Geri

BayCom Terminal V1.60

Programın Kurulması

Program aşağıdaki dosyalardan oluşmaktadır.  (Programı buraya tıklayarak download yapabilirsiniz)

install.exe order.txt baycom.bat off.com

readme.txt termhelp.scc l2.exe para.exe scc.exe

Programın dosyalarını bilgisayarınızda herhangi bir dosyaya kopyalayın. Daha sonra INSTALL.EXE yi çalıştırın. Karşınıza aşağıdaki ekran gelir.

Öncelikle EXPRESS-INSTALL kısmını seçin. Sonra size renkli bir monitor isteyip istemediğinizi soracaktır. Bu kısımda normalde Y yazar (yani evet) enter leyip devam edin.

Sonra programı hangi dizine yükleneceğini gösteren bir kısım gelir. Normalde C:/BAYCOM yazar. Sizce de uygunsa enter leyip diğer kısma geçin. Tabi başka bir sürücünün başka bir dizinine de kaydedebilirsiniz.

Makinanızın hızına göre ilgili dosyalar yüklenir. Aşağıdaki hayati önem taşıyan (!) ayar ekranı gelir.

Burada sizden modemizin türüne ve bağlantı yerine göre rakamlar girmeniz isteniyor. Modeminizin, Tcm3105 yongalı rf-modem olduğunu varsayalım ve bilgisayarınızın COM1 portuna taktığınızı düşünürsek yukarıda ekrandaki rs232 yazan kısma 1 yazarak enter e basın (COM2 de ise 2 yazıyorsunuz). Bu ekranın altında bir kısım daha çıkıyor , hiçbir şey değiştirmeden tekrar enter liyorsunuz.

Sonraki ekranda Call sing yazan kısma çağrı işaretinizi, Given name yazan kısma Ad ve Soyadınızı, QTH yazan kısmada bulunduğunuz yeri,locatorü yazınız ve enter leyiniz. Artık kurulum aşaması bitti ve Press any key (en altta) yazısını gördüyseniz bir tuşa basarak ekrandan çıkın.

Şu ana kadar programınız kuruldu, çalışabileceğiniz kanal sayısı 4 e ayarlandı ve TxDelay sürenizde 25 olarak otomatikman ayarlandı.

Kullanabileceğiniz kanal sayısını 7 ye çıkarabilmeniz için BAYCOM dizini altındaki yeni yüklenen install.exe yi açın. Çıkan enranda CHANGE PARAMETERS i seçin. İlk önce yaptığınız ayarları tekrar enter leyerek geçin. SETTING THE TERMİNAL PARAMETERS bölümüne gelin ve ilk baştaki Simultaneous connect s (QSO's) satırında yazan 5 rakamı yerine 8 yazarak enter e basın. Daha sonra PRESS ANY KEY yazısını görünceye kadar enter leyerek devam edin ve programdan çıkın. Bundan sonraki tüm ayarların buradaki install.exe deki CHANGE PARAMETERS ölümünden yapılması gerekiyor. Buraya girerek çağrı işaretinizi, adınızı ve qth inizi değiştirebilirsiniz.

Programın Çalıştırılması

Programı kuruduğunuz dizine gelin. baycom.bat (toplu-işlem-dosyası) dosyasını açın. Eğer aşağıdaki ekran geldiyse sorun yok ve programın içindesiniz.

Artık havadasınız ve başka bir sorun yoksa , bir digi, bir BBS yada bir kişiye bağlanabilirsiniz. Cihazınızı bir digi frekansına getirerek amatör-chat e başlayabilirsiniz. (Mevcut sistem frekansları için tıklayın). Cihazınızın sesini belirli bir değere kadar açın. Fazla açarsanız distorsiyon sebebiyle modem fsk-datalarını okuyamaz, az açarsanız ise sinyal düşüklüğü sebebiyle yine okuyamaz. Modeminiz ile cihazınızı da birbirine bağladıktan sonra aşağıdaki komut listelerine göre çalışabilirsiniz.

Kısa yollar

ESC tuşu

: (ESC tuşu ":" işaretini tek tuşla yazmanızı sağlar)

ALT X tuşları

Programdan Çıkış (ALT ile X tuşuna birlikte basılır)

F1,F2,F3,F4,F5,F6,F7 tuşları

Kanallar (Size bağlanacak istasyonların yada sizin bağlanacağınız kanallar)

F9 tuşu

TX , Read ve Monitor ekranları arasında geçiş yapmak içim kullanılır.

TX = Sizin yazı yazdığınız ekran (en üstteki bölme)

Read = Size karşı taraftan gelen yazılar (ekranın ortasındaki bölme)

Monitor = Havadaki data trafiğini izlediğiniz ekran (en alttaki bölme)

F10 tuşu

Monitor (Hava trafiği)

İç Komutlar

  :ver Program Bilgisi

 :cs Terminalin port durumları

  :u Terminalin port durumları

  :m Terminalin direk gördüğü call ler

  :t Terminalin TxDelay süresi ( 15 ile 30 olmalı)

  :i Terminal operatörünün info-dosyası

  :h Yardım

  :cls Gelen yazı ekranı temizlemek

  :o Sınırlı MS-DOS a geçiş (Çıkmak için EXIT yazılır)

  :d Bağlantıyı koparmak

 

Bir istasyona bağlanmak

Önce boş bir kanala (F1'den F7) geçiniz.

  :C TA2IMT (TA2IMT'ye direk bağlanmak)

  :C TA2BOL TA2IMT (TA2BOL'a TA2IMT üzerinden bağlanmak)

  :C TA1IST-8 (TA1IST MailBox'a direk bağlanmak)

  :C TA2BBS-8 TA1IST (TA2BBS MailBox'a TA1IST digisi ile bağlanmak)

  :C TA4KUT TA2IMT TA2BOL (TA2BOL'a TA2IMT ve TA2BOL üzerinden bağlanmak)

  :C TA2MIZ (TA2MIZ'ya direk bağlanmak)

 : C TA4COL TA2IMT (TA4COL'ya TA2IMT üzerinden bağlanmak)

Not !

  Bir digiye bağlanıldıktan sonra, :c komutu işlev yapmaz. Bu sadece bir operatöre yada bir sisteme direkt bağlanmak içindir.(Digilerdeki komutlar için tıklayın)

 

Karşı Operatör Terminaline Gönderilebilen Bazı Komutlar

 //rtt Karşı terminal ile haberleşme süresi

 //cs Karşı terminalin bağlı olduğu call ler

 //mh Karşı terminalin direkt duyduğu call ler

 //i Karşı terminal operatörünün info-dosyası

 //ver Karşı terminal programının yazılım özellikleri

 //q Bağlı bulunulan terminalden kopmak

Not !

  Buradaki komutlar çoğu terminal programı için geçerlidir.

TxDelay Süresinin Ayarlanması

 BAYCOM programı çalışırken her hangi bir kanala :TX yazın size :TXDELAY 25 şeklinde bir cevap gelir. TxDelay ayarı normal şartlarda, hava trafiğinin oranına göre 14 ile 30 arasında olabilir. Değiştirmek için, örneğin 20 yapmak için :TX 20 yazmanız yeterlidir.

İnfo Dosyası

 BayCom programı genelde herhangi bir sürücü içinde BAYCOM dizinine kopyalanır. Kişisel bilgiler bu dizindeki info.scc dosyasına yazılır ve size bağlı olanlar //i komutu kullandıklarında bu bilgilere erişirler. Bu dosyayı info.scc ad ve uzantısında Windows ortamında NOT DEFTERİ ile yada MS-DOS ortamında EDIT.COM ile yazabilirsiniz. Yazdıktan sonra BAYCOM dizininde olması gerekiyor.

Remote dizini

  BAYCOM dizininde bulunan REMOTE alt dizini , karşı operatörlerin okumasını istediğiniz dosyalar içindir. Buraya kopyalayacağınız yazı yada programlar, karşı operatörler tarafından //dir komutu ile listelenir; //r dosyaadı.dosyauzantısı komutu ile de okunur.