photos & memoriesphew!
" - Ти не си много смел, нали - казва Крис.
   - Не - отвръщам и дърпам със зъби обелката на резенче салам, за да отделя месото. - Но ще се смаеш, ако разбереш колко съм хитър. "

   ( Федър, от " Зен и изкуството да се поддържа мотоциклет " на    Робърт М. Пърсиг )


  Hi, "Strangers in the Night ( Internet )" aninotes (F.Sinatra)!
- Welcome to Ole' Peter - LZ1LEN's ham shack home page!


  EDITORIAL in Bulgarian :

§ 0.  Когато "преди 100 години" ("- майтап бе, Уйли") започнах да пиша тази вебстраница на която сега се намирате, понятието блог не съществуваше, а Марк Цукърбърг още "пикаеше на шумка и мислеше, че бият барабани".
И какво стана сега, след толкова много лета? Внукът ми, който навремето като малък ученик ми показа "що е то HTML и има ли той почва при мене", вече е доцент и д-р по математика и информатика, а дядо му (т.е. моята скромна милост) - взе, че навъртя цели 86 лазарника и сега се чуди и мае откъде да почне и къде да свърши :(.
Един руски артист (Лев Дуров +84 г.) много точно се е изказал по въпроса: "- Дожив до стольких лет, мне просто неприлично жаловаться!"
Гледам, че без да се усетя, почти съм станал БЛОГ и имам подобия с Фейсбук - само дето ми липсва обратната връзка към читателите ( а те досега са над 10,800 - само за този адрес.
Това е така, защото книгата за гости (Guestbook) ми е блокирана от администратора на хоста qsl.net заради грандиозния спам, който се носи и залива интернета.
Това обаче, от друга страна много ме облекчава - да не редактирам или трия идиотските приумици на психично болните копелета, които злоупотребяват с интернета.
И ето, сега съм това, което виждате пред себе си. Нито риба, нито рак, просто една старовремска вебстраница, за която обяснявам в параграф 1. :)

§ 1.  Това е един Funny Site. Според речника: FUNNY = забавен, смешен, особен, странен, чуден (или всичко заедно!), SITE = място.
Предназначен е за хора, които могат и искат да четат, имат време и не бързат. Освен това имат нагласата да резонират / симпатизират на радиолюбителска и техническа тематика, като също така проявяват интерес и от минали събития и случки, засягащи темата.
Според фолклора, на тези условия отговарят (по default) най-вече "особено умните" от танка (или бронирания влак) на Чапаев. Ако кликнете върху линка ще узнаете защо.

§ 2.  На тази индексна страница (а и на много други, свързани към нея), виждате (и ще видите), че текста ми е на ангелски. Това не е защото много го знам. А е знак за респект към един хост със световна репутация сред радиолюбителските среди, който ми е дал подслон (www.qsl.net, La Crosse, Wisconsin, USA). Допълнително мисля, че по този начин аз виртуално паля и по една свещичка за благодарност към Бога затова, че официалния компютърен език все пак е английския, а не някой друг от вавилонското стълпотворение на народите. Като например: китайски, арабски, унгарски, казахстански или който друг ви дойде на ум.  wall

§ 3.  След като по някакъв начин сте се добрали до тук, сигурен съм, че и вие вече сте достатъчно отракани за да разберете, какво казвам (или искам да кажа).  Затова четете смело и Бог да ви е на помощ: нивото на моя английски е компютърно-елементарно.

Основание да се надявам на вашето одобрение и съчувствие, намирам в един много хубав и верен руски анекдот:
" На оживен площад в Москва двама души оживено разговарят, а към тях напрегнато надава ухо трети. По едно време третия, който се оказва кореняк, не се стърпява и се намесва:
- Извинете.  Виждам, че сте чужденци.  Чувам, че разговаряте на руски.  Виждам също, че се разбирате отлично. Но защо аз нищо не можах да разбера, можете ли ЕТО ТОВА да ми обясните?"

Убеден съм, че такива ситуации се случват по милион пъти в минута - по целия свят, на всички езици. В този план, достатъчно богат е и моя личен опит, вие сигурно, също сте го преживявали многократно.

Така че, опитайте да ме четете на крилете на този полиглотен феномен: от началото до края и ако трябва, повторете още един път - бавно и внимателно!  Вътре в текстовете и на английски има полезни неща. И ще стане, като в анекдота: ангелскиговорящите може нищо да не разберат, но ние с вас ще разберем всичко!  You're welcome to my funny site!  hello


  NEWS or interesting things in brief:  /  НОВИНИ или интересни неща накратко:


     *    Ein Lebensfunkchen (Искрица живот - но не по Ерих Мария Ремарк, а по моя милост :))
Едно време, един от директорите на НИПКИРЕ - инж. Иван Кръстанов (царство му небесно) обичаше да казва:
" я да видим, дали и от тази трънка ще изкочи заек! " И ето, че заека изкочи на 19.01.2018 г.
Ама как лети времето, а? Ето останките от славното УКВ на България:

session

Това е офиса на инж.Кольо Михнев, управител на фирмата МИНТЕХ КО ООД, където той организира малко парти за остатъка от "последните мохикани" на УКВ-то,
които в тяхната младост можете да видите на снимката в раздела My Way по случай 20-годишнината на българските радиотелефони (1982 г.).
От ляво на дясно, тука са: инж. Кольо Михнев, инж. Стефан Стефанов, Иван Доцев, инж. Валентин Минчев, инж. Здравелин Стоянов - управител на фирма ЕЛЕКТРОН РАДИОКОМ ООД, инж.Ирина Найденова - управител на фирма АЛЕKСАНДЪР ТУР, инж. Славейка Игнатова, Нели Стефанова, Людмил Зарев, Катя Миланова, инж. Лили Панова, инж. Димитър Праматаров - учправител на фирма НОВЕЛ Б ЕООД, Румяна Михнева, вашия покорен слуга, инж.Асен Дачев и инж. Йордан Младенов.
На партито беше и инж.Петко Марков - LZ1XE, но той дойде малко по-късно и затова го няма на тази снимка. Виртуално, от Тел-Авив по Skype в партито взе участие и инж.Мони Бенвенисти.

В заключение: Който можа да дойде на партито - дойде. Спомнихме си за много неща. И ни беше хубаво.
> Дръжте се, момчета и момичета на УКВ-то: до следващото парти! :)

     *   Един събуден спомен
В нашия Институт по специална електроника, по едно време бяха пощурели да правят общ (за целия Институт) конструктивен отдел. На това, аз тогава се възпротивих с цялата си енергия, дар слово и възможности за влияние. И си запазих самостоятелния конструктивен отдел

Дори един път, на връщане от командировка в Гоце Делчев, през целия път (210 км.) не млъкнах да убеждавам директора на Обединението - ген. Иван Кошинов. Помня, че за да защитя позицията си за независимост и самостоятелност на нашите отдели трябваше да донеса "от девет кладенеца вода".
Накрая, бай Иван (лека му пръст и на него) - и сега помня усмивката му, каза: " Е, не можахте да ме убедите!" (Вътре в колата бяхме заедно с Кънчо Балтаджиев - царство му небесно и на него!).
Накрая, положението си остана така, за което пледирах. Затова ми е приятно да го отбележа: Конструктивният отдел си остана при мене!

session

От ляво надясно: Катето - един перфектен чертожник и конструктор, инж.Лили Панова - високо ерудиран шеф на конструктивния отдел, вашия покорен слуга, Нели - високо ерудиран чертожник и конструктор и инж. Йордан Младенов - водещ конструктор в отдела за портативни радиостанции.


     *    In Memoriam. На 24 май 2017 г., един ден преди своя 89-ти рожден ден, почина Никола Кирилов Царибродски.
Почивай в мир Кольо! Ще ни липсваш много! Ние всички те обичахме. We all loved "Tzarya"! We are lost in a World wthout You.
        Your comrades, colleagues and friends
             Умират хора... Няма път назад.
             Невъзвратим е оня техен свят.
             И ми се ще, дори при мисълта,
             че няма път обратен, да крещя...

Евгений Евтушенко (+ поч. 1 Април 2017, на 85 г.) "Людей неинтересных в мире нет",  превод Бояна Петрова (+ поч. 30 Март 2017, на 69 г.)


     *      YT YouTube Guide-book in the DarkWood (Instruction of use), by Peter Hinkov, LZ1LEN, Uploaded on Feb 1, 2013
                    Ю Тюб - пътеводител в тъмната гора (инструкция за ползване) Май, 2011 / Февруари 2013
NOTE from July 2017   wall
Прескочете това, защото вече не е актуално (не действува, не важи). Нещо ми потрябва да видя, как става и се ужасих. "Тръбата" е станала неузнаваема! Куп ограниения, откази, ниско качество - направо боклук отвсякъде. Монопола и жаждата за печалба я направиха "отходна тръба". Затова, оправяйте се кой, както може, аз се отказвам! :(

     *    In MEMORIAM - Нещо като  РЕКВИЕМ за Слаботоковия завод "Ворошилов"  Август, 2010 г.

     *   The Radio today!  radio RadioSure - Your modern Receiver for more than 17,000 Radio Stations over the World.

        Новите техники за комуникация убиха (направиха невъзможно) класическото радиоприемане на дълги, средни и къси вълни в големите населени места, поради потресаващо високите нива на смущения (QRM), които те създават..
        С помощта на програми като RadioSure едно огромно количество от радиостанции от всички части на света стават достъпни за всички.
        Препоръчвам ви да изтеглите програмата RadioSure и се насладите на това, което тя ви предлага безплатно (Free), но с високо качество, в един изключително лесен и удобен за ползване формат. За Pro -версията трябва да платите 9.99 USD.
note  NOTE / БЕЛЕЖКА: За тези от танка, които искат да се возят на Кадилак, имам предложение да ползват и една друга, съвсем професионална програма - RarmaRadio (www.raimersoft.com). Кракнати версии на RarmaRadio ще намерите в сайта за warez (www.2baksa.net).
Enjoy! aninotes Like Me - Your Good Ole Boy :)

     *  "Licht, mehr Licht!" / "Светлина, повече светлина" © Goethe.  I throw light on the Electricity Utility Bills Saver Device.  Must have. Buy it !
         Малко светлина от една широко рекламирана "сапунерка"- чудо, с помощта на която се пести до 30% електрическа енергия.
         Трябва да я имате. Купете я (или си я направете сами) !

     *  "Licht, mehr Fluorescentlicht" © by me / "Светлина, повече флуоресцентна светлина" (от мене). Kritik der praktischen Vernunft des Europa / Критика на практическия разум на Европа (пак от мене, не от Кант :) November, 2010

     *   Resetting hp's # 56, 57, 58 and 27, 28. In Bulgarian. Нулиране на индикатора за ниво на мастилото

     *   A classic transformer power supply: REPLACES hp AC POWER ADAPTER 0950-4397

     *     Look here!  Погледнете тук :  как в §10 на Homework1.html "Стълбищен автомат за осветление" , откривам велосипеда!
      P.S. от 12 SEP 2010.  На 22 SEP 2010 - добавих нов § 11 със схема, където релето е заменено с триак.
ПРОБЛЕМИТЕ ИДВАТ ОТ КОНТАКТА. Или го има там, където не трябва (късо!), или пък там, където трябва, го няма (прекъснато!). by me :)

     *   new  IMPORTANT INFO for all batteries users:   "CADEX" and the Art of Lithium-Ion Batteries maintenance
        There is only one way to charge lithium-ion batteries. Learning the basic about li-ion batteries by the world specialist  Isidor Buchmann in our Battery University, Vancouver BC.
        Научете, каквото ви трябва за литиево-йонните батерии, от един световно признат специалист - Исидор Бухман. Неговата статия е актуализирана към 10 Март 20011, с цялата нова информация по въпроса.
        И запомнете: не зареждайте до напрежения по-високи от 4.25V на клетка. При 4.10V, капацитета спада с 10%, но живота на клетката се удължава. Най-доброто напрежение е 3.92V - при него живота на батерията се удвоява!
        Никога не допускайте разреждане под 2.70V/cell и не презареждайте клетки на които напрежението е било под 1.5V в продължение на една седмица! В нея вече са образувани медни шунтове, които я правят опасна!
        Казаното до тук е важно, ако третирате батерията отделно. Разгеле, в устройствата, където са вградени такива батерии, за тяхното зареждане/разреждане обикновено се грижи специална електронна автоматика.
        И въпреки това, научете какво казва бай Исидор и си опичайте акъла, като спазвате неговите указания и препоръки. Успех!

home projects My Homebrew projects


I am  Peter Hinkov, LZ1LEN, retired (at present a mean Old Man, just turned 86 years), former Project and Development Manager, Land Mobile Radio Communications Equipment. The old, but still living Bulgarian VHF-TRXs: "LEN" - series, "LOTOS", "TELINDEL", "RT23-10", "RT-21" and yet the my first, tube-based "RSW - 1"(1962)!

My main hobby nowadays is Amateur Packet Radio and my AX.25 address is as follows:
       LZ1LEN@LZ0BBS.#SOF.BGR.EU    ( Locator: KN12PQ, QRG: 144.675 MHz / QSY: 144.925 MHz, via LZ0KOM )

I live in Sofia, the capital of Bulgaria bgflag - land of yogurt, white cheese and ....the "shopska" salad  beer

To keep on one's mettle the old AMPR, I speak up what is on my mind:
- Amateur packet radio was and yet is "a kind of magic" (Queen)  of HAM Radio!
Strange and yet true. A very useful and fun HAM mode.

- I remember the excellent old German book by Eduard Rhein "Wunder der Wellen"! ("Wonder of Waves", "Чудото на вълните"). Its title says all! (Заглавието казва всичко!)
- In summary, the story is as follows: The wires started to get thinner and thinner. That's how the radio came into sight. idea
- А в резюме, историята е такава: Проводниците, взели да стават все по-тънки и по-тънки. Така, накрая се появило радиото. radio

- Keep RADIO! The WONDER!   - "Thank God For The Radio" ! ©  a country song by Allan Jackson.

   And in a play:  - The difference between the Nuts and HAMs is that, the last are even crazier!   mad
- Разликата между лудите и радиолюбителите се състои в това, че последните са още по-луди!  (контраверсия на Салвадòр Далù + лични впечатления)
anmatcat   *  This pussycat like a "lonely runner on long distances", searches the mouse hole where are hidden the bulgarian packeteers...but in vain!  sad       * Станаха по-вече от 10 години откакто това коте, като един "самотен бегач на дълги разстояния", търси да намери мишата дупка в която се скриха българските пакетари. Но уви, никой не може да намери това, което вече го няма.

- О' неразумний, поради что изостави пàкета? ©
Това питах аз навремето и сега сам си отговарям :
- Ами това се случи не поради липсата на тръпка и ентусиасти искащи да я изживеят. Тук не помогна нито ината на мнозина, нито тяхната висока компетентност и всеотдайност.
Просто Интернета ни издуха и превърна в нещо, като "Отнесени от вихъра" ©

За да добиете по-ясна представа, какво се е случило, кликнете тук chat и вижте триумфа на днешната техническа революция: комуникация на всички нива (текст, звук, картина и обмен на файлове) ЗА ВСИЧКИ, без оглед на пол, възраст или образование!  А не, както беше до не отдавна - елитарни занимания за тесен кръг от специалисти и радиолюбители.  (Бабата с лаптопа провежда референдум : -"Днес с какви никове ще чатиме?" Тази от ляво предлага "мацка", а другата от дясно - "зряла ягодка")

С помощта на чудесните Skype, Viber, WhatsApp, ICQ и много други подобни програми, тук е на лице една реална демокрация. И това не е празна приказка и тук няма никакъв майтап.

Гледайте снимката и мислете: колко далече стигна техниката и какво остана от старата ценностна система (в рамките на която премина активния живот на моето поколение).

  В стария вариант на тази страница, тук имаше и разни други заклинания от моя страна, но днес ги изтрих защото: "времето се мени и ние с него" ©
А не беше толкова отдавна, просто като че беше вчера, когато и на нашите пакетни канали - вреше и кипеше!
Затова, понякога с тъга се "разхождам" по онемялите пакетни канали и така си спомням за отминалите пионерни времена.

Младите HAMs, (доколкото все още се срещат такива), се изкалпазаниха и забравиха поялниците и отверките. Дай им на тях да натискат бутони или да "яздят" мишките. И как да не е така: клъцнеш с мишката и хоп - оферта за удължаване на оная работа с 15 см! Клъц на друго място и хоп, заповядай - нашумяла бездарница със силиконови плондири.
" О времена, о нрави - о бикове, о крави!"  © (перифраза).
- Das ist wirklich schrecklich, Herr Feldkurat, das Volk ist verdorben!
- Това наистина е ужасно, г-н фелдкурат, народа е покварèн!
 - това може да ви прозвучи познато, но се надявам да не се отнася за Вас, а само за шайката от образи, които взимат участие в "Приключенията на добрия войник Швейк", както и за юнаците, които киснат по порносайтовете. no

  Накрая, в качеството си на един real OM (Old Man), аз ви пожелавам да останете (да бъдете), повече радиолюбители и колкото се може по-малко, безлични юзери!
По-малко Telnet или Echolink с неговите захаросани но измамни "голями разстояния" (DX-и), а повече изградени от вас, върху вашите собствени ресурси директни връзки (QSO-та)! А, ако сте от тези, които са на танка (или бронирания влак), от мен да знаете, че няма никакво значение, дали радиостанцията ви е на лампи или на транзистори. Важното е само, да имате подходяща антена и тя да е опъната добре!  :)
Радиото и истинските DX-и са още живи и ще живеят и занапред!  Поддържайте ги!  Keep Radio! The Wonder!  73!
- Ето, това искам да ви внуша, чрез тази моя дон Кихот-ска изява срещу великана Интернет, от дивата гора www (World Wild Wood).


You are visitor #  webcounter    Tnx for your visit and 73! de Peter, LZ1LENCONTENTS of this funny site / СЪДЪРЖАНИЕ

 My Projects Page  (Miscellany: schemes, programs, files, tables, etc.)   Last updated: Aug. 2009
 My Way  ( Photos & Memories )  (The Story of Bulgarian VHF Radiotelephones )   LUpd: Aug. 2004
          " В света има един-единствен път, по който не може да върви никой, освен теб; не питай накъде води той, върви! "  ( Ницше )
 Short Stories / Къси разкази   LUpd: Aug. 2004  (In Bulgarian)


note  NOTE / БЕЛЕЖКА: Настоящият сайт е създаван дълго време и няма претенцията за завършено или цялостно произведение. Затова, може би има неща, които се повтарят или си противоречат, а други, които бихте желали да видите - липсват.

feedback  Използваните от мен инструменти / езици, са от зората на сайтостроенето: HTML - пълни шепи, две супени лъжици CSS и няколко грахови зърна JavaScript. Тенджерите в които става "готвенето" са редакторите EditPlus+ и TopStyle Pro. Накрая, какво се е получило "дегустирам" (проверявам) с помощта на браузерите Opera, Windows10 Edge, Maxthon(IE) и Mozilla Firefox.

 От хора, които са го правили знам, че за да прочетете и се запознаете с всичко, ще ви трябват повече от 5 часа. Затова, не се уморявайте наведнъж, направете го на няколко пъти - съгласно апогея на анекдота за "вярата в утрешния ден". ( " - Направи секс със майката му!  И утре е ден! " )  smile  (За да спазя добрия тон, в първата част на израза използвам образния шедьовър на един японски преводач. :))

 Линковете към двата анекдота са скрити, за да не се набиват на очи. Ще ги намерите, като плъзнете стрелката върху синия текст. Тогава, той става червен и се появява "вашата ръка", която може да направи заявка за прочитане на анекдотите - естествено и единствено на ваша отговорност! WARNING! Curiosity killed the cat! :)

Click here to view my old guestbook content.
Note: Because of spam-bot vulnerability, for the time being,
you can not add entries to the guestbook.)

   News from QSL.NET

QSL.NET has new counter software installed. The software now knows who the last visitor to the page was and will not increment a count more than once from the same person, this includes the page owner.

In early January 2009, all QSL.net services were moved onto brand new hardware in a well-connected data center in the central US - La Crosse, Wisconsin.

Pre-history:  After 13 years of  providing hams with no cost web space, e-mail forwarding and mailing list services through QSL.net and QTH.net,  Al Waller, K3TKJ had decided to retire.
All QSL.net and QTH.net servers and Internet connections at your home QTH (Laurel, Delaware) are being turned down.

We all thank to Scott Neader, K9FOX, who has graciously decided to pick up the Al's big work and have migrated all services onto new hardware at your home QTH - La Crosse, WI.
I hope that we all support Scott as he takes over the reign!


 Last modified January, 2018

Top