STARKs Logotype
Storuman Tärnaby Amatörradioklubb



 
INNEHÅLL 

KLUBBEN 

REPEATRAR 

SAMBAND 

PACKET 

GÄSTBOKEN 

Läs  
Skriv 

FILER 

STATISTIK 

LÄNKAR 

BLANDAT 

 
 
. [Marknadsmilen 1997 - 1996] - [Luspenloppet 1998 - 1997
[Tärnavirveln 1997] - [Vindelälvsloppet 1996

Radiosamband. 

STARK ställer mot viss ersättning upp på sambandsuppdrag av olika slag. Ekonomiska ersättningar får enligt reglerna inte vara andra än att de täcker de utgifter som operatörerna har haft, därför brukar vi ställa upp mot reklam, batterier och andra gentjänster. 

Tre återkommande uppdrag är Luspenloppet på skidor, skoterlångloppet Tärnavirveln och asfaltlöpningen Marknadsmilen. Ett annat årligt återkommande evenemang är Vindelälvsloppet där STARK samarbetar med LYRA i Lycksele och FURA i Umeå. Några medlemmar i STARK har också hjälpt LYRA två år i rad med säkerhetssamband vid ett rally. 

Behöver din klubb hjälp med radiosamband av något slag?  
Kontakta då Daniel Stenvall på telefon 0951-31096 eller 090-127635. 


Besök våra de klubbar som vi hjälper med sambandet.

Storuman RC - Storuman Runners Club 

SIK Skidor - Storuman Idrotts Klubb 


Luspenloppet 1998.

Söndagen den 5:e april skötte STARK radiosambandet med förvarning under den årliga skidtävlingen Luspenloppet i Storuman. I år var 375 skidlöpare mellan 8 och 21 år föranmälda. Ersättningen för sambandet var batterier till stationerna, mat efter tävlingen samt fin reklam för STARK i startlistor och av speakern i högtalarna. 

De från STARK som skötte förvarningen var: 

  • SM2VEC - Daniel Stenvall
  • SM2VSD - Jonas Lidgren
  • SM2VSM - Jonas Birmé

  •  


Marknadsmilen 1997.

Av: Daniel Stenvall 

STARK skötte för tredje året radiosambandet under springtävlingen marknadsmilen i Storuman. Marknadsmilen är en asfaltlöptävling med sträckorna 800 m, 1,5 km, 5 km och 10 km. 

Radiosambandet var uppdelat i två delar, den första delen var överföring av efteranmälningar på data via radio och den andra delen var förvarningar och rapporter utifrån banan. 

Efteranmälningar via packetradio.

Den första delen av radiosambandet var överföringar av efteranmälningar mellan bollhallen där utdelningen av nummerlappar och starten var till målet och tidtagningen i konsumgaraget. Första året vi hade sambandet skötte vi denna överföring enbart via radio vilket gjorde att det blev många små papperslappar och många felkällor eftersom det blev många bokstaveringar och många oläsliga handstilar. Det andra året (1996) använde vi oss av packetradio för att slippa bokstaveringar, och i år hade vi blivit ännu mer avancerade, vi kopplade en skrivare till datorn vid målet. I år blev denna del av sambandet mycket effektiv jämfört med tidigare, nu kunde funktionären vid måldatorn mata i de efteranmälda i sin egen takt genom att läsa på skivaren brevid honom, genom att markera med en penna på papperet i skrivaren kunde han vara säker att han inte hade missat någon. Tidigare års papperslappssystem medförde endel missade startanden. 

Skiss över packetnätet. 

En erfarenhet vi gjorde vid efteranmälningarna var att man var tvungen att ha två stationer på vardera stället, en för dataöverföringen och en som snabbtelefon mellan terminalerna. Även om vi kan skriva meddelanden mellan platserna på packet är det ju inte så bra om funktionären vid tidtagningen får läsa alla våra interna meddelanden. 

Det vi kommer att göra bättre nästa år är att vi måste ha en längre skrivarkabel mellan packetdatorn och tidtagningsplatsen, annars blir det aningen trångt. Vi måste också se över antennplaceringar innan vi skall köra skarpt, trots att avståndet mellan stationerna är mindre än 300 meter och vi hade en dipol upphängd inomhus hade vi problem med många omfrågningar av packeten. Den dåliga räckvidden beror troligen på att våran placering i bollhallen närmast blir under marknivån jämfört med konsumgaraget, dessutom är båda byggnaderna ordentliga hus som med stor säkerhet innehåller en hel del armeringsjärn och annat skrot. Ett oväntat problem av alla omfrågningarna av paketen var att vi blev tvugna att hela tiden starta om våran PC8086 (!!!) som vi använde vid bollhallen. 

Förvarningar och rapporter från banan.

Vid de två första korta sträckorna behövdes det endast två stationer till förvarningarna, en station några hundra meter före mål som rapporterade de 5 första löparna och en station vid målet. 

Senare vid de två längre sträckorna, 5 km och 10 km, som startade samtidigt använde vi en annan metod. Tätbilen som följde den ledande löparen gav rapporter om de tre första löparna samt 'live' referat via radio. För att kunna rapportera om de första i både 5 och 10 km klasserna, så väl som herrar och damer hade vi en till cykelmobil station som först var vid statiol och sedan cyklade till 1 km före mål och rapporterade därifrån. 

Skiss över radionätet. 

Sambandet totalt gick helt problemfritt utåt mot arrangörsklubben Storuman RC som var mycket nöjda och redan anmälde att de ville ha hjälp nästa år också. Den ersättning som STARK fick för radiosambandet var reklam i ett informationsblad, reklam av speakern i högtalarna, ett tack i Storumanbladet av Storuman RC samt batterier till våra stationer. 

Deltagare i sambandet.

  • SM2JAP - Rune Ludvigsson
  • SM2UYN - Konrad Persson
  • SM2VEC - Daniel Stenvall
  • SM2VSD - Jonas Lidgren
  • SM2VSM - Jonas Birmé

Karta över radiosambandet TärnvirvelnRadiosamband vid Tärnavirveln 1997.

Lördagen det 12 April klockan 11.00 gick starten för det årliga skoterlångloppet Tärnavirveln. STARK stod som vanligt för radiosambandet som bestod i förvarningar och säkerhetssamband, i år behövdes 8 stationer. 

Tävlingen som sträcker sig över 16 mil lockade 48 skoterförare i två klasser som körde 5 varv på den totalt 33 km långa rundan. Innan målgången hade 11 deltagare brutit, samtliga på grund av skoterproblem. Som tur var så slapp STARK rapportera några olyckor bland de tävlande, däremot fick en åskådare ambulanshjälp sedan han huggit sig i benet med en yxa. 

Vinnare i klassen Sport 600 var Fredrik Granberg från Tavelsjö SK på en Lynx. 

Vinnare i klassen Sport 440 var Mats Fredriksson från Umeå AK på en Ski-doo. 

Om ni är intresserad av att veta mer om Tärnavirveln kan ni kontakta TIKs kansli på telefon 0954-10109. 

För STARKs räkning deltog förlande i sambandet: 

  • SM2GRZ - Sven-Göran, Sambandscentral
  • SM2LEV - Ulrich, Säkerhet och Ambulans
  • SM2MPL - Ture, Förvarning och protokoll
  • SM2OJZ - Mats, Rapportering och protokoll
  • SM2PWB - Kaj, Skoterchaufför
  • SM2UYK - Erik, Säkerhet
  • SM2VEC - Daniel, Säkerhet och kontroll
  • SM2VSD - Jonas, Säkerhet och kontroll

Radiosamband under Luspenloppet 1997.

Söndagen den 13 april skötte STARK förvarningen under den årliga skidtävlingen Luspenloppet i Storuman. I år passerade drygt 370 skidlöpare mellan 8 och 21 år STARKs förvarningskontroll under de de fyra timmar som tävlingen höll på. Ersättningen för detta var batterier till stationerna, mat efter tävlingen samt fin reklam för STARK i startlistor och av speakern i högtalarna. 

Sidtävlingen Luspenloppet arrangeras av SIK Skidor (Storumans Idrotts Klubb) och är den sista ungdomssidtävlingen under vintern. 

De från STARK som skötte förvarningen var: 

  • SM2UYN - Konrad Persson
  • SM2VEC - Daniel Stenvall
  • SM2VSD - Jonas Lidgren
  • SM2VSM - Jonas Birmé

Radiosamband under Marknadsmilen 1996.

Under Storumandagarna hjälpte STARK för andra året Storuman RC med sambandet vid tävlingen marknadsmilen. Denna tävling är en asfaltlöptävling med fyra klasser och tre starter. Före tävlingen skötte radioklubben överföringen av efteranmälningar mellan starten och målet. Det var viktigt att efteranmälningarna kunde registreras snabbt, så att korrekta startlistor kunde komma ut så fort som möjligt. Detta löste vi genom att använda packetradio, utrustningen var två bärbara datorer och två handapparater. 

I övrigt så hade STARK också hand om det mer normala sambandet i form av rapporteringar från tätbilen samt förvarningar från två ställen. (Med hjälp av cykel klarar samma förvarnare att lämna rapporter från flera ställen!)  

De erfarenheter vi gjort av detta samband var att vi skall effektivisera efteranmälningarna ännu mer. Som det var nu skrev vi av texten från skärmen och förde in det i en annan dator. Detta går att lösa på ett smidigare sätt nästa år, kanske genom att använda samma dator för packet och startlisteprogrammet, och importera den textfil som skapas ifrån packetöverföringen. 

Detta samband gjorde vi dessutom helt kostnadsfritt. Det enda vi fick var ett paket batterier. I stället för ekonomisk ersättning fick vi en hel del reklam av speakern samt blev placerade som en utav tre huvudsponsorer i de tidningar där Storuman RC tackade för sambandet. Vid som stod för sambandet under marknandsmilen anser att vi gärna ställer upp gratis när uppdragen inte tar mer än några timmar för 3-4 stationer. 

Dessutom har vi gjort reklam för amatörradio och samband vilket har givit oss fler uppdrag inför nästa år. 

Nästa radiosamband som blir aktuellt är Luspeloppet i april. Luspenloppet är vårens sista skidtävling i detta område, och har flera hundra deltagare från Sverige och Norge. Här är det främst förvarning som vi kommer att stå för, men det har också diskuterats en del andra lösningar för resultatrapportering. 

Deltagarna i sambandet under marknadsmilen 

  • SM2UYN - Konrad Persson, Storuman 
  • SM2VEC - Daniel Stenvall, Skarvsjöby 
  • SM2VSD - Jonas Lidgren, Storuman 
  • SM2VSM - Jonas Birmé, Storuman 

  • Liten resumé av Vindelälvsloppet 1996.

    Av: Ulrich, SM2LEV och Erik, SM2UYK  

    SM2LEV / Ulrich: 
    Nu har slutet kommit på årets Vindelälvslopp och det verkar vara ett lyckad samband igen. Det har åtminstone inte hörts några klagomål ännu så länge.Det hela började tisdagen den 23/7 96. Med samling i Sorsele så vi kunde träffa gamla bekanta och nya, det är ju för det mesta ett visst antal Amatörer som offrar en semestervecka för Vindelälvsloppet. Sen började arbetet med att iordningställande av bilarna och test av utrustningen. Förbindelsen provas med repeatern och sen är det dags att uppsöka nattens förläggning. I år hade vi tur för vi fick en underbar lokal i idrottsklubbens stuga vid fotbollsplanen i Sorsele. Första natten åkte jag och min husvagn upp till växeln i Månäs som var mitt första uppdrag den här gången. Denna natt trodde jag att jag skulle behöva lära mig simma det regnade så man trodde att herren där uppe tog en dusch. Myggen mådde bra dom också med lite färskt blod. 

    Första dagens start gick kl 09.00 onsdag morgon i Ammarnäs. Det började bra, för redan på första sträckan ramlade folk, att dom aldrig kan lära sig att träna och dricka ordentlig. Men även denna dag hade ett slut. Denna natt var första batteriladdar natten så Erik, SM2UYK och jag Ulrich, SM2LEV bodde i min husvagn utanför klubbhuset. Dagarna förflöt ungefär på samma sätt med tidiga mornar och sena kvällar. Den traditionella grillaftonen i Björksele hann vi med, skulle bara vara annat. 
     

    SM2UYK / Erik: 
    För andra året så ställde jag in siktet mot Sorsele. Väl framme så stannade jag till på macken för att köpa myggdödare till Ulrich samt lite fikabröd. Sen så åkte jag upp till Månnäs för att få i mig lite fika tillsammans med -LEV. Sedan bar det av till Gjertsbäcken, där det enligt speakern fanns snyggaste bron och kallaste duschen. Efter att man testat att grejerna fungerade så var det bara att vänta in löparna. De kom, växlade och försvann. Det var bara en som behövde lite övervakning av vårdpersonalen. Det skickades lappar till speakern om aktuella tider efter vägen som de aldrig skulle få om inte vi rediga amatörer fanns. Efter sista löparen så tog jag adjö av min "lapplisa" för att leta upp var vi skulle äta och bo i Sorsele. Det var dag 1. 

    Torsdagen och fredagen var onsdagen lik. Vi skötte vårt säkerhets / informations samband, enligt min mening, utan några större problem. Efter att sista löpare passerat Åmsele så tackade jag för mig och åkte hem. 

    Deltagare i 1995 års sambandet var: 

    SM2JAP - Rune Ludvigsson         
    SM2JDU - Ulf Johansson          
    SM2LEV - Ulrich Ibsch           
    SM2NNW - Roger Sandström        
    SM2NOG - Hans-Göran Lundgren    
    SM2RBQ - Lars Lidberg           
    SM2RIW - Gunnar Parment         
    SM2RIX - Rickard Vikström        
    SM2ROQ - Mikael Wallner          (Ansvarig för sambandet)
    SM2SHA - Lars Granström         
    SM2SIU - Mikael Björnestål       (LYRAS Klubbordförande)
    SM2SKD - Inger Johansson         
    SM2SXT - Sten Fällman            
    SM2TEO - Jan Boström             
    SM2TKK - Roland Andersson        (Våran ambulansförare)
    SM3ULK - Urban Larsson           (Motorcykelordonans)
    SM2UYK - Erik Johansson         
    SM2VSD - Jonas Lidgren          
    SM3VXA - Örjan Flodin            (Ännu en import)
    SM2WDM - Carina Ohlsson  
    SM2WEE - Regina Karlsson        
    SM2MQL under Vindelälvsloppet
    Allan, SM2MQL i sambandsvagnen SK2LY-ZA, Vindelälvsloppet 1995. 
    (Foto: Jonas, SM2VSD)
    .
    © 1997 - Daniel Stenvall, SM2VEC