Πώς άρχισα...

sv1dpiΤο καλοκαίρι του 1995, γνώρισα μια παρέα ραδιοερασιτεχνών. Μεταξύ άλλων ήταν ο Βαγγέλης SV1CIF, ο Δημήτρης SV1SN, ο Κώστας SV1CQG, ο Αποστόλης SV1UK και άλλοι. Γρήγορα κόλλησα με τα "παιδιά" και ένιωσα ότι βρήκα το χόμπι που μου έλειπε. Ήμουν άνθρωπος που μου άρεσαν και δοκίμασα κατά καιρούς διάφορα. Πράγματα που ακόμη και σήμερα με συγκινούν. Μεταξύ άλλων γραμματόσημα, φωτογραφία, ενυδρεία κι άλλα πολλά. Το χειμώνα του 1995 και όντας νέος ελεύθερος επαγγελματίας παρακολούθησα, με πολλή δυσκολία είναι η αλήθεια, τα μαθήματα που οργάνωσε η ΕΡΔΕ, με δάσκαλους το Δημήτρη SV1SN και τον Αποστόλη SV1UK. Τότε ακόμη απαιτούνταν η γνώση του Μορσικού κώδικα για να περάσεις τις εξετάσεις. Δεν ήταν ότι το πιο εύκολο δηλαδή. Το Μάρτη του 1996 πέτυχα τελικά στις εξετάσεις (μετά από μια αποτυχημένη προσπάθεια το Σεπτέμβριο του 1995) και μου δόθηκε το διακριτικό SV1DPI. Αμέσως άρχισα να μιλάω στο vhf στα simplex και στα repeater, μ' ένα δανεικό φορητό από τον Νίκο SV1DPN, κάνοντας νέους φίλους, γνωρίζοντας και μαθαίνοντας νέα πράγματα και πραγματοποιώντας το όνειρο πλήρους συμμετοχής στην παρέα που μου άρεσε. Τα χρήματά μου δεν ήταν πολλά και η οικογένεια που δημιουργούσα είχε ανάγκη μεγαλύτερης προσοχής και χρημάτων. Τα HF μηχανήματα ήταν πολύ ακριβότερα τότε και δεν είχα τη δυνατότητα να αγοράσω ένα.

Στα τέλη του 1998 ο SV1CIF αποφάσισε να αναβαθμιστεί και πουλούσε το παλιό HF μηχάνημά του, ένα YAESU FT-890. Σαν να μην έφτανε ότι το μηχάνημα ανήκε σ' ένα καλό φίλο, ο Βαγγέλης μου το έδινε και σε δόσεις. Φυσικά και "πήδηξα" μέσα σε κάτι που δεν ήξερα εκείνη την ώρα πού (και σε τι έξοδα) θα με οδηγούσε...

Η πρώτη μου κεραία ήταν μια κάθετη, η DIAMOND CP5. Την αγόρασα μεταχειρισμένη, σε σκοτωμένη τιμή (ουσιαστικά μου τη χάρισε), από το Λάμπρο SV1DHX. Κάπου εκεί κοντά στα Χριστούγεννα του 1998 έκανα τα πρώτα μου πραγματικά qso. Η πρώτη dx επαφή μου ήταν ο OD5NH στις 30 Δεκέμβρη του 1998. Φυσικά (;) στη φωνή (SSB). Γρήγορα άρχισα να διαβάζω και να προσπαθώ να μάθω όσο περισσότερα γίνεται γύρω από το χόμπι του ραδιοερασιτέχνη. Οι σπουδές μου στο Πολυτεχνείο καθώς και ότι ήξερα Αγγλικά, οπωσδήποτε βοηθούσαν σ' αυτό.

Στις 26 Μαίου 1999 ο φίλος μου SV1CQN με αφήνει να χρησιμοποιήσω την κεραία του, μία 2element Quad και ζω το πρώτο Pileup της ζωής μου. Κάνω όσους Αμερικάνους δεν είχα ξανακούσει ποτέ στη ζωή μου κι ερωτεύομαι αυτή την κεραία.

Γρήγορα (και αποφασιστικά) και μόλις λίγους μήνες μετά, αγοράζω μία 2el Quad. Θυμάμαι ο κουμπάρος (αργότερα) και τότε φίλος μου Σταμάτης, είχε πάει στην Αμερική και την έφερε μαζί του. Στο τελωνείο είπε ότι ήταν για τον πατέρα του στο χωριό... για να βλέπει τηλεόραση καλύτερα... Η κεραία ήταν τεράστια και δυσκολέυτηκε πολύ να τη φέρει, μετανιώνοντας σίγουρα που δέχτηκε να μου φέρει μια κεραία... Λίγο αργότερα, αρχές του 2000, την τοποθετώ στο σπίτι μου. Η πλάκα είναι ότι τότε ακόμα το έφτιαχνα και δεν είχα κατοικήσει. Η κεραία ήταν ο πρώτος κάτοικος...

Το Σεπτέμβριο του 2000 και κατόπιν επανειλημμένων παρακλήσεων (δικών μου προς αυτόν), ο Δημήτρης SV1CIB με μυεί στο RTTY. Συμμετέχουμε στο CQWW RTTY contest χρησιμοποιώντας την κεραία μου, το ft890 (χωρίς φίλτρα) και κάπου 60watt από το σπίτι μου που ήταν ακόμα γιαπί (συνθηκες που τώρα δε θα δεχόμουν ούτε ένα qso να κάνω). Είχαμε στηρίξει τα μηχανήματα πάνω σε κάτι ξύλα της σκεπής κι ευτυχώς ήταν ακόμη Σεπτέμβριος και δεν κρυώναμε... Κατακτούμε την πρώτη θέση στην Ελλάδα (σχεδόν χωρίς συναγωνισμό) και ερωτεύομαι τα RTTY contests.

Κάπου εκεί ανάμεσα, αρχίζω να κάνω αραιά και πού, μερικά cw qso. Αργότερα θα αρχίσω να ασχολούμαι πολύ περισσότερο με το cw. Σήμερα είναι το mode που μ' αρέσει πολύ.

Γρήγορα αρχίζω να τα καταφέρνω μάλλον καλά....

Έτσι στις 20 Ιούλη του 2001 κερδίζω το πρώτο μου DXCC, στο SSB.

To 2005 κερδίζω το 5BWAZ και παράλληλα γίνομαι Checker για τα βραβεία του περιοδικού CQ στην Ελλάδα.

Μετά από μια προσπάθεια έκδοσης ενός ιντερνετικού Bulletin με DX νέα στα Ελληνικά (κράτησε για κάνα χρόνο), αρθρογραφώ τακτικά για 4-5 χρόνια, στο πρώτο Ελληνικό Ραδιοερασιτεχνικό ιντερνετικό περιοδικό, το 59report. Γνωρίζομαι έτσι με πολλούς Έλληνεςραδιοερασιτέχνες, κάνοντας φίλους σε όλη την Ελλάδα.

Συμμετέχω ανελλιπώς στα περισσότερα contest, κερδίζοντας πολλές φορές την πρώτη θέση στην Ελλάδα, ενώ ασχολούμενος με το DX έχω 337 ραδιοχώρες για τους σκοπούς του DXCC (Honor of Roll) (19/7/2011) , πάνω από 600 νησάκια για το ΙΟΤΑ (Honor of Roll), πάνω από 2500 χώρες για το DXCC Challenge, το WAZ και το 5BWAZ, το WAS, το WPX με 1650 prefixes, DXCC σε όλες τις μπάντες των HF, κατακτώ το πρώτο DXCC Challenge στην Ελλάδα, το πρώτο Triple Play στην Ελλάδα. Μπορείτε στις Ελληνικές λίστες να δείτε πώς τα πάω σε σύγκριση με τους άλλους Έλληνες...

Είμαι μέλος στο Greek Telegraphy Club με αριθμό GTC#205

Είμαι μέλος στο FeldHell Club (ψηφιακό Mode) με αριθμό FH#918

Είμαι μέλος στο Digital Modes Club με αριθμό DMC 1015

Είμαι μέλος στο BARTG με αριθμό #8053