arrangement som Les kalte "Jamboree-on-the-air."
Han skisserte noen enkle regler. Disse var såpass enkle at de faktisk er bortimot uforandret den dag i dag.

Første JOTA ble arrangert 10 og 11 mai 1958. Les Mitchell kjørte igjen radio med 79th Reading Scout Group. Les spurte Verdensspeiderorganisasjonen, som da holdt til i Ottawa, Canada, om de ville overta organiseringen. Det gjorde den, og JOTA var kommet for å bli.

I 1997 ble 40-års jubileet markert med en JOTA-stasjon fra samme sted som Les Mitchell første gang prøvekjørte JOTA. Deltakerantallet har i årenes løp økt, og i de siste årene har over 500.000 speidere deltatt på JOTA hvert år.

I 2007 og 2017 ble JOTA arrangert for 50. og 60. gang og dette ble behørig markert.

Det ovenstående er basert på en personlig korrespondanse mellem Les Mitchell og Richard Middelkoop liksom boken av den tidligere verdens JOTA Organisator Len Jarrett. Denne boken er en verdifull ressurs om JOTA's historie. "The JOTA story" (På engelsk) av Len Jarrett kan bestilles direkte fra SCOut REsources International (SCORE).



LA1JAM er Norges speiderforbunds hovedstasjon under JOTA.
Her kan du se hvem som har operert stasjonen gjennom tidene


 
Tilbake til innholdet | Tilbake til hovedmenyen