TR:n käyttö - päävalikko

TR:n käyttö kotimaan kilpailuissa

Kirjoittaneet: Jari OH6BG ja Jari OH6QU

Yhteenveto: TR 6.72 tukee ääkkösiä ja käy kotimaan kontesteihin!

TR:llä ei ole perinteisesti pystynyt ajamaan kotimaan kontesteja. Kilpailusanomissa on saattanut esiintyä sana, joka sisältää skandinaavisia merkkejä, kuten ä, ö tai å. TR:n uusin 6.72 on nyt ensimmäinen versio, joka sallii näiden merkkien syötön sanomakenttään ja osaa sähköttää ne oikein. Vaikka skandituki on todellisuutta, kertoimien lasku ja näyttö TR:ssä ei vielä toimi. Käyttäjän tulee halutessaan kirjata kertoimet itselleen vaikkapa paperin kulmaan.

Tämä ohje täydentyy, kun kotimaan kontestien ajankohta lähestyy. Myös käyttäjien kommentit ovat tervetulleita, niin saadaan ohjetta näiltäkin osin täydennettyä. Lähettänette kommenttinne sähköpostitse osoitteeseen [email protected] tai [email protected]. TU.

Konfigurointitiedoston tekeminen

1. Oman kutsun ja ensimmäisen sanan asettelu

Kilpailussa käytettävä kutsu merkitään MY CALL:n arvoksi. Oman sanoman sana määritetään muuttujaan MY NAME. MY NAME täytyy määritellä ennen kilpailun määrittelyparametreja ts. CONTEST-muuttujaa tai muita kilpailua määrittäviä parametrejä esim. multipliers, QSO points, jne. MY NAME -muuttujassa oleva sana annetaan sanomassa (:n (avaavan aaltosulun) arvona. Kilpailussa vastaanotetut sanat lähetetään automaattisesti (-parametrin arvoina.
; Käytettävä kutsumerkki
MY CALL = OH6BG
; Annetaan eka QSOssa sanaksi JOULU
MY NAME = JOULU

Esimerkiksi Kakkosten Joulukilpailun konfigurointitiedoston voi rakentaa esim. Ukrainan kontestin pohjalta tai sitten määrittelemällä kaikki tarvittavat parametrit itse.

2. Tarvittavien parametrien määrittely puhtaalta pöydältä

Tältä näyttää perusmäärittely kokonaisuudessaan:

MY CALL = OH6BG
MY NAME = JOULU
CONTEST NAME = Kakkosten Joulukilpailu
DOMESTIC MULTIPLIER = NONE
DX MULTIPLIER = NONE
PREFIX MULTIPLIER = NONE
ZONE MULTIPLIER = NONE
MULT BY BAND = TRUE
MULT BY MODE = TRUE
QSO BY BAND = TRUE
QSO BY MODE = TRUE
QSO POINT METHOD = TEN POINTS PER QSO

3. Muita määrityksiä

Määritellään CW:n myötäkuuntelun tone korvalle sopivaksi ja avainnusosan parametrit, jos käytetään TR:ää elbugina. TONEn arvo nolla (0) mykistää tonen. HUOM! SO2R-setupissa avainnusosaa ei voida kytkeä suoraan TR:ään, koska avainnusosan ylösveto pinni 14 (LPT) kertoo, kumpiko radio on aktiivinen. Pinnin käyttöä ohjataan parametrilla RELAY CONTROL PORT ja sen arvon tulee olla NONE, jos TR:ää käytetään elbugina.
CW TONE = 700
PADDLE PORT = 1
PADDLE SPEED = 0
PADDLE MONITOR TONE = 700

Sen jälkeen määritellään sanomarivin rakenne seuraavasti. Tämä vaikuttaa myös siihen, onnistuuko kertoimien lasku vai ei (toistaiseksi ei onnistu!):

EXCHANGE RECEIVED = RST ZONE AND POSSIBLE DOMESTIC QTH

Voidaan myös määrittää miltä bandilta aloitetaan

BAND = 80

Varsinaisen kusoilun kannalta tärkeät rivit ovat seuraavat. CQ EXCHANGE ja S&P EXCHANGE -esimerkkisanomissa tulee kuntanumero muuttaa vastaamaan sitä kuntaa, josta kilpailu tullaan ajamaan:

QSO BEFORE MESSAGE = _QSO B4 \
CQ EXCHANGE = 5NN 682 (
S&P EXCHANGE = 5NN 682 (
QSL MESSAGE = _TU \

Huomaa aaltosulun käyttö Exchange-viestien perässä. Tuo parametri toistaa viimeksi vastaanotetun sanan.

Muita erinäisiä käytön kannalta tärkeitä parametrejä ovat mm.:

CODE SPEED = 30
DE ENABLE = FALSE
DISPLAY MODE = COLOR
HOUR DISPLAY = LAST SIXTY MINUTES
HOUR OFFSET = -2
KEYER RADIO ONE OUTPUT PORT = PARALLEL 1
LOG RST SENT = 599

KEYER RADIO ONE OUTPUT PORT -muuttuja kertoo, mistä PC:n sarja- tai rinnakkaisportista radiota avainnetaan. Avainnus voi tapahtua joko SERIAL 1-4 tai PARALLEL 1-3 porttien kautta.

Automaattinen duplikaattitarkistus kontestin aikana

Koska kotimaan kisoissa voi kahden tunnin aikana olla useampia periodeja, tuottaa tämä tiettyä hankaluutta TR:lle. Asia voidaan kuitenkin ratkaista kahdella tavalla, käyttäjä valitkoon itselleen soveliaimman.

Tapa 1: Tyhjätään DUPESHEET käsin

Tämän tavan etuna on se, että voimme aina kertoa TR:lle oikeat työskentelybandit. Kun periodi vaihtuu, duplikaattimuisti täytyy tyhjentää. Näppäinyhdistelmällä Control-K ohjelma kysyy, tyhjätäänkö se. Näppäillään kirjaimet Y E S. Dupemuistin ohella valitettavasti häviää viimeksi vastaanotettu sana ohjelman muistista. Tämän sanan näkee kuitenkin pidettyjen yhteyksien luettelosta näppäinyhdistelmällä Control-L. Seuraavassa yhteydessä TR antaa kaikki muut tiedot paitsi sanan, joka täytyy antaa käsin avainnusosalla tai näppäimistöltä.

Tapa 2: Ajetaan "vääriä" bandeja

Lähdetään siitä, että emme halua koskea dupemuistiin kisan aikana. Tämän johdosta emme voi kertoa TR:lle kisan toisen periodin aikana oikeata työskentelybandia. Tehdään silloin niin, että toisen periodin aikana 40 ja 80 metriä ajetaan TR:ssä "väärillä" bandeilla.

Esimerkiksi Kakkosten Joulukilpailun ajamiseen tarvitaan neljä eri taajuusaluetta. Käyttäjä voi tehdä niin, että 1. periodin 80 m on TR:ssä 80 m, 1. periodin 40 m on 40 m. Toisella periodilla 40 m onkin esimerkiksi 20 m ja 80 m on 15 m. Kilpailun päätyttyä käyttäjän tulee editorilla etsiä ja korvata 20 m 40 metriksi ja 15 m 80 metriksi eli muuttaa TR:n "väärät" bandit taas oikeiksi.