www.qsl.net/yu1bbv

Početna Matični podaci Svetsko vreme Forum RK  Knjiga gostiju Kontakt

  DOBRODOŠLI NA WEB PREZENTACIJU RADIO KLUBA "BANJICA" YU1BBV

CQ zona 15         ITU zona 28         QTH lok KN04GR

_________________________

Donatori Radio kluba

Gradska opština Voždovac *Beograd*

Gradska opština Voždovac

 

KBC net - TRUF d.o.o.

 

Keep Light d.o.o.

R-A web prezentacije

 Dušan Grujić, YU1OS

 Savez radio-amatera Srbije

Savez radio-amatera Vojvodine
RADISTA - Telekomunikacioni vojni uređaji - Mali oglasi
NEŠA TISA - Amaterski i CB radio uređaji
DR MILITARY - Radio-uređaji, vojna tehnika, vojna oprema

  Sunce - solarna oluja i Aurora 2012 

24.12.2012.

Solarna oluja pogodila Zemlju

  

Magnetno polje Zemlje zahvatila je najsnažnija solarna oluja u proteklih šest godina. Ta pojava neće uticati na Srbiju, kažu stručnjaci.

Oluja će u utorak dostići vrhunac, a njen uticaj će se najverovatnije osetiti i tokom srede.

Američki centar za predviđanje vremenskih prilika u svemiru upozorava da bi u naredna dva dana rad satelita, elektro-mreže, avio-saobraćaja, ali i istraživačkih ekspedicija na Arktiku, mogao biti poremećen.

Uvećaj sliku

"Oluju je izazvala erupcija osrednje jačine, koja je u nedelju izbila na Suncu. Bljesak nije bio spektakualaran, ali je prouzrokovao masovno koronalno izbacivanje koje se, uz energetske sunčeve čestice, kreće brzinom od 6,4 miliona kilometara na sat", rekao je za AFP fizičar Dag Biseker.

Najveća posledica, prema njegovim rečima, je radijacija, koja je na našu planetu stigla u obliku solarnih protona.

Međutim, iako je ovo najjača oluja koja je od 2005. godine pogodila Zemlju, na skali od jedan do pet zauzima tek treće mesto. Smatra se da će biti "jaka", ali ne i "razorna".

Ozbiljne poteškoće uzrokovane solarnom olujom veoma su retke. Ipak, u prošlosti je zabeleženo nekoliko slučajeva. Više od šest miliona Kanađana je ostalo 1989. bez struje, u hladnoj zimskoj noći. Jaka oluja izazvala je 1972. prekid telefonske komunikacije u američkoj saveznoj državi Ilinois.

Kako je Tanjugu rekao sekretar Astronomskog društva "Ruđer Bošković" Milan Jeličić, sunčeva oluja posledica je normalne aktivnosti na Suncu koja se održava u sunčevim pegama i erupcijama, ali ona neće uticati na Srbiju.

Prilikom erupcije, kako je rekao, dolazi do pojačanog zračenja elektromagnetskih talasa i sunčevog vetra koji se sastoji od skupa elektrona i protona i u manjem broju atomskih jezgara helijuma, a širi se u međuplanetarnom prostoru pa i prema našoj planeti.

Uvećaj sliku

Te čestice Zemljino magnetno polje zahvata i "izručuje" ih u polarna područja, tako da tu dolazi do pojave polarne svetlosti, koja ponekad može biti vidljiva i u nižim geografskim sredinama u kojima se i Srbija nalazi, objasnio je Jeličić.

Na Suncu je došlo do dve eksplozije, a da je druga eksplozija bila usmerena prema Zemlji i ona nosi jaku električnu struju protone i elektrone i velika strujna polja koja dolaze prema našoj planeti.

Aurora - polarna svetlost

Oluja je u nedelju izazvala pojavu Aurore na nebu iznad Norveške, Škotske, severozapada Engleske, Severne Irske i Irske. Polarna svetlost će se kretati dalje ka jugu ukoliko se intenzivira radijacija.

Uvećaj sliku

Uvećaj sliku

Uvećaj sliku

Uvećaj sliku

Uvećaj sliku

Uvećaj sliku

Polarna svetlost (aurora polaris) je svetlenje noćnog neba, obično u polarnim zonama. Na severu se naziva aurora borealis (Aurora borealis), a kada se javi na Južnom polu aurora australis (aurora australis). Pošto su obe aurore istog porekla naučnici pojavu nazivaju 'polarna aurora' ("aurora polaris" - lat. severna zora). Ime 'severna zora' je nastalo od utiska koji se stiče pri pojavi aurore, posebno gledano iz Evrope - na severnom horizontu se ukazuje crvenkasta svetlost kao, na istoku, u zoru, pred izlazak sunca.

Aurora se javlja ili kao „difuzno svetljenje“ ili kao „zavesa“ koja se širi u pravcu istok-zapad. Ponekad se obrazuju „mirni lukovi“ a nekada se svetlost neprekidno menja na nebu („aktivna aurora“). Svaka zavesa se sastoji od brojnih paralelnih zrakova, usmerenih u pravcu lokalnog magnetnog polja što navodi da je aurora uslovljena Zemljinim magnetskim poljem.

Pojava polarne svetlosti vezana je za magnetne bure koje su opet povezane sa jedanaestogodišnjim ciklusom aktivnosti sunčevih pega. Takođe je uočeno da do geomegnetnih bura najčešće dolazi u vreme ravnodnevice, dakle u rano proleće ili jesen što je pomalo zagonetno jer aktivnost na polovima nema mnogo veze sa godišnjim dobima.

Uvećaj sliku

Nastajanje Aurore -polarne svetlosti

Šema Zemljine magnetosvere

Aurora iz Međunarodne svemirske stanice - ISS

Polarna svetlost uživo na Internetu

Kanadska svemirska agencija pokrenula je sajt putem kojeg posetioci mogu da preko svog kompjutera uživo gledaju polarnu svetlost - treperave draperije živih boja koje se stvaraju iznad polova planete.

www.asc-csa.gc.ca/eng/astronomy/auroramax/index.asp

Cilj sajta, koji će svako veče uživo prenositi snimke polarne svetlost koja se javlja nad Kanadom, jeste i da objasni nastanak tog prirodnog fenomena, navede lokacije na kojima se ona može posmatrati i načine za njeno fotografisanje.
Sajt Kanadske svemirske agencije pokrenut je u vreme najveće aktivnosti u sunčevom ciklusu koji traje otprilike 11 godina i koji će kulminirati 2013. Tada će polarna svetlost biti češća i spektakularnija pojava.

Radio-amateri, kada se pojavi ova pojava, održavaju radio veze.

Sajtovi na kojima možete pratiti pojavu Aurore:

 

na vrh strane

Propagacije

SOLAR ACTIVITY
Solar X-rays

Geomagnetic Field

DX ROBOT
VHF Aurora

144 MHz E-Skip in EU

MUF & Es activity

Status

MS activity

 Status

 

 

Logo radio kluba

 
 

 

 

© Copyright 2010-2024 RK "Banjica" | [email protected]

 

 

Radio-amaterska e-mail lista

RADIO KLUBA "BANJICA"

Prijava na: yu1bbv_group

Powered by us.groups.yahoo.com

  Group E-mail Adrese:

Sva prava zadržana. Zabranjeno je kopiranje i linkovanje sadržaja web prezentacije RK "Banjica" u celini i u delovima bez odobrenja.