Yo2bzv     |     home
Tactici si strategii ...

Tactici si strategii in radioamatorismul de astazi
==================================================
Mi-a fost dat ca nu demult, la un an dupa pensionare, un tanar discipol in ale radioamatorismului surescistat probabil de o admonestrare care nu-i era pe plac sa ma declare "mare grangure in radioamatorism", am zambit replicand cu un citat din W.M.Allen:
"Faptele noastre ne fac ceace suntem !"
puteam eventual continua relatand un gand similar al poetului Nichita Stanescu care spunea:
"Viata-i facuta din fapte facute si nu din fapte visate"
Activitatea de Packet radio imi aduce ades pe ecranul monitorului reflectii sau cugetari ale unor ilustrii ganditori sau umili anonimi care se potrivesc de minune cu activitatea de radioamatorism. Asta m-a determinat sa inserez, pe coperta logurilor mele din ultimi ani, a cate unui indemn, care revazut din timp in timp ma readuce din visare in cotidiana realitate !.
Citeam mai zilele trecute un mesaj, expediat de olandezul PE1MHO, ajuns in BBS-ul YO2KJY, iata traducerea textului:
"Postasul tocmai mi-a adus diploma DXCC cu numarul 247 pentru banda de 6m. Doresc sa multumesc tuturor celor care m-au ajutat la acesta performanta, indeosebi grupului de prieteni locali cu care realizam alerta DX pe 6m, sotiei mele YO2DM pentru rabdarea avuta si tuturor celor care au reusit sa auda semnalele mele slabe. Toate acestea demonstreaza ca pentru a realiza DXCC-ul pe 6m nu este nevoie de o statie super echipata ci doar de PRICEPERE, PASIUNE si NOROC, iar acestea nu se pot cumpara pe bani. :) (hi). Va multumesc Pete"...
Am reflectat, de acord pricepere si pasiune dar cei cu norocul. Pai e simplu, noroc ca suntem sanatosi, ca nevasta accepta hobby-ul nostru, ca avem timp sa-l practicam, ca am fost prezenti cand a fost propagare. Apropos pasiune, in 1975 aveam sa intalnesc pe OSCAR 7 modul A pe W2BXA, DX-man cunoscut in unde scurte, care nota pe un bilet atasat la QSL : "Multumesc ptr QSO, e cel mai indepartat DX aproape de limita accesibilitatii satelitului, tinta mea e sa realizez DXCC-ul 'via sat' stiu ca va dura mult timp dar putem incerca !". Dupa aproape un deceniu avea sa fie printre primii care au obtinut ravnitul trofeu.
In ritmul trepidant al existentei noastre, pentru multi dintre mai tinerii radioamatori, traficul RADIO se transforma intr-o goana dupa ceace se "poarta si-i la moda!" indiferent daca ni se potriveste sau nu, daca ne pricepem sau nu, ba chiar daca ne place sau nu, ca deh, poate ne vine "pofta mancand" !.
Ca-n orice activitate umana desfasurata rational si-n hobby-ul nostru comun vom putea realiza performantele la care ravnin si cu care sigur vom "lua fata" celorlalti, daca vom stii cum sa adoptam strategii si tactici corespunzatoare. Plecand de la premiza ca:
" Cea mai importanta componenta a unei statii de radioamator este operatorul...!"
care daca este coroborata cu cele spuse de W0IXX fondatorul si proprietarul renumitei firme Colllins, precum ca: " In radioamatorism nu este loc pentru...amatori" putem "uitandu-ne in oglinda !" sa creionam doritele performante. Doresc sa precizez de la inceput, ca aici ma adresez acelora care stiu ce insemna placerea realizarii unei performante tehnico-sportive si nu celor care in momente de plictiseala intre doua programe TV, ca sa nu cheltuiasca pe telefon, vorbesc in radio ca soferii de taxi intre doua curse. Strategia va trebui sa aibe un fundamnet practic, degeaba de propunem sa lucram toate statele SUA "via satelit" daca momentan nu avem in orbita un satelit care sa permita asa ceva. In anii maximului de activitate solara vom putea realiza intr-un an un DXCC pe banda de 10m in telegrafie sau RTTY, inclusiv confirmarile cu un anume efort banesc, dar la minimul activitatii solare nu ne vor fi indeajuns nici trei ani !.
Cei care fac EME in acesti ani vor beneficia de conditiile excelente pe care le am avut la debutul meu in 1990-91, cand perigeul Lunii este in coincidenta cu maximul declinatiei in emisfera nordica !. Primavara nu vom avea spor la meteoriti sau E sporadic, vor fi insa conditii optime pentru DX pe unde scurte. Cei care sau plictisit de eternele liste DX sau de bataliile din "pile-up"-uri se pot replia in telegrafie unde "ham-spirit"-ul este inca in vigoare. Apropos unde sunt telegrafistii de clasa a II a din masivul grup al indicativelor care incep cu "L" si nu numai !?!. Putini fac trafic in modurile digitale unde pot aduna "bob cu bob" DX-uri si nu "porumb ptr malai" cu zice ades YO2BB. DX-uri lucrate si...confirmate, caci bine ziceau latinii: "Verba volant, scripta manent...", 100 tari lucrate insemna in cel mai fericit caz 50 confirmate "via buro" si asta in urmatorii 3 ani !. Azi tactica traficului de radioamator este usor adaptabila la conditiile reale cu ajutorul DX-Clusterului. Cei care folosesc PC-ul sub Windows'95 si mai sus pot folosi optiunea de multitask avand in lucru simultan LOG-ul electronic, DX-Cluster-ul, calculatorul de propagare sau alte utilitare de hobby, am vazut asa ceva la YO5BIM oradenii avand un reusit concurs local pentru trafic DX pe 28 MHz !. Insa "nu tot ce zboara se mananca!", daca 9A3FT lucreaza LU pe 6m nu e bas sigur ca-l vom auzi/lucra si noi. Dupa mine si etica lasa inca de dorit pe DX-Cluster-e, dar suma si/sau sinteza informatiilor poate fi extrem de folositoare in directionarea traficului spre performantele spre care jinduim !. Buletinele DX transmise prin Packet-radio constituie o adevarata "mina de aur" pentru cei realmente doritori de a fi informati la zi cu tot ce se intampla in activitatea DX pe US sau UUS. NET-urile transmise prin E-mail, care nu necesita neaparat acel scump abonament la Internet, ci doar o simpla conectare la un Gateway tip NOS AX25/TCPIP, cum exista si la Timisoara acel yo2kjo.ampr.org care din pacate functioneaza tot mai aleator dar care este complectat mai nou de excelentul XNET de la YO2KJY sysop-it cu pricepere de YO2NAA ex. 5QCF, prin care putem alege alte GW-uri mai convenabile, ca de exemplu YO3KXL sau YO2BBT -veteranul BBS-urilor din YO2, sau de ce nu JNOS-ul YO4KCA, NET-urile, deci, complecteaza in mod util mijloacele de care putem dispune pentru a elabora tactici si strategii performante. Desigur nu e simplu sa devii si apoi sa te si mentii in categoria "rechinilor" in radioamatorism, al caror numar a ramas relativ acelasi desi numarul radioamatorilor autorizati s-a dublat. Constatarea ii apartine lui YO2BF si nu ne poate bucura.
Nu ducem lipsa de talente, dar priceperea presupune pe langa talent si cunostiinte si deprinderi, care se pot obtine numai prin munca si invatatura, asta insa insemna TRUDA. Putini sunt aceia care dupa ce trudesc la cele necesare traiului mai accepta si truda pentru hobby! Daca insa vom renunta la ea vom risca demonetizarea radioamatorismului si transformarea lui intr-o modesta "telefonie celulara" de amator !. Mereu aud intrebarea " Ce mai face Szigy ? iar sapa la ceva !...", daca fiecare am "sapa" la cate ceva si apoi le-am pune cap la cap nu ne-am plictisi in veci de frumosul si instructivul nostru hobby. Da chiar, ce a facut YO2IS in 1999, cum arata tactica si strategia lui?
Am inceput anul facand trafic prin satelitul OSCAR 10 care se afla intr-o pozitie favorabila antenelor mele care au o fereastra limitata de cladirile din jur. Fiind vreme de vacante an intuit o activitate de trafic mai intensa, n-am gresit am lucrat cateva zeci de QSO-uri in modul B, ba chiar si doua tari noi ajungand la DXCC 150. Fiind abonat la net-ul de VLF am continuat preocuparile pentru 137KHz incurajat fiind de strabaterea primilor 5 Km. Din pacate insa n-aveam partener de telegrafie. Am construit deci un al doilea set de statii reusind in luna mai o bilaterala prin amabilitatea lui YO2AFS. Din pacate VLF-ul care se bazeaza mult pe echipmente de tip "homemade" pare sa nu prinda curand teren la noi, suntem inca departe de Europa!. Activitatea cvasi cotidiana din Packet-radio imi va aduce si buletinul SSTV editat de ON4VT unde se mentiona o adresa de FTP pentru noua varianta gratuita a programului EZSSTV. A durat mai bine de zece ore pana am receptionat tot programul pe link-ul radio de 1200 Bauds. A doua zi am si repornit in SSTV dupa exact 10 ani de la debut. Alta viata acest SSTV color dupa cel alb/negru de 8 secunde din anii '80. Si asa "facand si placand" am lasat balta EME-ul reusind sa fac aproape 500 QSO-uri din 51 tari si 5 continente. Interesant de mentionat ca am lucrat si o duzina de timisoreni in SSTV, unii fiind activi si azi !. Imi era clar ca odata cu inceperea sezonului de propagare E sporadic voi reveni la UUS, este o treaba de tactica. In mai a inceput sezonul de DX pe 6m, apoi pe 2m si-n miezul verii pe 70cm. Am participat la cele mai populare concursuri de UUS cu precadere in cele de 432Mhz. In YODX-UHF din iulie am doborat propriul record realizand 42 QSO-uri cu zece tari DXCC si 21 QTL locatoare dintre care 3 noi, ODX-ul a fost OK1KIM din JO60 cale de 788Km. Media de 315Km/QSO este excelenta pentru un QTH urban ca al meu care-i departe de a fi ideal pentru UUS.
Sunt multumit si de realizarile din 6m, am reusit 40 QTH locatoare noi si 4 tari DXCC: 5A1A, EH9IB, 9J2BO, 5H3US. Delia a fost din nou alaturi de mine la vanatoarea de DX-uri din banda magica. In septembrie a inceput propagarea F2 pe 10m, zilnic fac cate un DX in telegrafie ba chiar am facut si o tara noua, A35SO, operat de DJ4SO pe care-l stiu activ si-n 6m. Toamna este si sezonul propagarii TEP care poate ajunge si-n 2m, seara intorc "bradul" cu antena spre Sud. Sper sa nu uit de meteorscatter, revine roiul fantastic al Leonidelor pe 17-18 noiembrie, daca nu ma suna YO2AVM pierdeam roiul din anul trecut !, apoi vin Geminidele in 12-13 decembrie, sper sa pot testa in fine si programul de decodare MS cu placa de sunet de la PC. La finele lunii, adica pe 30-31 octombrie, are loc etapa intaia a concursului EME organizat de ARRL, voi participa probabil numai pe banda de 70cm, desi in anii trecuti am lucrat multiband. Va fi a zecea mea participare in acest autentic campionat mondial de "moonbounce". In noiembrie va fi etapa a doua cu inerentele probleme de tomna/iarna. Mi-ar place sa nu pierd probabilele aurore boreale sau deschiderile F2 din banda de 6m. O sursa buna de informatii este banda de 20m, unde sunetul semnalelor si lungimea skip-ului pot face trimiteri exacte la cum evolueaza propagarea. As fi nesincer daca as afirma ca tot traficul radio pe care-l fac se subordoneaza unor directionari precise. Fac deseori QSO-uri de "ragchew " de regula in QRP pe 14.060 sau in 18 Mhz, fonie fac rar, nu ma explic !. Desigur nu putem si nu trebuie sa copiem tactica si strategia altora dar ne putem orienta invatand unii de la altii. Fara obiective clare si realiste motivatia pentru hobby dispare si incet dar sigur vom deveni simpli truditori al "datului cu gura" care din pacate nu ofera decat rareori motive de satisfactie !.
Faceti-va deci acel "plan de bataie" care pus in practica va va oferi mereu nealterata placerea hobby-ului si asta realizata prin propria voastra stradanie. Aici nu-i vorba de "lauda de sine" e vorba de satisfactia reusitei impartasita si celor din jur !. Si daca am tot folosit zicale, voi incheia cu o clasica cugetare:
"Sa stii ce vrei, sa vrei ce poti, sa poti ce-i necesar !"
pe care o putem intregii ca "tacamul a fie complect" cu Legea lui Woll:
"Cine stie face, cine nu stie invata pe altii, cine nu invata pe altii, conduce ! "
Voua si celor dragi voua va doresc sanatate maxima si spor la toate cele.

Ing.prof. Suli I. Iulius
Y O 2 I S
Maestru international in radioamatorism
August 1999