Spectrum monitor 23cm

Home

In de printbak vonden we een mooie belichte, ontwikkelde en geëtste print. Bij nader onderzoek blijkt dit een ontwerp te zijn van ON1AHT (Dank je wel Harry om dit te mogen publiceren).
Wat doet het en waarvoor dient het is de hamvraag. Via enkele OM's is het schema opgespoord. Het is een spectrum monitor.
De elektronica laat een tuner de 23cm band aflopen van de laagste frequentie tot de hoogste frequentie. Bij elk moment wordt de signaal sterkte gemeten en uitgezet op een video scherm. Een eenvoudige manier om een spectrum uit te zetten op een scherm. In één oogopslag is de volledige band te overzien, een soort panorama.
Een bron wordt weergegeven met een smalle lijn, hoe sterker het signaal des te langer de lijn.





De onderdelenlijst



Dit deel kan over geslagen worden, alhoewel het een beter inzicht geeft in de werking van de spectrum monitor.
Werking:
IC1, D1,D2,D3,D4 en de elcos vormen een step-up generator. De 555 maakt een blokgolf signaal welke gelijkgericht en verviervoudigd wordt. Op de uitgang staat er 23.7V. Deze spanning is nodig voor het aansturen van de tuner. Door de spanning te variëren wordt de tuner op een andere frequentie afgestemd. Het regel gebied strekt zich hier uit van 0 tot 16V. (eventueel later aan te passen als een glijdend venster om alzo de span te verkleinen en de start te verplaatsen.)
T1 en bij horende componenten vormen een constante stroombron. Deze stroombron wordt aangesloten op C6 welke zal opladen volgens een lineair spanningsverloop. De zaagtand wordt gebruikt om de tuner af te stemmen.

Na 20ms wordt C6 ontladen met T2. Deze 20ms komt overeen met juist één beeld. De tuner wordt dus continue afgestemd tussen 0 en 16V. De stap grote van de afstemming bedraagt 0.8V. Dezelfde 20ms wordt ook gebruikt om de synchropulsen te genereren voor de ontvangerskant.
Door het gebruik van een rastertijd van 20ms(50Hz), een lijntijd van 64us(15.625Hz) levert dit 625 lijnen per raster, geinterlinieerd.

IC3,4,5 vormen de raster generator. Hieruit wordt de lijntijd en de rastertijd afgeleid. Deze signalen zijn de synchrosignalen en worden toegevoegd aan het video signaal met T7.  Het zijn deze signalen die de elektronen straal een raster laat schrijven op het videoscherm.

Het baseband signaal wordt versterkt door T3 en IC6B waarna het toegevoerd wordt aan de niet inverterende input van comparator IC6A. Op de inverterende input wordt een spanning gezet afgeleid uit C14, welke de kans krijgt zich op te laden met de constante stroombron, gevormd door T4 en omliggende componenten.
Het moment dat de comparator omklapt, vertegenwoordigd de amplitude van het base band signaal. Vanaf dit punt wordt een spanning (maximum wit) bij het videosignaal toegevoegd. Op het einde van de lijn gaat T5 de condensator C14 ontladen, om alzo klaar te zijn voor de volgende lijn.

Het electronisch gedeelte rond IC7 en IC8 met bijhorende componenten hebben we niet gemonteerd. De informatie de we hiervan verkrijgen is echter niet heel zinvol daar er om de 20mS een nieuw frame sweept. Deze ICs 7 en 8  met bijhorende componenten zijn dan ook niet gemonteerd op de spectrumprint.

De Tuner
Van waar komt het ingangsignaal voor deze spectrum monitor? Inderdaad een ingangssignaal is nodig om het spectrum te bekijken. Hier maken we gebruik van een kant en klare tuner, meer bepaald het boven mixer type, fabrikantnummer SAT5601, veel gebruikt in sat ontvangers en voor een kleine prijs aan te kopen. Hier de product data van deze tuner. Een print is gemaakt om deze te monteren, samen met printstekkers dit om een gemakkelijke samenbouw te voorzien.





De Marker
De marker is uitgedrukt als een fijn wit lijntje, het verplaatsen ervan gebeurt door middel van een potentiometer, dit over het tentoon gestelde spectrum. Op deze wijze kan eender welke plaats in het spectrum geselecteerd worden. De frequentie wordt afgelezen op de frequentiemeter, elders op deze site beschreven.

Schema van de marker:


Alle aansluitingen zijn voorzien via een tien polige connector(J1) verdeeld over twee rijen van vijf pinnen. Voeding, massa en besturingslijnen zijn via dezelfde connector gemaakt. Iedere verbinding met deze pin geeft een netnaam, bv: de verbinding J1 pin 9 draagt de naam IC5A:P5; wat in feite wil zeggen, verbind deze lijn met IC5A van de spectrum monitor op pin 5.
De print voor de spectrummarker is zodanig ontworpen dat de print boven op de spectrum marker komt te staan op zijn plaats gehouden door enkele afstandsbussen. De verbindingen zijn dan eenvoudig en relatief kort te leggen naar de betreffende punten op de spectrumprint.

Hier klikken.

De power supply.
Om dit alles te voeden is er een stroombron nodig. De transformator is gesloopt uit een of ander toestel. Natuurlijk kan voor de voeding eender welke transformator gebruikt worden zolang de uitgangsspanning en stroom maar voldoen aan de gewenste waarden. Natuurlijk gaan we de voeding testen alvorens te gebruiken, dit met een vaste weerstand of met de zelfgebouwde 
dynamische belasting.





Samenbouw van de verschillende modules.

Na het bouwen van de verschillende modules, zijnde de spectrum monitor, de marker, de frequentiecounter, de display en de voeding is het tijd om alles samen te brengen in een behuizing.
Het is vanzelfsprekend dat elk onderdeel al gedeeltelijk getest is alvorens alles samen te brengen in een behuizing. Inderdaad een fout in één van de gebouwde modules kan heel wat problemen geven bij de finale test.
De frequentiecounter kan ook getest worden, met een voedingsbron van 5V. De display gaat bij aansluiten van de voedingsspanning een bepaalde waarde tonen, zonder bron weinig waardevol maar vaststellen of de PIC naar behoren werkt, is het een goed begin.

De spectrum monitor is wat moeilijker te testen daar de tuner ook wat extra bekabeling vergt. Het is belangrijk deze stap niet over te slaan, deze module is de kern van het hele systeem en een goed werken bepaalt of het project al dan niet slaagt. De tuner is hierbij onontbeerlijk, alle aansluitingen zijn terug te vinden op het schema van de spectrum monitor en het schema van de tuner.

Hoe alles samen te knopen, volgens volgend schema.


Nog wat klein werk uit te voeren, een groen filter om voor de display te plaatsen, een afstemknop, en natuurlijk een mooie frontplaat met belettering.
De foto hierna toont de spectrum monitor in frequentie mode.





De spectrum monitor met voorgevel en achtergevel.




Begin pagina

Home

Updated: 20/03/2013 ON1BEW ©