Loki5ac ensiasennus

Takaisin kotisivulle
Loki5ac asennus HTVnetistä
Loki5ac asennus MBnetistä
Loki5ac asennus QSLnetistä
Loki5ac apuohjelmat
Loki5ac päivitys
Hamloki uutiset
Ominaisuudet
Niksinurkka
Loki5ac SQL-neuvoja
Vekkari
Memori

 30.01.2012


Loki5ac


LOKI5AC ENSIASENNUS

Versio 5.3.38.7

Jos ohjelma asennetaan ensimmäistä kertaa tai esimerkiksi koneen vaihdon takia joudutaan asentamaan uudelleen, on tehtävä ensiasennus. Uudelleen asennuksessa kannattaa vanhat asetustiedostot loc4.ini sekä user5.ini samoin kuin tietokanta kopioida uuteen asennukseen siellä olevien tyhjien tiedostojen tilalle, muuten joutuu taas rekisteröitymään ja kirjaamaan kaikki omat tiedot uudelleen.


TAVALLINEN
ASENNUS

1 - Ladataan asennustiedosto loki5portable.zip, puretaan siitä loki5portable.exe ja käynnistetään se.

Jos käytössä uusi Windows 7 voi käydä niin, ettei se anna tallentaa 'vaarallista' ohjelmaa. Silloin valittava 'Älä asenna' ja suljettava lomake. Tallennus on kuitenkin tapahtunut 'Tallennus' hakemistoon, josta loki5portable voidaan käynnistää ja asentaa.

 Asennusohjelma ehdottaa ohjelmahakemistoksi C:\Programs\LokiAc\ tai D:\Programs\LokiAc tai 'Programs' sijasta voisi käyttää 'Ohjelmat'. Jos käytettävissä on D taikka E levy tai osio, sen valitseminen tuo sen edun että mikäli C-levyllä oleva Windows joudutaan jostakin syystä asentamaan uudelleen, Loki5ac toimii D- tai E-levyllä edelleen täysin entiseen tapaan. Tietokanta asentuu yleensä LokiAc hakemiston alihakemistoon Data, mutta se voidaan tietysti asentaa tai siirtää lähes kaikkialle, minne itsellä on luku- ja kirjoitusoikeus. Tietokannan sijainti määritellään Asetus -> Asetuslomake -> Polkuasetukset -lehdellä, jossa myös kirjataan Varmuuskopiohakemiston sijainti.

- EI ASENNETA 'C:\Program Files' tai 'Ohjelmatiedostot' alle
- voidaan käyttää PERUSKÄYTTÄJÄNÄ tai JÄRJESTELMÄNVALVOJANA

2 - Rekisteröidytään MBnet-linkin Tee rekisteröinti kautta ja saadaan sähköpostitse rekisteröintikoodi, jolla suoritetaan oman tunnuksen rekisteröinti sivulla Tietoja -> Rekisteröinti.  Asetukset -> Asetuslomake -> Omat tiedot -lehdelle kirjataan oma tunnus, nimi, QTH sekä positio (jonkinlainen positio voi tulla jo QTH:n perusteella, jos kyseessä kaupunki tai kunta) - Omien tietojen alapuolelle ilmestyy teksti Muutetaanko tietokannan nimeksi ja sen perässä olevaan kenttään omalla tunnuksella varustettu nimi esim. oh2zz.mdb ja sen perässä painike <Muutetaan>. Tämä kannattaa toteuttaa, koska silloin jatkossa osaa helposti erottaa oman tietokannan tyhjästä tietokannasta Loc4ac.mdb.

3 - Polkuasetukset -välilehdellä kannattaa 'Tietokannan varmuuskopio' -kenttään valita joku toisella levyllä tai osiossa oleva hakemisto esim. D:\Loki5Ac\Varmuuskopiot , jolloin kopioiden otto onnistuu peruskäyttäjänä oltaessa.

4 - Jos käytössä amerikkalainen tietokone, esim. HP, voi käydä niin, että Loki5ac päälomakkeella on pvm kenttä jenkkimoodissa eli  01/17/2011. Silloin on syytä katsoa Niksinurkasta ohjetta WINDOWS 7 pvm- ja aika-häiriöt.

Tämän sivun lopussa on ohjelman käytön opettelua varten joukko animaatioita, joita on vielä lisää Päivityssivun lopussa.

Loki5ac ohjelma voidaan asentaa myös USB-muistitikulle. Tarkoitukseen soveltunee kuitenkin ehkä parhaiten 


PAKETTIASENNUS

Pakettiasennuksessa tehdään mille levylle tahansa kansio (esimerkiksi juuri D:\Programs\LokiAc\ taikka D:\Ohjelmat\LokiAc\), johon itsellä on luku- ja kirjoitusoikeus ja kopioidaan sinne paketista  Loki5pack.zip  [8.6.2011] kaikki tiedostot ja käynnistetään Loki5ac.exe sieltä, vetämällä pikakuvake työpöydälle. Asia on sillä selvä!

- EI ASENNETA 'C:\Program Files' tai 'Ohjelmatiedostot' alle
- voidaan käyttää PERUSKÄYTTÄJÄNÄ tai JÄRJESTELMÄNVALVOJANA

Tämä ratkaisu, joka on varsinainen portaabeliasennus nimityksen oikeassa merkityksessä, toimii sen vuoksi, ettei ohjelma itse käytä mitenkään Windowsin rekisteriä eikä sen vuoksi vaadi varsinaista asennusta. Ohjelma (Loki5ac.exe) käynnistyy yksinäänkin, mutta toimiakseen tarkoitetulla tavalla se vaatii joukon aputiedostoja ympärilleen. Jos paketin tiedostot sattuvat olemaan välillä vanhentuneita, niin ohjelma päivittää ne heti ensimmäisellä käyttökerralla, kun automaattipäivitys on valittuna. Päivityksen voi myös itse tehdä Tietoja -> Päivitys... kautta.


VIRALLINEN ASENNUS

1 - Ladataan tiedosto loc5acst.zip.
2 - Järjestelmänvalvojana asennetaan ohjelma EHDOTTOMASTI asennusohjelman esittämään ns. ohjelmahakemistoon C:\Program Files\Hamlok\LokiAc\ 
3 - Ohjelma käynnistetään valvojana vielä oltaessa, jolloin se luo hakemiston eli kansion C:\Users\..valvoja..\AppData\Roaming\Hamlok\LokiAc\   (WinXP:ssä C:\Documents and Settings\ ..valvoja..\Application Data\Hamlok\LokiAc\  ja kopioi sinne mm. asetustiedostot loc4.ini ja user5.ini sekä tyhjän tietokannan Loc4ac.mdb. Näitä tarvitaan myöhemmin ohjelman päivitystoiminnossa. Ohjelma on Demo -muodossa eikä sitä pidä rekisteröidä koska siitä näin aina huomaa, että ollaan asialla valvojana eikä käytetä ohjelmaa vahingossa vääränä käyttäjänä, jolloin tallennukset menevät vääriin tiedostoihin
sekä tietokantaankin - ellei niiden polkuja ole muutettu yhteneväisiksi.

- ASENNETAAN  'C:\Program Files' tai 'C:\Ohjelmatiedostot' alle
- käytetään VAIN PERUSKÄYTTÄJÄNÄ

Jos entuudestaan löytyy yllä mainitun polun päässä LokiAc -niminen hakemisto, tuo ensi kertaa käynnistettäessä tapahtuva kopiointi jää tekemättä eikä asennus välttämättä toimi oikein eli ohjelma alkaa käyttämään siellä olevia entisiä tiedostoja. Tällöin on tuo LokiAc kansio käytävä deletoimassa ja käynnistettävä ohjelma, jolloin kopiointi todella tapahtuu.

4 - Vaihdetaan 'peruskäyttäjäksi' ja käynnistetään ohjelma. Tällöin se luo vastaavan edellisessä kohdassa esitetyn hakemiston sillä erolla, että ..valvoja... nimen kohdalla on oma peruskäyttäjänimi, ja kopioi sinnekin vastaavat tiedostot ja tietokannan.

5 - Virallinen asennus: on Windows periaatteiden mukainen. Pitäisi olla turvallinen vain kun ohjelmaa käytetään peruskäyttäjänä. Toisaalta hakkerit ja haittaohjelmat myös pyrkivät Program Files eli Ohjelmatiedostot alla olevien hakemistojen kimppuun, joten Tavallisen asennuksen huomaamattomampi paikka saattaa olla eduksi. Päivityksissä joudutaan aina vaihtamaan järjestelmänvalvojaksi. Asetustiedostot ja tietokanta hankalassa paikassa, jonne pääsy ei peruskäyttäjänä tahdo onnistua. Mutta ottamalla kopion saa mainitut tiedostot kopiokansiosta haltuunsa.

Huom!
Yllä esitetyt polut ja kansiot näkyvät vain jos Resurssienhallinnassa (Explorer) on 'Työkalut' (Tools) -> 'Kansioasetukset' (Folder Options) välilehdellä 'Näytä' (View) valittu 'Näytä piilotiedostot' (Show Hidden Files) sekä poistettu rasti kohdasta 'Piilota tunnettujen tiedostotyyppien tunnisteet' (Hide extensions for known file types).  Vista ja Windows 7 edellyttävät, että Työkalut (Tools) on saatu esille valitsemalla 'Järjestä' (Organize) -> 'Asettelu' (Layout) -> Valikkopalkki (Menu bar).


REKISTERÖINTI JA ENSI TOIMET

Ohjelma on Demo-vaiheessa kunnes tehdään rekisteröinti. Netin välityksellä linkin Tee rekisteröinti  kautta saadaan sähköpostitse rekisteröintikoodi ja rekisteröinti voidaan tehdä Rekisteröintilomakkeella valikosta Tietoja -> Rekisteröinti. Kopioi  saamasi rekisteröintikoodi lomakkeelle 'Rekisteröinti', niin ei tule kirjoitusvirheitä.. Koodissa on isoja kirjaimia A-F sekä numeroita. Huom! ei O -kirjainta!

Kirjaa asematietosi kohtaan Asetukset -> Asetuslomake -> Omat tiedot (nimi, kutsu, paikkakunta ja sen positiokoordinaatit). Klikkaa keskimmäistä painiketta (Laske lokaattori), joka lisää lokaattorisi kenttäänsä. Tallenna tiedot ja anna muuttaa tietokannan nimeen kutsusi.

Avaa välilehti 'Asetukset' ja tarkista, että varmuuskopio otetaan vähintään viikottain. Välilehdellä 'Polkuasetukset' tallennetaan tietokannan sijainti ja on määriteltynä minne kopiot tallentuvat. Suosittelen paikaksi toista kiintolevyä tai USB-tikkua. Joka tapauksessa mielellään muualle kuin C -osioon..

Rekisteröintiä ei tarvitse tehdä uudelleen, vaikka ohjelma asennetaan uudelleen, mikäli entinen loc4.ini on tallessa, koska omat tiedot ovat siihen tallennettuina. Kopioidaan siis tuo vanha tiedosto vaan uuteen paikkaansa. Ja senhän löytää esim. varmuuskopiohakemistosta.


Windows Vista ohjeita

Loki5ac -ohjelman 'Neuvoja' sekä [F1] -ohjeet eivät toimi Windows Vistassa, ellei Microsoftin sivuilta ladata tiedostoa WinHlp32.exe. Lisätietoja on Microsoftin tukisivuston kohdassa Windowsin "Ohje (WinHlp32.exe) ei sisälly enää Windowsiin." Tässä vielä linkki latausta varten: http://support.microsoft.com/kb/917607/fi tai http://support.microsoft.com/kb/917607. Jokainen Vistan käyttäjä joutuu asentamaan itse tämän ohjelman.

Ensin avataan sivu Windows Help Program (kuva) ja käydään läpi Validaatio-prosessi. Klikataan sinistä lataus-linkkiä (kuva) ja ladataan joko alempi x86 msu-tiedosto (32 bittistä järjestelmää varten, todennäköisin vaihtoehto) tai x64 (64- bittiseen) (kuva) . Se käynnistetään sitten omalla koneella. Jos ei haku onnistu, niin lataa x86 tästä.

F1 -neuvot toimivat nyt entiseen tapaan ja kun halutaan avata Neuvot -ohjelma, on valittava Tietoja -> winhlp32... ja sieltä Loki5ac.hlp.


Windows 7 asennuksesta

Voidaan valita mikä yllä kuvattu asennustapa tahansa, joista Tavallinen ehkä sujuu helpoiten ja on mukava käyttää.

Ohjelma toimii tällä alustalla kutakuinkin samoin kuin WinXP-järjestelmässä. Myös F1 -neuvot toimivat. Sitä varten on asennettava WinHlp32.exe. Ota linkki  http://support.microsoft.com/kb/917607/fi tai http://support.microsoft.com/kb/917607 , joissa määritetään Windowsin tyyppi sekä autenttisuus tai suoraan http://go.microsoft.com/fwlink/?LinkId=166421  Latauksessa on tiedettävä onko oma kone 32-bittinen (x86) tai 64-bittinen (x64).

F1 -neuvot toimivat entiseen tapaan, mutta kun halutaan avata Neuvot -ohjelma, voidaan valita Tietoja -> Neuvot, jolloin avautuu Loki5ac.chm taikka Tietoja -> winhlp32... ja sieltä Loki5ac.hlp.

Neuvoja luettaessa voidaan siis käyttää uutta HTMLHelp -tiedostoa Loki5ac.chm, joka voidaan ladata linkistä Loki5ac.chm  [20.10.2009]. Se tulee myös päivityksen kautta. Se saadaan auki reittiä Tietoja -> Loki5ac.chm. Molemmissa on samat tekstit, mutta ehkä tästä on helpompi löytää, siinä ovat kaikki indeksin aiheet valmiiksi esillä.


Päivämäärä tai Aika virheellisessä muodossa (Windows 7)

On ilmennyt tapauksia, jolloin päivämäärä näkyy amerikkalaisessa (KK/pp/vvvv) tai ruotsalaisessa (vvvv-KK-pp) muodossa tai aika näkyy amerikkalaisella tavalla AM ja PM lisäyksineen. Nämä on saatu korjattua tarkistamalla tietokoneen asetukset: on varmistettu että kielenä ja maana on Suomi tai ellei se ole riittänyt niin asetukset Ohjauspaneeli -> Aika, kieli- ja alueasetukset -> Alue ja kieli ja avautuvalla sivulla Lyhyt päivämäärä korjataan muotoon pp.kk.vvvv ja Lyhyt kellonaika muotoon HH:mm

Ellei tilanne ole parantunut päästään <Lisäasetukset> painikkeella sivulle Numerot, jossa painike <Palauta> yleensä saa asiat kohdalleen.

Englanninkielisessä Windows 7 -järjestelmässä edetään reittiä Control Panel -> Clock, Language and Region -> Region and Language ja avautuvalla Formats sivulla Short Date muutetaan muotoon dd.MM.yyyy ja Short Time muotoon HH:mm

Ellei tilanne korjaannu, päästään <Additional settings> painikkeella sivulle Numbers, jossa painike <Reset> hoitanee systeemin kuntoon.


Linux asennus

Linuxiin hankittava Wine -alusta. Sen jälkeen valitaan Wine asetuksista Default Windows -versioksi Windows 98 ja ladataan MS-sivuilta tietokantamoottori MDAC ja asennetaan se. Sen jälkeen muutetaan Wine -asetuksista Windows -versioksi Windows XP.

MDAC latausohjeet:
- jos vielä löytyy kohta 'Previous versions' Microsoft Download Centeristä ,niin ladataan sieltä MDAC 2.5 SP3
- jos ei löydy enää versiota 2.5, niin lataa se tästä
- asennetaan ladattu tiedosto koneelle Linux terminaali-ikkunassa käskyllä: wine mdac_typ.exe - MUISTA: Wine:n configuration/Applications lehdeltä pitää olla valittuna MDAC -asennuksen ajaksi moodi ´Windows 98´. MDAC asennuksen jälkeen oletusasetukseen [Windows XP] voidaan palata.
- ladataan joko (1) Loki5ac asennustiedosto: loc5acst.exe tai (2) Portaabeli-asennus asennustiedosto: loc5portable.exe tai (3) Portaabeli pakettiasennus: Loki5pack.zip (kts. ohje edellä)
- sitten asennetaan joko (1) Loki5ac oletusarvojen mukaisesti. Kirjoita Linux terminaali-ikkunaan: wine loc5acst.exe
- tai (2) portaabeli-asennus oletusarvojen mukaisesti. Linux terminaali-ikkunaan: wine loc5portable.exe
- tai (3) portaabeli pakettiasennus oletusarvojen mukaisesti: puretaan Loki5pack.zip:n tiedostot yhteen kansioon, johon on luku- ja kirjoitusoikeudet ja ajetaan sieltä: wine /xxx/xxx/loki5ac.exe  linux terminaali-ikkunan avulla tai tehdään erillinen launcher-linkki (pikakuvake).
- jos aikaisemmasta käytöstä olemassa asetustiedostot loc4.ini ja user5.ini, ne kopioidaan samaan ohjelmakansioon (esim. ´LokiAc´). Samoin kopioidaan vanha tietokanta kansioon Data. Näin säästytään rekisteröinniltä ym. lisävaivoilta, ja ohjelma on heti valmis toimimaan.

Jos käytössä englanninkielinen Linux niin pvm tulee vieraassa muodossa. Sen saa korjattua vaihtamalla kieleksi Finnish valikosta System toiminnolla 'Language Support'. Jos kuitenkin haluaa pysyä englantilaisessa versiossa, on asetuksia muutettava: lataa ohjeet.
Kun niissä nano-komennon jälkeen ollaan editointitilassa, voidaan copy ja paste menetelmällä helpottaa ja nopeuttaa editointia.


loc4.ini ja user5.ini

Ensiasennuksessa loc4.ini on täysin tyhjä tiedosto, ja user5.ini sisältää joukon Telnet -klustereita. Tietokannan sijainnin, omien tietojen lisäyksen sekä rekisteröinnin jälkeen edelliseen tulevat asetukset

[HamForm]
Path=    {tietokannan sijainti}

[QslForm]
Name=   {oma nimi}
Call=      {oma tunnus}
Qth=      {oma QTH} 
Locator=  {oma lokaattori}
Lat=       {latitudi}
Lon=       {longitudi}
Code=     {rekisteröintikoodi}

f -alkuiset asetukset ovat eri lomakkeiden sijaintiasetuksia. Lisäksi tulee paljon muita asetuksia sitä mukaa kuin ohjelmaa käytetään.


Karttatiedostot

Euroopan kartta tulee ensiasennuksen mukana, muut on ladattava erikseen tästä. Tietoja/ Päivitys -toiminnolla niitä ei toistaiseksi ole saatavissa. Lataa itsellesi sopivat kartat

Eurooppa  EuropeM.bmp 70 Kt   800x531
Maailma    World2.bmp 300 Kt   800x402
Suuri        World3.bmp 300 Kt   1000x502
Maksi       World4.bmp 400 Kt   1260x632
Gigantti    World5.bmp 600 Kt   1536x771
Kaikki pakettina kartat.zip 670 Kt

Oman näytön resoluutioon nähden leveydellä ei ole väliä, kuvaa voi siirtää vaakatasossa, mutta korkeuteen olisi hyvä olla noin 60-100 pikseliä väliä. Esim. 1024x768 näytöllä Maksikuva toimii hyvin.


Puhekone

Lataa Sapi4 Speech.zip 2,5 Mt. Sitä tarvitaan, jos käytät Puhevahtia Telnet -klusterissa. Sivulla http://www.msagentring.org/setup.aspx on uusin versio sekä linkki Mike ja Mary ääniin. Toista kautta löytyy myös nuo äänet: http://download.microsoft.com/download/speechSDK/SDK/5.1/WXP/EN-US/Sp5TTIntXP.exe

 

  Loki5ac asennusohjeita

  Wiki-sivuille


Ensi toimet

Animaatiodemo Alkutoimet  (rekisteröityminen, omat tiedot)
Animaatiodemo Ensi QSO
Animaatiodemo Asetuslomake
Animaatiodemo Lokin siirto  (muista ohjelmista)
Animaatiodemo QSL-tarrojen tulostus
Animaatiodemo Karttapositio
Animaatiodemo Erikoislistaus
Animaatiodemo Telnet
Animaatiodemo ARSWIN
Animaatiodemo SWL -kuittaus
Animaatiodemo SWL -käyttäjä
Animaatiodemo Cabrillo

1 - asennusohjelman lataus  Lataa ensiasennus, 1,7 Mt  loki5portable.exe

2 - asenna ohjelma sekä sen jälkeen klikkaa

Tee rekisteröinti

 joka pikku lomakkeen täytön jälkeen lähettää vastauksena rekisteröintikoodin 

3 - asennus käynnistyy asennusohjelmaa tuplaklikkaamalla. Kannattaa asentaa siten kuin ohjelma ehdottaa.

4 - jos on rekisteröitynyt ohjelman valikossa Tietoja/ Rekisteröinti pitäisi kirjata oma tunnus ja rekisterinumero. Joka tapauksessa valikosta Asetukset/ Asetuslomake/ Omat tiedot täytetään kohdat Nimi, Kutsu, QTH (voidaan valita siitä pudotusvalikosta, jolloin tulee positiokin), Positio ja/tai Lokaattori. Siellä on myös painikkeet <Pos> ja <Kalkulaattori>, joilla lokaattorista voi laskea position (lokaattorin keskipositio) tai positiosta lokaattorin.

5 - jos haluaa kokeilla omaa tietokantaansa sen yleensä voi siirtää helposti ohjelmaan seuraavasti: valikosta Toiminnot/Erikoistoiminnot/ Siirrot muista ohjelmista valitaan siirtomuoto (todennäköisesti ADIF tai OH1AA).  Kannattaa rastittaa ainakin Omat tiedot päälomakkeelta. Kohtaan 'Tiedosto' valitaan kentän päässä olevan pistenappulan avulla tuo omasta ohjelmasta saatu adif adi-tiedosto tai oh1main.log. Sen jälkeen vain <OK> ja siirto alkaa. OH1AA kanssa joutuu etsimään oikean päivämäärämuodon 'Päiväys' ja 'Erikoisasetus' avulla.

Tarvittaessa autan tietokannan siirrossa.

Loki5ac käyttää Delphi ZIP komponenttia ZipForge (ComponentAce)

Takaisin

Takaisin kotisivulle