Yo2bzv     |     home
Ce este un QSL card?

Multi radioamatori tin la traditionala confirmare a contactelor radio cu clasicul "paper" QSL card. Aceasta practica este folosita, mai ales, cand se realizeaza primul QSO cu o noua tara, nou prefix, sau confirmare a unui QSL primit.
Expresia "QSL" vine de la Codul Q, care inseamna acknowledge - a recunoste. Prin urmare un QSL card  este o recunoastere, o confirmare a unei legaturi radio intre doi operatori.(Aproximativ trei milioane radioamatori cu licente!). QSL card este specific radioamatorilor, unic pentru  fiecare operator. Oricare radioamator, moral, trebuie sa aibe QSL card.
 Pe scurt:QSL =  confirm legatura noastra radio.
Un QSL card contine neaparat cateva informatii de baza - indicativul, numele,tara, localitatea, adresa, imagine asociata cu operatorul, desene (unele de-a dreptul hazlii), cateva detalii despre echipamentul statiei, detalii despre contact, data, ora, frecventa, modul de lucru precum si controlul (signal report).

QSL Bureau

Nu exista multe informatii despre anul aparitiei primului QSL card. Se presupune ca ar fi anul 1923 sau 1924 cand legaturile radio de pionerat trans-pacific si trans-atlantic in unde scurte au inceput sa fie realizate cu regularitate. Alta informatie, cunoscuta in Europa, se refera la anul 1922. Un talentat pe numele de Bill (England)  realizeaza, se crede, primul QSL card, dupa ce a fost recunoscuta o legatura in modul SPARK (prima forma a...CW) la distanta de....peste 100m!
 Ar fi minunat sa se gaseasca primul QSL card editat/aparut in Romania! Primul QSL card sosit in Romania ar prezenta un interes aparte pentru istoria radio amatorismului romanesc.

La ce foloseste un QSL card?

- dovada a unei legturi efectuate,
- ajuta la obtinerea unor diplome romanesti sau straine,
- pur si simplu placerea colectionarului...

Qsl card via bureau

Costurile postale pentru expedierea QSL-urilor au fost destul de scumpe si de aceea  s-a cautat o formula ca expedierea lor sa se faca prin "QSL bureau" deschise in majoritatea tarilor. Despre infintarea YO qsl bureau
nu am gasit informatii inca. Ar fi interesant de aflat istoria birourilor de trimitere/primire a QSL-urilor din Romania! In perioada anilor '70 si dupa, serviciul de trimitere/primire era gratuit. Imi amintesc ca la YO2KAB se trimiteau si se primeau zeci de Kg de QSL-uri prin celebra casuta postala 100 Timisoara. Membrii radioclubului  pasionati , sortau, pentru expedierea trimestriala, cartile de confirmare pe tari, districte.
Dezavantaj: dureaza luni si chiar ani pana qsl-ul ajunge la destinatie. Multi radioamatori sunt nemultumiti ....

Qsl card direct

Despre cei care si-au dorit sa fie in posesia unei confirmari a unei legaturi deosebite, de importanta pentru dovedirea performantelor, trimiterea prin posta  (de multe ori cu un SASE - self addressed stamped envelope)  a costat destul de mult. Cu ajutorul unor IRC-uri ( International Reply Coupon) sau "green stamps" primite, balanta financiara" se putea echilibra cat de cat, dar asta presupune, echipament, antene, propagare, evenimente si noroc peste "pile up"! De ce scriu la timpul trecut? Pentru ca din ce in ce mai rar se mai aude prin "80 m" (adica 3.650 Khz incepand cu orele 18:oo ora YO), despre primiri - expeditii de qsl-uri, iar in continutul QTC-urilor de miercuri seara nici vorba de informatii legate de vreun birou de qsl din YO sau din lume.
Nu trebuie neglijata precizarea on the air -"qsl direct, please"! Speranta ca primesti o confirmare la un qsl trimis prin birou este minima. Si poate ca este un qsl important ce iti lipseste in colectie.

Am vazut la Oscar, yo2bf colectia de qsl-uri primite aranjata,cu multa grija, intr-un album . Am ramas uimit. Aranjarea qsl-urilor dupa lista DXCC te impresioneaza. Qsl-uri simple, altele cu un design deosebit, unele cu informatii stric legate de QSO-ul efectuat, altele cu scurte comentarii. Unele,  emotionante suveniruri. Cred ca in colectiile particulare DX-cardurile incanta ochiul; mai ales acelea care aduc aminte ca legatura a fost realizata cu un modest rig home made, sub 100W, si  o antena dipol.

Qsl card 100%!

Acest mare hobby -radiamatorismul presupune munca destul de grea pentru confirmarea legaturilor "air-to-air". Majoritatea HAM-ilor sunt onesti si trimit QSL-uri, nu doar pentru ca "A Qsl Card is the final COURTESY of a Qso".
Totusi sa nu uitam de "nonQSLer" caruia trebuie sa-i respectam dorinta precizata prin: "no qsl, please". Si sa evitam urata situatie de a fi trecuti pe vreo "black list ".
Un mucalit afirma ca este IMPOSIBIL ca un radioamator sa aibe 100% confirmate legaturile sale radio! (100% trimise, 100% confirmate). De adaugat ar fi "No QSO's finished until the paperwork is done"!
Daca cele doua posibilitati de baza pentru trimiterea QSL-urilor direct sau via radioclub (costuri reduse) raman inca multa vreme la indemana amatorilor de "paper" qsl, pentru  noua categorie  adepta a recentului fenomen e-qsl (electronic qsl) a aparut centrul  www.eqsl.cc  unde poti face, via internet, gratuit, un up load a logului -electronic, desigur, si , instantaneu, confirmarile se realizeaza catre toate statiile lucrate si care sunt inscrise....Nu multi  radioamatori indragesc eQSL in intregul lui concept. Expierenta imi spune ca nu ma pot bucura de un qsl electronic nici pe departe ca de un qsl tiparit.
Dezvantaj: deocamdata eQSLs nu sunt acceptate pentru obtinerea unor diplome, mai ales DXCC.

Scump sau ieftin?

Ne amintim de acele qsl-uri standard tiparite odinioara prin grija federatiei, care depersonalizau radioamatorii YO. Erau gratuite sau la un pret minim. Cu acea stampila il personalizai si speranta ramanea sa fie apreciat gestul in sine de a confirma o legatura...
Acum se poate "produce",  acasa, chiar cu o imprimanta modesta un QSLcard cu programul scris de wb8crc. Programul nu necesita "resurse" deosebite, (de la windows 95 in sus), se configureaza usor si ...este gratuit. Se poate descarca de pe: http://www.hfradio.org/wb8rcr/ ( QSLMaker.zip, 1,204Kb).
Varianta tiparirii unui qsl la tipografie ramane cea mai comoda.

Statiile DX active folosesc QSL Manager (o alta discutie!)
Sa aveti mailboxurile pline cu qsl-uri din toat lumea!

Comentariul Dvs.
Name: Ovidiu -YO2DFA  Email: [email protected]
Comments: Prefer "paper QSL" La eQSL m-am inscris, dar nu m-am "autorizat" deci QSL-urile mele se pare ca nu sunt OK, desi am confirmat cateva! cu LOTW nu am incercat, se pare ca "inscrierea" este preacomplicata, cel putin pentru mine! - Multumesc Ovidiu. 73 de yo2bzv, 27.03.2006
                                                                                               
Numele, eventual indicativul:
Email/Sau pagina de internet:
Comments/Comentariu Dvs:
Comentariul Dvs poate aparea pe pagina numai daca mentionati expres acest lucru:

Costi, yo2bzv,   Timisoara, 23.03.2006