Mitchell Wing

MENU

Lijst Stations
    Repeaters
    Linken
    Conferences
    Pc Gebruiker

Nieuws
    Dtmf Probleem 
    Nieuwe Repeaters

Forum
  PI2KAR->Echolink

Help
  Uitleg zoals busy ...

DTMF

Lijst Dtmf
   
0 = Status
    # = Disconnect
    * = Help
  01 = Reconnect  
  02 =Random User
  03 = Random Rep
  04 = Random Link  
  05 =Random Conf
  06 = Query By Node
  07 = Query By Call

 

EchoLink is een Software dat enkel  Amateur Radio stations toelaat te communiseren met andere amateurs over het Internet.  Het programma laat toe wereld wijde verbindingen met andere stations, van Repeaters naar Repeaters of naar Transponders of PC Gebruikers computer. Er zijn meer dan 85,000 geregistreerde gebruikers in 134 landen wereldwijd.

 

 
 

PI2KAR draait een test met EchoLink op de 70 cm. repeater te Bladel in JO21OI.
DTMF besturing staat aan zolang er geen misbruik van gemaakt wordt.
Voor de besturingscodes kun je HIER terecht.
Klik op deze link om te zien wie er nu aktief is.
EchoLink op 430.287.5 Mhz is te besturen door middel van DTMF tonen.
Door het sturen van het DTMF command ' # # # ' aktiveer je het EchoLink programma
als deze "uit" staat. De software zal reageren met "EchoLink Enabled".

Het command ' 0 ' geeft een status van EchoLink, en wie er eventueel verbonden zijn.


 

Een Mooi Experiment !!!!


Luister naar  Morse Code uitzendingen in RealAudio.

Hier een klein overzicht van het EchoLink Gateway station van PI2KAR te Bladel.

EchoLink is een systeem dat is voortgekomen uit het oude Ilink programma. Dit programma kent twee soorten gebruikers namelijk de Single-User of the Sysop gebruiker. Als Single-User heb je alleen die opties die je als PC gebruiker zonder radiolink nodig hebt. De Sysop gebruikt een radio link en heeft daarvoor de extra opties van het EchoLink programma tot zijn beschikking.
 

 

Ook EchoLink heeft een vertragingen in het systeem die tot wel 3 seconden kan oplopen. Deze 3 seconden zijn belangrijk voor de gebruikers omdat amateur graag de onmiddelijk de microfoon pakken als het tegenstation is gestopt met zenden. Bij gebruik van EchoLink is het dus gewenst om bewust een ruimte van enkele seconden te laten tussen de overgangen.

De EchoLink Gateway draait op de PC in de shack een Pentium 1200 Mhz PC met 512 Mb RAM geheugen. Deze is via een zelfgebouwde interface gekoppeld met een Tm-441. Het Echolink systeem is door middel van DTMF tonen door de radio gebruikers te bedienen. Zo kan men via de radio een station "kiezen" waar men verbinding mee wil maken. Het is dus mogelijk om een repeater in Duitsland te kiezen en daar eenCQ oproep te plaatsen. Om de stations te kiezen moet men het node nummer (zeg maar stations nummer).


Luister naar amateurs die qso maken over een repeater (RealAudio).

U Haalt eerst de lijst binnen van alle gebruikers, repeaters, transponders en conference en u zoekt een station uit waar U een verbinding mee wilt maken. Laten van een voorbeeld geven PE1AGF-R Gateway to PI2ASD 70cm en het code nummer is 79711. Nu via dtmf tonen, op je porto of via een gsm toets je het nummer 79711 in. U wacht enkele seconden en u hoort meteen de reactie van het echolink systeem. Of tewel als het nummer goed is ingegeven zegt het "Connected to PE1AGR-R, Connected" en u kun nu U verbinding starten, of tewel als het nummer niet goed is ingegeven zegt hij "het foutieve nummer" en probeer te terug opnieuw op het correcte nummer in te geven. Wanneer U de verbinding wilt sluiten druk je op #. Je kan tot 5 Stations tergelijke tijd verbinding indien die stations het ook toelaten om conference te werken, zo kun je bv als je PE1AGF-R hebt verbonden ook PA1FP-R uit Hoorn bij aankoppelen en dan geef je gewoon de code in van PA1FP-R enz, zo kan je dat 5 stations gaan bij PI2KAR. Het maakt niet uit of het repeaters, transponders, of een bepaald land of continent is.