Toplogo
BACK
BANDSTOP FILTER ON8LW
Tijdens de contest en gebruik van een runstation en een multyplayer station is het door de plaatsing van de antenneparken op beperkte ruimte nodig van bandstopfilters te gebruiken.
Beide operatoren zitten eveneens op een beperkte ruimte, rechtstreekse instraling is hier nooit ver weg. Bij het zoeken op internet vondt ik de website van Nashoba Vally Amateur Radio Club - N1NC, een project van hen met als naam het "UGLY Filter Project".
De hier beschreven filters waren opgebouwd met spoelen en ondergebracht in behuizingen van oude pc voedingen.
De bouwbeschrijving was tot in detail te vinden op hun website, zowel mechanisch als elektrisch. Het ganse project was een uitdaging en stond me wel aan. Link naar deze website : click hier > http://www.n1nc.org/Filters/
Het gereedschap nodig aan meetinstrumenten is een Analyser, hier kwam de NiniVNA goed van toepassing.
Het tweede instrument was een L&C meter om de spoelen en capaciteiten te meten, dit was een ander probleem, uiteindelijk werd er bij een Nederlands bedrijf een kit aangekocht (zie ook de kits van FunkAmateur), na het bouwen werkte deze prima. Een serie meetingen werden gedaan om de betrouwbaarheid van de meetingen te kontroleren.
Vervolgens kon de bouw van de filters beginnen, te starten met het verzamelen van oude computervoedingen. Het demonteren en voorbereiden van de behuizingen nam zijn tijd in beslag, achteraf betaalde dit zich uit aan de stabiliteit van de filters.
Het wikkelen van de spoelen was een speciale ervaring, rekening houdende met het feit dat de US draaddiktes niet exact het zelfde zijn als de onze. Hier bewees de L&C meter zijn diensten. Met behulp van de software programma kon er berekend worden wat de correctie was om de juiste doorlaat curve te hebben. Daarna werd nog een schakel electronica gebouwd om de verschillende filters te selecteren via een draaischakelaar. Enkele maanden later na een eerste Field test werd er ook vast gesteld dat bij wisselde operators wel eens vergeten werd van de band op de filters te wissellen bij het verschuiven van band op de transciever. Dit werd ook verholpen door een bijkomende sturing via de LPT poort en het log programma van N1MM die de mogelijkheid heeft van antennes te sturen in functie van de CAT commando's uit de transciever en via de LPT poort.
Eenig probleem is dat we nu bijkomend een LPT poort nodig hadden, de moderne portabel pc heeft deze mogelijkheid niet meer. De verkochte interfacekabels van USB naar LPT werken hier NIET. Reden is dat dit virtuele poorten zijn en echte paralell lijnen die een schakel vermogen hebben. Ondertussen zijn er PCI kaarten te vinden die wel een LPT aansluiting hebben. Een andere oplossing is een desktop pc te gebruiken, deze hebben wel LPT en RS uitgangen, insteekkaarten zijn hier wel overal voor te vinden aan een zachte prijs. Hier onder een voorbeeld van schema van een filter.

OPGEPAST !!! HET MAXIMALE DOORGANGS VERMOGEN IS 100WATT HF.


BACK