www.qsl.net/yu1bbv

Početna Matični podaci Svetsko vreme Forum RK  Knjiga gostiju Kontakt

  DOBRODOŠLI NA WEB PREZENTACIJU RADIO KLUBA "BANJICA" YU1BBV

CQ zona 15         ITU zona 28         QTH lok KN04GR

Navigacija

_________________________

Donatori Radio kluba

Gradska opština Voždovac *Beograd*

Gradska opština Voždovac

 

KBC net - TRUF d.o.o.

 

Keep Light d.o.o.

R-A web prezentacije

 Dušan Grujić, YU1OS

 Savez radio-amatera Srbije

Savez radio-amatera Vojvodine
RADISTA - Telekomunikacioni vojni uređaji - Mali oglasi
NEŠA TISA - Amaterski i CB radio uređaji
DR MILITARY - Radio-uređaji, vojna tehnika, vojna oprema

  Memorijalni radio-sked "DA SE NE ZABORAVI" 

24.03.2014.

Povodom obeležavanja 15 godina od početka bombardovanja Savezne Republike
Jugoslavije i aktiviranja radio-amaterske "Radio-mreže za opasnost" u cilju zaštite i spasavanja ljudskih života i materijalnih dobara, Savez radio-amatera Srbije je organizovao Memorijalnom radio-skedu

"DA SE NE ZABORAVI"

koji je održan 24. marta 2014. godine u 19:55 časova na frekvencijama:

- KT: 3725KHz +/- QRM
- VHF: repetirorska mreža: R1 (Avala), R2 (Kopaonik)
- UHF: repetitorska mreža

Upravna radio stanica je radila pod posebnim pozivnim znakom YUØSRJ, istim onim
koji je bio i sinonim RMZO tokom 79 dana bombardovanja naše domovine.

Članak koji je izašao u dnevnom listu "Politika", na strani 9, od 25. marta 2014. godine.

"Politika" - 25.03.2014.


Video zapisi povodom ove aktivnosti

Radio-amateri Srbije u Dnevniku 3. RTS 1

24.03.2014.

  

Radio-amateri Srbije u Jutarnjem programu RTS 1

25.03.2014.

  

Memorijalni radio-sked preko UHF repetitora RU1 na Avali

24.03.2014.

  

Memorijalni radio-sked na 3725 kHz

24.03.2014.

  

Tekst koja je pročitala upravna radio stanica YUØSRJ

Pažnja, pažnja,

emituje upravna radio-stanica Saveza radio-amatera Srbije, sa posebnim pozivnim znakom YUØSRJ u Memorijalnom radio-skedu ”Da se ne zaboravi“. Ovaj sked je organizovan povodom 15 godina od početka NATO bombardovanja naše zemlje, kada su radio-amateri organizovali i uspostavili ”Radio-mrežu za opasnost” i na taj način dali veliki i nemerljiv doprinos odbrani svoje otadžbine, kao i zaštitii spasavanju ljudskih života i materijalnih dobara.

Dragi prijatelji, radio-amateri i svi ostali koji u ovom trenutku slušate ovaj sked;

Mi, stariji radio-amateri želimo da se podsetimo, a mlađe da upoznamo sa našim aktivnostima tokom proleća 1999. godine ...

Pre tačno 15 godina, širom naše zemlje oglasile su se sirene za uzbunu od ratne vazdušne opasnosti. Naime, 26 sati pre udara prvog NATO projektila na našu zemlju, raspoređeni pojedinačno širom tadašnje Jugoslavije, a dobro organizovani i okupljeni u desetak lokalnih i regionalnih “Radio-mreža za opasnost”, radio-amateri su počeli svoju aktivnost prenoseći jedan drugom informacije sa terena, posebno osmatrajući vazdušni prostor i o svim važnim dešavanjima su informisali upravnu radio-stanicu našeg Saveza - YUØSRJ.

Upravna stanica YUØSRJ je tih dana primila na stotine hiljada informacija sa terena, a najviše o naletima i udarima NATO avijacije i krstarećih raketa, o bespilotnim letelicama, helikopterima, o tzv. lokatorima i drugim podacima.

Preko 1000 radio-amatera je svih 79 dana bombardovanja, 24 sata dnevno, u jedinstvenom stroju i u najtežim uslovima, često rizikujući sopstvene živote, izvršavalo svoju građansku dužnost, uzpotpuno poštovanje svetskog radio-amaterskog kodeksa i svih važećih pravila i propisa radio-amaterskog saobraćaja, stavili su svoje znanje, iskustvo, veštinu i resurse u službu svoga društva i svoje zemlje.

Mnogo materijalih i tehničkih dobara, ali, što je još važnije, ljudskih života je spašeno pravovremenom informacijom koju su radio-amateri prenosili i tako izveštavali građane, službe spašavanja, civilnu zaštitu i sve one koji su nas tada slušali, ali i one koji su prisluškivali,o nastupajućim opasnostima i dešavanjima na terenu.

Veliki broj radio-amatera, kako iz susednih zemalja, tako i iz nekih daljih, se uključivao u našu tadašnju akciju i svojim pravovremenim porukama su doprineli da upravna stanica YUØSRJ bude još bolje informisana.

Tokom NATO bombardovanja smo poslali više od trideset hiljada poruka humanitarnog karaktera uspostavljajući veze među rastavljenim članovima mnogih porodica, posebno sa područja Kosova i Metohije.

Mnogi mediji i sredstva javnog informisanja su tada svoje informacije i izveštaje bazirale na podacima i porukama koje su radio-amateri slali sa terena i nebrojeno puta su tada TV i radio vesti započinjale rečenicom „KAKO JAVLJAJU RADIO-AMATERI ...“

Veliki značaj “Radio-mreže za opasnost”, koju su tada radio-amateri uspostavili, najčešće nije dovoljno poznat široj javnosti, pa čak ni organima i organizacijama koje su za te radio-mreže neposredno nadležni - sve dok ne nastupe razlozi za njihovo ponovno aktiviranje.

Mi, radio-amateri, smo vrsni poznavaoci elektronike i radio-tehnike, entuzijasti i praktičari, nenadmašni improvizatori, obučeni i osposobljeni da svojim veštinama, znanjem i opremom uspostavimo radio-vezu u najtežim mogućim uslovima, da širimo prijateljstvo, pomažemo drugima i budemo pažljivi i humani. Kao takvi, želja nam je, i nadamo se, da razloga za buduće aktiviranje naših ”Radio-mreža za opasnost” više ne bude ali takođe, želimo da se naše aktivnosti i dela, posebno tokom tih dana bombardovanja, nikada ne zaborave!

Drage kolege, radio-amateri, ovo je bila upravna radio-stanica Saveza radio-amatera Srbije sa posebnim pozivnim znakom YUØSRJ u Memorijalnom radio-skedu “Da se ne zaboravi”, a povodom obelezavanja 15 godina od početka NATO bombardovanja i aktiviranja naše "Radio-mreže za opasnost".

Sada pozivam sve radio-amatere koji su na prijemu da uzmu učešće u ovom radio-skedu i da prijavom svog pozivnog znaka obezbede sebi posebnu Memorijalnu QSL kartu čiju će distribuciju obaviti QSL biro Saveza radio-amatera Srbije.

YUØSRJ završava i prelazi na prijem.

  

na vrh strane

Propagacije

SOLAR ACTIVITY
Solar X-rays

Geomagnetic Field

DX ROBOT
VHF Aurora

144 MHz E-Skip in EU

MUF & Es activity

Status

MS activity

 Status

 

 

Logo radio kluba

 
 

 

 

© Copyright 2010-2022 RK "Banjica" | [email protected]

 

 

Radio-amaterska e-mail lista

RADIO KLUBA "BANJICA"

Prijava na: yu1bbv_group

Powered by us.groups.yahoo.com

  Group E-mail Adrese:

Sva prava zadržana. Zabranjeno je kopiranje i linkovanje sadržaja web prezentacije RK "Banjica" u celini i u delovima bez odobrenja.