Historikk

 

  
 Her  vil komme flere bilder etterhvert


 Klikkhuset   1970

Heatkit-Line LA1H 


 Klikkhuset 1982


JOTA 1978

 

 


Nord-Norsk Ham-meeting 198? Trollh�gda

 

 

 

 

 

 

 

 


 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


      

  

Harstadgruppen av Norsk Radio Relæ Liga


Harstadgruppens opprinnelse strekker seg tilbake til tiden like etter 2. verdenskrig, 1945 - 1946. Før denne tid hadde det vært liten felles aktivitet, men "Harstad radioklubb" ble stiftet allerede rundt 1928.
Første radioamatør i Harstad var Egil Saba, LA1U. De første QSO'er fant sted rundt 1932. Det var flere interesserte i årene som fulgte, men krigen kom og satte en stopper for all radioamatøraktivitet. Rett etter krigen kom en del vordende radioamatører  sammen, med Marvinn Balswick i spissen,  satte de seg i kontakt med NRRL, skaffet seg informasjon om lisenskrav og radioregler osv.
 

KONSTITUERENDE MØTE BLE HOLDT 20. FEBRUAR 1946 OG HARSTADGRUPPEN BLE STIFTET SAMME DAG.

Tilstede:  Rolf Hjelmsø, Kurt Lind, Arne Svenning, Edvard Hansen, Andreas Gjertsen, Kjell Eriksen, Atle Ellefsen, Peder  Svenning, Rolf Strand, Bjarne Hals, Marvinn Balswick, Gudmund Eliseussen og Tor Hansen.
Første formann ble:  Marvinn Balswick, han fikk senere signatur LA3WA.

Av nåværende medlemmer som var tilstede på  det konstituerende møte var:

    LA3WA, MARVINN BALSWICK
    LA6ME, ARNE SVENNING
 

På neste styremøte som ble hold 6. mars 1946, ble kasserer og viseformann / sekretær valgt. Kasserer ble Ole J. Lind og viseformann/sekretær ble Gudmund Eliseussen.
 

DE FØRSTE LEVEÅR 1946 til 1953.

Gruppelokaler var  et problem som gikk igjen på mange måter.
Arbeidersamfunnet, Radiostasjonen på Heggen, Brakke 2 rom 14 på Ila militærleir, Kafe Alliance, Grand Hotell ble benyttet, men mange møter ble også holdt hjemme hos enkeltmedlemmer. Overtatt tysk krigs-radiomateriell ble populært som byggeklosser for å få sin egen stasjon på luften. Spesielt BERIT, OLGA og LISBETH settene var populære for å komme seg  ut i eteren. Tre LISBETH-mottakere ble leid ut etter loddtrekning for kr 35,-. Regnskapet for første driftsår, viste overskudd på kr. 92,11.

Etter innbydelse fra Ligaen om fri reise til generalforsamlingen på Hamar i 1947, ble formannen LA3WA Marvinn enstemmig valgt og han hadde med seg 8 fullmakter i lommen. I 1947 hadde gruppen ca 20 medlemmer.
I september 1948  ble kurs diskutert for første gang, undersøkelser om kurslokaler ble gjort, pris ble diskutert. Kurset ble lagt til Speiderhuset og prisen ble kr 35,- pr deltager.
Mangel på møtelokaler og utflytting av medlemmer førte til at aktiviteten i gruppen, i tidsrommet 1949-1953, lå  på et lavnivå.
 

1953 - 1960

28. mai 1953 ble det holdt et uoffisielt møte på kontoret til LA3WA, Marvinn. Ti medlemmer møtte. Av nåværende medlemmer foruten LA3WA Marvinn,  LA2IE Bernhard, Harry Jenssen (senere LA5SG) og Arne Svenning (senere LA6ME).
De ble enig om å gjenoppta gruppeaktiviteten og nytt styre med LA7RB Gudmund som formann ble valgt. Styremedlemmer ble LA3WA Marvinn og Arne Svenning.
Senere kom også LA8L Sokneprest Jan Harr, LA9HE, LA1WC Odd Smith, LA9JD Edmund Fossbakk, LA1LF Arne Moen, LA5FG Martin Nordli-Mathisen, LA5GG Bertil Murberg, LA5ZC Bjørnar Augdal og Pål Dypvik.
Det ble ikke noe fart i gruppearbeidet de neste 3 årene, mangelen på gruppelokale og  lite brukt radioutstyr å oppdrive,  var trolig årsaken til laber aktivitet.
I slutten av 1956, begynnelsen av 1957, fikk gruppen tilbud om å kjøpe brukt tysk radiomateriell/utstyr fra forsvaret.
Lovene ble også forandret slik at en ikke behøvde være medlemmer av Ligaen for å kunne være betalende medlem av Harstadgruppen.
Disse hendelsene førte til at medlemstallet økte (20 stk i februar 1957), radioaktiviteten tok seg opp, radiobygging ble et populært tema på medlemsmøtene, diskusjonene gikk høyt - aktiviteten var på gli.
Møtelokale i tidsrommet 1955-1957 var Kafé Alliance og hjemme hos medlemmene.
I 1957 fikk man egne leide møtelokaler i HV-brakka. Etter dette tok møteaktiviteten seg betraktelig opp.
Foredrag av medlemmene var vanlig på møtene, emner var "Riggen min", "Bygging av QRP-rig", "Hvordan komme ut på 2 meteren" (vi unge som trodde 2 meteren var av ny dato!!), "Oscilatorer", "Likeretterbruer" var populære emner.
 

8.SEPT 1958 VAR GRUPPESTASJONEN EN REALITET OG FIKK KALLESIGNAL

LA1H

Flere medlemmer, med LA6ME i spissen, la ned et stort arbeid i ombygning og oppsetting av gruppestasjonen.
Etter at Gruppestasjonen ble operativ, ble aktiviteten større, første test som ble kjørt fra LA1H var Fylkestesten i november 1958 og allerede i 1961 var Vandrepokalen vunnet til odel og eie.
 

1961-1977

Et vendepunkt i gruppas historie kom vel i 1961 da Harstadgruppen fikk overdratt et hus fra Forsvaret beliggende på Samaåsen ca. 180 m.o.h. Drømme-QTH, selv om det var vanskelig å ta seg frem dit p.g.a manglende vei. Etter en del ombygging og oppussing av huset kunne man så flytte inn.
 

KLIKKHUSET

En 200w LORENTS stasjon med dipole antenner var start-utstyret.
I årene som fulgte, ble det stor aktivitet fra LA1H. Fra da av var "Klikkhuset", som det ble kalt etter utlyst konkuranse, andre navn var KONTAKTEN, RADIO MIDNATTSOL, GNISTHUSET OG AMATØRBUA, en samlingsplass for radioamatørene.
I 1965 tok gruppen et stort skritt, anskaffelse av en ny Rig - SWAN 350 - og litt senere en TA33 beam. Dette førte til at aktiviteten gikk ytterligere opp - flere tester ble kjørt - flere ganger var Harstadgruppen  beste stasjon i CQWW både SSB og CW delen.
Primus motor for testene var LA9OI Olav Gurendal - en kan vel si han var fast "testmann".
De fleste av gruppens diplomer for fine plasseringer i nasjonale og internasjonale aktivitetstester er fra tiden 1961 - 1973, og vår norske rekord fra CQWW-CW i 1981 med 2.776.480 poeng i klassen MultiOperatorSingleTransmitter står fortsatt i 1997 ved lag.
 

Flere selvbygger program ble startet opp - nevner Quad antenne for LA1H.

Som en kuriositet kan jeg nevne at LA1H transiterte nesten all trafikk til Staib-ekspedisjonen i 1964. Kallesignal LI2C.

Fra 1968 og frem til 1990 ble det holdt jevnlig kurs ca annet hvert år - medlemstallet  var stigende. I 1971 hadde gruppen 37 medlemmer, i 1990 67 medlemmer, jubileumsåret 1996 bare 52 medlemmer.

I 1970 ble ny Quad anskaffet, men et godt QTH har også sine bakdeler - været. Quaden ble revet ned og i 1972 ble den erstattet med en  Hy-gain TH3Mk2 og ny gittermast.
Den gamle SWAN 350 hadde etterhvert ekspedert ca 25.000 QSO'er og gruppen gikk til anskaffelse av en komplett Heathkit SB-line i 1972.

Klikkhuset ble etterhvert mye nedslitt - og i 1976 gikk man til full oppussing. Veggene ble tapetsert, elektrisk anlegg i ny utgave, nye varmeovner, lysopplegget ble skiftet.

I tidsrommet 1964-1965 fikk man en stor nabo - Televerkets nye radiolinje tårn. Dette medførte at det kom vei til Klikkhuset og flere kom på medlemsmøtene. Men også her hadde fremskrittene sine bakdeler - vi ble plaget av ubudne gjester - innbrudd i Klikkhuset, men vi dro også ut en del fordeler - feste for antenner - telefonkabler ble terminert på Samaåsen.

Mange oppdaget at radioamatørvirksomheten passet utmerket for folk med handikap og hjelpefondet så dagens lys. Dette medførte at Harstadgruppen måtte se seg om etter nye møtelokaler i vintermånedene, da adkomsten til Klikkhuset med bil var veldig varierende. Vi fikk låne Forsvarets Fritidsmesse i mange år. Men ingenting varer evig, i 1982 ble det bestemt at ingen utenom  militære enheter skulle ha anledning å leie Fritidsmessen. Etter litt omflakking, delvis hos kommunen, Hotell Viking, fikk vi i 1988 begynne å benytte Televerkets messe, hvor vi den dag i dag avholder våre møter på vinterstid.

Det ble tidlig konstatert at Klikkhuset ikke var isolert etter dagens regler, shacken var for liten, toalett sto også på ønskelisten og Harstadgruppen var 50 år i 1996. Høsten 1993 startet ny oppussing av Klikkhuset - isolering av ytterveggene  og gulvene pluss utvidelse av shacken var målet. For å få dette til måtte inngangen flyttes. "Biblioteket", gangen og gammel shacken ble slått sammen til ett rom, isolert og lagt ny panel på vegger og tak. Med dette kom  varmen og muligheten for mere samtidige aktiviteter. Dette synes vi var så positivt at høsten 1994 sto "STOR-STUA" for tur.

Hittil hadde radioaktiviteten dreid seg om HF og dens muligheter. Fra 1961 kom også begrepet VHF inn i bildet og noen år senere også satellittkommunikasjon.
I 1982 fikk Harstad sin første lokale VHF-repeater R2, en ombygd Storno OLT fått fra daværende Televerket. Den ble satt i drift på Klikkhuset, men på grunn av innslag på andre repeatere som gruppen leide ut plass til, ble en ny anskaffet og montert på Veten på Sandsøy i 1984. Flere og flere fikk etterhvert VHF utstyr som kunne brukes både i bilen, på tur i marka, i båt osv. Dette medførte at behovet for regionale repeatere kom i skuddet.
I 1983 ble repeater R4 kjøpt fra USA  og  plassert ca 1100 m.o.h. ved Sandtorg i Tjeldsundet. Dermed kunne vi kommunisere over lengre strekninger via VHF-utstyr. Dette gikk ut over HF aktiviteten spesielt på de lavere band, men denne er vel i dag på tur opp igjen, mens det er aktiviteten på VHF som er på bunn.
Utviklingen gikk videre, overføring av data via HF/VHF/SATELIT band (Pakkeradio) ble introdusert på 80-tallet. Aktiviteten ble vel ikke som forventet de første årene, begrensningene var for stor, kvaliteten for dårlig - dette kunne radioamatørene ikke godta og digipeatere/noder/TNC'er ble satt på sakslista.
Sandsøy pekte seg tidlig ut som en fin plass for NODE - fri sikt til Andenes - nesten fri sikt til Tromsø og fri sikt til Harstad.
1994 fikk vi stamnett fra Tromsø til Harstad med forgreninger til Andenes og Narvik, knyttet sammen med Helgelandsnettet og resten av Norge. Dette jobbes det ennå med å få stabilt og oppgradert til raskere hastigheter.
Etter noen års prøvedrift med forskjellig plassering, fikk Harstadgruppen i 1993 fast BBS knyttet til stamnettet Tromsø - Bodø.
 

JAMBOREE ON THE AIR (JOTA), SPEIDERE PÅ LUFTEN.

Ideen ble født i 1957, da noen speideramatører deltok på Jamboree i Sutton Coldfield i England. Dette ble et populært tiltak, flere land kom til, og i dag er det et verdensomspennende arrangement med speidere fra hele verden som finner sted 3. helg i oktober hvert år. Første JOTA ble kjørt fra Klikkhuset 21-22 oktober 61. Dette ble etterhvert en årlig begivenhet med Klikkhuset (LA1H/LA2JAM) som hovedstasjon for Nord-Norge.
Det er ikke bare PRAT PÅ LUFTEN, men også overnatting i telt, matlaging og sosialt samvær osv.
 

NORD-NORSK HAM-MEETING  (NORD-NORSK RADIOAMATØRMØTE)

Ideen om et nordnorsk radioamatør møte tok form i midten av 60 årene.
Radioamatørene ønsket ikke bare "kontakt" via eteren, men også "ansikt til ansikt", man hadde også behov for å diskutere felles problemer og fremme våre krav sammen med representanter fra Hoved-kontoret i Oslo. Og sist, men ikke minst sosialt samvær.
Stedet for et slikt arrangement måtte ligge "midt i Nord-Norge" og valget ble Sør-Troms eller nordre Nordland.
Harstadgruppens første arrangering av N-N Ham-meeting var i Pinsen 1970.
Det var fra starten enighet om å dele arrangementet mellom Tromsø-, Narvik-, Harstad-, og Andenesgruppen. I de senere år er flere grupper kommet til og meetinga i 1996 ble arrangert i Alta av Altagruppen.
 

SAMBANDSOPPDRAG

At radioamatørene kunne mye om/med radio og radioprosedyrer samtidig med at de hadde brukbart kommunikasjonsutstyr, var flere instanser interessert å dra nytte av. Allerede i Mars 1949 kom det spørsmål fra Harstad Røde Kors om assistanse og i 1955 ble Harstadgruppen  med i Politiets Nødsambandstjeneste som radiooperatører under øvelser og ved ulykker. Etter hvert som Politi og andre hjelpeorganisasjoner har fått bedre kommunikasjonsutstyr, er bruk av vårt utstyr mindre aktuelt, men vår erfaring/kunnskap draes det ennå nytte av. Foruten dette har Gruppen påtatt seg mange sambandsoppdrag  ved store ski/turrenn, maratonløp, seilregattaer, korpsstevner etc.
 

GRUPPENS FORMENN GJENNOM TIDENE
 
 

Callsign

Navn

Periode

LA3WA

Marvinn Balswick

1946-1947, 1955-1956

LA7RB

Gudmund Bjørkenes

1948, 1953-1954, 1971-1972

LA-M

Olav Ellingsen

1949-1952

LA9JD

Edmund Fossbakk

1957-1959, 1966, 1976, 1983-1984

LA5FG

Martin N. Mathisen

1960-1962

LA7KH

Johan Johansen

1963

LA1WC

Odd Schmidt 

1964

LA3UH

Torbjørn Andreassen

1965, 1977-1980

LA2OH

Audun Skaugseth

1967-1968

LA6TG

Kolbjørn Evensen

1969-1970

LA8UL

Jørn Lindbøl

1973-1974

LA5NM

Mathias Bjerrang

1975

LA9AU

Rolf A. Olsen

1981-1982, 1992-1994, 2004-

LA6NG

Frode Enoksen

1985-1986

LA9YBA

Aage Danielsen

1987

LA9PEA

Lars Pettersen

1988-1989

LA4MQ

Stefan Strand

1990-1991

LA2MV

Per-Sverre Budahl

1995-2003


 

HARSTADGRUPPENS ÆRESMEDLEMMER.
 
 

LA3WA

Marvinn Balswick

LA6ME

Arne Svenning

LA9JD

Edmund Fossbakk

LA7RB (SK)

Gudmund Bjørkenes


 
 

Harstad 15.02.96 Rolf A. Olsen,  LA9AU.
 




LA1H