2m ARDF TX


home.introweb.nl/~pa3fdc/ 2m ARDF TX Spoetniks HRX80 Antennes

 

Vossenjachtzenders Veron Afdeling Hoogeveen A26

Sinds kort zijn zes nieuwe 2-meter vossenjachtzenders van de afdeling Hoogeveen klaar!

Het ontwerp van de zender is naar het ontwerp van Siegfried Pomplun DL3BBX. Alle zendertjes zijn afgeregeld op een vermogen van 0,5 Watt en 70% modulatie AM. Vijf zenders hebben de frequentie 144,080 en de zesde staat op 144,480 MHz.

Schema en printlayout uit CQ-DL mei 1992 blz. 289 e.v.

Alle zenders zijn voorzien van een timer/keyer naar het ontwerp van Rik Strobbe ON7YD. De zenders kunnen naar keuze worden gemoduleerd met morsecode of met geluid uit een melodiechip. Elke zender kan worden ingesteld op een cyclustijd van 2 minuten, 5 minuten of continu.

Hierdoor kunnen de zenders voor diverse jachten worden gebruikt, al of niet in combinatie met kleinere "piepers". Ook kunnen de zenders in 5-minuten cyclus worden gesynchroniseerd voor IARU-mode.

De stroomvoorziening komt uit een "dry-fit"-accu van Yuasa van 2,8 Ah. Deze nogal forse accu zorgt voor urenlang peilplezier.

Zo ziet de zender er van binnen uit.

 

En dit is de buitenkant. (PVC-buis 110 mm diameter)

 

De bediening, met bovenaan de din-plug voor het opladen en voor het synchroniseren van de timer.

 

Bovenaanzicht.

 

De print.

Linksonder de 36 MHz kristaloscillator en verdubbelaar met BF981, direct rechts van het blikje de 2e verdubbelaar met BF981 en rechts daarvan de driver 2N4427 (metalen behuizing). Rechts van de groene trimmer de eindtrap met BFQ43 (voorzien van een buisje voor de koeling).

Boven het blikje de toongenerator voor de morsemodulatie met NE555 (midden boven). Rechts van de NE555 de potmeter voor de modulatiediepte en daar weer rechts van de potmeter voor het instellen van het draaggolfvermogen.

 

Op 24 februari werd de zender in de praktijk getest. Als antenne een halo die in de boom werd gehangen.

De test: Boswachterij Gees, zondagmiddag 24 februari 14:50. Vlak bij de Mepperstraat hebben we de zender opgesteld en de antenne opgehangen in een boom in een stukje dicht bos. Het bos was goed nat.

Van hieruit zijn we met peilontvanger gaan lopen. Dichtbij was de zender lekker hard, maar goed te peilen.

 Na een uur lopen waren we op bijna 3 km van de zender gekomen in de buurt van de parkeerplaats aan de Tilweg (richting Gees). De zender was hier nog duidelijk te horen.

Het natte bos in aanmerking genomen leek het ons wel prima zo en niet nodig om nog verder weg te lopen, ook omdat we graag weer voor donker terug wilden zijn.

Conclusie: zender werkt goed en bereik is ruim voldoende.

73, Ferry PA3FDC en Janneke PA3BFA