Προηγούμενο μέρος 1/2


ΑΣΥΡΜΑΤΟΙ

Ενα πολύ χρήσιμο εργαλείο σε περιπτώσεις Εκτακτης Ανάγκης είναι ο ασύρματος. Τέτοιους γύρω μας μπορούμε να βρούμε σε διάφορες θέσεις, Μερικά αυτοκίνητα έχουν το γνωστό μας ίσως CB, Τα περιπολικά έχουν ασυρμάτους VHF τα γνωστά και σαν 'μοτορόλες'. Ασύρματοι επίσης βρίσκονται στα πλοία, σε μικρά σκάφη στην θάλασσα, ακόμα και σε μικρές βάρκες, στα αεροπλάνα και τα αεροδρόμια αλλά επίσης και σε ειδικές ομάδες διάσωσης ή ομάδες ανθρώπων, που κάνουν κάτι που τους χρειάζεται αντίστοιχα η επικοινωνία. Αν βρεθούμε για παράδειγμα στο βουνό, μία οργανωμένη ομάδα ορειβατών, υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να έχει μαζί της ασύρματο.

Οι ασύρματοι μπορεί να είναι πολλών ειδών, οι συνηθέστεροι όμως και απλούστεροι είναι οι ασύρματοι vhf για τους οποίους και αναφέρομαι παρακάτω.

Οπως και στα κινητά τηλέφωνα, όλοι οι ασύρματοι έχουν κάποια κοινά χαρακτηριστικά. Εχουν ένα διακόπτη On/Off για να δουλέψουν, 2 αντίστοιχα κουμπιά το ένα που γράφει volume για την ένταση της φωνής και ένα που γράφει squelch και που ρυθμίζει την φίμωση του θορύβου της συχνότητας. Το πρώτο που πειράζουμε είναι το squelch. Γυρνώντας το αριστερά θα ακούσουμε θόρυβο. αν δεν ακούσουμε σημαίνει πιθανόν ή ότι ο ασύρματος είναι κλειστός και ψάχνουμε για το On/Off ή ότι το volume είναι χαμηλωμένο. Αφού επιτύχουμε την λειτουργία του στην επιθυμητή ένταση ρυθμίζουμε το squelch στο όριο που χάνεται ο εκνευριστικός θόρυβος.
Σημαντικό είναι να βρούμε στα αριστερά της συσκευής αν είναι φορητή ή πάνω στο μικρόφωνό της αν δεν είναι, το κουμπί PRESS ή "Push to Talk". Πατώντας αυτό ο ασύρματος από την θέση της λήψης που ήταν μέχρι τώρα είναι στην κατάσταση της εκπομπής και πιθανόν ταυτόχρονα να ανάβει ένα μικρό κόκκινο φωτάκι.

Από τώρα και μέχρι να αφήσουμε το PRESS ότι λέμε, μεταφέρεται στους άλλους πιθανούς ακροατές μας, τους οποίους όμως δεν τους ξέρουμε και δεν ξέρουμε αν παρόλα αυτά μας ακούνε. Σημαντικό στην κατανόηση του για κάποιον που δεν έχει ξαναμιλήσει έτσι, είναι ότι η επικοινωνία αυτή είναι μονόδρομη δηλ δεν μπορούμε να ακούμε και να μιλάμε ταυτόχρονα όπως το τηλέφωνο. Ακούμε τι θα μας πει ο άλλος και αφού τελειώσει και μας δώσει να καταλάβουμε ότι τέλειωσε μπορούμε να μιλήσουμε. Πάντα όταν τελειώνουμε και πριν αφήσουμε το PRESS λέμε την λέξη ΕΤΟΙΜΟΣ ή OVER.

Η λέξη κλειδί ότι βρισκόμαστε σε κατάσταση Κινδύνου, είναι η λέξη MAYDAY που εκφωνείται 3 φορές. Οταν ακουστεί η λέξη αυτή, όλοι οι σταθμοί υποχρεούνται να δίνουν προτεραιότητα στον σταθμό που βρίσκεται σε κίνδυνο και στους υπεύθυνους σταθμούς που θα αναλάβουν τα περαιτέρω, και δεν εκπέμπουν, εκτός αν τους ζητηθεί.

Σημαντικό επίσης σε ένα ασύρματο είναι να βρούμε σε ποιό κανάλι ή συχνότητα είναι. Αυτό θα είναι ή περιστροφικός διακόπτης ή μικρά κουμπάκια ξεχωριστά για κάθε νούμερο ή 2 κουμπάκια με βελάκια πάνω κάτω που οδηγούν στην αλλαγή. Κατ αρχήν πρέπει να κατανοήσουμε ότι όλοι οι ασύρματοι μπορεί να μας φαίνονται ίδιοι, αλλά η κάθε υπηρεσία έχει δικά της κανάλια συχνοτήτων τα οποία δεν είναι απαραίτητα ίδια με άλλης υπηρεσίας. Το λογικότερο είναι ότι αυτός που είχε τον ασύρματο, τον είχε ήδη ρυθμισμένο σε κάποιο κανάλι που θα επικοινωνούσε με κάποιους. Ετσι καλούμε στο κανάλι αυτό. Αν όμως δεν υπάρξει ανταπόκριση θα πρέπει να περιπλανηθούμε σε άλλα κανάλια.

Σε μερικές συσκευές υπάρχει το πλήκτρο "call" που συνήθως είναι μία συχνότητα έκτακτης ανάγκης ή μία πολυσύχναστη συχνότητα.
Μερικές συχνότητες για Εκτακτες Ανάγκες είναι οι παρακάτω:
Για πλοία, βάρκες, κότερα, το Κανάλι 16 (Maritime Mobile Service).
Για CB Αυτοκινήτων Κανάλι 9 ή 11 ή 40 (Citizens Band).
Για Αεροπλάνα Συχνότητα 1215 (Air Mobile Service)

Μια καλή λύση είναι να ψάξουμε γυρνώντας από κανάλι σε κανάλι, μέχρι να βρούμε μια άλλη συνομιλία. Αν ναι τότε σε ένα κενό της συνομιλίας πατάμε το PRESS και με σταθερή φωνή λέμε 3 φορές το MAYDAY και περιμένουμε ανταπόκριση.
Να θυμόμαστε ότι υπάρχει πολύς κόσμος που ακούει στις συχνότητες με δέκτες και όχι πάντα με ασυρμάτους. Αν είμαστε σε μία συχνότητα Εκ. Αν. ακόμα και αν δεν ακούμε απάντηση μπορούμε να αναφέρουμε από καιρού εις καιρόν το μήνυμά μας ελπίζοντας κάποιος με δέκτη να μας ακούσει και να επικοινωνήσει με τις αρχές.
Αν ο ασύρματος είναι φορητός και πιστεύουμε ότι δεν ακουγόμαστε καλά, θα πρέπει να μετακινηθούμε λίγο.
Μικρές μετακινήσεις μπορούν να αλλάξουν δραματικά την ποιότητα της επικοινωνίας μας. Οσο ψηλότερα είναι η κεραία του και όσο πιο ανοικτό το πεδίο μπροστά μας από εμπόδια, τόσο καλύτερα. Θα πρέπει να κατανοήσουμε ότι τα ηλεκτρομαγνητικά κύματα που χρησιμοποιεί ο ασύρματος αλλά και το κινητό τηλέφωνο ανακλώνται από τις μεταλλικές επιφάνειες και απορροφώνται από τα βουνά τους λόφους και λιγότερο από τα δένδρα (πολύ όμως από τα βρεγμένα φυλλώματα των δένδρων). Οι μεταλλικές επιφάνειες δεν είναι πάντα ορατές, αλλά κρύβονται συνήθως πίσω από κάθε τσιμεντένιο ανθρώπινο κατασκεύασμα.
Ετσι στην ασύρματη επικοινωνία η μεταβολή της θέσης μας είναι σημαντική αν προσπαθούμε να μιλήσουμε μέσα από ένα δωμάτιο από το παράθυρο ή βγούμε στο μπαλκόνι. Σαφώς στην περίπτωση του μπαλκονιού έχουμε καλύτερη επικοινωνία και ακόμα καλύτερη στην περίπτωση της ταράτσας. Η διαφορά ύψους επίσης είναι σημαντική. Αν είμαστε θαμμένοι σε μία κοιλάδα ή ένα υπόγειο τα πράγματα είναι δύσκολα, αν βγούμε όμως στην κορυφή του κοντινού λόφου τα πράγματα είναι καλύτερα.

Αλλη μία βελτίωση προέρχεται από την θέση της συσκευής. Η τοποθέτηση του φορητού ασυρμάτου ή του κινητού τηλεφώνου σε κάθετη θέση και όσο είναι αυτό βολικό (και εφικτό) μακριά από το σώμα μας (που απορροφά μεγάλο μέρος της ακτινοβολίας) τότε η εμβέλεια του μεγαλώνει.

Σημαντικό επίσης είναι να κατανοήσουμε ότι οι ασύρματες συσκευές στηρίζονται στην ενέργεια μιας μπαταρίας που σύντομα θα τελειώσει. Οσο το τηλέφωνο είναι σε επικοινωνία και ο ασύρματος με πατημένο το PRESS τόσο η κατανάλωση της μπαταρίας μεγαλύτερη, έτσι προσπαθούμε οι εκπομπές μας και τα τηλεφωνήματά μας να είναι το δυνατόν συντομότερα και περιεκτικά.

Ακόμα και στο τηλέφωνο αλλά οπωσδήποτε στον ασύρματο πρέπει να ακολουθήσουμε μια απλή διαδικασία αλλά που τόσο την ξεχνούμε όταν θα έρθει εκείνη η ώρα. Καταρχήν μιλάμε αργά και δεν φωνάζουμε.

  1o Πατάμε το Press (PTT ή κουμπάκι εκπομπής)
  2ο Περιμένουμε 1 με 2 δευτερόλεπτα. (Για τεχνικούς λόγους)
  3ο Λέμε ποιός ή ποιοί είμαστε.
  4ο Που βρισκόμαστε
  5ο Το είδος του προβλήματος
  6ο Τι χρειαζόμαστε
  7ο Κλείνουμε με ΕΤΟΙΜΟΣ ή OVER
  8o Αφήνουμε το Press (PTT)και ακούμε με προσοχή.

Αν υπάρχει κίνδυνος απώλειας ανθρώπινης ζωής τότε πριν από το ποιος είμαστε λέμε τρεις φορές την λέξη MAYDAY που είναι και το διεθνές σήμα κινδύνου γνωστό στα σήματα Μορς και σαν SOS.

Η καθυστέρηση που προτείνεται στην αρχή, οφείλεται στο γεγονός ότι πολλές συσκευές με το που πατάμε το "PRESS" στέλνουν μερικούς κωδικούς στην αρχή, και επιπλέον πολλές συσκευές στην λήψη τους αργούν μερικά δευτερόλεπτα να ανοίξουν το μεγάφωνο τους για λόγους εξοικονόμησης μπαταρίας.

Στην συνομιλία μας αυτή δεν πρέπει να πλατειάσουμε, πρέπει να έρθουμε στην θέση του άλλου που βρίσκεται μακριά μας. Δεν βλέπει αυτά που βλέπουμε εμείς ούτε αισθάνεται αυτά που αισθανόμαστε. Θέλει μόνο να μας βοηθήσει και εμείς ίσως του λέμε ένα σωρό άχρηστα πράγματα. Αυτό που χρειάζεται για να μεταδώσει στις αρχές για να μας βρούν είναι να ξέρει ποιός ή ποιοί είμαστε, που, τι πρόβλημα έχουμε και τι χρειαζόμαστε.

Αφού απαντήσει ο ανταποκριτής μας και πρέπει να ξαναμιλήσουμε, περιμένουμε να ακουστεί η λέξη έτοιμος (ή over) που σημαίνει ότι μπορεί και αυτός να μας ακούσει, περιμένουμε λίγα δευτερόλεπτα και μετά πατάμε το "press" για να απαντήσουμε.
Στην επικοινωνία αυτή μπορεί μάλλον να χρειαστούμε κάποιο διακριτικό κλήσεως, δηλαδή κάποιο σύντομο όνομα που να είναι κατανοητό στον ασύρματο. Aυτό μπορεί να είναι από το όνομά μας, η ιδιότητά μας, ή ομάδα μας ή θέση μας κλπ. και συνήθως με αυτό θα μας καλούν. Αυτό μπορεί να μας το δώσει ο ανταποκριτής μας ή να το δώσουμε και μόνοι μας. Θα δώσω μερικά παραδείγματα γιατί μόνο μέσα από αυτά μπορούμε να καταλάβουμε.

 - Λέγομαι Γεωργίου 
  Βρίσκομαι εγκλωβισμένος με 4 αυτοκίνητα, Συνολικά 7 ενήλικες και 2 παιδιά 
  από κατολίσθηση, στον δρόμο Καρπενησίου Μικρού χωριού.
  Χρειαζόμαστε ένα μηχάνημα να ανοίξει τον δρόμο από τους βράχους.
  Ετοιμος

 - Κύριε Γεωργίου σας άκουσα δυνατά καθαρά, έλαβα το μήνυμά σας, περιμένετε 
  λίγο να ειδοποιήσω την Αστυνομία ή την κοντινή Νομαρχία, θα σας καλέσω 
  σε 5 λεπτά. Ετοιμος.

- Ελήφθη αναμένουμε

---
- Γεωργίου, Γεωργίου από σταθμό Βάσης.

- Βάση από Γεωργίου σας ακούω.
- Το μήνυμά σας διαβιβάστηκε στην αστυνομική διεύθυνση Καρπενησίου, και σε λίγο 
ξεκινούν να σχετικά οχήματα. Θα σας καλέσω πάλι σε 30 λεπτά για να έχουμε επαφή. Τέλος
- Βάση σας έλαβα, αναμένουμε τα οχήματα, νέα επαφή στις 5.15. Τέλος

/////////////////////////

 - Είμαστε μία ομάδα 4 φυσιολατρών από την Αθήνα
  Βρισκόμαστε αποκλεισμένοι από το χιόνι στην Πάρνηθα Δυτικά από το κέντρο 
  “Κυκλαμινα” 1 ώρα δρόμο. 
  Εχουμε ένα τραυματία από πτώση με κάταγμα στο μηρό και αιμορραγία που 
  χρειάζεται νάρθηκα και μεταφορά σε νοσοκομείο
  Αν με λάβατε Ετοιμος.

- Ομάδα φυσιολατρών από Κέντρο
  Το μήνυμα σας ελήφθη
  Η αιμορραγία ελέγχεται;
  Ετοιμος.

- Θετικό, ναι αλλά έχει χάσει πολύ αίμα.
  Ετοιμος.

- Εχετε φορείο
  Ετοιμος

- Αρνητικόν, όχι
  Ετοιμος

- Ομάδα από Κέντρο
  θα σταλεί το συντομότερο βοήθεια.
  Νεώτερη επικοινωνία μας σε 15 λεπτά και στην συνέχεια πεντάλεπτες 
  ακροάσεις στις μισές ώρες ελήφθη; Ετοιμος

- Ελήφθη Κέντρο κατανοηθεικε πλήρως ραντεβού σε 15 λεπτά Τέλος.

Στο τελευταίο παράδειγμα ή όλη επικοινωνία διαρκεί 30 δευτερόλεπτα, αλλά μέσα στον χρόνο αυτό πέρασαν όλες οι απαραίτητες πληροφορίες που έπρεπε, διατηρώντας έτσι τις πολύτιμες μπαταρίες μας για την συνέχεια.

Ο εκπαιδευμένος χειριστής του κέντρου μας ονόμασε "ομάδα φυσιολατρών", για να διευκολυνθεί στην κλήση του, δεδομένου ότι πέρα από την δική μας περίπτωση στην συγκεκριμένη συχνότητα μπορούν να γίνονται και άλλες επικοινωνίες τις οποίες πιθανόν να μην ακούμε. Είναι λογικό λοιπόν να υπάρχει μία ονομασία χαρακτηριστική για να ξεχωρίζει την κάθε περίπτωση.

Αφού πάρουμε το μήνυμα ότι μας έλαβαν και ότι το μήνυμά μας διαβιβάζεται στην Αστυνομία ή άλλη σχετική υπηρεσία, μπορεί να μας ζητηθούν διευκρινιστικές απαντήσεις για μερικά δευτερεύοντα θέματα, όπως τι καιρό έχει στο σημείο εκείνη την στιγμή, από ποιο δρόμο μπορεί να γίνει ευκολότερη προσέγγιση, αν υπάρχει πλάτωμα για να έρθει ελικόπτερο κλπ. Πάλι η εκπομπή μας θα πρέπει να είναι σύντομη και σαφής.
Αν η επικοινωνία είναι κακή, έχει παράσιτα, παρεμβολές κλπ. Προσπαθούμε να μετακινηθούμε σε όσο πιο ψηλό και ανοικτό μέρος, για να αυξηθεί η εμβέλειά μας, Απομακρυνόμαστε από καλώδια, ρεύματα υψηλής τάσεως, πυλώνες της ΔΕΗ, μεγάλους μετασχηματιστές της ΔΕΗ, ηλεκτρονικούς υπολογιστές, GPS, συσκευές που έχουν καθοδικό σωλήνα ή ηλεκτρονικά μέρη (ηλεκτρονικούς ταλαντωτές), και γενικά οτιδήποτε μπορεί να δημιουργεί ηλεκτρομαγνητικό θόρυβο.

Σε περίπτωση που δεν ακούμε καλά τον ανταποκριτή μας ανοίγουμε, γυρνώντας αριστερόστροφα το κουμπί που γράφει SQUELCH. Οσο δεν μιλάει ο ανταποκριτής μας θα είναι κουραστικό, αλλά όταν μιλάει θα τον ακούμε καλύτερα. Αν αυτά που λέμε, δεν είναι κατανοητά, καλό είναι να επαναλαμβάνουμε 2-3 φορές την κάθε λέξη. Για λέξεις κλειδιά που δεν έγιναν κατανοητές χρησιμοποιούμε τον φωνητικό κώδικα, δηλαδή το κάθε γράμμα το αντικαθιστούμε από μία γνωστή λέξη (κυρίως όνομα-ονομασία) που θα την κάνει ποιο κατανοητή.
Μερικά παραδείγματα είναι οι παρακάτω Ελληνικοί κώδικες που χρησιμοποιούνται από τις Κρατικές-στρατιωτικές υπηρεσίες, Εμπορικό Ναυτικό καθώς και ο διεθνής αντίστοιχος.

ΑΣΤΗΡ       ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ			ALFA
ΒΥΡΩΝ       ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ			BRAVO
ΓΑΛΗ       ΓΕΩΡΓΙΟΣ			CHARLIE
ΔΟΞΑ       ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ			DELTA
ΕΡΜΗΣ       ΕΛΕΝΗ 			ECHO
ΖΕΥΣ       ΖΗΝΟΒΙΑ			FOXTROT
ΗΡΩ        ΗΡΑΚΛΗΣ 			GOLF
ΘΕΑ        ΘΕΟΔΩΡΟΣ			HOTEL
ΙΣΚΙΟΣ      ΙΩΑΝΝΗΣ			INDIA
ΚΕΝΟΝ       ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ         JULIETT
ΛΑΜΑ       ΛΕΩΝΙΔΑΣ			KILO
ΜΕΛΙ       ΜΕΝΕΛΑΟΣ			LIMA
ΝΑΟΣ       ΝΙΚΟΛΑΟΣ	 		MIKE
ΞΕΡΞΗΣ      ΞΕΝΟΦΩΝ			NOVEMBER
ΟΣΜΗ       ΟΔΥΣΣΕΥΣ			OSCAR
ΠΕΤΡΟΣ      ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ			PAPA
ΡΗΓΑΣ       ΡΩΞΑΝΗ			QUEBEC
ΣΟΦΟΣ       ΣΩΤΗΡΙΟΣ			ROMEO
ΤΙΓΡΗΣ      ΤΙΜΟΛΕΩΝ			SIERRA
ΥΜΝΟΣ       ΥΨΗΛΑΝΤΗΣ			TANGO
ΦΩΦΩ       ΦΩΤΙΟΣ			UNIFORM
ΧΑΡΑ       ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΣ			VICTOR
ΨΥΧΗ       ΨΑΛΤΗΣ			WΗISKEY
ΩΜΕΓΑ       ΩΜΕΓΑ 			X-RΑΥ      
                        YANKEE       
                        ZULU       

Η αντιστοιχία των λέξεων στον φωνητικό κώδικα δεν είναι υποχρεωτικό να συμβαδίζει με κάποιο από τα standrd αυτά, αλλά με την λογική τους.

Παράδειγμα

- Κατασκήνωση από Ομάδα έχουμε πρόβλημα μας τέλειωσε το νερό Ετοιμος

- Ομάδα από Κατασκήνωση δεν σας ακούμε καλώς επαναλάβατε Ετοιμος

- Κατασκήνωση έχουμε ΑΝΑΓΚΗ, ΑΝΑΓΚΗ από ΝΕΡΟ ΝΕΡΟ Ετοιμος.

- Ομαδα σας ακούμε μέσα στο θόρυβο, Επαναλάβατε από τι έχετε ανάγκη.

- Απο ΝΕΡΟ Ναος-Ερμης-Ροη-Οσμη, Ναος-Ερμης-Ροη-Οσμη Ετοιμος

- Ελήφθη ομάδα σας στέλνουμε νερό με την επόμενη αποστολή Ετοιμος.

- Ελήφθη μένουμε ακρόαση, Τέλος.
Αν η Εκτακτη Ανάγκη. τραβάει σε πολύ μάκρος, πρέπει να υπολογίσουμε πόσο θα μας φθάσουν οι μπαταρίες. Αν δεν χρειάζεται να υπάρχει συνεχής επαφή με τους ανθρώπους που έχουμε έρθει σε επαφή, μπορούμε να δίνουμε όπως είδαμε, ραντεβού, σε συγκεκριμένα χρονικά διαστήματα πχ κάθε ώρα ή μισή ώρα, ώστε να ελαττώνουμε την κατανάλωση.

Το βασικό πλεονέκτημα του ασύρματου σε σχέση με το κινητό τηλέφωνο, είναι η δυνατότητα ύπαρξης δικτύου με πολλούς ανταποκριτές, κάτι που στην κινητή τηλεφωνία είναι αδύνατο τουλάχιστον με τον ίδιο τρόπο και η μεγαλύτερη κατά κανόνα εμβέλειά του σε δεδομένη περιοχή. Το πλεονέκτημα του κινητού τηλεφώνου είναι η ιδιωτική επικοινωνία και η ευκολία επικοινωνίας που δίνει ανά πάσα στιγμή καθώς και το μεγάλο πλέον εγκατεστημένο δίκτυο.

Ραδιόφωνο.

Το ραδιόφωνο σε καταστάσεις ανάγκης είναι ένα μέσο όχι τόσο επικοινωνίας αλλά ενημέρωσης. Αν έχουμε κάπου χαθεί ή αποκλειστεί, θα μας ειδοποιήσει ότι έγινε γνωστή περίπτωσή μας, ή οτι ξεκίνησε αποστολή για τον εντοπισμό μας. Αν πέσουμε σε μία μεγάλη Εκτακτη Ανάγκη. είναι το απλούστερο μέσο για τις αρχές να ειδοποιήσουν ένα μεγάλο μέρος πληθυσμού. Υπάρχουν ραδιόφωνα μικρά, φθηνά, και είναι χρήσιμο να έχουμε πάντα ένα κοντά μας. Τα μικρά ραδιόφωνα που μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε, καλύπτουν τις μπάντες FM, AM, SW.

Στα FM ακούμε τοπικούς μόνο σταθμούς, αλλά με καλή ποιότητα. Δεν υπάρχουν όμως σταθμοί παντού, για παράδειγμα στην Πίνδο αλλά και στην ορεινή νότια Πελοπόννησο υπάρχουν πολλές περιοχές που δεν πιάνουν ούτε ένα σταθμό FM. Αλλά και σε άλλες περιοχές που έχουν μέχρι 10 σταθμούς, θα πρέπει να υπολογίσουμε ότι μετά από ένα μεγάλο σεισμό θα έχουμε και διακοπή ρεύματος οπότε οι περισσότεροι σταθμοί ίσως κλείσουν ή μεταδίδουν αυτόματο πρόγραμμα χωρίς παρουσία ζωντανού εκφωνητή.

Στα AM ή και MW ακούμε σταθμούς της ευρύτερης περιοχής, και η κάλυψή τους την νύκτα μεγαλώνει η ποιότητα δεν είναι καλή και αν πλησιάζει καταιγίδα έχουμε πολλά στατικά παράσιτα. Επίσης παράσιτα δημιουργούνται εύκολα από κάθε ηλεκτρική ή ηλεκτρονική συσκευή που υπάρχει κοντά μας. Για την Χώρα μας, την ημέρα ακούμε περιοχές μέχρι 50-100 μίλια, αλλά την νύκτα ακούμε σταθμούς από όλη την Ανατολική Μεσόγειο, Ανατολική Ευρώπη, και Μέση Ανατολή.

Τέλος στην μπάντα SW ακούμε σταθμούς εκτός Ελλάδος και θεωρητικά ανάλογα την περιοχή συχνοτήτων, από όλο τον κόσμο. Είναι γνωστή άλλωστε η χρήση των ραδιοφώνων βραχέων την διάρκεια της επταετίας στην Ελλάδα, και ο μοναδικός τρόπος ενημέρωσης.
Η μπάντα αυτή δίνει πραγματικά παγκόσμια κάλυψη χωρίς καλή ποιότητα και με αρκετές διαλείψεις, αλλά δεν την βρίσκουμε εύκολα στα μικρά ραδιόφωνα, και όσα την έχουν είναι ακριβότερα. Επίσης τα περισσότερα ραδιόφωνα SW (βραχέων) για να δουλέψουν σωστά θέλουν λίγο μακρύτερη κεραία, Ενα καλωδιάκι 3-10 μέτρων μπορεί να μας βοηθήσει σε κάτι τέτοιο, το γυμνώνουμε στην μία άκρη και το φέρνουμε σε επαφή με την κεραία.

Πιστεύω ότι αν προετοιμαζόμαστε για απλές έκτακτες ανάγκες όπως, σεισμοί, πλημμύρες κλπ ένα μικρό ραδιόφωνο AM/FM θα μας καλύψει πλήρως. Αν θέλουμε να προετοιμαστούμε για το πυρηνικό ολοκαύτωμα, ή για πόλεμο χρήσιμο είναι να έχει και SW.

Το Ραδιόφωνο θα πρέπει να είναι εφοδιασμένο με αλκαλικές μπαταρίες για να μην βγάλουν υγρά αλλά θα πρέπει να ελέγχονται από καιρού εις καιρόν.

ΦΗΜΕΣ

Δεν είναι μόνο το ραδιόφωνο που μεταδίδει φήμες, απλά επειδή το ακούει πολύς κόσμος, ειδικά σε μία Εκ.Αν. είναι πολύ επικίνδυνο το να μην μεταδίδει ακριβείς πληροφορίες, αυτός είναι και ο λόγος που σε πολύ μεγάλες Εκτακτες Ανάγκες ή σε πόλεμο. υπάρχει κρατικός έλεγχος στις πληροφορίες. Προσπαθείτε να ελέγχετε τι σταθμό ακούτε και πόσο αξιόπιστος μπορεί να είναι την δεδομένη στιγμή. Από τον ασύρματο ή το κινητό μην μεταδίδεται φήμες ή πληροφορίες ανεπιβεβαίωτες και πάντα να λέτε και την πηγή της πληροφορίας σας.

Electromagnetic Pulse (EMP)

Αλλο ένα στοιχείο που πρέπει να ξέρουμε σε περίπτωση πυρηνικής έκρηξης ψηλά στην ατμόσφαιρα (στρατόσφαιρα), είναι Ο "Ηλεκτρομαγνητικός Παλμός". Ολες οι ηλεκτρονικές συσκευές νεότερης τεχνολογίας (όχι αυτές με λυχνίες) κινδυνεύουν να καταστραφούν ακόμα και όταν είναι κλειστές, δηλαδή σε τέτοια περίπτωση θα πρέπει να ξεχάσουμε κινητά, ασυρμάτους, τρανζιστοράκια κλπ αυτά που θα δουλεύουν είναι μόνο τα παλιά ραδιόφωνα με λυχνίες (αν έχουμε ΔΕΗ, αφού όλος ο έλεγχος των συστημάτων της, γίνεται όλο και περισσότερο ηλεκτρονικός). Τελευταία έχουν εμφανιστεί και μικρές βόμβες ή πύραυλοι που κάνουν αυτή την δουλειά όχι με πυρηνική έκρηξη αλλά με εκφόρτιση μεγάλου ηλεκτρικού φορτίου. Η εμβέλειά των καταστροφών τους είναι φυσικά μικρότερη στα όρια μίας πόλης ή και γειτονιάς.

Επικοινωνία Ομάδας.

Ως γνωστό όταν υπάρχει μία ομάδα ανθρώπων που βρίσκονται για ένα διάστημα μαζί, αναπτύσσονται διάφορα προβλήματα συναισθηματικών φορτίσεων και σχέσεων, έλξης ή απώθησης, δημιουργώντας αντίστοιχες επιπτώσεις στην επικοινωνία των μελών της ομάδας αυτής. Οταν τώρα η ομάδα αυτή βρεθεί κάτω από ακραίες ή οριακές συνθήκες, τα προβλήματα αυτά οξύνονται και η επικοινωνία έχει πρόβλημα. Αυτό είναι γνωστό σε ομάδες ορειβατών, ιστιοπλόων και γενικά ανθρώπων που για κάποιο διάστημα αναγκάζονται να ζήσουν στηριζόμενοι στην ομαδικότητα και εξαρτώμενοι ο ένας από τον άλλον, αφού επιτελούν κοινό έργο και έχουν κοινή προσπάθεια αλλά ο κάθε ένας κάνει συγκεκριμένη δουλειά με τον συγκεκριμένα δικό του χαρακτήρα, προσωπικότητα κλπ.
Οταν η εξωτερική φόρτιση ανέβει ή αντιμετωπιστεί ένας κίνδυνος και οι αντοχές των μελών της ομάδας φθάσουν στα όρια, εμφανίζονται πολλά προβλήματα που δεν είχαν προβλεφθεί αρχικά, δυσκολία συνεννόησης, αντίδραση αρκετών κάτω από έντονο φόβο με σπασμωδικές ενέργειες και κάποιων κάτω από έντονη λογική αλλά με ανικανότητα επιβολής της λογικής στους υπόλοιπους ή της επιλογής της σωστής λύσης. Και πολλές φορές έντονη ψυχοφθόρα συζήτηση για το θέμα αυτό. Πολλές φορές οι αντιθέσεις είναι τόσο έντονες που φθάνουν μέχρι και σε διχασμό ή διάλυση της ομάδας.

Εκεί πρέπει να επιστρατεύσουμε όλη την λογική μας, την καλή μας θέληση και κοινωνική μας επιβολή για να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα αυτό. Πρέπει να κάνουμε κατανοητό σε όλους ότι μπροστά στον κοινό κίνδυνο πρέπει να υπάρξει συνολική αντιμετώπιση, βάση της λογικής και των αναγκών όλης της ομάδας, να φέρνουμε τον κάθε ένα στο φιλότιμο και να προβάλουμε την αξία της ομάδας και όχι του κάθε ενός. Να μειώσουμε και να μην δώσουμε συνέχεια σε κάθε ένδειξη επιβολής εξουσίας που όσοι νομίζουν ότι έχουν δίκιο, αυτόματα θέλουν να επιβάλουν. Και να κρατήσουμε την φλόγα για ζωή που έχει ο κάθε ένας μας μέσα του αναμμένη.

Το Θέμα είναι τεράστιο και η σωστή διεξοδική του έρευνα είναι θέμα ψυχολογίας, ανθρωπίνων σχέσεων και ένα σωρό αστάθμητων παραγόντων που μπορούν να προκύψουν.

Δεν θέλω να επεισέλθω πιο πολύ στο θέμα αυτό αλλά είναι κάτι που πάντα θα πρέπει να το έχουμε υπόψη μας σαν πιθανό σενάριο σε αντίστοιχες συνθήκες. Πχ αποκλεισμός ομάδας σε ασανσέρ.

ΕΠΙΛΟΓΟΣ

Τέλος θέλω να σημειώσω την ανάγκη ύπαρξης ενός πακέτου επιβίωσης, είτε μέσα στα σπίτια μας, ή τα αυτοκίνητα, ή μαζί μας σε περίπτωση που πιστεύουμε ότι ίσως μας χρειαστεί.
Το πακέτο αυτό εκτός των άλλων και μόνο για την περίπτωση επικοινωνίας θα πρέπει να έχει πάντα μέσα του ένα μικρό ραδιοφωνάκι, μία σφυρίχτρα, φωτοβολίδες, σκοπευτικό κάτοπτρο, μεταλλικό αδιάβροχο φακό, εφεδρικές μπαταρίες αλκαλικές μπαταρίες, και τέλος Θέση (χώρο) για το κινητό μας τηλέφωνο ή ασύρματο αν έχουμε που θα το βάλουμε την τελευταία στιγμή. Χρήσιμο είναι όλες οι συσκευές που τροφοδοτούνται με μπαταρίες να τροφοδοτούνται με τον ίδιο τύπο μπαταριών ώστε να μην αναγκαζόμαστε να έχουμε μαζί μας 3 διαφορετικούς τύπους (πχ άλλο για το GPS, άλλο για τον ασύρματο, άλλο για τον φακό) αλλά επίσης να μπορούμε στην ανάγκη να μεταφέρουμε μπαταρίες από μια συσκευή που δεν χρειαζόμαστε εκείνη την στιγμή σε μία άλλη ζωτικής σημασίας.

Πέρα από αυτά ένας μίνι φακός μπρελόκ, μία σφυρίχτρα και ένας μικρός σουγιάς, είναι τα πράγματα που θα σας συνιστούσα να έχετε μόνιμα μαζί σας στα κλειδιά σας ή στην τσέπη σας.

Με τα παραπάνω προσπάθησα να μεταφέρω τις γνώσεις που αποκόμισα σαν Ραδιοερασιτέχνης, Ορειβάτης, Τεχνικός, Διαβιβαστής και Μηχανικός τηλεπικοινωνιών data τα τελευταία 20 χρόνια, συμμετέχοντας σε αρκετές περιπτώσεις εκτάκτων αναγκών, για εξασφάλιση επικοινωνίας, εντός και εκτός χώρας, σε περιπτώσεις Δασικών πυρκαγιών, σεισμών και ομάδων έρευνας και διάσωσης.

Το παραπάνω είναι επίσης αποτέλεσμα των παρακάτω εντύπων που έγραψα στο παρελθόν μαζί με τους Δημάκο Διονύση και Εξαρχόπουλο Σάκη

"Ραδιοερασιτεχνικές Επικοινωνίες Εκτακτης Ανάγκης για χρήση των Ομάδων Εκτακτης Ανάγκης"
"Ασφάλεια τηλεπικοινωνιών - Πειθαρχία δικτύου" για μέλη ομάδων Δασοπροστασίας, και φορέων σχετικά με Εκτακτες Ανάγκες.
"Επικοινωνίες και τηλεπικοινωνίες" για προσκόπους ανιχνευτές

Καθώς επίσης και του εξαιρετικού βιβλίου
"Εγκόλπιον Ορειβασίας" των Γκορφιντ Π.-Βασιλόπουλου Στ. Που εκδόθηκε από τον Ορειβατικό Σύλλογο Αχαρνών και το περιοδικό ΚΟΡΦΕΣ (1995)

Παράρτημα 1

Ο κώδικας Μορς

Α .-  A       I ..  I      Ρ .-. R       1 .----
Β -... B       K -.- K      Σ ... S       2 ..---
Γ --. G       Λ .-.. L      Τ -  T       3 ...--
Δ -.. D       Μ --  M      Υ -.-- Y       4 ....-
Ε .  E       Ν -.  N      Φ ..-. F       5 .....
Ζ --.. Z       Ξ -..- X      Χ ----        6 -....
Η .... H       Ο --- O      Ψ --.- Q       7 --...
Θ -.-. C       Π .--. P      Ω .-- W       8 ---..
 .--- J        ..- U       ...- V       9 ----.
                               0 -----
Παράρτημα 2

Χρήσιμα τηλέφωνα Εκτακτης Ανάγκης

Η παρακάτω λίστα, δεν είναι για να ακολουθηθεί στο γράμμα, της αλλά στο πνεύμα της. Ο κάθε ένας μας μπορεί ανάλογα με την περιοχή και τον χώρο που κινείται να γράψει τις υπηρεσίες που πιστεύει, ότι κάποια στιγμή που δεν θα έχει χρόνο ψαξίματος, θα τις βρει εμπρός του.


ΧΡΗΣΙΜΑ ΤΗΛΕΦΩΝΑ ΕΚΤ. ΑΝ.
Πανευρωπαικό Τηλέφωνο Εκτακτης Αναγκης 112
Προσωρινο Τηλεφωνο Εκτακτης Αναγκης-Αστυνομία 100
Πυροσβεστική 199
Δασικη υπηρεσία 191
Τοπικό Λιμεναρχείο
Ελλας Ραδιο (υπηρεσία ΟΤΕ για επικοινωνία με πλοία)
Τοπικό αεροδρόμιο
Οδική Βοήθεια
Νομαρχία (γραφείο κοινού ή ΠΣΕΑ)
Γραφείο Δήμου ή Κοινότητας
Τοπικός Ραδιοφωνικός ή
Τηλεοπτικός σταθμός
Τοπικός Ορειβατικός Σύλλογος
Καταφύγιο
Τοπικός Ιστιοπλοικός Σύλλογος
Αλλος τοπικός φορέας εθελοντών
Πληροφορίες ΟΤΕ
Πληροφορίες Εταιρείας PANAFON
Πληροφορίες Εταιρείας TELESTET 126
Ασφάλεια χώρου Εργασίας μου

Παράρτημα 3

Πακέτο Επιβίωσης

Το πακέτο επιβίωσης πρέπει να έχει μία γενική μορφή, αλλά και να προσαρμόζεται ανάλογα με την περίπτωση. Στην γενική του μορφή περιλαμβάνει αντικείμενα που ειναι χρήσιμα τόσο για γενική όσο και εξειδικευμένη χρήση.

ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΟΣ ΠΙΝΑΚΑΣ ΕΙΔΩΝ ΠΟΥ ΕΠΙΛΕΓΟΝΤΑΙ ΚΑΤΑ ΕΠΟΧΗ-ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ

Επικοινωνία

Προσδιορισμός
Θέσης/πορείας

Ραδιόφωνο μικρό φορητό Πυξίδα με σκόπευση
Ασύρματος φορητός Χάρτης περιοχής
Σφυρίχτρα Υψόμετρο/Βαρόμετρο
Φωτοβολίδες Ρολόι, Βηματόμετρο
Σκοπευτικό κάτοπτρο G.P.S με Datum.WGS-84
Φακός φωτισμού Κιάλια/Διόπτρα
Μπαταρίες εφεδρ. Πίνακες αστερισμών
Χαρτί μολύβι
Υποδεκάμετρο, Μοιρογν

Πρώτες Βοήθειες

Τροφή Νερό

Επιδεσμικό υλικό Παγούρι με νερό
Τραύματα Χάπια/Φίλτρα αποστείρωσης νερού
Αιμορραγίες Τροφές ξηρές επιβίωσης
Παυσίπονα Καραβάνα, κύπελλο
Στομάχι, Κοιλιακά Καμινέτο / γκαζάκι
Φίδια, Εντομα Καύσιμο για καμινέτο
Αντιαλλεργικά Αδιάβροχα σπίρτα
Οροί διάφοροι Τσακμάκι. Αναπτήρας
Ειδικά προσωπικά φάρμακα

Ιματισμός

Διάφορα

Εσωρουχα εφεδρ Ελβετικός σουγιάς
Εφεδρ ρούχα Μαχαίρι επιβίωσης
Πουλόβερ Στοιχειώδη είδη ραπτικής
Αντιανεμικό/Αδιάβροχο Συρμάτινο πριόνι
Σκούφος, γάντια Μεγενθ. φακός
Καπέλο, Γυαλιά ηλίου Σχοινί , Μεσηνέζα
Αντιηλιακή κρέμα
Εφεδρ. υποδήματα

.....<>.....