Yo2bzv     |     home
Traficul EME in 2 metri.
TRAFICUL EME IN 144 MHz

Scurta introducere

Cu multi ani in urma, aflasem despre un mod mai aparte de trafic al radioamatorilor si anume acel misterios E.M.E. (Earth-Moon-Earth) sau pe intelesul tuturor Pamant-Luna-Pamant.
Stiam ca nu este la indemana tuturor celor care practica radioamatorismul pe unde ultrascurte,si in acea vreme ne "jucam" in Valea Jiului cu tot felul de scheme "dubioase" , prima mea legatura fiind facuta cu RX "Mamaia" si un echipament ce nu avea mai mult de 200mW de la trei tranzistori BC107 si un cristal pe 8006 kHz intr-un montaj ce oscila 8 MHz "mai jos" in "banda" de 2 m care la aceea vreme avea proprietatea de a se "largi" functie de dotare. Faptul ca am reusit totusi o legatura cu YO5LI /p m-a determinat sa continui. Anii au trecut si acel orizont mult prea indepartat pentru noi a inceput sa se apropie incet dar sigur. Am adunat multe materiale avand si un sprijin din partea lui YO2IS care ma "momea" cu tot felul de articole si impresii de la concursurile EME.Cu aproximativ patru ani in urma am facut primele teste .
La noi in tara doar YO2IS a incercat sa popularizeze acest mod de lucru si a facut treaba de pionierat . Multi au dorit a incepe dar au depus cu prea multa usurinta armele. In primul rand trebuie sa doresti acest lucru in mod serios si pe urme vine munca pe rupte intr-un domeniu ce nu accepta jumatati de masura sau sloganul ce ne caracterizeaza uneori:"E bine si asa! ". Sunt de parere ca este necesara o prezentare mai pe larg a acestui mod de lucru care dupa parerea mea ca fost "scurtist" nu are egal. Satisfactiile sunt enorme si direct proportionale cu munca depusa.
Antene folosite:
Totul porneste de la cea mai importanta piesa care este antena sau sistemul de antene. Din experienta celebrului EME-ist W5UN (Dave Blaschke) se poate considera ca o limita inferioara a castigului unei antene , 13 dB. Primele receptii le-am facut cu o statie TR 9000- un multimode pe 2m si o antena F9FT varianta scurta. Am utilizat un preamplificator cu HEMT executat de YO2LIS,amicul Julian, cu care am si facut primele teste in afara Aradului in varianta portabila.
La emisie sunt necesari cel putin 150w dar am intalnit multe cazuri in care si cativa YO au reusit legatura EME cu un "QRP" de 50 W in mod "random" deci la intamplare fara un "sked"(intelegere) prealabil. Amintesc pe YO2LEA - W5UN . Amicul Nelu din Ineu-Arad, care cu o singura antena F9FT de constructie proprie a reusit o legatura in timpul zilei cand astrul noptii nicinu se vedea prea bine , legatura fiind facuta cu ajutorul efectului de sol numit "ground gain" semnalul direct adunindu-se cu cel reflectat de sol si in faza permitind o crestere a puterii cu aproximativ 6 dB dupa cum da literatura consacrata. Am dat acest exemplu ca fiind mai aproape de mine. Cu multi ani in urma , Sandu, YO2II a reusit tot cu W5UN o legatura. Recent Sandu a inceput traficul EME facand deja cateva legaturi cu doua antene si aproximativ 400 W. In ultimul tim citesc de tot mai multe statii care au reusit sa lucreze cu acei "big guns" chiar cu 10 W.
In mod sigur corespondentul celui cu 10 W era dotat "extra" !
Dintre antenele cele mai folosite sunt cele de tipul Long Yagi iar lungimea boom-ului mai mare ca 4 x lungimea de unda (4 x WL). Dintre antenele profesionale amintim KLM 17LBX , Cushcraft 42-18XL , seria M2 , 17 el F9FT si mai nou , K5GW care este o antena mult superioara lungimii ei si a carei descriere o vom publica atunci cand interesul va demonstra acest lucru. Nu uitam nici de familia antenelor DJ9BV si a unei derivatii experimentate de renumitul VE7BQH si care a publicat un studiu comparativ al multor antene, el personal optand pentru un sistem colinear de antene scurte ceeace permite rotirea lor functie de polarizarea semnalului la receptie / emisie. Antena lui VE7BQH - Lionel Edwards arata ca un monstru si daca vor fi posibilitati de tiparire le vom prezenta. Nu mai vorbesc de cum arata antenele lui W5UN care le roteste pe un camp cu ajutorul a doua tractoare sincronizate. Din Europa , un camp de antene formidabil are F3VS sau SM5FRH . Aceste doua statii di EU dau cu tifla multor din NA mai ales in concursuri, care nu sunt multe pe an dar sunt fantastice prin echipamentele ce se pun in miscare si prin deosebitul lor captivant. Nu pot sa nu amintesc surpriza ca am avut-o auzind odata "CQ DE SM/YO3GDL pe 2m EME si care la prima mea chemare mi-a raspuns. Am facut un QSO de zile mari ca pe scurte cu controale RST. YO3GDL este student in SM si era in vizita la Tobbe - SM5FRH. Remarcati ca si noi romanii iesim in lume.
Sisteme de receptie :
Pentru traficul EME - in cel mai serios mod, calea de receptie este esentiala. Am intalnit multe statii care se auzeau bine dar nu "auzeau". Atunci faptul ca nu poti"impinge " niste kW catre ele ,te roade ! Cu o ura neimpacata iti soptesti in barba (daca ai barba) ca primul lucru este un viitor PA de 3-4 ori mai puternic.
Circuitul de intrare trebuie sa aiba un zgomot mai mic de 2 dB. Majoritatea aparaturii multimode disponibile au zgomotul undeva in zona de 5-6 dB ceeace este un dezastru, multe din statii pierzandu-se .
Remediul este folosirea unui preamplificator cu renumitul GaAs-FET : MGF1302 dar rezultate bune se pot obtijne si cu CF 300 sau chiar un BF981 selectat pentru zgomot minim.
Personal utilizez un sistem ce face ca emisia sa fie complet separata de receptie inclusiv cablurile de antena. Este cazul lui YO2IS si al meu. Noi folosim preamplificatoare chiar dupa sistemul de insumare al antenelor, pentru a nu pierde semnale slabe pe cablul de receptie. Parerea mea este ca o combinatie ca de pilda : Preamplificator - Convertor 144 / 28 - Receptor profesional cu filtru CW este imbatabila. Prefer mixajele facute cu diode Schottky iar oscilatorul local pe cristal, unor receptoare cu PLL care sunt mai zgomotoase. Aici ma refer la cele care sunt la indemana noastra si nu la ultimele aparitii cu DSP (procesare digitala, care "vad "semnalul care inca nu se aude) de pe piata a caror pret este de ordinul miilor de dolari.
Un mic amanunt: toate aceste preamplificatoare montate pe antene trebuiesc comutate secvential pentru a nu se distruge. Utilizarea unor relee coaxiale este esentiala si nu se poate concepe trafic EME fara ele. La momentul potrivit vom face o descriere a celor mai folosite tipuri precum si caracteristici.
Lucrul EME se desfasoara cu predilectie in CW la viteze mici si necesita operatori de exceptie. Cu cat aparatura este mai modesta , operatorul trebuie sa fie mai bun. Am auzit si statii lucrand SSB in conditii bune. Curios lucru dar in SSB se auzeau mai bine ca anterior in CW. Deh ! Putere la virfuri !
Cabluri coaxiale folosite:
Folosirea unor cabluri coaxiale de calitate este imperios necesara . Un mic exemplu este edificator: folosirea unui cablu ordinar de tipul RG8 de 50 Ohmi in lungime de 30 m pentru a transfera 100 W de la TX spre antena va afecta transferul introducand o atenuare de minim 3 dB. Aceasta inseamna ca din cei 100W ajung la antena doar 50W.
Voi incerca pe viitor sa public un tabel cu diferite cabluri si caracteristicile lor pentru a putea face o alegere corecta.
Personal utilizez cablu semirigid Heliax LDF 50 de ½ inch si care nu ma vaduveste de sute de wati. La receptie utilizez un cablu cu izolatie aer de tipul "Aircom". Am optat pentru varianta: Totul pentru o receptie de calitate ca la capitolul <putere> mai putem ajuta.
Este bine a evita multe conectoare coaxiale din cauza pierderilor in rezistenta de contact datorata oxidarii. Este mai buna lipitura caci nu da bataie de cap.
Mi-a luat ceva timp sa inteleg de ce unele mufe , peste noapte se smulgeau din montura lor. Este important coeficientul de dilatare la cald sau rece si de care trebuie serios tinut cont.
Un aspect foarte important al folosirii simultane a unui grup de antene este alimentarea lor prin dispozitive de distributie a puterii si a sinfazarii antenelor ce fac parte dintr-un grup.
Voi reveni in alt articol asupra acestui aspect in cazul in care exista interes pentru constructia de antene performante precum si conectarea a 2 - 4 - 8 sau mai multe antene pentru formarea de sisteme radiante. Totul trebuie sa fie corect pentru a ne bucura de transfer si nu de atenuare.
Amplificatoare de putere:
Se poate porni de la 150 W fie cu tuburi fie cu tranzistori. Multi lucreaza cu tuburi metaloceramice de tipu 4CX250 B pe care le recomand folosite in contratimp ,fiind ceva deosebit si cu 10 W atac pe grila de comanda se poate usor obtine 1kW out,la 2200-2500 V tensiune anodica si 300-350 V pe G2. A nu se lasa aceste tuburi fara tensiune anodica . Se risca pulverizarea G2.
Am construit si final cu GU74b dar nu recomand nimanui sa incerce montaje in paralel cu acest tip de tub deoarece au un randament scazut iar pentru atac se folosesc puteri mari. Sunt deosebit de greu de stapanit pe 2m. Soclul cu decuplarea G2 este o problema .Altceva este 4CX800.Este de preferat folosirea
Tuburilor triode ca de pilda GI7B , GS35B , sau de ce nu 8877 !
Scheme s-au publicat dar daca interesul o va cere , voi fi deosebit de bucuros sa public ceeace am construit cu toate amanuntele ce sunt necesare.
Doru Zaslo / YO2AMU
                                   Bibliografie:
                                  Two Meter EME Primer, by Dave Blaschke.