"HIS TRX" voor in de rugzak!
Een twee banden 1 chip + 1 transistor
1 watt QRP CW transceiver

(2000)

CLICK HERE FOR THE ENGLISH VERSION


Portable met de kleine HIS transceiver,
wat een verschil met de apparatuur in de shack!

Heel eenvoudige transceiver voor in de rugzak!
Back to Basics: portable op blote voeten in de sneeuw en in het bos met de HIS transceiver, daar is hij voor ontworpen! Lekker genieten van de buitenlucht en het schitterende landschap, hoe mooi en gevarieerd kan de radio hobby zijn. Allerlei gekke activiteiten zijn mogelijk met deze transceiver! Met zo een eenvoudige set kun je zelfs meer plezier hebben dan met je dure transceiver in je shack!
Deze Barefoot QRP power transceiver is ontworpen voor in de rugzak van de wandelaar op blote voeten. Op blote voeten, want dat is sober en pure eenvoud en dat is zijn levensstijl. Back to Basics, sober en pure eenvoud, dat is de HIS transceiver ook. HIS is namelijk de afkorting voor Hij Is Simpel! Deze kleine set is heel eenvoudig gehouden, geen volume regelaar, eenvoudige VXO afstemming en de CW sleutel is een drukknopje. Het afstembereik van de VXO is maar 1 tot 2 kHz. De prestatie van de directe conversie ontvanger is net voldoende. Maar het is mogelijk om vele leuke QSO's te maken met deze eenvoudige set, zelfs met andere QRP stations. Het lukt niet altijd direct, soms moet je even doorzetten.


Back to Basics: portable oop blote voeten met de HIS transceiver!

Klein, goedkoop en makkelijk te bedienen
Wanneer je op je blote voeten in het bos of de sneeuw staat, dan is dat niet zo comfortabel als in de shack. De transceiver moet eenvoudig te bedienen zijn. En je moet de transceiver in je hand kunnen houden. De HIS transceiver heeft een ingebouwde seinsleutel, heel weinig schakelaars en maar 1 draaiknop, namelijk de afstemknop. Je kunt hem liggend in je slaapzak zelfs in het donker op het gevoel bedienen. Hij is klein, eenvoudig en goedkoop. Je hoeft er niet voorzichtig mee te zijn. Laat je hem in de modder of in het water vallen of gaat hij stuk, geen probleem want hij is altijd weer eenvoudig te repareren. En stelen zullen ze hem echt niet!
Het complete station is zo klein dat het in een broodtrommel past, inclusief antenne's, batterijen en een logboek!


QRP station in een broodtrommel voor het portable werken in de natuur!

Het ontwerp
Dit is een echt minimaal amateur technologie QRP ontwerp, eenvoudig en niet-professioneel.
Op een avond probeerde ik of je een 74HC4066 C-MOS schakelaar (1/4 van een 74HC4066) als een versterker kunt gebruiken, net zo als een transistor. Na een paar uur knutselen met oscillerende schakelingen vond ik plotseling hoe je dat moet doen. Twee capaciteiten met goede HF eigenschappen zijn nodig voor een stabiele werking van de "74HC4066 C-MOS schakelaar transistor". Zie voor de details het schema hieronder. Natuurlijk is het geen perfecte versterker, hij ruist behoorlijk en de gevoeligheid van de ontvanger is daarom maar 3 uV. Dat is goed genoeg voor 7 MHz en 10 MHz, maar niet voor de hogere banden. Ik wilde het heel eenvoudig houden, 1 transistor en 1 chip, maar ook weer niet te simpel. Het LF uitgangsvermogen moest voldoende zijn om prima hoorbare signalen te produceren met een MP3 speler hoofdtelefoon. Maar er is geen side toon oscillator en geen volume regelaar. De sleutel is een eenvoudige drukknop op de voorkant van de transceiver (zie de foto).
De transceiver kan gemakkelijk op een klein stukje ongeetste printplaat worden gebouwd zoals je op de foto's kunt zien.


Echte eenvoudige barefoot technology...


Circuit diagram

Mixer
De mixer is een C-MOS schakelaar van de 74HC4066 (Gebruik geen HCT!!!). Het werkt uitstekend!!!

LF versterker
Deze bestaat uit slechts twee stuks "74HC4066 C-MOS schakelaar transistor".
Het lijkt net alsof de ingangsweerstand van de eerste trap mist. Maar die kun je vinden aan de ingang van de mixer.
Wanneer er laagfrequent oscillaties optreden, verlaag dan R1. Kies de waarde van R2 zodanig dat in ontvangstmode, de voedingsspanning van de 74HC4066 ongeveer 5 volt is.

VXO
De VXO is een "C-MOS schakelaar transistor". In zend mode is extra HF vermogen nodig voor de eindtransistor. Dit wordt verkregen door het circuit bestaande uit de diode 4148 en 330 ohm/100 pF. In zend mode wordt de VXO frequentie een beetje lager door dit circuit. Dus wanneer je een station ontvangt, moet de frequentie van het VXO signaal hoger zijn dan die van het ontvangen station. Hier de afstembereiken van mijn VXO:

Kristal
Frequentie
(kHz)
Minimum
Frequentie
(kHz)
Maximum
Frequentie
(kHz)
7030.0 7029.5 7030.8
10120.0 10119.3 10121.2

Zender deel
Het VXO signaal wordt versterkt tot 1 watt door een transistor 2N3553.
De 1k ohm weerstand maakt de versterker stabieler bij misaanpassingen. De 0.68 uH / 180 pF componenten zijn afgestemd op de tweede harmonische van het 7 MHz zend signaal om deze harmonische extra te onderdrukken. Voor beide banden, 7 en 10 MHz, wordt maar 1 antenne filter gebruikt.

Opmerkingen
Hij is gebouwd volgens de "ugly" methode (of dead bug methode, chips op hun rug met de pootjes omhoog). Alle componenten zijn op een zijde van de print gesoldeerd.
De inducties zijn standaard verkrijgbare type's die op grote weerstanden lijken.
Gebruik geen HCT type maar een HC type!
Wanneer je last hebt van LF oscillaties, verlaag dan de waarde van R1.
Kies de waarde van R2 zodanig dat in ontvangstmode, de voedingsspanning van de 74HC4066 ongeveer 5 volt is.
De twee oorschelpen van de hoofdtelefoon worden in serie geschakeld in plaats van parallel. Dan heb je een harder audio geluid.

Opties
Batterij indicator (led uit wanneer de batterij spanning erg laag is). De 2 band versie is hier ook als optie gegeven.

Prestaties
De ontvanger is vrij goed wanneer we naar het sterk signaal gedrag kijken zoals nodig is voor gebruik op 40 m tijdens de avond uren. Er zijn perfecte QSO's mee gemaakt, ook met vele QRP stations, zelfs langdurige chats. Als antenne is een inverted V dipool antenne gebruikt waarvan het midden op 4 meter hoogte was opgehangen.

Gevoeligheid: 3 uV signalen zijn leesbaar
3rd intercept: 8 dBm
Spurious responses: Beter dan -90 dB
RX batterij stroom: 10 mA
Zendvermogen: 0.5 W at 8 V; 1.5 W at 12 V
Harmonische onderdrukking: beneden 30 MHz: 43 dB, boven 30 MHz: 55 dB


Back to Basics: portable op blote voeten met de HIS transceiver!


Index PA2OHH