EB3GIH

Josep Torrecillas Freixes

 

La radioafició

Codi del radioaficionat

Concursos

Locators

Equipament

Antenes

VHF

HF

RTTY

CW

QSLs

REMER

El Solsones

Enllaços

Traductor 

Traslator 

 

 

 

 

 

 Concursos

     La meva activitat predilecta en radio.

   Normalment surto en portable. Actualment la meva estació per portable consta dels següents equips:

  Per 144 MHz. Transceptor Icom IC-7000, amb un amplificador Amplitec a vàlvula que dona uns 250w de      potencia aproximadament, amb un previ d'antena VHF i cable de baixada ecoflex 15.

  Per 432 MHz. Transceptor kenwood TM-455, am un amplificador Mirage D-3010-N que dona uns 100w de potencia de sortida, amb un previ d'antena VHF i cable de baixada ecoflex 15.

  Els logs de concurs a mes del tradicional llapis i paper faig servir ordenador amb el programa VUContest.

 Per alimentar tot això utilitzo un grup electrogen de 2500W. Una font d'alimentació de construcció pròpia, amb tres fonts d'ordenador en sèrie que dona uns 25A. Amb paral·lel a una bateria de 190 Ah, per evitar caigudes de tensió.

  La antena de construcció pròpia. Per 144 MHz, una 19 elements d'espaiat llarg amb reflector en un llarguer de 12m. L'element excitat, un dipol plegat amb enfasador simetritzador. Per 432 MHz. 32 elements en el mateix llarguer. Per 50MHz.Estic experimentant amb un dipol en V a la espera de disposar de temps per construir alguna cossa mes seria.

  Tot això per muntar-ho una sola persona i aixecar-ho faig servir una torreta telescòpica de construcció pròpia. Plegada i subjecta al cotxe queda a una altura de 2,5m. adequada per muntar i ajustar les les antenes, una vegada ajustades amb un sistema de politges la elevo a uns 7m. i la subjecto amb vens. Per orientar la antena faig servir un sistema rudimentari a base de cordes i politges, però molt efectiu. Ara substituït per un motor elèctric. Vegeu el reportatge.

  

Va de concursos

Des de  fa uns quans anys que participo en el campionat d’Espanya de MAF en UHF i VHF

El motiu de participar en concursos no es tan l’afany competitiu com el pur entreteniment, per lo que el cost de la instal·lació i dels equips no es excessivament elevat.

Sempre en portable per diversos motius. Una bona ubicació i una bona altura afavoreixen els QSO, tampoc es recomanable sortir des de la ciutat amb 250w i una antana de 12m. Que al girar-la entraria per el balco de la beina.

Els meus locator  habituals son: JN02RD, JN02SC, JN01SX, en la comarca del Solsonès, Catalunya, Espanya. Per pujar a la muntanya utilitzo un land rover, autentica peça de museu, condicionat per muntar els equips i poder dormir a dintre, encara que no tan confortablement com un voldria.

Al principi els equips els alimentava amb la bateria del land rover, tenint el motor en funcionament tot el concurs. Actualment amb l’ajuda d’un grup electrogen i una font d’alimentació auto construïda amb peces d’un ordinador connectada a les bateries del cotxe per evitar caigudes de tensió.

El sistema radiant, de construcció pròpia, faltaria mes. Crec que no s’hauria de perdre el veritable esperit del radioaficionat que es construeix el seus propis equips, però al nivell que esta la tecnologia actualment es impossible. Però al menys el sistema radiant, rotor d’antena amb corda i politja, es mes ràpid, fiable i consumeix menys. Torreta telescòpica de 5m. de altura, tres trams de 2m. a dalt dos directives amb reflector al mateix llarguer de 12m. Un cop muntades i ajustades a uns dos metres de terra, las aixeco amb un sistema de politges amb torreta telescòpica. Participant com a mono operador un se les ha de pensar totes per aixecar una antena de tal envergadura.

    Segurament no es el millor sistema radiant, però les estones de entreteniment que he passat construint i ajustant no els canvio per res. Resultats?  Tan es l’important es participar

(Publicat en la revista Radioaficionados de URE.)

 

 

Tornar

 

 

      [email protected]                                                                                                                                            actualitzat el 03 de octubre de 2010