Este legal ?

De Brennan Price - N4QX si W3KD-Chris Imlay, Secretar General ARRL

QST © ARRL February 2003

Traducere si adaptare de NJ9R & YO8RAA

Nota traducatorului: ( Toate referintele din articolul de mai jos sunt in legatura cu regulamentul american de comunicatii ).

 

In ce parte din regulament se vorbeste despre VoIP ?

In toate sau in nici una, depinde daca intrebi despre VoIP –"ca ajutor al radio – amatorismului" sau de VoIP "ca parte din radioamatorism" . Foarte multi radioamatori au sunat la serviciul de informatii de la redactia ARRL si au intrebat despre legalitatea folosirii Internetului legat la sistemele de comunicatie de radioamatorism. Aceste intrebari sunt directionate gresit . Partea 97 din regulament nu reglementeaza sisteme de comunicatii ci statii. Pe FCC nu ii intereseaza daca statia unui radiomator este legata la internet , dar ii intereseaza ca statia, nu Internetul, sa fie operata in mod corect. Toate regulile care se aplica unei statii de radioamator ce lucreaza direct in eter, se aplica si acelei statii care transmite audio din reteaua de Internet.

Bine deci FCC nu-i pasa de VoIP. Atunci sunt oare anumite reguli pe care un radioamator trebuie sa le ia in considerare in mod special?

Raspunsul este ca toate regulile trebuie luate in considerare dar acum o sa ne axam numai pe cateva dintre ele; cele care sunt usor de uitat, in special reguli pentru frecvente simplex. Este de reamintit ca toate statiile trebuie sa fie controlate; numai anumite statii pot fi controlate automat, iar legaturile simplex nu se califica pentru control automat. Controlul radio automat al unei statii la distanta se face folosind o statie auxiliara de control dar statiile auxiliare sunt limitate in frecventa. Nu este asa de greu precum suna. Trebuie doar sa te gandesti la ce fel de statie operezi si cum este controlata ea. Haideti sa vedem cateva exemple.

Doua repetoare controlate automat sunt legate via VoIP? Este legal ?

Haideti sa uitam de legatura VoIP pentru ca aceasta este Internetul. Vorbim despre doua repetoare. Sunt repetoarele legale? Da. Pot fi controlate automat? Da. Nu exista nici o diferenta intre acest mod de control (via VoIP), si modul de control prin fire sau prin statii auxiliare. Presupunand ca doua statii comunica prin doua repetoare (conectate VoIP) este foarte dificil pentru o instanta sa stabileasca daca controlul prin VoIP ar incalca regulamentul. Singura stipulatie este ca programul VoIP sa previna pe cei care nu sunt radioamatori autorizati ca acceseaza repetorul prin reteaua de Internet. Cheia aici este ca (1) programul sa nu permita unei persoane neautorizate folosirea resurselor de radiofrecventa fara a fi in prezenta unui radioamator (regulament SUA) si (2) programul sa previna initiera unui mesaj radio fara prezenta operatorului de control al statiei respective.

Este permisa pornirea automata a nodurilor simplex?

Nu. Numai anumite feluri de statii din domeniul radioamatorismului pot fi utilizate sub control automat fara ca operatorul de control sa fie prezent. Acest lucru inseamna ca nu este control uman la nici un capat al legaturii radio. Aceste tipuri de statii de regula sunt statii spatiale, repetoare, balize, statii auxiliare si anumite statii de transmisie in RTTY sau statii digitale. Nodurile simplex nu sunt repetoare , balize sau statii auxiliare. Majoritatea sunt la o distanta mai mica de 50 Km de suprafata pamantului deci nu pot fi considerate nici statii spatiale. Prin tehnologia VoIP se intelege voce si nu RTTY sau digital. De aceea nici una din statiile acestea nu se califica pentru controlul automat descris ca un nod simplex, ci o statie de acest fel trebuie sa fie controlata local sau de la distanta. (asa cum le este permis statiilor de radioamatori sa functioneze).

Ce inseamna a fi controlate local sau de la distanta ?

Un nod (statie) simplex poate fi controlat local de un operator care este prezent la statie. Aceasta statie poate fi controlata si de la distanta daca un operator introduce comenzi prin fire (sarme) sau unde radio. Daca controlul se face prin radio atunci trebuie folosita o statie auxiliara si aceasta statie este restrictionata in banda de 222.15 MHZ (SUA), sau in benzile de mai sus (cu exceptia benzilor de CW , SSB si satelit radio din portiunea de 70cm) . Acesta este aspectul care le da voie statiilor simplex sa opereze in mod legal –dar numai daca sunt in benzile corespunzatoare unor astfel de operatii. Haideti sa vedem sapte scenarii:

  1. Un operator este stationat si activeaza noduri VoIP in orice frecventa. Aceasta statie este controlata local, nu ca o operare simplex in FM. Aceasta operare este legala (SUA).

  2. Un operator comunica si controleaza un nod VoIP cu un transceiver portabil, transmitand si receptionand pe frecventa de 223.52Mhz. Acest mod este controlat prin unde radio pe frecventa de 223.52MHz si este permis de regulament. Aceasta operare este legala (SUA).

  3. Un operator comunica si controleaza o statie VoIP simplex cu un transceiver portabil, transmitand si ascultand pe frecventa de 147.41MHz. Acesta este un mod de operare sub control prin unde radio, dar faptul ca frecventa de 147.41 nu este alocata pentru astfel de operatii, face ca aceasta operare sa nu fie legala. Poate fi legalizata prin controlul local al statiei sau prin folosirea altei frecvente corespunzatoare cu regulamentul FCC sau prin controlarea acestei statii prin fire (sarma). Urmatoarele trei exemple arata aceste actiuni.

  4. Un operator de control (la un nod), opereaza o statie simplex pe frecventa de 147.41MHz si este situat langa statia pe care o controleaza (fixa) . Alti operatori opereaza aceasta statie pe aceeasi frecventa. Acest lucru este legal. Statia care este la nodul principal este controlata local de un operator.

  5. Un operator de control opereaza un nod VoIP simplex pe frecventa 147.41 MHz Acest operator controleaza (asculta) continuu transmisia acestei statii si poate folosi telefonul sau internetul sa porneasca sau sa opreasca aceasta statie. Alti radioamatori folosesc aceasta statie pe aceeasi frrecventa. Si acest mod este legal. Nodul (statia) VoIP este controlat de la distanta sau prin fire (sarma) si este regulamentar intrucat statia este ascultata tot timpul si poate fi controlata in acest mod.

  6. Un operator de control controleaza si comunica cu un nod VoIP de la un transceiver multiband, transmitand si ascultand intotdeauna pe nodul radio in frecventa 147.41MHz. Operatorul poate trimite comenzi pornit/oprit cu acelasi transceiver pe frecventa de 223.52 MHz. Acest lucru este considerat control fara fire. Nodul VoIP este controlat de la distanta de o statie auxiliara pe o frecventa corecta si aceasta statie poate fi controlata in acest fel. Deci este legal.

  7. Aceeasi configuratie ca si in situatia de mai sus cu exceptia faptului ca operatorul de control nu asculta continuu la statia de VoIP. Acest lucru este ilegal. Atunci cand o statie simplex VoIP este activa, trebuie sa fie receptionata continuu la fata locului sau de la distanta, de operatorul ei (control). Un nod VoIP simplex nu difera de o statie simplex FM ce lucreaza direct in eter deci o asemenea operare nu poate fi controlata automat daca operatorul de control nu asculta continuu.

oooOooo
Back TOP Page