SZ8LH LIGHTHOUSE  MEGALONISI DXPEDITION

Από τις αρχές του φετεινού καλοκαιριού (2002), στις καθιερωμένες Ραδιοερασιτεχνικές Συναντήσεις (Κατεδαφίσεις), η DXική παρέα, SV8QG, SV8CRI, SV8DCY,SV8DTD, SV8DBO , συζητούσε την ενεργοποίηση του Φάρου του Σιγρίου (Μεγαλονήσι), αλλά το θέμα "κολλούσε" σε διάφορα , όπως στό δύσκολο της Αδειας Χρήσης του Φάρου, στην έκδοση Spesial Call, στη μεταφορά του εξοπλισμού, και κυρίως στην  μεταφορά μας από το Σίγρι,  απέναντι στο Μεγαλονήσι....Πρίν μερικά χρόνια, υπήρχε καίκι, που έκανε δρομολόγια ανά ώρα και πηγαινοέφερνε τους τουρίστες, να δούνε το νησί, και να απολαύσουν την άγρια ομορφιά, με κόστος 500 δρχ. Τελικά το δρομολόγιο κόπηκε από την Αρχαιολογική Υπηρεσία, για ευνόητους λόγους.

Τελικά φτάσαμε στα τέλη Ιουλίου, οπότε η σκέψη ωρίμασε, και με την βοήθεια του Τοπικού Συλλόγου, Ε.Ρ.Β.A., ξεκίνησε η διαδικασία της έκδοσης Αδειας χρήσης του Φάρου,από το ΓΕΝ,  και του Speciall Call SZ8LH για το χρονικό διάστημα 6 - 8 Σεπτεμβρίου 2002 από το Υπουργείο Μεταφορών...Μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα όλα ήταν έτοιμα, και στο σημείο αυτό θα πρέπει να σταθούμε και να ευχαριστήσουμε Θερμά και το ΓΕΝ, και το Υπουργείο Μεταφορών, για την βοήθεια τους και την άμεση Εγκριση...Στις 29-8-2002 οι SV8CRI, SV8DCY, SV8DBO έκαναν ένα ταξίδι "αστραπή" στο Σίγρι, για να πάρουμε μια εικόνα της περιοχής του Φάρου, και την αναζήτηση ενός πλωτού μέσου, για την μεταφορά μας στο Μεγαλονήσι.. Τελικά βρέθηκε ο Καπετάν Παναγής, που μετά από πολλά παζάρια κατέβηκε από τα 30 Ευρώ στα 20 την Στράτα !!!

Eτσι έφτασε η Παρασκευή 6/9/2002 και γύρω στις 11 το πρωί, αφού έγινε το φόρτωμα των αμαξιών, αναχωρήσαμε, SV8DCY, SV8DTD, SV8DTL, με αγωνία και ΄αγχος στο έπαρκο, διότι η αποστολή εξαιρετικά δύσκολη, ο εξοπλισμός πάρα πολύς, και η μετάβαση στον Φάρο δύσκολη και κουραστική, (μέσα από ενα ανηφορικό, κακοτράχαλο μονοπάτι 1400 μέτρων),  γύρω στις 12:00 φτάσαμε στην Αγ. Παρασκευή, όπου και φορτώσαμε, και μέρος από τον εξοπλισμό του SV8CRI, που θα ερχόταν αργά το βράδυ...Ενα μικρό διάλειμμα για καφέ στην πανέμορφη Βατούσα, και στις 2:30 φτάσαμε στο Σίγρι, με τον Καπετάν Παναγή να μας περιμένει με την μηχανή αναμμένη...Φορτώσαμε τον εξοπλισμό, και σε 10 λεπτά φτάσαμε απέναντι, όπου περίμενε ο Γιώργος ο Φαρό-φύλακας, μαζί με την πανέμορφη Κοκόνα (γαιδουρίτσα), η οποία έπαιξε καθοριστικό ρόλο στην αποπεράτωση της αποστολής, (χωρίς την Κοκόνα, ακόμα θα κουβαλούσαμε τον εξοπλισμό)....Και έτσι ξεκίνησε το δυσκολώτερο σημείο της αποστολής, να ανέβουν στον Φάρο (πομποδέκτες, τροφοδοτικά, κεραίες, ιστοί, καλώδια, "παντοφλάκια" μεσαίου μεγέθους, μπαλαντέζες, σχοινιά, Laptops, πλήρη σειρά εργαλείων, για ότι προκύψει, διατροφή για την 1η μέρα, πόσιμο νερό, και φυσικά αναψυκτικά και μπύρες (ο απόλυτος σύντροφος του Operator).

Γύρω στις 5 το απόγευμα, τα πάντα ήταν στον Φάρο, και  ξεκινήσαμε το στήσιμο των κεραιών, σηκώθηκε πρώτα το περιστρεφόμενο Δίπολο D4 της Crushcraft 40/20/15/10 m, και το πρώτο Shack έτοιμο με Yaesu 990 και το "παντοφλάκι"  δίπλα του, στο μικρόφωνο ο  Παντελής SV8DCY, συχνότητα 21 MHz,  και για πρώτη φορά ακούστηκε στον αέρα το CQ CQ CQ  This is SZ8LH Lighthouse DXpedition to Megalonisi Island,  QRZ? Στην δεύτερη κλίση ο UA3GX (Κροατία) μετά ο EA3AON (Ισπανία), και το πανηγύρι άρχισε, το Pile-Up ανέβαινε με γρήγορο ρυθμό, και σε λίγο είχε φτάσει στο αποκόρυφωμα του, δίνοντας σέ εμάς, αυτό το ιδιαίτερο συναίσθημα, που μόνο όσοι έχουν παλέψει να "Kοντρολάρουν" ένα τέτοιο Pile-Up, με σταθμούς από όλο το κόσμο, και μέσα όλη την Ευρώπη, μπορούν να νιώσουν..

Αφήνοντας τον Παντελή SV8DCY στο Mic, οι SV8DTD Περικλής, και  SV8DTL Παναγιώτης, συνέχισαν το στήσιμο των υπολοίπων κεραιοσυστημάτων, τοποθετήθηκε Full Size Dipole για τα 80m, ως επίσης  και η FD4 Frietzel Dipole για τα 80/40/20/17/12/10 m, μία 5 Εl. για τα 6m (Tonna), και η 13B2 Cushcraft για τα 2m, στο τέλος ανακαλύψαμε ότι η 5 Band 3 El. MA5B Cushcraft, που με τόσο κόπο κουβαλήσαμε, δεν υπήρχε ελεύθερος χώρος για στήσιμο, αυτά παθαίνουν όσοι βιάζονται να ξεκινήσουν, και στήνουν πρώτα τις εύκολες κεραίες, με το Hi-Hi...Ευτυχώς το Rotade Dipole της Cushcraft μας έβγαλε Ασπροπρόσωπους...Στήθηκε και 2ο Shack με Kenwood TS-2000 -  Icom 756 Pro, και άρχισε η εκπομπή και στις άλλες Μπάντες, με χειριστές τούς SV8DTL και SV8DTD εναλλάξ, προσπαθώντας να μην κάνουμε τη ζωή δύσκολη στον χειριστή του 1ου Sack, λόγω κοντινής απόστασης των κεραιών. Στίς 11:30 το βράδυ στο Mic o SV8DTL, και οι άλλοι δύο με την παρέα του Φαροφύλακα, κατηφορίσαμε μέσα στο απόλυτο σκοτάδι, να παραλάβουμε τον Παναγιώτη SV8CRI, με τα τελευταία κομμάτια του εξοπλισμού, και τα απαραίτητα εφόδια διατροφής για τις υπόλοιπες μέρες. Ετσι το κυρίως Operator Team ολοκληρώθηκε, και έως τις 03:30 ξημερώματα Σαββάτου, το SZ8LH ήταν στον αέρα. Τελικά 3 ώρες ύπνου ήταν αρκετός μετά την φοβερά εξαντλητική Παρασκευή , και στις 07:00 το πρωί, ξανά στον αέρα, με την διάδοση να κάνει κόλπα, αλλά ήμασταν έτοιμοι για όλα, και όσο η διάδοση έπαιζε μαζί μας, εμείς παίζαμε με τις Μπάντες..Ετσι σιγά - σιγά έφτασε το μεσημέρι και άρχισαν οι ετοιμασίες για την συμμετοχή μας στο Ελληνικό Field Day 2002. Στις 2 ακριβώς (12 Utc),  (με νέο Laptop και Software το Super Dupper) ξεκινήσαμε με το Mic στα χέρια του Παναγιώτη SV8CRI ( CQ CQ Field Day SZ8LH  QRZ? ) και παρ όλο που το Διακριτικό μας, ήταν ήδη μια μέρα στον αέρα, το Pile-Up ήταν μεγάλο. Οι υπόλοιποι του Team αρχίσαμε τις ετοιμασίες για την μεσημεριανή "κατεδάφιση", με το άναμα των κάρβουνων και το ψήσιμο των "σχετικών".

Γύρω στις 5 το Απόγευμα, άρχισαν να καταφθάνουν και οι επισκέψεις από άλλα Μέλη της Ε.Ρ.Β.Α., SV2QE/8, SV8QG, και SV8BEV, καθώς και ένα Team από την τοπική Ομάδα Διασώσεως Μυτιλήνης, αποτελούμενη εν μέρη από "Αιθέριες Υπάρξεις", πληροφορούμενοι το γεγονός της ενεργοποίησης του Φάρου, προγραμμάτισαν μαζί με την εκπαιδευτική τους εκδρομή στο Σίγρι, και επίσκεψη στον Φάρο, για να πάρουν μια γεύση απο Ραδιοερασιτεχνική Δραστηριότητα. Ο Αλέκος SV8QG και ο Κώστας SV8BEV ανέλαβαν το Μικρόφωνο του 2ου Shack (που ήταν εκτός Contest), και οι υπόλοιποι αρχίσαμε την ξενάγηση των επισκεπτών στούς χώρους του Φάρου, και στις εγκαταστάσεις του SZ8LH. Ετσι λοιπόν όμορφα κύλησε το απόγευμα του Σαββάτου, με τον Φάρο να έχει την τιμητική του, ( ίσως για πρώτη φορά είχε τόσο κόσμο  γύρο του ), και μας χάρισε ένα από τα ωραιότερα ηλιοβασιλέματα που είχαμε αντικρύσει   μέχρι τώρα.

Κατά τις 8 η ομάδα των Επισκεπτών μας χαιρέτησε, αφού μας ευχήθηκαν το καλύτερο για την αποστολή μας, και με την βοήθεια του Γιώργου του Φαροφύλακα, πήραν τον δρόμο της Επιστροφής, προς την Αποβάθρα του Μεγαλονησίου, όπου τους περίμενε ο Καπετάν Παναγής, με την Ψαρόβαρκα του, για την μεταφορά τους στο Σίγρι. Μετά αυτό το ωραίο διάλειμμα, επιστρέψαμε και αντικαταστήσαμε τον Contest Operator, που φυσικά δεν είχε σταματήσει, όσο είχαμε παρέα τους επισκέπτες. Αργά το βράδυ, γυρίσαμε στα 80m, όπου και έγιναν πολλά Qso με Ελληνικούς Σταθμούς, και έτσι σιγά - σιγά με το Mic εναλάξ από τον Παναγιώτη SV8CRI και τον Παντελή SV8DCY ( που τελικά ήταν και οι κυρίως νυκτερινοί Οperators, και τα δύο βράδια ), κύλησε η νύκτα, και ή ανατολή του Ηλίου, μας βρήκε έξω, στο προαύλιο χώρο του Φάρου, σιωπηλοί να προσπαθούμε να χορτάσουμε και συνάμα να απολαύσουμε την υπέροχη άγρια ομορφιά του τοπίου, μέσα στην απόλυτη ησυχία, που τελικά δεν νομίζω να μπορεί κανείς να βρεί πουθενά αλλού, εκτός αν καταφέρει να επισκεφτεί κάποιο Ελληνικό Φάρο.. και αυτό το λέω διότι, όλοι Φάροι μας είναι χτισμένοι στις ποιό ερημικές τοποθεσίες, στα ποιό απόμακρα σημεία την Ελληνικών Νησιών, Βραχονησίδων, Χερσονήσων, μέσα στην απόλυτη γαλήνη, και στο απόλυτο γαλάζιο του Αιγαίου...

Οσο περνούσε η ώρα και έφτανε η ώρα τερματισμού του Contest, και ταυτόχρονα και η λήξη της Αποστολής μας, όλοι νοιώθαμε ένα βάρος στην καρδιά μας, που θα αφήναμε αυτό το υπέροχο τοπίο, και θα επιστρέφαμε στον καθημερινό τρόπο ζωής, αλλά πάντα όλα έχουν ένα τέλος, και έτσι κατά τις 3 το μεσημέρι, και μετά από μια μικρή ανάπαυλα, ξεκινήσαμε τις εργασίες αποξήλωσης των πάντων, ιστοί, κεραίες, σχοινιά, καλώδια, μηχανήματα, μαζεύτηκαν και συσκευάστηκαν, και κατά τις 7 το απόγευμα πήραμε με πολύ βαριά καρδιά το μονοπάτι προς την αποβάθρα, από εκεί αφού ευχαριστήσαμε και αποχαιρετήσαμε τον Γιώργο τον Φαροφύλακα, για την Υπέροχη και αξέχαστη φιλοξενία του, περάσαμε με τον Καπετάν Παναγή απέναντι στο Σίγρι, και  πήραμε το δρόμο της επιστροφής, κουρασμένοι σωματικά, αλλά ικανοποιημένοι. 

Σε λιγότερο από 45  ώρες βάλαμε την Ελλάδα σε 2900 σπίτια σε 103 χώρες, χαρήκαμε την φύση, την  άγρια ομορφιά του Φάρου, την θάλασσα, το Πανέμορφο Σίγρι, την Ραδιοερασιτεχνική Δραστηριότητα, τα καλαμπούρια μας, και τελικά επιστρέψαμε  πίσω με την απόλαυση της εμπειρίας μιας DXpedition (πιστεύω επιτυχημένης, τουλάχιστον έτσι αισθανόμαστε εμείς), και πανέτοιμοι, για την επόμενη εξόρμηση μας σε Ελληνικό Φάρο, που πιστέψτε με, θα είναι πολύ σύντομα...