Hva kan vi gjøre på JOTA - LA1SS

Gå til innhold

Hovedmeny

Hva kan vi gjøre på JOTA

JOTA

I utgangspunktet kan JOTA legges opp som en hvilken som helst annen tur i gruppa.

Hvis man vil gjøre ting som ikke går ut på å snakke i radio, men som likevel har med radio og teknikk å gjøre, kan vi nevne noen forslag. Noen krever litt mer forarbeid enn andre, det er bare å legge opp ambisjonsnivået:

Radiopeileorientering
Radiopeileorientering (RPO) eller "Revejakt" som det også kalles, er et slags orienteringsløp hvor det er om og gjøre å finne flest mulig orienteringsposter ute i skogen. Forskjellen fra vanlig o-løp, er at postene ikke er tegnet inn på kartet. Du vet bare hvor start og mål er. Postene finnes ved hjelp av en liten radiomottaker. Denne mottakeren mottar radiosignaler fra hver post. Hver post har en liten radiosender som sender ut et morsesignal. Hver radiosender sender ut forskjellig signal. Den ene sender f.eks. en prikk (e) i ett minutt. Så stopper den, og da begynner neste post å sende to prikker (i). Etter ytterligere ett minutt slutter denne å sende, og da begynner den tredje posten å sende tre prikker (s). Slik går det til alle postene har sendt ett minutt hver, og da begynner de på nytt. Dette betyr at deltakerne har ett minutt til å peile seg inn mot en av postene, og så har fire minutter å gå før denne posten sender på nytt.
RPO kan i midlertid legges opp enklere enn dette, f,eks. ved å bare ha en post som sender det samme signalet hele tiden, flere som sender hele tiden på ulike frekvenser eller to poster som sender to og et halvt minutt hver. Poenget er uansett at deltakerne skal peile seg frem til postene, kvittere på de og peile seg inn mot en ny post, evt tilbake til utgangspunktet.
Nettverket disponerer et begrenset antall sendere og mottakere som kan lånes ut til speidergrupper.

Lukket samband
Lukket samband vil si at man har to eller flere radioer som har fast frekvens, og som kan bæres med seg rundt. Dette kan brukes til mye. Mange speidere synes det er litt nifst å prate med andre de ikke kjenner, og da kan det å prate med noen av de andre i patruljen/troppen bare ved å gå rundt i skogen være en idè. Det kan også brukes til skattejakt ved at en person dirigerer de andre ut til en skatt i skogen. Trening på sambandsprosedyrer, nattmanøver osv er andre ideer.
Elektroforretninger som Elkjøp selger ofte slike lisensfrie radioer, også kalt "PMR", for en ikke altfor dyr penge.

Elektronisk byggesett
Byggesett vil si at speiderne får utlevert er sett med mange små "ting" som skal settes sammen for å danne en elektronisk sak. Disse dingsene må loddes fast. Helt enkle tilg kan være en "håndtester", en slik sak der du skal føre et "øye" langs en bølget tråd uten å komme borti tråden. Kommer du borti, begynner testeren å lyse eller hyle. Mer avanserte ting kan f.eks. være en radiomottaker.
Det kreves at man har en instruktør som har litt peiling på lodding for å gjøre dette, men det kreves ikke at man er ingeniør!!! Radioamatøren eller noen kyndige speiderforeldre kan kanskje hjelpe. Byggesett kan skaffes i en del hobbyforretninger.

Ta et kommunikasjonsmerke
Speiderforbundet har flere merker som kan tas på JOTA (eller andre ganger).
Speiderbasen har flere slike:

  • JOTI/JOTA for speidere

  • PMR for speidere

  • PMR for småspeidere

  • PMR for rovere

  • Kommunikasjon for patruljer

  • GPS for speidere

  • Geocaching for speidere

  • Samband for rovere


Det er også en rekke ting man kan gjøre på JOTA som ikke har med teknikk og radio å gjøre. Vi nevner bare som eksempel:

  • Pionering

  • Primitiv matlaging

  • Nattmanøver

  • Semafor og morse

  • Scouts Own


  Bare din egen fantasi setter begrensingen, og flere aktiviteter finner du på speiderbasen


 
Tilbake til innholdet | Tilbake til hovedmenyen