For radioamatører - LA1SS

Gå til innhold

Hovedmeny

For radioamatører

JOTA

Denne informasjonen er tiltenkt deg som er radioamatør, og som ikke har kjørt JOTA tidligere.

Det er jo slik at speiderne i det ganske land er helt avhelgige av oss radioamatører for å kunne gjennomføre er slikt arrangement som JOTA er. Uten radio - ingen JOTA, og uten radioamatøren - ingen radio. Vi er derfor veldig takknemlige for at du stiller opp, og gir våre speidere muligheten. For amatørsaken er dette også veldig god PR. Mang en radioamatør er rekruttert gjennom deltakelse på JOTA.

For deg som radioamatør, tror jeg at vi kan love deg en uforglemmelig helg. En helg fyllt av unger som kravler og kråler, skriker og skråler, men som faktisk er interessert i den vesle boksen som står foran dem og gjør at de kan snakke med speidere på andre siden av kloden. Noen av dem har skrekkblandet fryd, og må nesten tvinges bort til mikrofonen. Andre må du rive mikrofonen ut av hånda deres. Vi kan love deg at om du ikke har vært ør i hodet etter en helgs radiokjøring før, blir du det i hvert fall nå.


Hva er så jobben din som radioamatør på JOTA?
Din jobb er i første rekke todelt. Du skal selvsagt være ansvarlig for selve radiostasjonen, og sørge for at alt går sømmelig for seg. For det andre, er det å hjelpe til og gi veiledning til speiderne når de skal prøve seg på lufta. Speiderne har jo adgang denne helgen til å prate på lufta, men det er du som radioamatør som åpner og avslutter QSO'er.
Hvis gruppa skal ha JOTA på en hytte, og som en helgetur, så anbefaler vi deg til å også gjøre dette. Nyt det, og gjør det til en hytte- og friluftsopplevelse.


Ulike typer JOTA

Det finnes flere typer å kjøre JOTA på.

   Den vanligste er å dra til speidergruppas hytte, og ha JOTA som en helgetur for gruppa.

   Den kan også gjennomføres fra hjemme-QTH til radioamatøren. Mange stenger av stua si, og kjører JOTA hjemmefra.

   Eller det kan være en av de to ovenstående, men bare den ene dagen


JOTA varer i Norge fra lørdag kl. 00.01 til søndag kl. 23.59 lokal tid. Fordi dette er et verdensarrangement, vil JOTA på verdensbasis i praksis vare fra fredag til mandag. Det er derfor opp til speidergruppa og deg å finne ut hvor lenge dere skal holde på. Dagtid? Kveld/natt? Både lørdag og søndag, eller bare en av dagene? Når på dagen starter dere JOTA? Den nordiske offisielle åpningen begynner kl 10 NT på lørdag, men norsk åpning ved LA1JAM kl 10.15.

Forberedelser

For å få en god JOTA avviklet, er det viktig at du og troppsleder/gruppeleder for den speidergruppa du skal kjøre JOTA med, har en god dialog i god tid i forveien. Dere bør i samarbeid finne ut hvor JOTA skal avholdes, hvor lenge dere skal drive på og hva slags opplegg som skal gjennomføres. Finn ut stedet, hvor og hva slags antenner som skal brukes, strømforsyning, hvor lenge skal dere holde på osv. Dersom stedet er et stykke unna allfarvei, må dere også ha en plan for hvordan utstyret skal komme på plass.

Kontrollèr at gruppa er påmeldt. Er den ikke påmeldt, går den glipp av en del informasjon som kan være nyttig.

En JOTA er for speiderne ikke bare radioprat, det er også en vanlig tur med vanlige speideraktiviteter. Opplegget kan derfor gjerne være et rulleringsopplegg der patruljer har en til to timer foran radioen før de gjør noe annet.

Det er alltid også en god idè å delta på et troppsmøte i forkant av JOTA for å fortelle litt om hva som skal skje, litt om radiobølger osv.

Det kan også være lurt å lage i stand spesielle QSL-kort i forkant, hvis du ikke vil bruke dine egne kort.

Helgen blir nok opplevet som begivenhetsrik, men også ganske stressende. Kanskje du har mulighet til å få med enda en amatør. Da er det lettere å få seg en pause og en kaffekopp inni mellom.




Gjennomføring

Hvis dere skal dra vekk fra ditt QTH, bør du dra opp tidlig for å fikse antenner og andre praktiske ting.

Er du "ensom" amatør, kan det være lurt å få med en eller flere av de eldste speiderne, lederne eller roverne for å hjelpe til. De er kanskje også kjent på QTH'et, og kan finne fram nødvendige ting.

Når tidspunktet er kommet, og speiderne strømmer inn, må du eller en leder/rover som har ansvaret, si klart i fra hva slags regler som gjelder. Hvis ikke speiderne får vite dette, kan vi love deg at det ikke er QRM'en på radioen som er verst under JOTA! Følg slagplanen dere er kommet frem til, og ikke nøl med å si fra når noen skeier ut, eller at du trenger en pause.

Start gjerne med en gjennomgang med speiderne om hva som skal skje, la den skrive jukselapp med navnet sitt bokstavert osv. hvis dette ikke er gjort tidligere.

Husk en viktig ting: Det er ikke om å gjøre å få flest mulig kontakter!!! Bruk god tid på hver QSO. La flest mulig speidere slippe til, men ikke for mange for hvert pass. De beste QSO'ene er de som speiderne får til å flyte litt, dvs at det blir en QSO og ikke en oppramsing bare av navn og interesser. Rovere er spesielt egnet til å få dette til, og da serlig når det er rovere hos den andre satsjonen.

Speiderne har egne merker og grader som involverer JOTA. Der skal de gjøre enkelte ting. La dem få mulighet til å fylle ut QSL-kort. Alle som har pratet til den andre stasjonen, bør få skrive navnet sitt på QSL-kortet.

La noen av speiderne få føre noen QSO'er inn i loggen.

La speiderne selv få skru på frekvensen når du har pauser. La dem lytte etter JOTA-satsjoner selv. Da er det straks mer stas å prate når det er "de som har funnet den".

Priorier JOTA-stasjoner fra kretsen, eller andre grupper som din gruppe kjenner. Det er alltid stas å snakke med andre speidere de selv har møtt.

Vær forsiktig med å tvinge frem engelskspråklige stasjoner. Speiderne bør selv få avgjøre når de ønsker å prøve "utenlandsken" sin. En grei regel, er å kjøre norsk lørdag, for så å prøve utland lørdag kveld. Mange grupper får besøk søndag av småspeidere. Da er det neppe lurt å sette i gang med DX...

2m er alltid populært, men vær forsiktig med å okkupere repeatere. Prioriter speiderfrekvensen 145.425 MHz.

Pakkeradio er også populært



Etterarbeid

Sørg for at det blir sendt QSL-kort til alle JOTA-kontakter. Når du mottar JOTA-kort, bør speidergruppa du har operert for få dem, dersom du selv ikke vil delta senere (selv om det forhåpentligvis er en utopisk tanke...)


Andre nyttige momenter

JOTA starter offisielt i Norge lørdag kl. 10.15 NT på 3740 kHz med åpning av LA1JAM, Norges Speiderforbunds hovedstasjon under JOTA.
Anrop for JOTA-stasjoner er "CQ Jamboree, CQ Jamboree, de....."
Det finnes en rekke speiderfrekvenser å ta utgangspunkt i. På 80 meter er den 3740 kHz.
Kjekke kallesignaler:
  - LA2JAM: NSF's hovedstasjon i Nord-Norge
  - LA3JAM: KFUK's hovedstasjon
  - LA4JAM: KFUM's hovedstasjon
  - LA5JAM: Metodistkirkens Speiderkorps' hovedstasjon
  - HB9S: Verdens Speiderguttforbunds hovedstasjon
  - OZ1JAM: Danske Spejderkorps hovedstasjon
  - K2BSA: Boy Scouts of America, Dallas, Texas, USA
  - JA1YSS: Boy Scouts of Nippon, Tokyo, Japan
  - PA6JAM: Scouting Nederland
  - 5Z4KSA: The Kenya Scouts Assoc.
  - VK1BP: Scout Assn. of Australia
  - GB2GP: The Scout Assn., London, UK
  - XEIASM: Boy Scouts of Mexico
  - DUlBSP: Boy Scouts of Philippines

 
Tilbake til innholdet | Tilbake til hovedmenyen