Закон о грбу Краљевине Србије: "члан први: Грб Краљевине Србије јесте двоглави бели орао на црвеном штиту са круном краљевском. Врх обе главе двоглавог орла стоји круна краљевска а испод сваке канџе по један кринов цвет. На прсима му је грб Краљевине Србије 'бео крст на црвеном штиту са по једним огњилом у сваком углу крста'. Члан други: Грб је огрнут пурпурним хермелиновим плаштем коме се на врху налази краљевска круна. Члан трећи: Нацрт грба који ће служити као оригинал, биће као такав утврђен решењем министарског савета и чуваће се у министарству правде."

   Србија је 1882. године проглашена за краљевину. Устав Краљевине Србије је проглашен 22. фебруара 1882. а закон о грбу донет је 20. јуна исте године. Када је проглашавана краљевина, одлучено је да стари грб Србије треба улепшати и учинити још раскошнијим. Тада је тим познатих историчара дошао на идеју да се (први пут) направи синтеза два српска грбa: огњила (оцила) и двоглавог орла.

   Овај грб је иначе после пар година прихватила и супарничка династија Карађорђевића (дошла на власт 1903.), а очекује се да и по трећи пут постане званични грб Србије по усвајању новог устава.

   Данас нам није доступан Службени лист у коме је објављен нацрт оригинала грба (о ком говори 3. члан закона), али се верује да је то цртеж чувеног немачког хералдичара Ернеста Крала. Интересантно је да се цртеж не поклапа у потпуности са оригиналом. У опису пише да краљевска круна стоји изнад глава двоглавог орла, као и изнад штита, док се трећа налази изнад хермелиновог плашта. Овде се говори о три круне и то једна одмах изнад друге, па је нејасно како би ово изгледало. На цртежу који је узет за оригинал грба имамо само две круне: изнад штита и изнад плашта, док оне на штиту, а изнад глава орла нема. Врло је могуће и да су састављачи закона направили омашку а да су и они мислили на две круне. Овакав "распоред" круна као на краловом цртежу остао је исти и у каснијим уставима, па и на грбу Краљевине СХС.
   блазон грба (на енглеском):The principal field stands for the Serbian State (Gules a double-headed eagle with wings displayed and inverted Argent, langued, beaked, legged and unguled Or, between two fleurs-de-lys of the third in base), while inescutcheon stands for Serbian Nation (Gules a cross Argent between four fire-steels of the same)