INNEHÅLL

KLUBBEN

REPEATRAR

Masten

Stulen repeater

SAMBAND

PACKET

GÄSTBOKEN

Läs
Skriv

FILER

STATISTIK

LÄNKAR

BLANDATR1- Ryfjället

R5-Storuman

 

Ny R1:a uppe i Tärnaby
Nu sitter R1an i Tärnaby på sitt riktiga QTH som är Laxfjället.


R5an i Storuman
Sedan sommaren 1996 då den förra repeatern blev stulen har området kring Storuman saknat repeatertäckning på 2 metersbandet. Det var på Skärtorsdagens förmiddag (den 27/3 1997) som Jan Egil, SM2UWM och Gunnar, SM2NZK startade SK2RMR inne i klubbstugan på Stenseleberget. Numera sitter repeatern i den 30 meter höga mast som vi äger på toppen av Stenseleberget. Antennen är en stackad 5/8 antenn som sitter i toppen av masten, uteffekten är cirka 8W. Repeatern är den som tidigare suttit i Sorsele men har tack vare SM2KOT genomgått en rejäl upprustning. Eftersom repeatern kommer att användas i den nya Blåvägenlänken sitter det också fyra stackade dipoler för 70 cm i masten 


Blåvägenlänken
På grund av olika problem med länkarna så har R5:an i Storuman ännu inte kommit in i länknätet. Men vi väntar dock och hoppas på att något händer i framtiden. 
Just nu ingår följande repeatrar i Blåvägenlänken. 

  • R1 Blåbergsliden 
  • R2 Umeå 
  • R3 Kristineberg 
  • R5 Bjurholm 

R0 - SK2RMX - Tåsjö : Denna repeater ligger visserligen inte inom Västerbotten, men eftersom den finns precis vid gränsen mot Dorotea ger den bra täckning inom Åsele, Vilhelmina och Dorotea kommuner. Repeatern sitter i TV masten på Tåsjöberget 635 meter över havet. 

R1 - SK2RLF - Tärnaby : Denna repeater drivs av STARK. Sitter på Laxfjället

R1- SK2RYI - Åsträsk : Står på Blåbergsliden utanför Skellefteå. Ingår i länkningarna mot Umeå. Kristineberg och Bjurholm. 

R2 - SK2RLJ - Umeå : Repeatern sitter på Röberget ute på Västerslätt i Umeå. 

R3 - SK2RLS - Kristineberg : Repeatern ingår i länkningar mot Umeå, Bjurholm och Åsträsk. 

R4- SK2RLX - Stalon : Repeatern sitter på Njakafjäll utanför Stalon i Vilhelmina 827 möh. Drivs av Repeatersällskapet västra. 

R4 - SK2RFV - Skellefteå : Denna repeater sitter i TV-masten på Vitberget 137 möh. 

R5 - SK2RMR - Storuman : Repeatern sitter på Stenseleberget i Storuman. Den kommer senare att ingå i länkningarna i länet. 

R5 - SK2RIU - Bjurholm : Denna repeater ingår i länkningarna i länet. 

R6 - SM2RLD - Jörn : Denna repeater har tidigare suttit i Glommersträsk men är av kostnadsskäl flyttad till Jörn. 

R7 - SK2RLE - Alsberget : Denna repeater sitter på Alsberget mellan Lycksele och Vilhelmina, tack vare en skild sändare och mottagare har repeatern god känslighet.  


Repeatertrafik

R1 på Ryfjället

På Ryfjället utanför Tärnaby satt tidigare repeatern SK2RLF. Ryfjällets topp är 1413 meter över havet vilket gjorde repeatern till Sveriges högst belägna och en av de som har bäst täckning. Den enda repeater som vi vet är i närheten av R1:an i höjd över havet är R5 i Åre, och denna finns enligt deras egen information på 1411 möh. Ryfjälletrepeatern har en täckningsradie på cirka 10 mil, bärbart! Med lite antenner och effekt når stationer 20 mil från repeatern den. Här följer några bilder som visar varför R1an på Ryfjället fungerade så bra. 

Flygfoto över R1 Ryfjället

Flygfoto över R1 Ryfjället

Flygfoto över R1 Ryfjället - Närbild på masten

Flygfoton: Sven Göran, SM2GRZ

 
   
 
© 1998 - Daniel Stenvall, SM2VEC