1988 godina

 

WPX  (25,26 i 27.03.1988 godine)

25.03. (petak)

Sejmen Sejad, Adžijaj Mustafa i Jaganjac Amir donijeli računar PC i montirali antene za CQ WPX kontest (Inverted ''V'' za 1,8 MHz, piramida za 3,5 MHz i Inverted ''V'' za 7 MHz). Mustafa ostao u objektu, a Sejo i Amir se vratili u Zenicu. Naveče došli Vrhovac Čedo, Jaganjac Amir, Gajić Dragan, Jaganjac Semir i Sejmen Sejad i dovezli su ostatak opreme (Kenwood TL 922, Dentron MLA 2500, FT 901 DM, FT 401 B).

26.03. (subota)

U 01.00 počeo kontest. Loše propagacije i TL 922 ne radi kako se očekivalo, daje premalo snage. U toku dana više problema sa opremom. Spojni konektori na kablu loše izvedeni, pa dolazi do prskanja VF energije, ubacivana dioda iz dentrona u TL 922 ali opet nije dobro radio.

FT 901 i FT 401 korišteni uglavnom za slušanje. Računar nije dobro radio, program izgleda nije bio idealno prilagođen za ovo takmičenje. Nije mogao uopšte voditi dnevnik, a čak ni listu množitelja. U toku cijelog dana propagacije promjenljive, ali nikad pravo dobro, nema PILE UP-a.

27.03. (nedjelja)

Oko 02:00 UTC održano oko 670 veza i oko 340 množitelja – prefiksa. Dentron dosta dobro radio (sa baznim uređajem IC 745) osim na 3,5 MHz zbog lošeg spoja konektora sa koaksom. Oko 12.30 otišao Sejo i odvezao računar, TL 922 i FT 401. Amir i Semir otišli oko 18:30. Muki pokušao raditi sa FT 901 i išlo je znatno bolje jer je davao Dentronu veću pobudu. Rađeno do 20:50, a tada rad prekinut radi povratka u Zenicu. Odrađeno oko 1100 veza i oko 600 množitelja.  

 

Adžijaj Mustafa YU4MA, za vrijeme takmičenja

 

 

AMATERSKA TELEVIZIJA U ZENICI  

 

 

Radio klub ''Zenica''

      Z E N I C A

Datum:10.Februar 1988. godine

PROGRAM

aktivnosti oko emitovanja amaterske

televizije u vremenu od 08-12.04.1988. godine

Sumirajući iskustva i rezultate postignute u prošlogodišnjoj akciji emitovanja programa amaterske televizije došli smo do zaključkada bi jedna takva akcija i ove godine bila dobro prihvaćena od strane radnih ljudi i građana Zenice. U tom smislu članovi radio kluba su u svoj program aktivnosti za 1988. godinu ugradili i ovu akciju.  

PRIPREMNE RADNJE

U fazi priprema za emitovanje programa neophodno je obezbijediti saradnju ekipe radio amatera iz Šapca i Beograda kao i pribaviti potrebne saglasnosti i dozvole od: RTV Sarajevo, Republičkog komiteta za saobračaj i Savezne uprave za radio veze.

Dogovore za opremu obavit će Radio klub u vremenu do 10.02.1988. godine, a potrebne saglasnosti u saradnji sa OK SSRN Zenica do 20.02.1988. godine.

Nakon pozitivnih saglasnosti Radio klub će Formirati organizacioni odbor akcije u čiji sastav bi ušli predstavnici:

-         SO-e Zenica; OK SSRN Zenica; Radio klub ''Zenica''; OOUR ''Naša riječ''; OOUR ''Radio Zenica''; Video klub; Kino klub Doma kulture; Dom kulture i drugi zainteresovani organi i organizacije.

Po formiranju Organizacioni odbor bi formirao svoje komisije:

-         Komisija za organizaciju i pripremu programa; Komisija za obezbjeđenje tehničko-materijalnih sredstava; Komisija za finansijska pitanja i marketing.

Dalju koordinaciju aktivnosti vodio bi organizacioni odbor akcije uz Radio klub kao odgovornog nosioca aktivnosti.  

FINANSIRANJE AKCIJA

Na bazi iskustva iz protekle godine orjentacioni troškovi emitovanja programa amaterske televizije u trajanju od 5 dana bili bi:

- Naknada za iznajmljivanje opreme                                         1.000.000.-

- Troškovi spavanja                                                                    750.000.-

- Ishrana članova ekipe                                                               500.000.-

- Osvježavajuća pića u studiju                                                     200.000.-

- Video kasete 20 kom.                                                              400.000.-

- Ostali troškovi cca.                                                                  500.000.-

                                                                              UKUPNO:               3.350.000.-  

Način i izvore finansiranja obezbijedili bi komisija za finansije Organizacionog odbora uz maksimalno nastojanje da se troškovi pokriju marketingom i donatorskim prilozima.

Druga varijanta finansiranja bi bila da sve troškove pokriju OOUR-i, list ''Naša riječ'' i radio ''Zenica'', a eventualni ostatak

 dohotka od marketinga dijele sa radio klubom.  

KONCEPCIJA PROGRAMA

Komisija Organizacionog odbora za organizaciju i pripremu programa u saradnji sa Video klubom i Kino klubom, kao i RO Naša riječ uz angažovanje i ostalih novinara iz Zenice na volonterskoj bazi, pripremila bi sve priloge i druge sadržaje, a ekipa radio klubova iz Zenice, Beograda i Šapca izvršila bi konačan izbor i tehnički realizovala program.

Nakon formiranja radnih tijela i Organizacionog odbora sačinio bi se definitivan program akcije.

 

                                                                                                                            Za Radio klub ''Zenica''

                                                                                                   Vasić Slavoljub  

 

AMATERSKA TELEVIZIJA U ZENICI  

 

Od 09. do 12. Aprila naši građani imat će priliku da prate veoma interesantan program amaterske televizije koji članovi Radio kluba ''Zenica'' emituju u čast dana oslobođenja našeg grada. Program je sastavljen od informativnih, zabavnih i filmskih sadržaja, a emituje se neprekidno u vremenu od 10.04. u 08.00 do 12.04. u večernjim satima, dakle non-stop. Program se emituje na 32 kanalu drugog TV programa.

Predajnik kojim će se emitovati TV program smješten je u osnovnoj školi ''1. Maj'' na Kamberovića brdu. Antene predajnika će biti usmjerene u pravcu grada i naselja Crkvice, a naknadno podešavanja antena vjerovatno neće biti potrebno jer je lokacija sa koje se emituje u pravcu TV pretvarača Klopačke stijene.

U četvrtak 09. Aprila u poslijepodnevnim satima će biti emitovana test slika sa tekstom ''TV Radio klub ''Zenica'' na osnovu kojeg će zainteresovani gledaoci moći podesiti svoje TV prijemnike na 32 kanal.

O početku emitovanja test slike obavjestit ćemo vas putem radio Zenice, a vaše primjedbe i sugestije možete dati na telefon 21-371 svaki dan od 17.00 do 20.00 časova u Radio klubu ''Zenica''.  

 

 

Vasić Slavoljub ''MIKI'' YU4VS

 

 

Filipović Eduard ''EDO'' ,                                       Gajić Dragan ''PAJO'' YU4ZE

 

 

                                                                 Gašpar Petar ''PERO''

 

ATV – Amaterska Televizija

Od 8. do 12. Aprila trajaće ovogodišnji program lokalne televizije. Mnoštvo filmova, zabavnorekreativnih emisija, ''zenički blok'' i non-stop emitovanje.  

04.04. (ponedjeljak)

I ove godine Zeničani će povodom 12. Aprila – Dana oslobođenja Zenice – moći da uživaju u programu lokalne televizije, koji će i ovog puta organizovati Radio klub ''Zenica'', u saradnji sa Kino klubom Doma kulture, Video klubom i Radio Zenicom. Kako doznajemo, ovogodišnji program trajaće ravno pet dana. Započeće u prijepodnevnim satima 8, a završiti 12. Aprila poslije podne. Predviđeno je da koncepcija bude slična prošlogodišnjoj, što znači – mnogo zabave, muzike i dobrih filmova iz najnovije svjetske i domaće produkcije, uz poseban blok posvećen Zenici, za koji je svakog dana rezervisan termin od 16 do 19 sati (te reprizno prikazivanje od 8 do 11 ujutro).

Lokalni TV program biće emitovan na 30. kanalu UHF području, što znači da će korisnici zajedničkih TV antena morati za ovu priliku obezbijediti posebne, individualne antene (pošto zajedničke nisu ''naštimane'' na ovaj kanal, a emisije će ići sa zgrade Lamele, pa će radi boljeg prijema antene biti potrebno okrenuti u ovom pravcu. Kako se vidi, sve je već riješeno i pripremljeno. Brojnim Zeničanima koji će, ne sumnjamo, znatan dio prazničnih dana provesti ''prikovani'' pred TV – ekranom, ostaje još da riješe problem ''usijanja'' televizora, jer program će ići non – stop!  

 

Makivić Luka,          Žarko Resanović,          Sejmen Sejad

 

Oni su bili najviše angažovani u pripremi i realizaciji zeničkog lokalnog televizijskog programa

 

 

 

 

 

 

U trenutcima predaha

 

 

Provjera kamera

 

 

 

 

Gajić Dragan ''PAJO''

 

 

Babić Slobodan

 

 

 

 

 

 

 

 

Drudi s lijeva - Herceg Ibrahim, Hasičić Aida, Vrhovac Čedo, Bonić Mario, Filipović Eduard ''EDO''

 

 

Telalović Mehmed,  Makivić Luka

 

 

 

 

Vasić Slavoljub ''MIKI'',      Makivić Luka,      Telalović Mehmed,      Herceg Ibrahim

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

PET DANA ZABAVE

15.04. (petak)

Zeničani su bili u prilici da proteklih dana gledaju program amaterske televizije Radio kluba ''Zenica''. Prikazivanje programa počelo je u 11 sati, 8. Arila, a završeno je 12. Arila, u 13 sati i 10 minuta. Ukupno je prezentovano oko 98 sati programa, prikazana su čak 24 filma, od kojih neki spadaju u najnovije hitove svjetske filmske industrije i da nije bilo programa amaterske televizije gledali bismo ih vjerovatno kroz koju godinu. Pored toga, u programu su bili i najnoviji svjetski spotovi.

Naravno, Veliki dio programa bio je informativno – zabavnog karaktera i prezentovanje događaja vezanih za dan Oslobođenja Zenice. Kako nam je rekao Sejmen Sejad, nastojalo se da se zabilježi sve što je bilo aktuelno i zanimljivo u Zenici.

Po ocjeni organizatora i na osnovu razgovora sa gledaocima, smatramo da je postignut cilj, kaže Sejmen.

U realizaciji programa učestvovali su i radio klub iz Šapca i Beograda, te kino i video klubovi iz Zenice i radio Zenica. Program amaterske televizije imao je i jednu zanimljivu akciju, tražili su, naime, da se jave građani koji su rođeni 12. Arila 1945. godine. Interesantno je da se javila samo jedna sugrađanka.

Na kraju, dodali bismo i to da je ovogodišnji, drugi po redu program amaterske televizije odgovorio namjeni.  

 

VII. OTVORENO PRVENSTVO

U AMATERSKOM RADIO – GONIOMETRISANJU

''ZENICA '88''

(maj 1988. godine)  

Organizacioni odbror VII. Otvorenog prvenstva u ARG-u ''Zenica '88'' :    

 1. Vasić Slavoljub,                YU4VS                 - predsjednik
 2. Makivić Luka,                  YU4CN                - član
 3. Sejmen Sejad,                  YU4ZC                 - član
 4. Savić Branislav,                YU4BE                 - član
 5. Adžijaj Mustafa,               YU4MA               - član
 6. Gajić Dragan,                   YU4ZE                 - član
 7. Vrhovac Čedo,                 YU4EZS              - član
 8. Telalović Mehmed,           YU4EZC              - član
 9. Korugić Vejsil,                YU4HS                 - član
 10. Jaganjac Amir,                 YU4OR                - član

 

Takmičarska komisija :

 1. Sejmen Sejad,                 YU4ZC            - predsjednik komisije
 2. Miljak Zorislav,               YU4EZC          - član
 3. Lazović Dragan,              YU4MX           - član
 4. Adžijaj Mustafa,              YU4MA           - član

 

Komisija za materijalno – tehnička sredstva :

 1. Korugić Vejsil,                YU4HS            - predsjednik komisije
 2. Gajić Dragan,                  YU4ZE            - član
 3. Babić Slobodan,              YU4EZC         - član
 4. Herceh Ibrahim,               YU4IBRO (hi) - član

 

Komisija za obradu podataka i informisanje :

 1. Telalović Mehmed,           YU4EZC         - predsjednik komisije
 2. Jaganjac Amir,                 YU4OR           - član
 3. Vrhovac Čedo,                YU4EZS          - član
 4. Grbešić Nedžad,              YU4EZC         - član
 5. Hasičić Aida,                   YU4EZC         - član

 

Komisija za finansije :

 1. Makivić Luka,                YU4CN           - predsjednik komisije
 2. Gašpar Petar,                 YU4EZC         - član
 3. Hodžić Mensur,              YU4HM          - član

 

Sanitet :

 1. Šabić Dr. Enver -           YU4EZC
 2. Ganibegović Munira -  medicinska sestra  

 

 

VASIĆ SLAVOLJUB

Predsjedavajući Predsjedništva Radio kluba ''Zenica''

i predsjednik Organizacionog odbora

Drugarice i drugovi,

Dozvolite da izrazim svoje zadovoljstvo što mi je pripala čast da vas, učesnike i goste 7. otvorenog prvenstva u amaterskom radio-goniometrisanju, pozdravim u ime članova Radio kluba ''Zenica''.

Zahvaljujući entuzijazmu članova radio kluba, podršci društveno – političke zajednice i nekoliko radnih organizacija otvoreni ARG šampionat se održava po sedmi put. Vaše prisustvo u ovolikom broju je veliko priznanje za naš uloženi trud i poticaj za daljni rad.

Želim vam ugodan boravak i puno uspjeha u takmičenju.  

 

VII. OTVORENO PRVENSTVO U ARG-u ''ZENICA '88''

LISTA KLUBOVA UČESNIKA

 1. YU6GBA          RK ''13. MAJ''                        Titograd
 2. YU1HFG          RK ''Nikola Tesla''                   Leskovac
 3. YU1DHI           RK ''Gvozden Paunović''          Čačak
 4. YU2BHI           RK ''Dubrovnik''                       Dubrovnik
 5. YU3RUY         RK ''Zagreb''                            Zagreb
 6. YU7KMN        RK ''Nikola Tesla''                   Sombor
 7. YU7GMN        RK ''Mužlja''                            Mužlja
 8. YU7KWX        RK ''Đuro Salaj''                      Ruma
 9. YU7AJD          RK ''Braća Stojaković''            Bačka Palanka
 10. YU7AJP          RK ''Boris Kidrić''                    Kanjiža
 11. YU4FDE         RK ''Doboj''                             Doboj
 12. YU4FRS          RK ''Nikola Tesla''                   Ilidža
 13. YU4ELK         RK ''Lukavac''                          Lukavac
 14. YU4EFC         RK ''Lukavac''                          Lukavac
 15. YU4EKK        RK ''Hasan Brkić''                    Kakanj
 16. YU4EEE         RK ''Viktor Bubanj''                  Rajlovac
 17. YU4EJC          RK ''Jajce''                               Jajce
 18. YU4EZP          RK ''Žepče''                             Žepče
 19. YU4CMN       RK ''Zavidovići''                       Zavidovići
 20. YU4AVW       RK ''Nikola Tesla''                   Tuzla
 21. YU4DNO        RK ''Gračanica''                       Gračanica
 22. YU4KRS         RK ''Rudar''                             Breza
 23. YU4GYZ         Akademski RK ''Cedus''          Sarajevo
 24. YU4FJK          RK ''Novi Beograd''                 Novi Beograd
 25. YU4EZC         RK ''Zenica''                             Zenica

 

Klubovi posmatrači :

 1. YU4ABS         RK ''13. Maj''                          Sarajevo
 2. YU4EGZ         RK ''Tehničar''                          Goražde

 

 

Rezultati VII. Otvorenog prvenstva Zenice u ARG-u

 

Rang lista pionira

            Takmičar                      Klub               TX       Vrijeme

 1. Krdžalić J.                    YU4FRS           3        018:26
 2. Smailbegović E.            YU4FDE           3        026:09
 3. Šafranko S.                  YU7GMN         3        026:09
 4. Perić S.                        YU4DNO         3        026:56
 5. Hasić E.                       YU4DNO         3         028:07
 6. Boljak  S.                     YU4FRS          3         030:51
 7. Delić S.                        YU4DNO         3        031:23
 8. Mezei A.                      YU7GMN         3        032:53
 9. Gutić M.                       YU4EFC          3        035:02
 10. Pezo E.                        YU4ELK          3        037:41
 11. Makivić S.                  YU4EZC          3        038:43
 12. Kamarić S.                   YU4DNO         3        041:13
 13. Nađ M.                        YU7GMN         3        043:17
 14. Marković T.               YU4EZC           3        043:55
 15. Čobo J.                        YU4EKK          3        046:06
 16. Čehajić V.                    YU4EFC           3        047:09
 17. Maričević V.                YU4KRS           3        052:06
 18. Hukić A.                      YU4ELK           3        052:19
 19. Gluhić E.                     YU4EZC           3        085:16
 20. Petrović Z.                   YU4FDE           2        023:03
 21. Butina A.                    YU4EZC           2        104:30
 22. Majkić S.                     YU7KWX         1        053:26
 23. Mičić S.                       YU1HFG           0        xxx:xx
 24. Miličević D.                  YU7KWX         0        xxx:xx
 25. Adamović D.                YU7KWX         0        xxx:xx
 26. Nađ J.                          YU7GMN         0        xxx:xx
 27. Jeftić J.                         YU7KWX         0        xxx:xx
 28. Sarač M.                      YU7KWX         0        xxx:xx

 

 

Rang lista pionirki

            Takmičar                      Klub              TX         Vrijeme

 1. Jandrić A.                   YU4EZC           3          035:19
 2. Barišić Z.                      YU4FDE          3           039:15
 3. Alić A.                         YU4KRS          3           041:49
 4. Mitrović S.                   YU1HFG          3           042:40
 5. Čajić M.                       YU4DNO        3           043:17
 6. Karačić I.                     YU4FRS          3           044:32
 7. Čurić S.                        YU4DNO        3           048:47
 8. Mujkić M.                    YU4DNO        3           054:48
 9. Sejmen F.                    YU4EZC         2           063:56
 10. Plavšić D.                     YU7KWX       1           060:50
 11. Bojak B.                      YU4FRS          0           xxx:xx

 

Rang lista juniora

            Takmičar                      Klub                 TX       Vrijeme

 1. Hasić B.                       YU4DNO        4          095:18
 2. Čajić A.                       YU4DNO        4          114:19
 3. Grgić S.                        YU4FRS         3          012:59
 4. Bajramović A.            YU4EZC         3          079:50
 5. Kvestić I.                     YU2BHI          3          075:39
 6. Čoloman S.                 YU4EZC         3          089:58
 7. Dedović N.                  YU4FRS          3          095:27
 8. Butigan I.                      YU7KMN       3          103:56
 9. Lukač R.                      YU7KMN       3          104:10
 10. Barešić Z.                     YU4FDE         3          104:53
 11. Atić N.                         YU4ELK         3          105:55
 12. Sić A.                           YU7GMN       3          112:21
 13. Ostojić Z.                     YU4FDE         3          113:04
 14. Ilić Z.                           YU1HFG         3          113:32
 15. Huseinefendić E.           YU4AVW       3          117:38
 16. Vosanović A.               YU4FDE         2          063:25
 17. Sušević Lj.                   YU4CMN       2          075:00
 18. Mišković G.                 YU4FDE         2          078:32
 19. Cerimović S.                YU4FRS         2          088:01
 20. Kljajić P.                      YU4EJC         2          090:52
 21. Smajić S.                      YU4AVW      2          091:04
 22. Salaj L.                        YU7KMN       2          095:08
 23. Ćućuz Z.                      YU7AJD         2          097:47
 24. Korugić H.                  YU4EZC         2          107:21
 25. Stoiljković D.               YU1HFG        1           031:03
 26. Softić S.                      YU4EZC         1          096:30
 27. Imamović N.                YU4EFC         1          096:45
 28. Karić I.                        YU4EJC          1          107:39
 29. Savatić A.                   YU4EZC         1          111:24
 30. Mujkanović R.           YU4EZC         2          120:19
 31. Malinović D.                 YU4EFC         3          121:13
 32. Aksentijević B  .           YU4AVW       1          123:24
 33. Halas R.                       YU7GMN       3          124:24
 34. Roza A.                        YU7GMN       4          126:19
 35. Varat T.                       YU4EEE          4          130:55
 36. Muharemović A.           YU4ELK         3          136:45
 37. Mandić D.                    YU7KWX       0           xxx:xx
 38. Poth A.                        YU4CMN        0           xxx:xx
 39. Rašidačić E.                 YU4GYZ         0           xxx:xx
 40. Mehić E.                      YU4CMN       0            xxx:xx
 41. Suša E.                        YU4ELK         0            xxx:xx
 42. Šabić E.                       YU4DNO        0           xxx:xx

 

Rang lista seniora

            Takmičar                      Klub                 TX       Vrijeme

 1. Čeljo N.                       YU4DNO        4          085:14
 2. Krdžalić A.                   YU4EEE          4          090:52
 3. Turkić F.                      YU4FDE         4          096:37
 4. Kričak R.                     YU1FJK          4          099:45
 5. Čolić O.                       YU7KMN       4          106:39
 6. Karačić D.                   YU2BHI          4          115:33
 7. Major I.                       YU7KMN       3          056:46
 8. Ostojić Z.                     YU4FDE         3          089:56
 9. Tafro E.                        YU4FRS          3          093:52
 10. Terzić O.                      YU4FDE         3          095:03
 11. Josifovski B.                 YU2RUY         3          096:14
 12. Vujotić Z.                     YU6GBA         3          099:30
 13. Tahmiščija E.              YU4EZC         3          101:40
 14. Hatibović I.                  YU4FRS          3          103:05
 15. Đulić Z.                        YU4DNO        3          105:25
 16. Terzić D.                     YU4EZC         3          108:02
 17. Šišic N.                        YU4DNO        3          109:08
 18. Huseinefendić D.          YU4AVW       3          111:37
 19. Čorić A.                       YU7AJD          3          116:51
 20. Pantić B.                      YU4ELK         3          119:16
 21. Davidović S.               YU4EZC         2          086:24
 22. Ibrahimović D.              YU4ELK         2          089:13
 23. Mašić M.                     YU4AVW       2          098:04
 24. Sme B.                         YU7KWX       2          119:18
 25. Obradović D.               YU6GBA         1          116:11
 26. Čehajić D.                    YU4ELK         1          116:20
 27. Blažević Z.                   YU4AVW       1          118:07
 28. Topalović A.                YU1DHI          1          118:32
 29. Lijeskić M.                   YU1DHI          1          120:25
 30. Novaković I.                YU4EJC          3          127:37
 31. Njilas I.                        YU7AJP          3          128:52
 32. Hodžić N.                    YU4EKK        3          133:55
 33. Kulović J.                     YU4EKK        3          135:35
 34. Marić M.                      YU4EZP          2          169:50
 35. Gasparovski D.            YU7AJD          0          xxx:xx
 36. Bacić G.                       YU7KWX       0          xxx:xx
 37. Petrović M.                  YU7KWX       0          xxx:xx

 

Rang lista žena

            Takmičar                      Klub                 TX       Vrijeme

 1. Čeljo I.                         YU4DNO        3          056:45
 2. Sekereš A.                   YU7KMN       3          076:34
 3. Brajović M.                  YU6GBA         3          091:25
 4. Gutić A.                       YU4ELK         3          096:21
 5. Omerović M.                YU4FRS          3          103:18
 6. Džananović E.              YU4DNO        3          104:49
 7. Hasić S.                       YU4AVW       3          113:08
 8. Gardinovački Z.            YU7GMN       3          115:36
 9. Stanković S.                 YU1HFG         3          116:27
 10. Osmić Z.                      YU4FRS          2          071:57
 11. Alić M.                         YU4ELK         2          074:58
 12. Derdemez A.                YU4AVW       1          090:33
 13. Janko G.                      YU7AJP          1          108:46
 14. Marković D.                 YU4AVW       1          113:54
 15. Habibić E.                    YU4AVW       1          120:29
 16. Prkačin J.                     YU2BHI          1          132:28
 17. Hajdarević A.               YU4GYZ         1          132:30
 18. Dedić A.                      YU4KRS         1          134:05
 19. Kondić Dž.                  YU4EZC         0          xxx:xx
 20. Antić D.                      YU4EZC         0          xxx:xx
 21. Malinović R.              YU4EZC         0          xxx:xx
 22. Stupar N.                    YU6GBA         0          xxx:xx
 23. Sme V.                        YU7KWX       0          xxx:xx
 24. Horvat B.                     YU7KWX       0          xxx:xx
 25. Kobilar Lj.                   YU4FRS          0          xxx:xx
 26. Mulaomerović M.         YU4ELK         0          xxx:xx
 27. Kovčić J.                      YU4AVW       0          xxx:xx

 

Rang lista veterana

            Takmičar                      Klub                 TX       Vrijeme

 1. Petrović D.                   YU6GBA         3          076:56
 2. Brajović B.                   YU6GBA         3          093:38
 3. Hodžić M.                   YU4EZC          3          103:56
 4. Suša S.                         YU4DNO        2          074:51
 5. Karačić J.                     YU4FRS          2          110:39
 6. Krdžalić A.                   YU4FRS          1          083:33

 

Rang lista klubova

            Klub                 Mjesto                         TX       Vrijeme

 1. YU4DNO        Gračanica                    35        783:48
 2. YU4FRS          Ilidža                           29        828:39
 3. YU4EZC         Zenica                         26        665:19
 4. YU4FDE         Doboj                          21        492:57
 5. YU4ELK         Lukavac                       19        574:43
 6. YU7KMN       Sombor                        16        448:05
 7. YU4AVW       Tuzla                            14        622:04
 8. YU6GBA         Titograd                       13        477:40
 9. YU7GMN       Mužlja                          12        286:59
 10. YU1HFG         Leskovac                     10        303:42
 11. YU2BHI          Dubrovnik                      7        201:12
 12. YU4EFC         Lukavac                         7        178:56
 13. YU4KRS         Breza                             6        093:55
 14. YU7AJD          Bačka Palanka               5        214:38
 15. YU7KWX       Ruma                             4        233:34
 16. YU1FJK          Novi Beograd                 4        099:45
 17. YU4EEE          Rajlovac                         4        090:52
 18. YU4EJC          Jajce                              3        198:31
 19. YU2RUY         Zagreb                           3        096:14
 20. YU4EKK        Kakanj                           3        046:06

   

OTVORENO ARG TAKMIČENJE ''ZENICA 88''

Na prelijepim terenima izletišta Kruščica u blizini Zenice, 07.05.1988. godine okupilo se preko 300 radio-amatera da učestvuju ili da posmatraju VII otvoreno prvenstvo u amaterskom radio goniometrisanju “Zenica 88”. Ovako veliki broj prisutnih iznenadio je ne samo domaćine nego i goste, ali – po opštem uvjerenju – taj broj je plod dosadašnjeg rada uloženog u pripremu i organizaciju dosadašnjih prvenstava Zenice. Na startu takmičenja pojavio se 151 takmičar u svim kategorijama iz 27 klubova sa svih strana naše lijepe domovine.

Vrijeme, kao da je željelo da ovo druženje produži, išlo je na ruku i organizatorima i takmičarima. Prelijep sunčani dan i izuzetno teški, ali lijepi tereni ovog izletišta, zahtijevali su od takmičara maksimum napora, ali i evidentno zadovoljstvo kad je staza bila pretrčana i vrijeme izmjereno.

Ovo takmičenje organozovano je po novim propozicijama uz emitovanje šestog predajnika na cilju i uz ucrtan start i cilj na karti. Pored ovih pogodnosti niz takmičara nije koristio kartu, što im je sigurno kasnije bio hendikep jer je staza bila postavljena tako da onaj ko je išao samo koristeći goniometar sigurno nije mogao biti konkurencija onima koji su koristili kartu i ucrtane puteve.

Odmah poslije starta prvih grupa pojavio se problem jer je stao predajnik broj 3, te je takmičarska komisija – u interesu regularnosti – odlučila da ga  nestartuje da bi svi takmičari bili u istoj poziciji. Zbog toga i rezultati koji pokazuju manji broj predajnika kod pojedinih kategorija nisu greška takmičara.

Rezultati takmičenja su sljedeći:

Pioniri :                                                                         Pionirke:

1. Krdžalić J.            - YU4FRS   18,26                       1. Jandrić A.   - YU4EZC

2. Smailbegović E.   - YU4FDE   26,09                        2. Barišić Z.     - YU4FDE

3. Šafranko S.           - YU7GMN 26,09                      3. Alić A.         - YU4KRS

 

Juniori:                                                                          Seniori:

1. Hasić B. - YU4DNO  (4 TX)   95,18                       1. Čeljo N.         - YU4DNO 85,14

2. Čajić A.  - YU4DNO  (4 TX) 114,19                      2. Krdžalić A.    - YU4EEE 90,52

3. Grgić S.  - YU4FRS    (3 TX)   72,59                      3. Turkić F.        - YU4FDE 96,37

 

 

Žene:                                                                            Stariji seniori:

1. Čeljo I.          - YU4DNO 56,45                              1. Petrović D.  - YU6GBA   76,56

2. Sekereš A.     - YU7KMN 76,34                             2. Brajović B.  - YU6GBA   93,38

3. Brajović M.   - YU6GBA                                         3. Hodžić M.   - YU4EZC 103,56

 

U kategoriji klubova rezultati su dobijeni zbrajanjem po dva najbolja rezultata iz svake kategorije. U ovoj kategoriji klub domaćin je bio van konkurencije.

 

Klubovi:

1. Radio klub “Gračanica”       - YU4DNO    738,48

2. Radio klub “Nikola Tesla”   - YU4FRS     828,39

3. Radio klub “Doboj”              - YU4FDE    492,57

 

Pored priznanja pobjednicima, organizator je poklonio knjige najmasovnijem radio klubu u takmičarskom dijelu (Radio klub “Gračanica”), najmlađem takmičaru (Iva Karačić) i najstarijem takmičaru (Branislav Brajović).

Šta još reći na kraju? Ima nas dosta, ali sada je vrijeme da radimo na podizanju kvaliteta amaterskih radio-goniometrista, njihovog sportskog i stručnog obrazovanja, kako bi se vratili tamo gdje nam je bilo mjesto u amaterskoj radio-goniometriji.

Nadamo se da će naredno takmičenje biti još masovnije i da će prerasti u manifestaciju bratstva i mladosti – što svi želimo.

 

 

ŠAMPIONAT NA ŽABLJAKU

Ovogodišnji 32. Šampionat amaterskih radio-goniometrista održan je od 06. do 10. Jula na Žabljaku. Na šampionatu su učestvovali amateri iz svih republika, kao i veliki broj posmatrača.

U pokaznoj disciplini ARG s ucrtavanjem pozicije stanice na karti pobijedila je ekipa SR BiH. Na slici vidimo dio ekipe Mustafa Adžijaj, Tahmiščija Edber i Sejmen Sejad. Kao nagradu za osvojeno prvo mjesto dobili su nekoliko kilograma pržene pastrmke i deset litara odličnog crnogorskog vina.  

 

                       

                          Adžijaj Mustafa, YU4MA             Sejmen Sejad, YU4ZC

                                Tahmiščija Edber

                               

 

     Reprezentacija BiH u ARG-u na Žabljaku  

                         

                              Hodžić Mensur, Tahmiščija Edber

 

 

TESLA MEMORIJAL  (02 - 04.07.1988 godina)

02.07. (subota)

Oko 11:20 došli Adžijaj Mustafa (Muki), Gajić Dragan (Pajo), Posavljak Albin, Vrhovac Čedo i Filipović Eduard (Edo). Donijeli od opreme: FT 221 R, TS 811 E, TV antenu za 432 MHz, elemente za antene YU0B, spojne kablove, računar Comodore 64, interfejs Com-in i nešto sitnije opreme (sikira, lopta).

Dan je inače počeo naopako jer su Pajo i Muki razmijenili nekoliko ''blagih riječi'' koje su destruktivno djelovale na bilateralne odnose i iste u većoj mjeri poremetile. Međutim, pivo i kafica su konstruktivno djelovali na prevazilaženju postojećih teškoća i spor je obostranim razumijevanjem povoljno riješen.

Tada počinju problemi ''tehničke prirode''. Ni uz najbolju volju i korištenje svih raspoloživih kablova nismo uspjeli spojiti računar i RTTY modem preko predajnika na TV monitor tako da radi. Com-in i TV idu obično, jedan na drugi, ali preko predajnika baš nikako. Istovremeno, Pajo uočava da nedostaju neki elementi za YU0B, da je u balunu odlemljen vruči vod  itd itd. Lemila takođe nemamo. Dakle mora se ponovo u čaršiju, a kako je ova ekspedicija izvedena na principu samofinansiranja, možemo sebi dopustiti i takav luksuz. Idu Pajo i Edo i donijeće lamilo i sve elemente za YU0B koji su ostali u učionici, kablove od spektruma, selotep i 2 kanistera vode. U međuvremenu opet pokušavamo spojiti Com-in koristeći oba TV prijemnika, ali ne ide ! Onda se prihvatamo ''intelektualna'' posla, tj. montiranja šatora. Čedo, Muki i Albin su uspjeli to obaviti samo za 1,5 časova uz nekoliko zapetljavanja u platno, cijevi i sl. Prethodno smo morali maznuti po jedno pivo. U međuvremenu se vračaju Filips i Pajo sa opremom. Čedo se prihvata ozbiljno montaže YU0B antene poštujući u milimetar pravilo o rastojanju elemenata, a kako Pajo uspijeva polomiti drugi improvizovani reflektor umjesto njega stavljamo najduži direktor kojih imamo viška.

Pri ulasku u zgradu Pajo naletio na sjekiru, koja je uzgred bila solidno oštra (BAŠ JE ON NAOŠTRIO). I poteče krv junačka! Na kraju smo montirali YU0B (2 kom.) i uz pomoć 2 elementa AT5 stuba i ražnja uspjeli da ih pripremimo za nemilosrdnu rotaciju. Uz pomoć drugog ražnja (dosta iskrivljenog) podižemo i antenu za 432 MHz, ali zbog iskrivljenosti nosača pomjeranje azimutnog ugla prouzrokuje promjenu ugla elevacije (to je u vezi sa nekim zakonima mehanike) pa je antena nekad po elevaciji usmjerena blago ka zemlji, nekad blago ka nebu, a vrlo rijetko ka horizontu. Izvodimo napajanje iz PPS-a i prenosimo uređaje u šator. Oprema se isprobava i ide dosta dobro (QRB čak do Doboja, na 144 MHz uz raport 59. HI!)

U 16.00 MEZ počinje kontest. Nekako ide, radi se na oba uređaja. Albin na 432 MHz čuje Čeha i daje mu stereotipan raport 599, mada ga je jedva čuo (jer veli, contest je, svi daju 599), ali mu čovjek da kulturno 559, broj veze nekako i primi, ali se signal izgubi kada je trebalo primiti QTH lokator. Čedo je odspavao jedno tri sata (od 17.00 do 20.00), a onda nas Filips vratio u grad u proizvodnju.  

 

 

Adžijaj Mustafa, Filipović Eduard, Hadžić Samir, Babić Slobodan, Kuljić Milan

 

03.07. (nedjelja)

Oko 09.45 MEZ došli iz Zenice ponovo Čedo, Pajo, Filips i Stipo, ponijeli nešto hrane, sunđere za pranje suđa i sl. Inače u toku noći, Pajin genijalni UM, vjerovatno inspirisan pivom, romantikom i muzikom uspio je sve ispravno spojiti (modem, računar, predajnik, monitor) i aktivirati RTTY rad !  U nedostatku boljih stručnjaka predložio bih Paju za Nobelovu nagradu za telekomunikacije (ako je uvede Švedska kraljevska akademija). Uzgred, Pajo je uradio i jednu RTTY vezu.

U 10.00 MEZ stanje u ''Tesla memorijalu'' je 77 veza na 144 MHz i 13 veza na 432 MHz što je prema prosječnim takmičarskim normama dosta loše, antena je relativno nisko (mada je prema mjerenjima SWR-a po ''Pajinoj metodi'' isti dobar) a i nema naročito snage. Poslije dužeg vremena čuju se uglavnom iste stanice, ali je bar povoljno što se kontest radi svim vrstama emisija (A1A, J3E, F3E) tako da se svaka stanica može raditi tri puta različitom vrstom rada (jer vjerovatno niko ne koristi A3E (AM).

Na kraju kontesta (16.00 MEZ) urađeno ukupno 103 veze (92 na 144 i 13 na 432 MHz)

ZAPAŽANJA:

- Ekipa se treba bolje pripremiti i uvježbati.

- Napraviti stub za ručno rotiranje (odnosno 2 stuba).

- Oprema uglavnom dobro radila.

- Lokacija nepovoljna za takmičenje, te isprobati više lokacija u toku uvježbavanja ekipe.

- Takmičarske dnevnike pažljivo voditi.

- Napraviti band planove i ostale zanimljivosti iz UKV rada i uvijek nositi u posebnoj torbi.

- Obaveyno prije kontesta napraviti raspored rada operatora i cijelo vrijeme trajanja ''pokriti'' sa oba uređaja (na 144 i 432 MHz).

- U pauzama na 144 MHz dogovarati veze na 432 MHz.

- Uvježbavati montažu antenskog sistema u klubu i eventualno napraviti antene pogodne za montažu u portablu, isprobati rukovanje agregatom i nositi dovoljno kablova.

 

Poslije kontesta radili malo preko repetitora, a zatim pokušali preko satelita. Čuli više stanica preko satelita koji rade u ''B'' modu (ne znam koji, vjerovatno OSKAR 10) ali na UP linku (432 MHz) nismo uspjeli ''ući'' u prijemnik transpondera (možda antena nema dovoljno dobiti, a i usmjerenost je ''nikakva''). Pored ostalog (radio farova satelita) čuli smo dvije W stanice (jedna iz Ohaja) i više evropskih DJ, G, SM. Čujnost za 559, kucanje lagano, ljepota jedna, ali sve džaba kada se ne može uči u prijemnik. Predveče malo igramo lopte, a kasnije napolju roštiljali. Odrađene i 2 RTTY veze.

Oko ponoći Albin i Stipo pokušali raditi EME kada je mjesec tek izašao (na 144 MHz) ali nije se mogao čuti ni vlastiti EHO (o tome radu tek nemamo blage veze i ništa nije išlo).

04.07. (ponedeljak)

Poslije ustajanja i doručka (oko 10.30) unijeli uređaje iz šatora (Čedo i Pajo spavali u šatoru), te demontirali šator i antenski sistem. Albin i Stipo otišli oko 14.00 MEZ. Oko 15.00 krenula nas inspiracija da malo radimo teleprinterom. Ima ponekad problema u prijemu jer se signali preklapaju a i dosta ometanja telegrafskim signalima od strane sovjetskih stanica. Od zanimljivih veza Pajo uradio na 21 MHz Brazil (PR7AXG) i Indoneziju (YB0QZ) – nova zemlja. Manijak ''uzurpirao'' PPS i nemožeš ga skinuti sa stanice. Oko 18.30 MEZ prestali sa radom i spakovali opremu. Oprema ostala ispravna, a u Zenicu vračen računar (vl. Bonić Maria), interfejs za RTTY i 2 nosača AT5. Čedo je odnio dnevnike u klub radi nekih analiza.

 

CQ WW SARTG RTTY  (19.20. i 21.08.1988 godina)

Počev od 18.00 časova u radio centru boravili Adžijaj Mustafa – MUKI (YU4MA), Petrović Jasenko i Vrhovac Čedo. Muki u početku radio malo na VHF području i isprobavao kako ''idu'' repetitori, a potom na KT-u radio DX-ove. Adžijaj Mustafa uradio je prvu vezu na KT-u sa pozivnim znakom YU4CYL (''srećnik'' je bila stanica CX3AN iz Montevidea, na 28 MHz u 18.34 UT), zatim i Jasenko radio DX-ove na 21,1 MHz kao operator ''C'' klase i išlo je odlično. Čedo takođe malo slušao sa Jasenkom, a potom radio na 21,1 MHz koji je izuzetno dobro otvoren prema zapadu.

Kontest je počeo traljavo (ali to nije ništa). Nastavio je još traljavije. Prijem jako loš i prava je sreća naletiti na stanicu jačeg signala i nekako se naštimati da bi se primalo. Prošle godine u istom kontestu (RTTY SARTG  WW) prijem je išao izvrsno u odnosu na ovu. Za pola sata su urađene samo 2 veze, mada je to ''stravičan'' učinak ako se uzme u obzir da je u naredna 4 (četiri) časa urađena samo 1 veza. Na predaji me u onoj gužvi niko ne čuje (fali snage) YU5 kad čujemo preko zapada, dolazi odlično, a on nas ne čuje preko zapada, dolazi odlično, a on mene ne čuje ni preko jedne strane svijeta. Sa užasom i zavišću sam slušao i gledao (u koloru, vlastitim očima) kako Alex – UA9FM, radi kontest i bukvalno ćaska, ali ONLY sa USA i VE boys. Mada kuca samo CQ TEST , nikome se drugom ne odaziva sem njima. Iako mu i ja dođem neki DX, meni je kulturno otkucao ''NO NO NO ?'' (to mu valjda znači ''NEĆU, NEĆU, RAZUMIJEŠ LI'' ?). U 04.20 isključio uređaje. Ponovo uključio u 05.05 UT. Odradio još jednu vezu, a potom slušao još oko pola časa, ponovo isključio uređaje i otišao na spavanje.

20.08. (subota)

Kontest je završen u 08.00, ali nismo ga ni radili. Muki oko 10.00 počeo DX-irati na 21 i 28 MHz koji su bili otvoreni, a uslovi dosta dobri. Pored klasičnih DX-ova uradio je i TI2, ZS1, 5N4, BY, T5, 9J2, FR4. Uslovi za rad na 28 MHz fantastični, ali IC 745 sa 60-ak vati i bez lineara ne daje one rezultate kao nekada. Potom je sreću okušao Jasenko i odradio dva puta Zimbabve (Z21 – Harare, Ken i Martin). Čedo, nakon toga pokušao raditi II period SARTG RTTY Contesta, uradio jedva jednu vezu (K6WZ – imao je neke primjedbe na ŠIFT). Kako nije išlo, Muki predložio da se nastavi sa DX-iranjem na 28 MHz obzirom na izvanredne uslove što je bilo najbolje rješenje. Muki je uradio dosta finih veza (Liberia, Urugvaj, Puerto Rico, Kolumbija).

Ponovo pokušali raditi RTTY i uspjelu odraditi 7J6CAS (šta je to tek ćemo da vidimo) i G4SKA koji je imao užasno loš ton (T-5) ali snaga jako dobra i razumljivost potpuna. Sve je urađeno na 14 MHz. Potom ponovo radio FONE na 28 MHz i od zanimljivih veza uradio Novi Zeland. Fone veze išle dosta dobro, mada je bilo problema sa modulacijom, ali smanjenjem mikrofonskog pojačanja na gotovo petinu maximuma i uključenjem kompresora išlo izvrsno. Poslije ponoći Muki pokušao raditi ''New Jersey QSO Party'' i uradio svega 5 veza na 14 MHz fone. Kaže da je išlo dosta slabo i bilo je mnogo primjedbi na kvalitet signala, razumljivost loša zbog loše modulacije, a ni smanjenje mikrofonskog pojačanja i uključivanje kompresora nije pomoglo.

21.08. (nedelja)

Jasenko uradio dvije veze sa Japanom – CW na 21 MHz sa jako lošim raportima sa obe strane. Oko 07.10 UT Muki odradio UZ1 – leningrad teleprinterom, a nakon toga pokušao raditi fone, nekoliko puta testirao signal, ali isti je jako nerazumljiv iako ima snage (Ivo iz Belišća:''čujem ja tebe dobro ali te ne razumijem'').

Oko 09.00 UT počeli raditi SSTV i išlo dosta dobro i to sa minimalnom snagom i mIC GAIN. Do 12.00 UT urađeno 6 veza (HB9, FE, DL, PA, G, OZ) od čega je HB9 nova zemlja u SSTV modu – bar prema log-u. Kasnije je Jasenko još malo radio  CW, a zatim smo spakovali opremu za RTTY koju ćemo nositi u Zenicu, te SSTV konvertor.

Što se tiče RTTY rada i problema koji su se manifestovali pretpostavljam da su raštimani filtri i pomjeren šift jer je teško primati i TANJUG. Inače raditi RTTY takmičenje bez linearnog pojačalaje čista iluzija. Ali, biće bolje drugi put.  

 

 

1989 godina

 

JOŠ JEDAN SEMINAR O PAKET RADIJU

Seminar je održan 11.02.1989. godine u Zenici u organizaciji Radio kluba “Zenica” – YU4EZC i Saveza radio-amatera BiH.

Paket radio (PR) je novi način rada naših radio-amatera koji je u velikom usponu. Trenutno je u SFRJ aktivno oko 300 stanica. Za rad je, pored licencirane stanice (KT ili UKT), potrebno imati lični računar opremljen odgovarajućim programom i modemom.

Rad na KT se odvija malom brzinom (300 b/sec), dok se rad na UKT obavlja brzinom prenosa od 1200 b/sec. S obzirom na ograničeni domet na UKT potrebno je na istaknutim kotama postavljati PR stanice koje su međusobno povezane u mrežu. Ove stanice se nazivaju čvorištima PR mreže i trenutno je u SFRJ postavljeno desetak ovih ćvorišta.

Pored neposredne komunikacije između operatora, slično RTTY načinu rada, popularan je i rad sa elektronskom poštom. Osnov za elektronsku poštu čine posebni računari (tzv. BBS-ovi) sa stanicama, koji postavljaju savezi ili pojedinci. Na njima se mogu ostavljati poruke lične prirode ili bilteni. Radio-amateri mogu ove poruke čitati naknadno, tako da njihovo neprekidno dežurstvo na bandu nije potrebno. Primljene poruke se mogu štampati i uređivati, odnosno čuvati u formi magnetnog zapisa ako su od trajnije vrijednosti.

Najvažnije je da su ove stanice međusobno povezane tako da se pošta može prosljeđivati s jednog kraja zemlje na drugi. Trenutno je kod nas postavljeno nekoliko ovakvih međusobno povezanih stanica (BBS-ova).

Seminar u Zenici se sastojao iz dva dijela. U prvom dijelu je održano više predavanja o paket radiju i to:

1. Opšti aspekti, standardizacija PR i njegova funkcija u sistemu informisanja (predavač:        

    Nenad, 4N7ZR)

2. Umrežavanje PR i korištenje NET/ROM čvorišta (predavač: Iztok, YU3FK)

3. Commodore 64 kao PR terminal (predavač: Žika, YU1FU)

4. Spectrum kao PR terminal (predavač: Nenad, YU2SI)

5. BBS The Box (predavač: Sloodan, YU1BC)

6. BBS MBL (predavač: Jogi, YZ2AAC)

U drugom dijelu Seminara održan je okrugli sto o pitanju mjesta i uloge SR BiH u formiranju jugoslovenske paket radio mreže.  

Moderator seminara i okruglog stola, odnosno glavni organizator je bio Amir – YU4OR.

U toku prvog predavanja prikazana je kratka istorija PR kod nas i u svijetu s posebnim osvrtom na značajne datume u vezi uvođenja paket radija kod nas.

U okviru druge teme pored predavača i ostali prisutni gosti upoznali su polaznike seminara o stanju izgrađenosti mreže u pojedinim dijelovima zemlje. U tom dijelu seminara učešće su uzeli Iztok – YU3FK, Vlado – YU5FU, Žika – YU1FU i  Nenad – 4N7ZR. Polaznici su, takođe, upoznati da su u SRV nabavljena dva TNC-a za Suboticu i Vršac i da se njihovo uključenje očekuje u skoroj budućnosti. U YU5 je nabavljen računar i očekuje se postavljanje BBS-a za elektronsku poštu.

Iztok – YU3FK, je dao detaljan prikaz stanja paket radio mreže u Sloveniji i dijelu Hrvatske u okolini Zagreba. Trenutno se radi na izradi 10 komada uređaja za rad na 1200 MHz, koji bi radili sa TNC-ovima za rad na 19,2 kbita. Koristili bi se “kanalni” uređaji sa kristalom za rad na 1200 MHz sa propusnim opsegom od 100 KHz i modulatorima sa ugaonom modulacijom (PSK) i Mančester kodom . Ovaj uređaj je dizajniran od strane YT3MV.

Predviđa se da ova mreža bude zvjezdasta s centrom na Kum-u i kracima prema Ljubljani, Pohorju, Sljemenu i Krvavcu.U međuvremenu već radi mreža na 70 cm i pristupnim čvorištima na 144 MHz. Posebno je važno u što skorije vrijeme rasteretiti čvorište na Sljemenu koje će uskoro napustiti frekvenciju 144,675 MHz.

U SRV je nedavno pušten u rad novi BBS-a YU7A koji koriste ne samo članovi SRV već i radio amateri na širem području YU2, YU4 i YU1. Računar na kome je postavljen BBS koristi se i za druge aktivnosti SRV. Zbog toga je iz YU7 potekla inicijativa da se na nivou SRJ nabavi jedan računar za elektronsku poštu, koji bi pokrivao šire područje i čija bi jedina namjena bila rad kao BBS, tako da bi on bio na raspolaganju 24 sata dnevno. Na ovom računaru bi se izdavali i bilteni SRJ, odnosno druge informacije od interesa za članove.

Posebno zanimanje u toku seminara je izazvala prezentacija opremljenog čvorišta 4N1ZKP koji je neposredno pred montažu na Kopaoniku donijet u Zenicu radi demonstracije rada. Njegovi konstruktori  (YU1BC/YU1FU) su davali detaljne informacije o konstrukciji ovog čvorišta.

U slobodnom vremenu između dva dijela seminara održano je više demonstracija rada na paket radiju pri čemu je u rad sa privremene lokacije uključeno i čvorište na planini Lisac blizu Zenice.

U drugom dijelu seminara u okviru panel diskusije (koja je imala karakter savjetovanja) analizirano je mjesto i uloga YU4 u stvaranju Jugoslovenske paket radio mreže. Identifikovana su tri problema na kojima treba raditi:

1. Postavljenje 70 cm čvorišta na Vlašiću radi ostvarenja veze Fruška Gora – Sljeme.

2. Postavljanje više čvorišta unutar BiH u cilju aktiviranja svojih članova, što zavisi od

    zainteresovanosti klubova.

3. Uključenje u Jugoslovensku PR mrežu na 2 m području vodeći računa o mogučim

    međurepubličkim vezama (Kozara – Sljeme, Trebević – Jagodnja i Trebević -   

    Kopaonik, Velež – Leotar – Srđ).

Postavljanje 70 cm linka preko Papuka ili Vlašića treba da prati odgovarajuća priprema od strane SRV koja se sastoji u nabavci XCVR-a za 70 cm i još jednog TNC-a.

Konstatovano je da za sada ne treba osnivati posebnu komisiju za PR na nivou SRJ, ali da treba održavati povremena savjetovanja radi usaglašavanja stavova po pojedinim otvorenim pitanjima kada se na njih naiđe.

Organizatorima seminara su upućeni komplimenti za izuzetnu organizaciju seminara kome je prisustvovalo preko 100 polaznika iz BiH.  

 

ZBOR U UGLJEVIKU

Tradicionalni 16. Zbor tuzlanskog regiona održan je 10. Juna u Ugljeviku povodom dvadesete godišnjice rada Radio kluba “Majevica”, YU4ETO.

Uz prisustvo 150 amatera iz 17 radio klubova, održana su takmičenja ARG, RMZO i QRQ.

.............

U ime Saveza radio amatera BiH zboru je prisustvovao Luka Makivić – Lule, YU4CN.  

.............

Uz podatak da je oko 30 takmičara obezbijedilo učešće na republičkim takmičenjima, ovo je bilo prijatno druženje amatera ovog regiona.

Istovremeno, održan je sastanak s predstavnicima klubova na kome je analiziran dosadašnji rad kao i izraženo nastojanje da se aktiviraju organizacije koje su praktično prestale da rade (Zvornik, Šekovići, Vlasenica, Puračići, Kalesija, Mramorak). Zahtjevano je da se realizuju zaključci o finansijskoj i dugoj pomoći ovim klubovima. Neka iskustva iz Zenice prenio je i Luka Makivić.

 

 

OTVORENO ARG PRVENSTVO “ZENICA 89”

Osmi put održano je otvoreno ARG prvenstvo “Zenica 89”. I ovaj put takmičenje je bilo masovno i dobro prihvaćeno od radio-amatera Jugoslavije.

Lijepa i sunčana subota 13. Maja  bila je prilika da se ogledaju oni najbolji na samome početku ovogodišnje sezone takmičenja u ARG-u. Na dva odvojena terena pojavilo se ukupno 129 takmičara iz 22 radio kluba. Takmičenje za seniore, žene, juniore i starije seniore održano je na Vjetrenicama u blizini Zenice, a takmičenje za pionire i pionirke na terenima izletišta Bistričak.

Broj takmičara po kategorijama: pionirke 18, pioniri 20, žene 12, juniori 38, seniori 32 i stariji seniori 9 takmičara. Broj takmičara i zastupljenosti svih republika osim Slovenije i pokrajine Kosovo najbolja je potvrda o snazi i kvalitetu takmičenja.

 

Rezultati takmičenja po kategorijama:

Pionirke:                                                           Pioniri:

1. Zdenka Barišić         - YU4FDE                  1. Jasenko Krdžalić                   - YU4FRS

2. Iva Karačić              - YU4FRS                   2. Atila Mezei                           - YU4GMN

3. Violeta Zorić            - YU4ETC                   3. Slavenko Makivić              - YU4EZC      

 

 

Žene:                                                                Juniori:

1. Sanja Dlakić             - YU7DVW                 1. Robert Lukač                       - YU7KMN

2. Indira Čeljo              - YU4DNO                  2. Almir Čajić                           - YU4DNO

3. Marina Brajević        - YU6GEA                   3. Slaviša Grgić                        - YU4FRS

 

Seniori:                                                             Stariji seniori:

1. Imre Njilas               - YU7AJP                    1. Mensur Hodžić                   - YU4EZC

2. Rade Kričak             - YU1FJK                   2. Arpad Šarkezi                      - YU7KMN

3. Damir Karačić          - YU2BHI                    3. Drago Petrović                     - YU6GBA

 

Plasman klubova dobijen je zbrajanjem po dva najbolja rezultata iz svake kategorije, a domaćin je bio van konkurencije.

 

Radio klubovi:

1. Radio klub “Gračanica”        - YU4DNO

2. Radio klub “Doboj”              - YU4FDE

3. Radio klub “Mužlja”             - YU7GMN  

Zaista je zadovoljstvo bilo vidjeti i osjetiti sve ono lijepo što je bilo na ovom takmičenju, a najvažnije je drugarstvo, koje se ovakvim susretima njeguje i razvija. Poseban kvalitet bio je cilj u jednom selu pored Zenice što je bio događaj  i za mještane i za takmičare. Šta još reći. Planiramo da ovo takmičenje i dalje održavamo i unapređujemo, da deseto takmičenje traje dva dana i da budu dva lova (3,5 i 144 MHz). Do tada ima vremena. Još treba reći da je u neposrednoj organizaciji učestvovalo preko 40 članova Radio kluba “Zenica” i njegovih saradnika i prijatelja.

 

 

22. ARG ŠAMPIONAT BOSNE I HERCEGOVINE

Vjerovali ili ne, ali Predsjedništvo SRA BiH u svom operativnom programu rada nije predvidjelo ni jednu aktivnost ili manifestaciju iz domena ARG-a, obrazlažući odluku prevelikim trošenjem sredstava za ARG u proteklim godinama. Na insistiranje delegata iz klubova koji se bave goniometrisanjem ipak je u program stavljena organizacija šampionata, a zbog kratkoće vremena, za organizaciju istog su se dobrovoljno prihvatili članovi Radio kluba “Mladost” iz Bihaća dok je neposredna tehnička organizacija takmičenja povjerena članovima Radio kluba “Zenica” iz Zenice. S obzirom da je šampionat brzo pripreman ipak je uspio, iako nije održano takmičenje na 144 MHz zbog nedostatka opreme.

Od 17. do 19. Juna  u Bihaću se okupilo 68 takmičara i veći broj posmatrača iz radio klubova Bosne i Hercegovine. 

Rezultati takmičara po kategorijama bili su sljedeći:

 

Pionirke:                                                           Pioniri:

1. Mevlida Čajić           - YU4DNO                 1. Sadmir Delić             - YU4DNO

2. Andrea Jandrić       -  YU4EZC                  2. S. Osmanović           - YU4ETO

3. Maida Mujkić           - YU4DNO                 3. Slaviša Boljak           - YU4FRS

 

Žene:                                                                Juniori:

1. Zehra Osmić             - YU4FRS                   1. Adnan Begić             - YU4ELK

2. Indira Čeljo              - YU4DNO                 2. V. Milemković          - YU4ELK

3. Josipa Porčić            - YU4ETC                   3. Almir Čajić               - YU4DNO

 

Seniori:                                                             Stariji seniori:                           

1. Nedim Čeljo             - YU4DNO                 1. Mensur Hodžić       - YU4EZC

2. Behad Hasić           - YU4DNO                   2. Sead Šuša                - YU4DNO

3. Edber Tahmiščija - YU4EZC                     3. Josip Karačić           - YU4FRS

 

Ekipni plasman po kategorijama:

 

Pionirke:                                                           Pioniri:

1. Radio klub “Gračanica”  - YU4DNO            1. Radio klub “Gračanica”        - YU4DNO

2. Radio klub “Zenica”     - YU4EZC           2. Radio klub “Majevica”          - YU4ETO

3. Radio klub “Mladost”     - YU4ETC              3. Radio klub “Mladost”           - YU4ETC

 

Juniori:                                                              Žene:

1. Radio klub “Lukavac”     - YU4ELK              1. Radio klub “Gračanica”      - YU4DNO

2. Radio klub “Gračanica”  - YU4DNO            2. Radio klub “Nikola Tesla”  - YU4FRS

3. Radio klub “Zenica”     - YU4EZC            3. Radio klub “Mladost”          - YU4ETC

 

Seniori:

1. Radio klub “Gračanica”  - YU4DNO

2. Radio klub “Doboj”        - YU4FDE

3. Radio klub “Zenica”     - YU4EZC  

 

Primjereno odnosu Predsjedništva bio je i broj takmičara i neposredna organizacija. Na nama je da ovakav odnos u budućnosti korigujemo i vratimo ugled našim šampionatima.

 

 

NOVA ARG KOMISIJA NA PLITVICAMA

Predsjedništvo SRJ imenovalo je novu ARG komisiju. Članovi su: Josip Fica – YU7AA (predsjednik), Michael Weidlich – YU2VF (sekretar), Ivo Sesartić – YU1BQ (ARDF menadžer), Sead Sejmen – YU4ZC (referent za takmičenje), Željko Ulip – YU2EY (referent za tehniku). Prema odluci PK SRJ, zainteresovani republički i pokrajinski savezi mogu delegirati predstavnike u komisiju. Ovi predstavnici imaju puno pravo učešća i odlučivanja u komisiji.

Šampionat u Plitvicama iskorišten je za održavanje prvog sastanka komisije, kome su prisustvovali predsjednik SRJ Zdravko Marjanović i savezni trener Brano Brajović.

Sljedeća stranica >>>