// -->

Ο σταθμός στον Αη Βλάση

Πριν λίγα χρόνια ένιωσα ότι ο χώρος στο σπίτι μου δεν επαρκεί για να ικανοποιήσει τις ραδιοερασιτεχνικές μου φιλοδοξίες. Είχα αρχίσει τότε να κυνηγάω ραδιοχώρες στα 160μ και δεν είχα χώρο ούτε κεραία εκπομπής καλή να βάλω, πόσο μάλλον αξιοπρεπείς κεραίες λήψεως. Το οικόπεδο που βρίσκεται το σπίτι μου είναι περίπου 300τ.μ.!! Έτσι ούτε δίπολα μπορούσα να βάλω ούτε μακριά ράντιαλς και φυσικά beverages. Βέβαια κατάφερα παρόλα αυτά να κάνω σχεδόν 150 χώρες στα 160μ, με μοναδική βοήθεια στην ουσία το χειριστήριο κι ένα καλό γείτονα που μου επέτρεψε να κρεμάσω από την κεραία τηλεόρασης του (!!!) ένα σύρμα (inverted L) με κοντά ράντιαλς (3-10μ). Εκτός το πρόβλημα του χώρου, το QTH μου είναι στη ρίζα ενός βουνού προς το Βορρά με αποτέλεσμα να μη μπορώ να ακούσω Ειρηνικό σχεδόν καθόλου.

Διάφορες προσπάθειες να βρω ένα καλό QTH που να ικανποιούσε όλες τις αναγκαίες και ικανές συνθήκες ενός τέλειου σακ, δεν απέδωσαν (κυρίως λόγω των περιορισμένων οικονομικών μου). Έτσι ως μοναδική λύση απέμεινε ένα εξοχικό σπίτι του πατέρα μου, λίγο έξω από το Αγρίνιο, στον Άγιο Βλάση. Είναι περίπου 40km μακριά στο βουνό και σε υψόμετρο 950μ. Έχει υπέροχη θέα από τις 30-0-220 μοίρες και μπορώ να ακούσω υπέροχα Νότια Αμερική, ΗΠΑ, Ευρώπη, Ειρηνικό και Ρωσία. Επίσης οριακά καλή είναι και η Ιαπωνία (στις 45 μοίρες). Δυστυχώς η Αυστραλία (90 μοίρες), η Αφρική και ο Ινδικός είναι εντελώς κλειστά εκεί εξαιτίας του βουνού (το σπίτι είναι στην πλαγιά). Το οικόπεδο εκεί είναι μεγαλύτερο αλλά όχι αρκετό για RX κεραίες. Το καλό είναι ότι μπορώ να χρησιμοποιήσω το παράπλευρο δάσος για να απλώσω τις κεραίες για να ακούω. Αποφάσισα ότι τίποτα δεν είναι τέλειο και άρχισα να συναρμολογώ τα κομμάτια μου. Ξέρετε ένας καλός ραδιοερασιτεχνικός σταθμός είναι αρκετά ακριβός ειδικά όταν απαιτείς να είναι αξιόλογος.

Ενώ ονειρεύτηκα αρχικά το σταθμό ώς λύση για το DX, τελικά αποφάσισα να μεταφέρω και τον εξοπλισμό contest που είχα στο Αγρίνιο αφού και περισσότερο χώρο είχα στο εξοχικό και ούτως ή άλλως και στο Αγρίνιο είχα χαμένες περιοχές και μάλιστα κρισιμότερες. Έτσι άρχισα να φτιάχνω το Remote σταθμό. Ο σταθμός αυτός δεν έχει ολοκληρωθεί ακόμη. Απαιτεί μεγάλη προσπάθεια αφού και η απόσταση (έστω των δυο ωρών πήγαινε έλα) αλλά και τα οικονομικά μεγέθη είναι μεγάλα. Αυτή τη στιγμή δουλέυει ως remote για να ακούω στα 160m (από το 2013 και μετά μπορώ και να εκπέμπω αφού υπάρχει η steppir). Η δουλειά για να γίνει και σταθμός contest συνεχίζεται...

Το σχέδιο είναι να εγκατασταθούν τελικά τα παρακάτω....

Κεραίες

  • Ένας πύργος 15 μέτρων με μία 3el steppir με το κιτ των 40μ, με ρότορα Yaesu G1000 για τα 10,15,20 και 40μ (έχουν τοποθετηθεί).
  • Ένας πύργος 9 μέτρων με μία 2el Quad, με ρότορα Yaesu G800 (ο πύργος είναι σχεδόν έτοιμος, η κεραία κι ο ρότορας είναι αγορασμένοι).
  • Δίπολα για τα 80 και 160μ. (αγοράστηκε σύρμα, μονωτήρες, σχοινιά αλλά μένουν τα balun και ο απίστευτος κόπος για την εγκατάστασή τους)
  • Τρεις (3) Beverages για RX προς JA, ΗΠΑ και Καραϊβική (η beverage των ΗΠΑ και της Ιαπωνίας είναι τοποθετημένες). Προς Αυστραλία και Αφρική δεν έχει νόημα αφού δεν ακούω τίποτα.
  • Κεραία για τα 6m (ήδη εγκαταστημένη μια 5el Tonna με ρότορα Yaesu G450), καθώς και για τα 2m και 70cm.
  • Μια κάθετη VHF-UHF για APRS (τοποθετημένη).

Μέσα στο σακ

Ήδη έγιναν

  • ένας μεγάλος πάγκος για να μπουν δύο ράδια και ένα APRS digi,
  • φίλτρα band pass Dunestar,
  • stubs,
  • αντικεραυνική προστασία ,
  • κόμπιουτερ σε δίκτυο LAN,
  • ίντερνετ ADSL,
  • τροφοδοτικά
  • remoterig RRC-1258MKii για απομακρυσμένο έλεγχο του σταθμού.
  • Ένα APRS digi (SV1DPI-11)
  • Ένα Kenwood 480sat (μόνο το σώμα)

Ο σταθμός ήδη χρησιμοποιείται ως remote τον τελευταίο χρόνο. Το σακ χρειάζεται ακόμη ενισχυτές και μερικούς διακόπτες για τις κεραίες..

Το πλάνο λέει ότι όταν θα χρησιμοποιείται για contest, θα μεταφέρεται ακόμη από το Αγρίνιο το Yaesu Mark V field, το Kenwood ts2000, καθώς και το Microham MK2R+ για ένα SO2R setup (Αυτό σημαίνει Single Operator 2 radios δηλ. ένας χειριστής ελέγχει και χειρίζεται 2 ράδια συγχρόνως κατά τη διάρκεια ενός contest. Όχι και το πιο εύκολο πράγμα δηλαδή. Έτσι ενώ εκπέμπει με το πρώτο ακούει με το δεύτερο σε άλλη μπάντα. Για να μην υπάρχει ενόχληση στα δύο ράδια (ιδιαίτερα όταν οι κεραίες είναι κοντά η μία στην άλλη) απαιτούνται bandpass φίλτρα και stubs. Τα bandpass φίλτρα που χρησιμοποιώ είναι τα Dunestar 600).

Αναλυτικά:

ΠΟΜΠΟΔΕΚΤΕΣ

KENWOOD 480SAT (HF + 6m)

KENWOOD 480Το αγόρασα κάποτε έχοντας σκοπό να το χρησιμοποιήσω για remote. Χρόνια έπαιζε μόνο στα 6μ και το χρησιμοποίησα για 5-6 μέρες σαν SY9DPI από την Κρήτη. Τελικά το 2010 βρήκε την Ιθάκη του, αφού επιτέλεσε το σκοπό του. Τοποθετήθηκε στο εξοχικό και τηλεχειρίζεται πλέον μέσω ίντερνετ. Εκεί εξοπλισμένο με beverage δίνει ρεσιτάλ. Αν είχε και τα 2μ μάλλον θα ήταν πολύ τέλειο για να είναι αληθινό. Έχει το φίλτρο των 500Hz για το CW.

ΑΤΙΡ (VHF 144800)

VHF APRSΑγνώστης ταυτότητας ιπτάμενο ράδιο!!! Δεν ξέρω τι μάρκα είναι... Εϊναι προγραμματιζόμενο και έχει μόνο μια συχνότητα: 144800. Χρησιμοποιείται μαζί μ' ένα tnc για τις ανάγκες του digipeater SV1DPI-11. Για τη δουλειά που κάνει και τα λεφτά που έδωσα είναι παραπάνω από τέλειο.

KEYERS

MICROHAM MK2R+

MK2R+Τέλειο, πολύπλοκο κι ακριβό. Κάνει τα πάντα χωρίς να κουνήσεις ούτε ένα καλώδιο. Ελέγχει δύο ράδια κάνοντας μια τέλεια δουλειά. Ακόμη δεν το έχω μάθει όπως θα ήθελα. Πολύπλοκο μηχάνημα όπως πολύπλοκο κι αυτό που κάνει. Κι ακριβό...

 

HAMKEY HK-1

hamkey hk1Ήταν το πρώτο κειδί που αγόρασα από το ebay... Τίποτα το ιδιαίτερο. Ίσως συλλεκτικά να έχει μια αξία. Για μένα όμως ήταν το πρώτο κλειδί μου... Το χρησιμοποιώ για κλειδί στο remote.

 

 

ROTATORS

YAESU G-1000DXC

YAESU G-1000DXCΟ συγκεκριμένος ρότορας γυρνάει τη steppir.Ελέγχεται από το interface ERC μέσω υπολογιστή ώστε να μπορώ να περιστρέφω την κεραία και από το Αγρίνιο.

 

 

 

YAESU G800SDX

YAESU G800SDXΑυτός ο ρότορας περιστρέφει τη 2el Quad. Επίσης ελέγχεται από το ERC ώστε να περιστρέφεται και από το Αγρίνιο και από τον υπολογιστή σε συνθήκες contest.

 

 

ΤΡΟΦΟΔΟΤΙΚΑ

DIAMOND GSV-4000

DIAMOND GSV-4000Αγοράστηκε μεταχειρισμένο από το φίλο μου SV1EBV. Αν και το πήρα για να το χρησιμοποιώ σε dxpeditions, δεν κάνει γι' αυτή τη δουλειά, αφού είναι μεγαλύτερο απ' ότι πρέπει. Βρήκε τη θέση του στο απομακρυσμένο σακ και κάνει παρέα στο 480...

 

ΤΡΟΦΟΔΟΤΙΚΟ SS1200

ps_ss1200Το πρώτο τροφοδοτικό που αγόρασα όταν πήρα ένα VHF Mobile. Πολύ αξιόπιστο και στιβαρό. Μάλλον Ελληνικής(;) κατασκευής. Αν και κάποια στιγμή χρειάστηκε επιδιόρθωση (μετά από 15 χρόνια λειτουργίας), παίζει αξιόπιστα παρέα με το digi σαν SV1DPI-11

 

LAFAYETTE SS-825

lafayette_ss825Το πήρα μεταχεισρισμένο στο Hamfest της Γερμανίας από έναν Ούγγρο. Αυτό μάλιστα... Είναι portable. Μικρούλι, παίζει μια χαρά και το παίρνεις παντού. Αρκεί να μην ξεχάσεις το καλώδιο τροφοδοσίας του (το έχω πάθει δις...)

ΑΛΛΑ

BANDPASS ΦΙΛΤΡΑ DUNESTAR

Dunestar 600Τα φίλτρα bandpass είναι απαραίτητα για να λειτουργούν δύο ράδια συγχρόνως, να εκπέμπουν και να μην καίγονται. Τα καλύτερα, από πολλούς θεωρούνται τα W3NQN. Τα μέσως επόμενα θεωρούνται τα dunestar που έχω κι εγώ. Κάνουν πραγματικά καλή δουλειά και περιορίζουν στο ελάχιστο την ενδοδιαμόρφωση από το δεύτερο ράδιο, σε συνδυασμό με τα stubs. Είμαι πολύ ευχαριστημένος με την αγορά. Το διακόπτη για να τα ελέγχω τον έκανα μόνος μου, ενώ σε εξέλιξη βρίσκεται ένας διακόπτης για να ελέγχονται αυτόματα και ανάλογα με τη μπάντα που είσαι...

 

ERC (EASY ROTOR CONTROL)

Easy Rotor ControlΦεύγοντας από Γερμανικό hamfest είδα το κιτ που το πούλαγαν. Μου άρεσε η ιδέα, δεν ειχε και μικροκαμωμένα κομματάκια που με δυσκόλευαν, και το αγόρασα. Ο DF9GR που το φτιάχνει είναι εξαιρετικός πραγματικά και με βοήθησε να λύσω όποια απόρία είχα. Δεν είναι καθόλου δύκολο να το φτιάξεις και μπορείς να χειρίζεσαι σχεδόν όλους τους ρότορες μέσω υπολογιστή. Όταν άρχισα να το χρησιμοποιώ και μετά, έπιασα τον εαυτό μου να απορεί "πώς ζούσα τό καιρό χωρίς αυτό!!!". Περισσότερα στο ERC site... Αυτό που χρησιμποιείται στον Αη Βλάση είναι το δεύτερο που αγόρασα κι ελέγχει δύο ρότορες.

RRC-1258MKii

rrc_1258.jpgΟΝΕΙΡΟ! Απίστευτο εργαλείο του SM2O. Το remoterig το έχουν ήδη και πολλοί Έλληνες αλλά και πολλοί άλλοι ανά τον κόσμο. Μπορείς μέσω ίντερνετ ή ασύρματου δικτύου να τηλεχειρίσεις ένα ράδιο μακριά σου. Η καθυστέρηση απλά δεν υπάρχει και είναι της τάξεως μιας τελείας στο cw. 40-50msecs για μένα τουλάχιστον. Δε χρειάζεσαι πουθενά υπολογιστή σε συνδυασμό με το 480 και το 706. Τέλειο... Και παρεπιπτόντως για όσους έχουν απορία: είναι νόμιμο έτσι όπως το χρησιμοποιώ για το DXCC... (όχι όμως για contest)

ΚΕΡΑΙΕΣ

2el QUAD LBA

Μ' έχει κάνει μάγκα αυτή η κεραία. Την έχω από το 2000 στο σπίτι μου στο Αγρίνιο. Έχει κάνει πάνω από 100.000 επαφές με πολλά ευεργετικά σχόλια για το δυνατό σήμα μου. Πάνω από 335 ραδιοχώρες. Κρίμα που δεν παράγεται πλέον. Κι ήταν και φθηνή. Κάτω από 500 ευρώ στοίχιζε να τη φέρεις από την Αμερική. Είχα αγοράσει την 4el αλλά δεν την τοποθέτησα ποτέ. Έτσι τα δυο στοιχεία που περίσσευαν μεταφέρθηκαν για τοποθέτηση στον Αη Βλάση για δεύτερη (ή μήπως πρώτη;) κεραία. Κι ένα όνειρο... να τη δω κάποτε ολόκληρη...

 

 

SteppIR 3-elem. με το κιτ των 30/40μ

Αγοράστηκε μεταχειρισμένη σαν 2 στοιχείων, με σκοπό να τοποθετηθεί στο remote. Στη συνέχεια αγοράστηκε το kit με το τρίτο στοιχείο για να γίνει πιο αξιοπρεπής. Παρότι τοποθετήθηκε δεν έχω πολλή εμπειρία ακόμη ώστε να εκφέρω γνώμη. Όταν θα είμαι σε θέση, θα καταθέσω περισσότερες εμπειρίες εδώ. Πάντως οι Αμερικάνοι λένε τα καλύτερα για την κεραία.

Diamond X510M

Η πρώτη κεραία που αγόρασα είναι αυτή που έχω στο Αγρίνιο. Πριν από λίγο καιρό κι όταν έψαχνα μια κεραία για το APRS digi, ο SV1ELF μου χάρισε μία, η οποία και τοποθετήθηκε πάραυτα στον Αη Βλάση...

Beverage

Δείτε το σχετικό άρθρο. Είναι περίπου 180 μέτρα μήκους. Όνειρο να χρησιμοποιείς μια beverage. Ακούει πολύ καλύτερα από το L στα 160μ, σχεδόν τα ίδια στα 80μ, παπάδες στα 40μ και 30μ ενώ κάποιες φορές είναι καλύτερη ακόμη κι από την quad στα 20μ!!!

5el TONNA (6m)

Τίμια κεραία για τα χρήματά της. Μάλλον χρειάζομαι όμως κάτι καλύτερο για τα 6μ πλέον... Κάτι έχω στην άκρη του μυαλού μου για να τοποθετηθεί στον Αη Βλάση και να την πάρω αυτή στο Αγρίνιο για την Αφρική.

7el DK7ZB WY207 (2m)

Την έχω δουλέψει πολύ λίγο και μόνο στο ssb. Αγοράστηκε ως cross για τα δορυφορικά αλλά ποτέ δε χρησιμοποιήθηκε ως τέτοια. Είναι ήδη στον Αη Βλάση και περιμένει να τοποθετηθεί.

10el DK7ZB WY-7010 (70cm)

Δεν Την έχω δουλέψει καθόλου. Αγοράστηκε ως cross για τα δορυφορικά αλλά ποτέ δε χρησιμοποιήθηκε ως τέτοια. Κάποτε θα τις βάλω και τις δυο....

ΔΙΑΚΟΠΤΕΣ

MFJ-1704

mfj_1704.jpgΔεν τον χρησιμοποιώ επί του παρόντος. Δεν εχω καλή γνώμη για την ποιότητα των προϊόντων της MFJ. Αυτός ο διακόπτης όμως είναι καλός. Αν κι αυτή τη στιγμή δεν τον χρησιμοποιώ, θεωρώ ότι ποτέ δεν πάει χαμένος.

 

 

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ

Dx4win για καθημερινό logbook

Writelog για contests

MMTTY για RTTY

MMSSTV για SSTV

Digipan για psk

DM780 για Feldhell και άλλα ψηφιακά modes

W6EL για προβλέψεις διάδοσης