EENVOUDIGE 30 METER ONTVANGER VOOR
LAAGVERMOGEN QRSS BAKENS EN PSK31
(2009)
CLICK HERE FOR THE ENGLISH VERSION
I0/N2CQR, een 20 milliwatt baken in Rome!
Absoluut onhoorbaar, maar heel goed zichtbaar!
De eenvoudige ontvanger voor 30 meter QRSS bakens en PSK31. Hiermee wilde
ik tijdens de vakantie het 10 milliwatt bakenzendertje proberen te ontvangen!
Het 10 mW bakensignaal, 8 s hoog, 6 s laag met een shift van 4 Hz.
Het kon dus worden ontvangen op een afstand van 1650 km!
Hier een registratie over 8 minuten met een nog kleinere bandbreedte.
Absoluut onhoorbaar, maar die 10 milliwatt was vaak goed zichtbaar!
Onze oude ontvangers zijn totaal ongeschikt voor de ontvangst van QRSS
vanwege onvoldoende frequentie nauwkeurigheid en stabiliteit.
Circuit diagram
big diagram
RA3AAE mixer
Een van de diodes geleidt gedurende de positieve helft van de sinus van het VXO signaal, de andere diode gedurende de negatieve helft. Maar vanwege de drempelspanning van de dioden geleiden ze alleen in de toppen van de sinus en niet rondom de nuldoorgangen. Ze gedragen zich dus als een schakelaar die 2x aan/uit schakelt tijdens 1 sinusperiode van het VXO signaal. Daarom werkt de VXO op de halve ontvangstfrequentie! En laat dat nu net de frequentie zijn van het goedkope, makkelijk verkrijgbare 5068.8 kHz kristal zijn. Het niveau van het VXO signaal is erg belangrijk en kan op het gehoor met P2 worden ingesteld.
Met P1 en een juiste instelling daarvan op het gehoor is de ongevoeligheid voor sterke AM signalen aanzienlijk te verbeteren.
VXO
De kristal oscillator werkt dus op 5068.8 kHz, iets naast de halve ontvangstfrequentie. De exacte waarde is niet belangrijk, deze wordt tijdens de kalibratie bepaald en gecorrigeerd in de software. Standaard staat deze zo afgesteld dat je de QRSS bakenband van 10140.0 - 10140.1 kHz kunt ontvangen. Door een serie condensator kan de frequentie wat verhoogd worden zodat je ook PSK31 stations kunt ontvangen die wat hoger in frequentie werken.
Temperatuurstabilisatie
Tussen de 10 C en 30 C was het frequentie verloop ongeveer 20 Hz. Al veel beter dan de 70 Hz van het bakenzendertje. Het lijkt dus inderdaad zo te zijn dat 5 MHz kristallen stabieler zijn. Vaak wordt een oventje gebruikt om het kristal met de oscillator op een constante temperatuur te houden. Vanwege het stroomverbruik was dat niet mogelijk, ik wilde de ontvanger uit batterijen kunnen voeden. Mechanisch gezien is een oventje ook een moeilijke constructie. Maar met een NTC weerstand en een varicap werd een temperatuurcorrectie ontworpen en kon het verloop verminderd worden tot minder dan 5 Hz tussen de 10 C en 30 C. Voor een frequentie drift correctie naar beneden moet de NTC weerstand aangesloten worden volgens het schema, voor een correctie naar boven moeten de NTC weerstand en 68k weerstand verwisseld worden. Natuurlijk kun je ook een NTC weerstand met een andere waarde nemen. Verwissel de 68k weerstand dan voor eentje met een waarde gelijk aan de NTC. Vergroten van Cx en verkleinen van Cy vergroot de correctie, verkleinen van Cx en vergroten van Cy verminderd de correctie. Het vinden van de juiste waarde is een kwestie van uitproberen en een aantal keren afkoelen en opwarmen van de ontvanger.
Laagfrequent versterkertrappen
Een transistor bleek wat weinig voor de zwakke QRSS signalen. Daarom is een extra trap T4 toegevoegd. Door de sterke terugkoppeling via de 10k / 100k spanningsdeler vanaf de collector is de uitgang ook laagohmig geworden. Laagohmig afgesloten kabel is ongevoelig voor storingen van buitenaf. En door de extra versterking is het niveau op deze verbindingskabel met de geluidskaart van de PC ook nog eens aanzienlijk hoger, waardoor deze nog minder gevoelig wordt voor storingen van buitenaf (brom enz.). Het is dan ook mogelijk om een lang, onafgeschermd plat, dun luidsprekersnoer te gebruiken voor de verbinding met de geluidskaart van de laptop. De laptop hoeft dus niet bij de ontvanger te staan en het platte snoer past gemakkelijk onder een deur door.
De schakeling is gemonteerd in een plastic kastje op een ongeetst printplaatje.
Software
Op internet zijn diverse geschikte software programma's te vinden. Gewoon zoeken op QRSS en je vind allerlei software en heel veel andere interessante informatie. Ik gebruik ARGO van Alberto, I2PHD en Vittorio, IK2CZL. Voor het uploaden van de screenshotjes gebruik ik Argo Upload by Rik Strobbe (ON7YD). Zo is het mogelijk om via internet te bekijken wat de ontvanger thuis allemaal ontvangt.
Kalibratie
In het programma ARGO moeten twee kalibraties worden uitgevoerd. Als eerste de nauwkeurigheid van de geluidskaart. Dit kun je doen door je vinger op de ingang van de geluidskaart te houden en de 11e harmonische van het lichtnet (550 Hz) te meten. Mijn geluidskaart had een afwijking van maar liefst 11 Hz! Oftewel de "measured frequency" was 550 Hz en de "displayed frequency" was 561 Hz. De laptop had echter een afwijking van 0 Hz!
Na het kalibreren van de geluidskaart moet de local oscillator frequentie als offset worden ingevoerd. Deze kun je niet meten. Het aansluiten van een frequentie teller zal een afwijking veroorzaken. Daarom kun je het beste een signaal met een bekende frequentie (bijvoorbeeld 10140 kHz) op de ontvanger aansluiten en de offset zodanig invoeren dat het programma de juiste frequentie aangeeft. Ik gebruik een frequentie teller met eenvoudige frequentie standaard om de frequentie van het bekende signaal exact te meten. Bij mijn exemplaar is de offset 10138487 Hz, de kristaloscillator oscilleert op de halve frequentie oftewel 5069.243 kHz.
Het complete station: ontvanger, batterijen, laptop en een schroevedraaier om de HF verzwakker in te stellen. |
De antenne werd op 2 tot 3 meter hoogte achter het huis opgehangen. De platte, dunne voedingslijn kon door een gaatje in het kozijn worden getrokken. |
Beschrijving van het mobiele ontvangststation
De ontvanger, de antenne, de verbindingskabel met de PC en de batterijen passen allemaal in het zijvak van de laptop tas. De antenne is gemaakt van een stuk platte dunne luidspreker kabel van 15 meter. De laatste 5 meter is uit elkaar getrokken en vormt een dipoolantenne van 2x5 meter. De overige 10 meter is de voedingskabel naar de ontvanger. Er is dus geen coax kabel toegepast voor de verbinding met de antenne maar plat twee aderig dun luidsprekersnoer. De uiteinden zijn vertind en worden in een banaan-BNC koppelstukje vastgedraaid. Het platte luidsprekersnoer kan gemakkelijk ergens doorheen getrokken worden, met coax en een coaxplug lukt dat niet.
De kabel tussen de ontvanger en laptop bestaat uit 8 meter van diezelfde luidspreker kabel. Dat is vrij lang. Maar zo is het mogelijk om de ontvanger in een slaapkamer te plaatsen en de laptop in de woonkamer of keuken neer te zetten. De kabel naar de ontvanger past gemakkelijk onder de deuren door. Het was heel belangrijk om de laptop op de ingebouwde accu te laten werken. De lader gaf zoveel storing, dat ontvangst van QRSS signalen niet meer mogelijk was wanneer deze werd ingeschakeld.
EA1FAQ met 10 milliwatt ontvangen in Nederland. Van Spanje naar Nederland gaat dus ook prima!
Strepen zijn verkort tot een puntlengte. Een "punt" is een lage shift, een "streep" een hoge shift.